Българинът е издръжлив, ще се справи с криза

Психолог сравнява японците с нашите сънародници
Обновена: 30 мар 2011 07:36 | 30 мар 2011 07:36,
65
Българинът е издръжлив, ще се справи с криза
Японският народ е организиран. Снимка: БТА

Българинът ще се справи с кризисна ситуация, при която има пряка заплаха за живота му, заради издръжливостта си и толеранса към лишенията.

Не е ясно обаче дали, ако получи предложение да напусне страната, няма да го приеме незабавно.

Това мнение изрази пред БТА началникът на Центърът по психично здраве и превенция към ВМА полк. д-р Илия Маринов относно това как биха реагирали българските граждани при ситуация като тази в Япония.

Българинът е издръжлив и има толеранс към лишенията, след като продължава да се справя в ситуация на 20-годишен преход, коментира психиатърът.

Той обаче не е оптимист по отношение на това дали при бедствие българинът няма
да предпочете да напусне страната незабавно.

И сега част от българите не остават в страната, за да участва във възстановяването й в социален план, за да работят за просперитета й. Българите предпочитат да отидат навън, но дори и в чужбина не могат да са конструктивни и да се обединят върху една обща цел, за разлика от японците, каза Маринов.

Сред феномените, на които се дължи наблюдавана от целия свят реакция на японските граждани по време на кризата, е високата степен на организираност на японския народ.

Въпреки предложенията за евакуация в чужбина редовият японец заявява, че ще остане в родината си, за да участва в нейното възстановяване.

Според Маринов е необходимо да има развити и утвърдени програми във всички институции, които подготвят населението за реакция при бедствия, а Министерство на образованието би трябвало да въведе предмет по оцеляване в бедствени ситуации.

За добрата организация в Япония разказват и група, работещи в Япония, които са потърсили подкрепа от психолозите на центъра.

Пострадалите са разказали, че още в първия момент след земетресението, електронните медии са предупреждавали, че е възможно да има цунами и са препоръчвали на населението незабавно да се насочи към високите места на града.

ВМА и центърът имат разработена програма за психологично подпомагане и подкрепа на населението при бедствия,аварии и катастрофи.

Центърът разполага с около 15 психолози, които досега са оказвали подкрепа на жителите на село Челопеч, при трагедията в Охрид, след земетресението в Хаити, на медиците в Либия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
1
 
! Отговори
Dobrite nowini преди 13 години
Porazena sam, zashto taka rugaem wsichko balgarsko. Kakwato i statia da komentirami winagi stigame do izwoda - "A nie..", "A u nas..." i tp. Wseki powod e dobar za da zapochnem da se samoopluwame..I wse winowni sa ni wlastashtite...Cheta portal actualno zashtoto kato edinstwen ima rubrika DOBRITE NOWINI
44
0
 
13
 
! Отговори
не е така... преди 13 години
Младите са болни вече. Нормално е тутакси да си уредят живота извън страната. След, като тук вече си луднал и болен и безработен и никаква преспектива, няма "светлина в тунела" от никъде нищо! Не мога да се съглася, че издържлив млади, хора се поболяха никой не търси мед. помощ, защото го смята за безсмислено! Не се намира смисъл в нищо вече! На младите вече им е все тази.
43
0
 
9
 
! Отговори
xx преди 13 години
в япония държавата работи за благоденствие на народа си а тук живее на гърба му и то шепа крадливи чиновници и каквото и да правим нее за държавата а за тях затова никой не си обича държавата и при първа възможност ще вазира ако повечето българи имаха средства да напуснат отдавна нямаше да остане никой тук
42
0
 
7
 
! Отговори
RAMBO преди 13 години
BOIKO DA SI KAJE NA BALGARSKIA NAROD KAK VLIATELEN DEPUTAT OT GERB IZDARJA S DARJAVNI PARI ZARA MODELKATA KOIATO MU E LIUBOVNICA I METRESA.A OT 1 GODINA DEPUTATAT OT GERB IA E IZPRATIL V AMERIKA-NIU IORK DA UCHI AKTIORSKO MAISTORSTVO NO S DARJAVNI PARI A TE SA PARITE NA MIZERSTVASHTIA NAROD.SASHTIA DEPUTAT OT GERB E OBESHTAL NA ZARA MODELKATA ZA V BADESHTE DA IA NAZNACHI V AMERIKA V DIPLOMATICHESKATA MISIA NA BALGARIA I DVAMATA DA SI JIVURKAT S DARJAVNITE PARI SVALENI OT KOJATA NA BALGARSKIA NAR
41
0
 
38
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Японците не напускат страната си, защото за тях това е временно явление, което бързо ще коригират. За българина е ясно, че беднотията е постоянно явление и стои пред дилемата дали да влезе в престъпния свят или да замине в чужбина, за да живее нормално. Някои избират престъпния свят и живеят в разкош, след което или ги убиват, или стават премиери. Честните хора предпочитат да живеят честно, па макар и в чужбина.
40
1
 
25
 
! Отговори
смята преди 13 години
Че моделът на управление през тези 21 години е ИЗЧЕРПАН вече - време е НАРОДА да се опита да промени живота си дори ако трябва да е с жертви - ако иска да остави на децата си ПРЕКРАСНАТА НИ РОДИНА - нашата земя хубава - красива-плодородна- планини-реки-извори - друг избор просто нямаме
39
1
 
5
 
! Отговори
an преди 13 години
DRUGARU MUTRO-KOMUNIST. V MUTRESTANIQ SE IZVAR6VA NAI GOLEMIQT GENOCID, IZVAR6VAN NQKOGA SRE6TU 4OVE4ESTVOTO. SAS SAGLASIETO NA EDNA 6EPA OLIGOFRENI KOITO S CQLOTO SI BEZO4IE I NAGLOST, SA O6TE V PARLAMENTA I SE PRAVQT NA UMRELI RIBI. V PLANA RAN-AT E PREDVIDENO UNI6TOJENIE I RAZORENIE NA BALGARIQ, I PREVRA6TANETO I V MUTRESTANIQ. ZATOVA SPRQH DA GLASUVAM O6TE PRES 90 te GODINI. NO POVE4ETO OT NARODA PRODALJAVAT DA GLASUVAT, I DA KA4VAT NA VLAST MUTRO-KOMUNISTI.
38
2
 
12
 
! Отговори
якото копИлИ преди 13 години
Българина е опасно животно ,колкото и да го юркаш и тормозиш все търпи
37
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
За България 21 ГОДИШНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА КРАДЦИТЕ И УНИЩОЖИТЕЛИТЕ НА ДЪ РЖАВАТА - по голямо бедствие няма - дори едно земетресение и друго каквото и да е природно бедстввие нямаше да е толкова ЖЕСТОКО Жалкото е че няма никаква перспектива - развитие на нещата а има само задълбочаване
36
3
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Няма как да помогнат хората за възстановяване на държавата докато на власт са хора които продължават да унищожават остатъците от икономиката и самата държава - може да се помогне на държавата да се възстанови и икономиката и земеделието и животновъдството само ако стане както на 9 септември 1944 година - да се изгонят тези крадци и да се промени управлението - инак няма как да се помага - те всичко рушат и крадат
35
0
 
21
 
! Отговори
възмутен преди 13 години
Хората трябва да сме реалисти - съгласен съм парите ми всяка година да отиват за избори, докато нашите "мили управляващи" не се научат да работят за хората, за страната, а не за собствените си джобове!Сваляш едните,идват другите; продължават да крадат и нехаят за недоимъка и социалното положение на хората; сваляш и тях и като видят,че краят е близо,следващите ще се позамислят дали ще папат от нашите пари,без да изпълняват задълженията си!Ние сме нация,бе хора! Издръжливи,но до определена граница
34
0
 
33
 
! Отговори
възмутен преди 13 години
Българинът бил издръжлив - пълни глупости! Издръжлив с цената на какво? С цената на здравето си, на изхабените нерви, на песимизма... Погледнете каква е ситуацията в момента - управляващите, за които най-чинно сме гласували ни докараха до положение да слагаме край на живота си от недоимък, да престъпваме законите като крадем, за да се нахраним, младите търсят работа извън пределите на собствената си родина, а политиците ни най-нагло си щракат с пръсти и пет пари не дават за страната и хората!
33
1
 
11
 
! Отговори
Да бе, да... преди 13 години
..."Не е ясно обаче дали, ако получи предложение да напусне страната, няма да го приеме незабавно." НАПРОТИВ!!! Повече от ясно е, че ще приеме предложението!!
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Докторе докторе, имаш ли представа колко от българите отдавна са луднали и не търсят психиатрична помощ, защото вече намират състоянието си за нормално. А пък на някого като му изпушат бушоните, всички виждаме каква става. Все още се надяваме само да изключи предпазителя на таблото, ама за главният бушон никой не може да бъде сигурен докога ще издържи. Примери много и ще стават все повече, за съжаление.
31
0
 
37
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Сравняват ни с народ, преживял ужасяващо природно бедствие - коментарът е излишен !!!Впрочем в някои отношения нашето е по-лошо - ако дори най-силното земетресение удари къща, от нея остават поне камъните и тухлите, а ако къщата бъде нападната от ***, понякога остава само дупка в земята, където са били основите !!!
30
3
 
20
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
А бедствието ГЕРБ българина как ще преживее?
29
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А къде са ни програмите за възстановяване и развитие, за да участваме в тях! Политиците са ни ***, идват само с програми за лично облагодетелстване и ограбване на държавата, но не и за възстановяване на държавата. Ако има ясна переспектива- и аз ще участвам в такава програма. Хайде де, предложете нещо!!!!
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
всички българи са лидери при определени условия за всеки ,но последните години като лидери се проявиха само неграмотни и прости живеещи за себе си,а дали всички са такива
27
1
 
3
 
! Отговори
iasnovidec-prorok преди 13 години
sanuvah strashen san-revoliucia naroda beshe izleznal na ulicata i beshe zapalil,ministerski savet,parlament,prezidentstvo vsichko goreshe,ognen ad a naroda bieshe i linchuvashe ministrite,deputatite,a samiat boiko borisov go sanuvah martav,ubit kato chaushesko.a policiata i armiata biaha minali na stranata na naroda,i se biaha obarnali sreshtu vlasta.az sam iasnovidec i prorok ne sam moshenik a imam darba ot boga,kakvoto sam sanuval e stanalo.
26
0
 
3
 
! Отговори
idiot преди 13 години
a tozi polkovnik e pilen ***.taka mu kajete.bg naroda izdirja i mnogo pove4e ot vsi4ki drugi narodi na sveta bez da ima prirodno bedstvie.samo 4e dokoga tova ne znam.