ЕК мисли да ни съди заради университетските дипломи

Българи се жалват от тромавата процедура за признаването на тапиите
Обновена: 18 апр 2011 17:48 | 18 апр 2011 17:48,
25
ЕК мисли да ни съди заради университетските дипломи
ЕК може да започне наказателна процедура срещу България заради административните пречки. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейската комисия може да започне наказателна процедура срещу България заради административните пречки, които поставя за признаването на дипломите от университети в ЕС, пише Euractiv.com.

Eврокомисарят по образованието Андрула Василиу е получила множество жалби от българи, които се оплакват, че сложната и тромава бюрократична процедура за признаването на дипломи у нас им е попречила да започнат работа или да продължат обучението си.
 
Комисията ще обмисли започването на наказателна процедура, ако прецени, че продължителността на процеса по признаването или таксите, които се вземат, са неоправдани и ако се установи, че подобни практики нарушават правото на движение на студентите, пише Euractiv, като се позовава на говорителя на Василиу Денис Абът.

Откриването на процедура предвижда като последна мярка България да бъде изправена пред Съда на Европейските общности в Люксембург.

Статията цитира случаи, в които студент е трябвало да докаже на комисията към Министерството на образованието, натоварена с признаването на дипломите в Националния център за информация и документация НАЦИД, че Сорбоната – най-старият университет в ЕС, е законен.

От доктор на науките пък било поискано да резюмира на български дисертацията си, за да може тя да прецени дали да му признае научната степен.

Според изданието над 80 000 българи имат дипломи от западни университети и всяка година между 7000 и 8000 завършват извън България. Хората, които искат да се върнат, за да работят или учат у нас, губят между шест месеца и една година, както и сума, приближаваща се до средната заплата от 350 евро, за да легализират образователния си ценз.

Посочва се, че българските власти не признават удостоверенията за завършена степен, издавани от европейските университети и дипломантите, трябва да чакат с месеци, докато се получи оригиналът на дипломата.

Държавата изисква всички документи (девет на брой според наредбата за държавните стандарти за признаване на академична степен) да се преведат от заклет преводач, да се плащат държавни такси и да бъдат заверени от нотариус.

"Процедурата по легализация в България е прекалено тежка", казва евродепутатът Ивайло Калфин, който се опитва да я улесни, като настоява за това както пред европейските институции, така и пред българското правителство.

"Смятам, че процедурата е излишно утежнена. България, която често е критикувана заради недостига на административен капацитет, не може да си позволи да отсява по бюрократични причини хора, които искат да се върнат обратно и са завършили добро образование", добавя евродепутатът.

От министерството на образованието, с което са се свързали от медията, отговарят, че вече са подобрили процедурата и признаването на диплома отнема два месеца, а половината от заявките се разглеждат в рамките на месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: ЕКдипломи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
jen преди 12 години
..... (24) продължениеДано, някой от вас може да ми даде инфо и да види това в близките няколко дниБлагодаря ви предварително !
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сетил се Ивайло Калфин да трупа точки пак, типично по комунистически. Питам се, нямаше ли той някаква възможност да оправи някои неща, дорде беше външен министър! Млади хора, не се оставяйте комунисти да ви употребяват! Винаги е за тяхна изгода.
22
1
 
5
 
! Отговори
Нушефф преди 13 години
Тоя дето се е оплакал,че не му признават дипломите от Сорбонота само е присъствал във Франция уж като студент, е 55 годишно *** освидетелствано от Френски психиатри. Същият кандидатства 10 г. подред в СУ и все не го приемаха.Изкарваше на изпита за специалност философия само 2.На 10 път изкара 3 и го приеха.Завърши на окола 40 и веднага се насочи в началото на 90 към Париж ,за да продължи да "следва"вСорбоната. Там вися 10 години пак да"учи" философия,но дипломи не получи.Обече лъже че има...
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Отне ми не повече от 2 месеца да ми признаят чуждестранната диплома в България, затова статията ми е странна. Друг е въпросът, че българският еквивалент, който ми признаха не отговаряше на това, което в действителност бях учил. :-)
20
1
 
3
 
! Отговори
.... преди 13 години
Бе напоследък забелязавам, че и ние вече не я искаме Европата...тя като мащеха се изявява- само иска и то с претенции, *** нищо не иска да дава. И там като завършиш висшето е много трудно да си намериш работа. Кой ще предпочетат българин или западен европеец? Особено пък със славата, която ни се носи, благодарение на "братята роми". Някой друг с подобни впечатления?
19
2
 
6
 
! Отговори
ппанцхо преди 13 години
Ирония на съдбата или честита баня: ))ЗАглавието на този велик руски филм ,според мен охарактеризира мн точно тази ситуация:след като похарчи милиарди ,за да интгрира нашата образователна система към стандартите на ЕС,въпросният ЕС всъщност иска да ни заяви следното:Вашите дипломи отново нищо не струват,но вие сте длъжни да признаете нашите най-калпави кетапи(пълни *** прочее) за напълно годни и да се съобразявате с тях: )))*** ти т*ашака .Тези наистина се *** с нас....без майтап
18
2
 
9
 
! Отговори
ппанцхо преди 13 години
Отвратен съм.Изкарах курс по програма за интеграция на европейската система към нашата...Всички възможни пари бяха мощно откраднати от евро и бг чиновниците.Там разбрах ,че няма никакъв шанс някода те да ни признаят и допуснат в системата си...Няма...нищо добро не ни чака...отвратен съм...Аз съм демократ по убеждения и харесвам Европа,но сега си мисля,че единствено нашите братя славяните биха ни разбрали и ние бихме разбрали тях,другото е от лукавия: (
17
2
 
5
 
! Отговори
А нашите дипломи преди 13 години
.....За средно и висше образование дали изобщо се зачитат като такива там ? Аз знам че сме извън Шенген и не ни трябват хора с димпломи от Шенген. Както и ние с нашите дипломи не сме им необходими.Мисля че след като взаимно не си зачитаме образованието и дипломите то всичко е наред.Няма за какво да се тревожиме за една малка част от народа заради техните дипломи тук.ТЕ НЕ СА ТОЛКОВА ВАЖНИ ЗА НАС!!В края на краищата имаме милиони хора тук с дипломи за средно и висше,нека да им помогнем на тях.
16
3
 
12
 
! Отговори
ппанцхо преди 13 години
Просто съм изумен: ((.След като години наред в Европа не признаваха нашите дипломи и иззползваха всички възможни бюрократични пречки пред нас ,отричаха образователната ни система,приемаха конгоанци и алжирци по ТЕМПУС-програма предназначена за Източна Европа....не нямам думи за това лицемерие....не е истина.Май нямаме работа с тях...Зарязах си лекарската диплома заради тези ***,сега ни вземат лекарите исестрите....бах ти ***...нямам думи.А ние да признаваме техни дипломи,като:УУУУУ
15
0
 
4
 
! Отговори
хикс преди 13 години
Интересно е, кой допусна тука да преподават ВУЗ-ове, а после отказва МНО да признае дипломите им за легитимни? кои са тия хора от МНО, които отказват легализацията на студенти сред нас (включигттелно и мен), след като сме учили при същите профессори и доценти от София ,Пловдив, Варна и другаде, коитоп реподават в държавните училища? Кой забрани дас е легитимират дипломите ни? нека той или те да бъдат излъчени за да знаем, кой са тарикатите, дето допуснаха да ни болят задниците по 4,5 години на
14
2
 
9
 
! Отговори
един от вас преди 13 години
И затова, всички преподаватели от Софийския и всички други университети трябва да се пенсионират с почести и пратени в старчески домове, че да може младите специалисти да заемат мястото им. Предпочитам човек да ме уважава докато ми преподава лекция, вместо да ме нарича идеот и да си изкарва върху мен, скапаното си ежедневие. Е заради това няма да се върна да уча в България- жалки са всичките ни така наречени "будители"...
13
2
 
5
 
! Отговори
един от вас преди 13 години
Факт е че сегашните ни "лидери" няма да се чувстват удобно, ако всички българи завършили в чужбина се върнат. Смята се че всички българи, върнали се от чужбина с академична степен са просветени и могат да послужат като задвижващ механизъм в ренесанса на народа. Не искам да кажа, че тези завършили в България не са просветени, но да продължиш да живееш в сегашната система, със сигурност притъпява усещанията. Представете си ако студентите от чужбина започнат да се връщат масово и търсят промяна.
12
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
предлагам да съдим ЕК за тежката процедура по легализация на българските дипломи. процедурата в някои случаи трае 5г - да се завърши ново европейско образование
11
1
 
2
 
! Отговори
ЕК преди 13 години
ЕК'ъ ... ЕК'ъ'ъ'ъ'ъ'ъ'ъъъъАко от Вас зависи за всичко пари ще даваме.
10
3
 
11
 
! Отговори
Коментар преди 13 години
Процедурата за признаване на дипломите, издавани от европейски университети е по-стриктна поради многото фалшифицирани европейски дипломи, представяни като реални в България. Едва ли сте забравили случая с Калина Илиева и последствията от нейните действия и решения.
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Neka da ima hora zavar6ili obrazovanieto si v 4ujbina ,no zaradi takiva kato tqh balgarite ,koito sa zavar6ili tuk v BG sa pod nivoto im za rabotodatelite v BG ,koeto za men ne e vqrno.Imah prepodavatel v universiteta v Burgas ,koito e rabotil i kato takav v USA i ni kazva6e ,4e po ni6to ne otstapvame na teq ,koito sa v USA ,dori sme bili po-dobri ,edinstveno ni e lipsvala po-dobrata materialna baza ot tam ,i tova go kazva professor ,koito e davan po BTV zaradi nau4nite si razrabotki ,vqrvam mu!
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не може да бъде вярно. тук се признават дори неиздадени дипломиdnes.bg/index/2010/11/26/germaniia-razsledva-kalina-ilieva-za-falshiva-tapiia.104820
7
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След Освобождението именно такива образовани българи се връщат масово и възраждат родината.Сега ми се струва, че подобни хора нарочно се възпрепятстват, за да не създават конкуренция на комунистическия апарат..
6
1
 
20
 
! Отговори
слав преди 13 години
Сорбоната НЕ е най-стария университет в Европа, нито пък в ЕС.Ето ви справка: en.wikipedia.org/wiki/List_of_oldest_universities_in_continuous_operation Не мога да разбера толкова ли е сложно да проверявате това, което пишете, нали все пак работата ви е само това - да пишете..
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България иска млади българи да идват тук максимално лесно и да се реализират.Правителството явно не иска?! :(