Доклад на ДАНС: Лобита, корупция...

Родното ФБР изработи доклад за рисковете пред България
18 мар 2011 21:38,
159
Доклад на ДАНС: Лобита, корупция...
Снимка: Булфото

Наред с кризата, корупцията в изпълнителната, местната и съдебната власт и опитите на чужди инвеститори да вредят на обществения интерес чрез спекулации и некачествено изпълнение на ключови проекти, са сред най-деструктивните за националната сигурност фактори.

Това са част от изводите в годишния доклад на ДАНС за дейността на родното ФБР през 2010 г.

Ето още от изводите в доклада:

Високите нива на безработица, лошото качество или липсата на социални услуги в селскостопанските райони постепенно водят до тяхното обезлюдяване, промяна на етническия им състав и създават предпоставки за социално напрежение. Формира се социална уязвимост, която е възможно да бъде използвана за политически цели.

Устойчив характер на рискове за националната сигурност имат няколко фактора - дейността на нелегитимни политически формирования на етническа и религиозна основа, които засега са с малка численост и ниска активност, но с антибългарска насоченост.

Намаляването на българската група в етно-демографската структура на обществото и капсулирането на обособени по етнически и религиозен принцип групи носят риск от ерозиране единството на нацията.

С високи темпове нараства броят на данъчните измами, както и степента на организираност на престъпния бизнес, свързан с укриване и не плащане на ДДС в държавния бюджет. Създават се цели „бизнес предприятия" за обслужване финансовите интереси на голям брой икономически субекти.

Във всички електроразпределителни дружества са установени практики във вреда на обществения интерес: максимализира се печалбата на собствениците при формално изпълнение на ангажименти за инвестиции и подобряване качеството на услугите

Това става основно с договори за външни услуги, често на завишени цени, осчетоводяване на неизвършени разходи, завишаване на загуби и кражби на ток. На тази основа се иска повишаване цената на тока.

Най-честите корупционни практики в съдебната система са свързани с активизиране на лобистки групи в средите на магистратите и осигуряване на назначения и кариерно развитие чрез заплащане. Особено опасни са контактите на магистрати с лица от криминалния контингент, пишат още в доклада си експертите от ДАНС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още по темата: ДАНС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации