Българинът е издръжлив, ще се справи с криза

Психолог сравнява японците с нашите сънародници
Обновена: 30 мар 2011 07:36 | 30 мар 2011 07:36,
65
Българинът е издръжлив, ще се справи с криза
Японският народ е организиран. Снимка: БТА

Българинът ще се справи с кризисна ситуация, при която има пряка заплаха за живота му, заради издръжливостта си и толеранса към лишенията.

Не е ясно обаче дали, ако получи предложение да напусне страната, няма да го приеме незабавно.

Това мнение изрази пред БТА началникът на Центърът по психично здраве и превенция към ВМА полк. д-р Илия Маринов относно това как биха реагирали българските граждани при ситуация като тази в Япония.

Българинът е издръжлив и има толеранс към лишенията, след като продължава да се справя в ситуация на 20-годишен преход, коментира психиатърът.

Той обаче не е оптимист по отношение на това дали при бедствие българинът няма
да предпочете да напусне страната незабавно.

И сега част от българите не остават в страната, за да участва във възстановяването й в социален план, за да работят за просперитета й. Българите предпочитат да отидат навън, но дори и в чужбина не могат да са конструктивни и да се обединят върху една обща цел, за разлика от японците, каза Маринов.

Сред феномените, на които се дължи наблюдавана от целия свят реакция на японските граждани по време на кризата, е високата степен на организираност на японския народ.

Въпреки предложенията за евакуация в чужбина редовият японец заявява, че ще остане в родината си, за да участва в нейното възстановяване.

Според Маринов е необходимо да има развити и утвърдени програми във всички институции, които подготвят населението за реакция при бедствия, а Министерство на образованието би трябвало да въведе предмет по оцеляване в бедствени ситуации.

За добрата организация в Япония разказват и група, работещи в Япония, които са потърсили подкрепа от психолозите на центъра.

Пострадалите са разказали, че още в първия момент след земетресението, електронните медии са предупреждавали, че е възможно да има цунами и са препоръчвали на населението незабавно да се насочи към високите места на града.

ВМА и центърът имат разработена програма за психологично подпомагане и подкрепа на населението при бедствия,аварии и катастрофи.

Центърът разполага с около 15 психолози, които досега са оказвали подкрепа на жителите на село Челопеч, при трагедията в Охрид, след земетресението в Хаити, на медиците в Либия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българите сме индивидуалисти,не можем да се обединим зад каузи и идеи....Всеки се спасява поединично,и всеки сам си носи самара....Съединението прави силата.....Това е.....
24
10
 
3
 
! Отговори
Василев преди 13 години
Яжте гумната на самураите страхливи,злобни,завистливи и крадливи ***!
23
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще дойде момент , когато в България ще останат ДС-сари и ***!Българите са на изчезване!
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
idat balgarskite samorai
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако стане нещо като в Япония, никога няма да се оправим до сегашното си мизерно съществуване. Защото целия свят да работи за нас, като се краде няма оправия
20
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мале толкова глупости не е истина.Хората бягат навън, не защото не искат да помогнат да се оправи страната, а защото виждат че всичко е безсмислено. Някой ще окраде държавата отново и това няма да са бедните хора много ясно. Колко пъти България е ограбвана от собствените си политици вече:1. 1989-1991 - всичко което беше държавна собственост2. 1996-1997 - спестяванията на хората3. 1998-2004 - където имаше останало нещо държавана собственост4. 2005 - до сега което може да се открадне от ЕС
19
0
 
2
 
! Отговори
faneti maza.... преди 13 години
...щото има опит !!!
18
0
 
8
 
! Отговори
дуда преди 13 години
Тоя не можа ли да ни сравни с маймуните - и те оцеляват!?! Сравнението на българи с японци е толкова абсурдно, колкото да сравниш пишеща машина с лаптоп!!! Не истина, колко смотани хора има на тоя свят и особено у нас!
17
0
 
26
 
! Отговори
osydeni bez vina преди 13 години
Да! Българинът може много да носи. Като магарета - хем натоварени, хем инати. Като се запрем - ни напред, ни назад. Вече 21 години все на моста си стоим.
16
0
 
4
 
! Отговори
boza преди 13 години
I sega kakvo : Bulgarina ste se razhda vkriza,ste zhivee v kriza,i ste si umre v kriza !
15
8
 
12
 
! Отговори
Shark преди 13 години
не дай си боже ако стане и в българия нещо такова. просто държавата се закрива и толкоз. Никакво сравнение не може са се прави между нас и японците. Някой да чу за масово емигриране на японци?! Не, хората ще останат и ще си оправят държавата. А българите при най-малките трудности събират багажа и заминават, и нищо не ги интересува. После започва едно говорене и писане по форуми че много им било мъчно. Ми да си дойдат като им е мъчно.
14
8
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
в момента по бнт говори най-добрия политик единствен който може и знае.долу герб
13
1
 
16
 
! Отговори
ТЪПО преди 13 години
ТЪПО Е ДРУГАРИ...стига с тия кукли -то не бяха иванкостовци то не бяха царе и бойко борисовци..АЙДЕ върнете капиталите и оправете икономиката ДРУГАРИ от ДС ,ЩОТО ОСТАНАХА САМО *** В ТАЯ ДЪРЖАВА
12
1
 
5
 
! Отговори
DUBLIN преди 13 години
Prostotiqta i kosmosa sa bezgrani4ni-kade i vie ste tragnali da se merite s iapontsite-TE DA VI IZGLEJDAT NA ZOMBITA?
11
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аз немога вече да издържам
10
1
 
24
 
! Отговори
ама психолог преди 13 години
"И сега част от българите не остават в страната, за да участва във възстановяването й в социален план, за да работят за просперитета й." Българите по принцип не могат да се борят за някаква кауза, ама като излизат да протестират също не постигат много, приемат първия прах в очите и се успокояват...в тази даржава всеки работи за собствения си просперитет, а излизат в чужбина, защото тук нямат шанс...въобще този психолог нещо много философски го раздава...дали не е защото е полковник
9
0
 
22
 
! Отговори
мунчо преди 13 години
глупости на търкалета да сте видяли някой японец да бяга от япония а всички мутри които ни управбявоат вече са изнесли парите и децата си навън без радиация -само глупаците стоят тук но и техния край е близък - държава без икономикае загубена
8
0
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Е- не всички издържаха през тези 21 години мизерния живот - много от тях се самоубиваха и продължават да го правят -работили хората създавали блага които все още се разграбват от 21-годишната управляваща върхушка- ДАЛИ СА ЩАСТЛИВИ крадците на народа -дали свръх скъпите коли които карат върху труповете на българите и частните си самолети и замъците изградени върху труповете на унищожените чрез мизерен живот българи СА ЩАСТЛИВИ И РАДОСТНИ - НЕ Е Е - НЕ ВЯРВАМ - но продължавайте с геноцида
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Наистина, издръжлив , но........асоциален. Пречи му да работи в колектив. На всички ни е гадно в живота, но малко излизаме на протест.
6
4
 
18
 
! Отговори
до 3 преди 13 години
не се чудете ами на стачка.да изгоним герб от парламента и да осъдим бившите крадци-