Недоволни роми размахаха червен картон на Цветанов

"Европа, спри парите за ромското изключване", зоват те
Обновена: 21 юни 2011 21:24 | 21 юни 2011 21:07,
363
Недоволни роми размахаха червен картон на Цветанов
Снимка: Dnes.bg

Неформална група от млади роми бойкотираха днешната конференция на високо равнище "Приносът на фондовете на Европейския съюз към интеграцията на ромите", организирана от Европейската комисия в София.

С тениски и постери "Europe, stop funding Roma exclusion" (Европа, спри парите за ромското изключване), с вдигане на червени картони и с освиркване на вътрешния министър Цветанов и еврокомисар Ласло Андор, те изразиха своя протест срещу "неефективната политика, довела до задълбочаване на изключването на ромите и засилването на етническото напрежение в България".

Ромите питат къде са 70 милиона (70 485 175,00) евро, които Брюксел отпуснал на българските правителства за "ромска интеграция" по предприсъединителната програма ФАР в периода 1999-2007 г. и къде са милионите евро, които настоящото българско правителство продължава да получава по структурните фондове за "социално включване".

Според недоволните роми скъпоструващите конференции не са начин за решаване на ромските проблеми.

Техните изчисления показват, че със средствата, похарчени за тези конференции, би могъл да бъде решен конкретен проблем, като например изграждане на инфраструктурата на кв. Факултета, София (над 40 000 жители), където в 21-ви век нямало течаща вода, канализация и обществен транспорт.   

Затова ромите настояват Европейската сметна палата да извърши цялостен одит на изразходваните от българските правителства средства за ромска интеграция до настоящия момент и да отправи съответни препоръки към българското правителство.

Те искат още Европейската комисия да спре средствата за "ромско включване" по оперативните програми за България до приключването на одита и обявяването на резултатите от него с конкретни препоръки за промяна на правителствената политиката.

По време на конференцията пък вътрешният министър Цветан Цветанов посочи, че повече от всякога се нуждаем от реални политики, които да бъдат реализирани за интеграцията на ромите.

Според МВР шефа първо трябва да се промени поведението и манталитета на българите като отношение към ромите и изрази съжаление, че в момента в обществото битува негативната нагласа към ромите и тяхното поведение и култура.

Вътрешният министър посочи, че както останалите държави в ЕС така и България е длъжна да разработи национална стратегия за интеграция на ромите. Той добави, че през последните двайсет години държавата не е инвестирала достатъчно в образованието, здравето и нормалните жилищни условия на ромите.

С помощта на неправителствения сектор трябва да показваме добрите практики и модели на интеграцията на ромите. Трябва да покажем ромите, които са успели да се образоват, отбеляза министър Цветанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


363
Още по темата: Цветан Цветановроми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
327
1
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Какво сте се хванали с правописа? Повечето тук пишещи също са много скарани с българската граматика.
326
0
 
12
 
! Отговори
Фанатик! преди 12 години
За 70 милиона евра знаете ли колко *** можеше да закупим ? ДОБРИЯ *** Е МЪРТВИЯ *** ! ПС Прочетете в 24 часа статията "Мразя пенсионери които ЯДЪТ!" След това ме критикувайте колкото искате !
325
0
 
9
 
! Отговори
САПУН преди 12 години
Абе на мен ми се вижда, че пише 12 милиона. Иначе трябва да се инегрират - трябва да бъдат накарани при трето и следващо дете да плащат /като в Китай/, да им се спират помощи и издръжки. Да ги видим тогава дали ще търсят помощи и издръжки.
324
1
 
3
 
! Отговори
123effgfgg преди 12 години
Ciganina si e ***!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Neznam do koga pak shte im pozvolqvame da se ebavat te sas vsi4ki.I ako te sa 1 200 000 to balgarite sme 6 000 000 taka 4e da se probvat
323
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Не се ебаваИте с 1200000 роми" - този надпис казва всичко:1. БГ е на прага на етническа и социална катастрофа.2. Понеже не им стигнаха парите на всички работещи българи, искат и от ЕС - на ромите всички са им длъжни.3. "ЕБАВАИТЕ" се пише с Й не с И. Поне плаката да си бяха написали грамотно.4. Съжалявам за малкото читави роми, които работят и не крадат (или поне не чакат само на помощи).
322
0
 
9
 
! Отговори
БМ преди 12 години
То едната нула в повече е за авторитет бе бате.Да си мислим ,че сме много.ХахахаИма ***-има проблем.Няма ***-няма проблем.
321
0
 
10
 
! Отговори
хм преди 12 години
оляли са се с нулите... ама като нищо след 20 г. да са и толкова
320
0
 
13
 
! Отговори
СМЪРТ преди 12 години
Най ме кефи,че простите *** пак имат грешка,което говори колко проста черна *** са :) милион и 200хиляди са,не са 12млн
319
0
 
15
 
! Отговори
Мангуста преди 12 години
Да им се даде една парче земя някъде по света и да се махат от тук.Писна ми да плащам чужди сметки.Жалко,че този който можеше да ги оправи вече го няма.
318
0
 
19
 
! Отговори
Бай мангал знае 2 и. преди 12 години
Ако Европа спре парите вашите ромски лидери ще трябва да спрат да си строят дворци и да си купуват лимузини... Питайте тях къде са ви парите за интеграцията!Правописа на плаката е меко казано смешен :))) *** то толкова си можете с и без интеграция...
317
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Първо научете правопис ***.Второ питайте дон Цеци за парите -- той ги оползотвори
316
0
 
6
 
! Отговори
С парите на ромите преди 12 години
Всичките пари за роми трябва да отидат целево -- най-добре е да се построят затвори и всеки престъпник бил той *** или друг да лежи в затвора за извършени престъпления.
315
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не се *** с българите в собствената им държава! С тези пари да им се плати тока, водата, социалните и здравните осигуровки, обучението, защото всичко е от нашия джоб. Тези пари са си наши и толкова! Да се плати там, където до сега ние плащахме! Никакви пари да не им се дават на ръка! Ще ги изпият и изядат и пак ще крадат и няма да работят.
314
0
 
23
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Истината ,която е скрита зад най-различни плащания, за да не се разбере е-българите плащаме на *** 10 милиарда лева всяка година!
313
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
romite da si pitat car Kiro kyde sa im parite za integraciqta
312
0
 
14
 
! Отговори
бг преди 12 години
Значи ние сме 7 човека и един от нас е ***.....кво ша стане ако се поебаваме малко с него....?Да пробваме лиии....
311
0
 
15
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Но ще дойде време когато и последния българин ще избяга, и тогава *** ще изпукат от глад.И те го знаят много добре-в село, където има повече българи,*** са добре.Останат ли в някое село само ***-умират от глад.
310
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
но комент - не само къщите и жените си но и дъщерите си
309
0
 
19
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Българите сме роби на *** в собствената си държава!Детски, безработица, енергийни помощи - какво ли още не?10 милиарда на година плащаме на ***, и пак няма да се наситят.
308
0
 
6
 
! Отговори
mda преди 12 години
българите явно няма да могат, но ромите биха могли да го разкарат Цецко