Найденов: Няма внос на заразени краставици

Възможно е бактерията да съществува и в други храни
Обновена: 29 май 2011 14:02 | 29 май 2011 13:58, Елка Василева
81
Найденов: Няма внос на заразени краставици
Снимка: Reuters

България не може еднолично да ограничи вноса на краставици от Германия без решение на Европейската комисия. Това посочи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в Пазарджик, цитиран от БТА.

Ако се предприемат такива мерки, то ще са на база решение на Европейската комисия, но проблемът със заразените с бактерия краставици е локализиран и няма индикации да се стигне до такова решение, допълни Найденов. Според него не се налага проверка на българи, които се завръщат от Германия.

Информацията от Агенцията по безопасност на храните е, че към България няма внос на партиди със заразени с Ешерихия коли краставици, отбеляза Найденов.

Изследва се всичко, за което може да има съмнение, като лабораториите работят и в почивните дни, каза министърът. По неговите думи след всеки подобен инцидент се предприемат допълнителни мерки, включително завишаване на контрола.

Ако се докаже хипотезата, че тези краставици са заразени от използване на естествена тор, това ще бъде стриктно съблюдавано в бъдеще, защото системата се учи по този начин, посочи Мирослав Найденов.

Още по темата

Междувременно австрийската агенция за безопасност на храните призова в неделя купувачите да изхвърлят органично отглежданите зеленчуци, внос от Испания, които се продават в някои магазини на дребно, понеже има вероятност да са заразени с опасната бактерия ЕХЕК (ентерохеморагична ешерихия коли), предаде ДПА.

Заподозрените краставици, домати и патладжани се отглеждат от испанския производител "Фрунет" (Frunet) и са внесени в Австрия от германски дистрибутори.

Досега 10 души починаха в Германия от хемолитично-уремичен синдром, предизвикван от бактериалния щам.

Случаи на заразяване са потвърдени в още няколко европейски страни.

Според лекари, цитирани в репортаж на германската телевизия А Ер Де, е възможно бактерията да съществува и в други храни:

"Аз лекувам пациенти, които са абсолютно сигурни, че през последните месеци не са консумирали краставици", казва лекар от клиника в Хановер.

Микробиолози прогнозират, че вълната от заболявания ще продължи.

"Трябва да имаме предвид, че вторичните инфекции, при които болестта се предава от човек на човек, ще продължат. Тук е важна ролята на всеки от нас чрез мерките за личната хигиена", съветва лекар от Университетската клиника в Мюнхен, предаде БНР.

А негов колега от клиника в Хамбург съобщи, че при лечението на болестта се прилага ново лекарство:

"Колеги описаха в медицинското списание "Ню Ингланд джърнъл ъф медисин" случаи на лечението на три деца, при които този медикамент е бил много успешен. Започнахме и приложението му при възрастни пациенти в нашата клиника."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
17
 
! Отговори
Madge преди 12 години
Mighty useful. Make no mistake, I aprpcietae it.
73
0
 
18
 
! Отговори
до АА преди 12 години
Подобна мисъл ми мина докато четях статията!! Даже си го представям , как леко килва тиква на една страна и поучително ни казва: Ние , дядо ми , баща ми аз никога не сме купували краставици-сами сме си ги садили, ето и сега имам краставици в градината.. Така че , не купувайте ,ами си ги садете!!!
72
0
 
18
 
! Отговори
до веска преди 12 години
много си права!защо тези страни да могат да налагат забрани на стоки от ес а ние не? отговор-хората не са се продали докрай като нас.
71
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
никой не знае дали ги няма и у нас.това салъжи на министъра и войнов
70
0
 
19
 
! Отговори
Веска преди 13 години
а тези чехи, какви европейци са, та взели че забранили внос на краставици от Германия? Може ли да правят такива неща, без да чакат от ЕК да им кажат какво и откъде да ядат?Защо не питат нашия червендалест Миро за европейските закони?Ще внасят и ядат хвърлените от германците краставици, защото не могат на своя глава да забраняват това. Само ЕК знае и забранява.Питайте миро!
69
1
 
23
 
! Отговори
Петър преди 13 години
Кои внесе 20годишното месо-Найденов.Познаите кои ще внесе и заразените краставици.За тези са важни само парите но алчноста винаги се наказва.
68
0
 
18
 
! Отговори
1 преди 13 години
в краставиците няма миро ,но в прясното и незряло сирене винаги има с този проблем какво ще правим миро.
67
4
 
18
 
! Отговори
НЕМА МЪ,ДА..72--- преди 13 години
БЪЛГАРИЯ Е ЧАСТ ОТ ЕС!!!ТОВА Е,... ЕДИН СЪЮЗ--ЕДНА ДЪРЖАВА!!МОЖЕ ЛИ В ХАСКОВО ДА ЗАБРАНИШ КРАСТАВИЦИТЕ ...ЗАЩОТО В БУРГАС , НЕ ГИ ХАРЕСВАТ И СЕ ПРОСИРАТ ОТ ТЯХ...??!!!!!ПОЧТИ ---СЪЩОТО Е ...С НЯКОИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ!ТУКА,.... мин.НАЙДЕНОВ Е ПРАВ!
66
0
 
18
 
! Отговори
da be преди 13 години
Ако някой ти каже в БГ "Добър ден",трябва да погледнеш ,къде е слънцето?Във БГ лъжата я нямат за нищо!
65
0
 
20
 
! Отговори
мда преди 13 години
отде на къде би могта България да защитава интересите на гражданите си не са и позволили ?по-голямо оакване от това изречение : "България не може еднолично да ограничи вноса на краставици от Германия без решение на Европейската комисия."скоро не ми е попадало пред погледа и още се чудя дали е възможно да се каже такова нещо... начи ако не ни разрешат, може да си внесем всичкия брак на Европа, да не се тровят те, а ние...
64
3
 
19
 
! Отговори
ГЛЕДАЙ СИ....И ... преди 13 години
...*** НА ТАВАНА ,БАКЕ...!НА ГЛАДНО СЪРЦЕ ....НАЙ-ДОБРЕ СЕ МИСЛИ И РАБОТИ...!АКО СИ ГЛАДЕН...БЕГАЙ ПРИ ДОЙКАТА НА сърГЕЙ....ДА ТИ ДАДЕ ДА СИСАШ---ПОНЕ ЩЕ ТЕ ХРАНИ ПАРТИЯТА...ХА,ХА,ХАХАХААА.....!!!
63
2
 
20
 
! Отговори
АА преди 13 години
сега да излезе ББ и да обясни как ще се спасим от проблема като отглеждаме краставици на балкона...
62
1
 
23
 
! Отговори
тАТА преди 13 години
България не може еднолично да ограничи вноса на краставици от Германия без решение на Европейската комисия.....бЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ ДА МИСЛИ, БЕЗ РЕШЕИЕ НА ЕС...КОШМАР, РАБИ СМЕ!
61
0
 
21
 
! Отговори
КОЙ ВНАСЯ .... преди 13 години
...КРАСТАВИЦИ ОТ ГЕРМАНИЯ И ИСПАНИЯ ,БЕ ***....??????!ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ.....ГИ ПРОИЗВЕЖДАТ ПОЧТИ БЕЗ ПАРИ....!!!НАЛИ , АКО ВНЕСЕ НЯКОЙ ОТ ИСПАНИЯ,.....ЩЕ СА "ЗЛАТНИ" ,БЕ....!НАУЧЕТЕ СЕ ДА МИСЛИТЕ ,БЕ ....БЪЛГАРИ !!!!ПОЛЕЗНО Е!!!
60
1
 
19
 
! Отговори
АЙДЕ СТИГА ,С ТИЯ... преди 13 години
...ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПРОСТОТИЙ, БЕ.....!!!10-ДУШИ....... "УМРЕЛИ ОТ КРАСТАВИЦИ"......???!...НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ ,ЧЕ ВИ МАНИПУЛИРАТ ,БЕ ***......!?!??!!!?КАДАФИТО ИЗБИ ХИЛЯДИ .......ТИЯ СЕ ВАЙКАТ ЗА ...КРАСТАВИЦИТЕ НА ГЕРМАНИЯ...!***...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
59
0
 
26
 
! Отговори
Герб преди 13 години
Мироооо - всичко има в Бг - не си отишъл на пазар да гледаш - краставици , внос от Гърция, Турция, Словакия - къде ли не!! само от родната ни стана няма!!!!
58
0
 
20
 
! Отговори
зеленчук преди 13 години
няма нужда от внос на отровни красавици, ние сами си ги произвеждаме
57
0
 
21
 
! Отговори
nene преди 13 години
Министърчето Найденов може само да дава пресконференции. И да има заразени краставици, той последен ще разбере. А след като не можел да наложи и забрана за внос защо изобщо се изказва по въпроса? Явно нищо не зависи от него
56
0
 
26
 
! Отговори
Веска преди 13 години
как Германия забрани вноса на краставици и всякакви зеленчуци от Испания, а този ще ни говори, че нямал такива права: само от ЕК можели да наложат забрана за внос на зеленчуци.А той така асе учил: ЩЕ СЕ ЗАРАЗЯВАМЕ И ТОЙ ЩЕ ТРУПА ОПИТ. Той щял да завишава контрола след всеки инцидент.Хората действат превантивно, а не вървят след станалото зло.Този *** ветеринар да ходи да пее по кръчмите, което май му е призванието.
55
0
 
22
 
! Отговори
хуманен лекар преди 13 години
Абе какво ти разбира един ветеринар от болести по хората.Нали прати снайперисти за унищожаване на шапа.Какво искаш от министър, коита вкара25год. ирланско месо.Ще ги изядем краставиците и тогава жална ни майка. В новата агенция бъка от такива тапунгери ветеринари,които не са чували за Хигиена на храненето. Ама то при тях не се учи. Сега ще се учат и докато се научат ще минат 5-6год.Доктор Дулитъл.Цялата им работа на тези гербаристи е накалинчена. *** на рояци.