Български лекар измъкнат от Джудейда

Бил обвинен, че заплашва националната сигурност на Либия
Обновена: 17 юни 2011 15:17 | 17 юни 2011 15:16, Елка Василева
28
Български лекар измъкнат от Джудейда
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Български лекар е бил задържан в Либия и обвинен в застрашаване на националната сигурност на джамахирията.

Тази нощ обаче той е бил освободен и заедно със семейството си е изведен в Тунис, съобщи външният министър Николай Младенов в пленарната зала на Народното събрание.

Лекарят Атанас Симеонов Кръстев е бил задържан от либийските власти на 29 март.

Първоначално е бил отведен за справка след проверка на компютъра му и обиск, при който било установено, че има снимки, които според разследващите са давали основание да се смята, че целят дискредитиране на режима на полковник Кадафи.

Доктор Кръстев е работил от години в Либия и е бил завеждащ ортопедичното отделение в болницата в град Мсалата.

Посолството ни е било осведомено за случилото се случайно едва на 2 април, и са били предприети незабавни действия в различни посоки.

Междувременно доктор Кръстев е бил преместен в затвора Джудейда, където прекарва последните няколко седмици.

Докато той е бил в затвора, неговата съпруга Боряна Кръстева, която също е в Либия, е родила.

Тази нощ д-р Кръстев, съпругата му и новороденото им дете са били изведени от Либия и в момента се намират в Тунис, откъдето ще се завърнат в България.

Според адвокат на Атанас Кръстев обвиненията срещу него са две – че е заснел стратегически обекти, което би могло да бъде квалифицирано като действие, застрашаващо националната сигурност на Либия, и за уронване на престижа на държавното ръководство и подкопаване устоите на държавното устройство на Либия.

Доколкото е известно, Атанас Кръстев е заснел военни машини и военни кораби, но това ще бъде изяснено след завръщането му в България.

Обвиненията срещу д-р Кръстев не са свалени. При освобождаването си от затвора той е подписал декларация, че ще продължава да бъде на разположение и че няма да се укрие, но е предаден на българските власти.

Николай Младенов благодари на всички, които дискретно са работили, за да помогнат на семейството случаят да не се превърне в сага.

Български лекари и медицински сестри продължават да бъдат на територията на Либия и да изпълняват задълженията си, отбеляза министър Младенов. Той призова сънародниците ни, ако смятат за необходимо, да потърсят информация и защита от българската държава. Младенов отбеляза, че тези, които искат да напуснат Либия, трябва да го направят максимално бързо.

Българските медицински сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валя Червеняшка, Валентина Сиропуло и Снежана Димитрова и палестинският лекар Ашраф ал-Хаджудж бяха арестувани в края на 1999 година в Либия.

Първоначално те бяха съдени за заговор срещу държавата, но това обвинение отпадна, като останаха другите – за умишлено заразяване на деца с вируса на СПИН, за причиняване на епидемия.

На 6 май 2004 година шестимата бяха осъдени на смърт чрез разстрел от съда в Бенгази.

Медиците ни бяха освободени с помощта на Франция през 2007 година и на 24 юли те кацнаха в София с френски правителствен самолет. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
3
 
! Отговори
Shark преди 12 години
Аз не мога да разбера как може все още да има балгари в таци *** държава, без закони и зачитане на никакви човешки права. Е толкова ли сте алчни бе?! Като сте толкова кадърни лекари и тук можете да визмате високи заплати, дааа. Или в някоя европейска болница. Как може след всичко което се случи с мед. сестри все още да има българи работещи там. не мога да го проумея и не ми казавйне "заплатите тук са мизерни". Идете в Германия като са мизерни, не в тая ***.
27
6
 
5
 
! Отговори
яаз преди 12 години
Нашите разузнавачи много слаба ракия били бе
26
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако хората вземаха нормални заплати нямаше да ходят в чужбина. На всичкото отгоре за миналата година работещите на вън са превели около 2 милиарда евро в БГ но това е официално, а не официално кой ги знае колко са. Така тези хора като тоя доктор на практика издържат държавата и првят така, че роднините им да могат да оцеляват и да харчат пари тук в БГ. Тези хора са си платили многократно за това и БГ правителството е длъжно да ги защитава и да им помага. Но това са трудни за разбиране неща особено от форумните ***.
25
5
 
17
 
! Отговори
Запада преди 12 години
Либийските ***, запознайте се добре с делото срещу българските медици и запомнете, че Кадафи ги използва за разменна монета, за да ключи сделки със Запада и САЩ, после и тях да прецака, но Саркюзи излезна умен, не му се остави и него искаше да метне. После, плюите срещу Запада. А, българите ходят там от немотия, не от лакомия, затова са удобна мишена, за разиграваня на коня на *** като Кадафи, поне е умен ***, та знае как да се възползва.
24
4
 
13
 
! Отговори
WW преди 12 години
КАКВО щЕ КАЖЕТЕ СЕГА ЛИБИЙСКИ ***. АРЕ БЕГАЙТЕ ПРИ КАДАФИ,чЕ МНОГО ВИ ОБИчА. ПАК АМЕРИКАНЦИТЕ ЛИ СА ВИНОВНИ А?
23
2
 
16
 
! Отговори
българин преди 12 години
Български ***-"патриоти", по какво се различава случаят н този наш лекар от случая на преди задържаните, съдени и осъдени медици, а? Единствено по това, че либийците са решили да го пуснат, защото сега са много на зор и се правят на почтени и демократични. Къде са "независимите" български медии и глутницата партии, "общественици" и "експерти" да реват и вият денонощно, че Борисов е виновен за задържането на лекаря - очевиден шпионин? Помните ли воя срещу Костов и СДС? Български *** червени
22
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чий са го д5ирили в Либия до сега?Пуста лакомия...
21
12
 
10
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
нацвъках ви на всичките минуси :) хахаххахах
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За сведение на плювачите по тайните служби ВКР,разузнаване и контраразузнаване,освобождаването му се дължи на ТЯХ!Та думата ми е,че войната на "тихия фронт"е неизбежна и необходима!
19
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А какво прави този *** лекар в старана с гражданска война, че и бременната му съпруга е там. Колко трябва да си *** или алчен, аз просто се чудя!? Колко пъти на такива *** трябва да им се повтаря да напуснат страната (в случая Либия), самолети пращахме, корабче какво ли не. Пак добре, че са го освободили, че само това ни трябваше заради поредния печелбар абсолютен безотговорник да плащаме на кого ли не.
18
8
 
8
 
! Отговори
w преди 12 години
Добре че имаше вот на недоверие днес, та го спазариха срещу политическо убежище на някой либийски гангстер от свитата на Муамара. Иначе още нямаше да се знае, че е задържан там (както не се знаеше месеци наред) и щеше да си лежи може би до следващата медийна нужда на ГЕРБ.ГЕРБ направо се подиграват с лековерието на хората, а понякога и с живота и здравето на някои от тях!
17
6
 
11
 
! Отговори
new koz преди 12 години
do 6 В България е много по опасно но за сметка на това няма пари и пак стоим тук!
16
7
 
16
 
! Отговори
Hans Rus преди 12 години
Ами да, заради мизерията в България, много българи рискуват все още да работят там, въпреки войната в Либия. И не - не са печалбари - просто искат малко от малко да имат финансова сигурност, а не да живеят в България ден за ден като ***...
15
9
 
11
 
! Отговори
Димитрова преди 12 години
"... били предприети незабавни действия в различни посоки" ще ми стане любим израз!
14
4
 
7
 
! Отговори
До 9 преди 12 години
Пък ти и аз лапаме Х****Е тука!
13
19
 
11
 
! Отговори
баста преди 12 години
До кога ще се харчат народни пари за печелбари и *** избягали от БГ-ние да не сме *** да им плащаме кефа...***!!!
12
3
 
10
 
! Отговори
iMunch преди 12 години
- За париии лии? За мноооого ли?
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
уплашили са се от "ДРЪЖКИ"нащо корабче и са го пуснали .
10
10
 
4
 
! Отговори
DO 9 преди 12 години
TOVA IZKAZVANE MOGAT DA NAPRAVQT SAMO KOSTOV I NEINSKI.TE NE ZA4ITAT BG.ZAD GRANICA.TE SA GOTOVI DA PREDATA RODINATA SI GRAJDANITE I ZA JALTI STOTINKI.PRAVITELSTVOTO NA GERB DOKAZVA ZA SETEN PAT 4E MISLI ZA GRAJDANITE NA R.B.
9
33
 
22
 
! Отговори
gotin преди 12 години
Българската администрация се занимава със спасяването на ***, които отиват да се налапат с пари.