За изборите и досиетата

Комисията по досиетата призова да се проверят хората от листите на партиите
Обновена: 22 юни 2011 11:19 | 22 юни 2011 11:19,
15
За изборите и досиетата
Снимка: Архив Булфото

Комисията по досиетата призова политическите партии да проверят предварително кандидатите за листите си на местните избори за принадлежност към структурите на Държавна сигурност (ДС).

"В закона, който е един добър закон, има един текст за т.нар. предварителна проверка, който текст в годините все повече и повече работи. Този текст позволява на хората, които представляват политическата партия чрез съдебната регистрация, или на хора, които представляват различен вид граждански сдружения, да поискат предварителна проверка на своите членове".

Това каза пред БНТ Екатерина Бончева – член на Комисията по досиетата и бивш журналист в радио "Свободна Европа".

Този текст е много важен, отбеляза Бончева и поясни: "Една от целите на закона беше не само да се разбере кой кой е – а мисля, че вече сеем знание и жънем печал, разбираме кой кой е, кой говори, кой взима решения, кой ни облъчва по различни теми – но и това да бъде спрян оттук нататък този път на сътрудници на ДС към различни държавни позиции, за да бъдат на тези позиции млади хора – съвсем различни от това, което е било миналото поколение".

Като пример Бончева даде министерствата на вътрешните работи, на външните работи и на отбраната, които са искали вече такава предварителна проверка.

„За първи път, откакто аз работя в Комисията по досиетата, в Централната избирателна комисия сега няма сътрудници на бившата Държавна сигурност. Докато в предишната имаше“, обяви Бончева.

„Партиите трябва да знаят какви хора изпращат в листите си. В предишните избори ДСБ, СДС, ГЕРБ искаха тази проверка. Някои структури на БСП също поискаха. Дано сега се осъзнава, че това, което предлагаме, е съществено и важно“, заяви тя.

Няколко важни уточнения за предварителната проверка за принадлежност към ДС направи Бончева, като уточни „ние не сме съдници, просто си вършим работата“.

Още по темата

Първо, проверяваните граждани трябва да са дали съгласието си за това. Резултатът от самата проверка не е публична информация, а се дава за ползване само на възложителя и провереното лице.

Освен това, ако предварително партиите не поискат листите им да бъдат проверени за бивши агенти, по закон Комисията по досиетата ще провери листите, след като са готови.

Като добра тенденция Бончева определи това, че все по-често се дава път на млади хора, които не са били свързани с ДС.

Като извод от работата на Комисията до момента тя заяви, че основно искания към тях се отправят от държавни институции и в много по-малка степен от граждански сдружения.

„И си мисля, в крайна сметка това, за което говорим – т.нар. гражданско общество, то вълнува ли се от тази тема, не се ли вълнува. За какво става дума?“, каза Екатерина Бончева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
blackradio преди 12 години
Проверката е ясна - никой не принадлежи към ДС. Докато дойде време да си вадят кирливите ризи. Тогава всички принадлежат към ДС, с което проверката се оказва фалшифицирана както винаги.
11
0
 
0
 
! Отговори
stiga преди 12 години
Знаете ли колко ни интересува този въпрос? Много повече ни интересува кой колко е кадърен, какво е направил и с какво може да бъде полезен. Все пак благодарим за последната порция, която ни бе поднесена, та да се подсетим за това съзвездие от личности - ГОЛЕМИТЕ СИМЕОН ХАДЖИКОСЕВ, ВАЛЕРИ СТЕФАНОВ, АКСИНИЯ ДЖУРОВА...Когато дребните душици, които ровят в тази никому ненужна информация, направят толкова, колкото тези ЛИЧНОСТИ са направили за хората, нека се обадят, а сега да не мърлят въздуха.
10
0
 
1
 
! Отговори
den преди 12 години
от тези досиета излиза, че половината хора, преди 1990г. са били агенти, а другата половина комсомолски и партийни активисти/които не са разкриват, а те са движели нещата/. Голяма част от картончетата са подправени, фалшиви или дописвани, други унищожени. Тази държавната комисия, от няколко човека, за сметка на бюджета си са гарантирали сериозни заплати и висок стандарт, за сметка на всички останали.
9
0
 
1
 
! Отговори
аватар преди 12 години
А какво правим с кандидат кметовете,като половинта от от тях са агенти на ДС,като например до сега действащия кмет на община Царево "агент Иванов"др.Арнаудов,и ако той отново се кандидатира.Какъв е закона в такива моменти ?
8
1
 
7
 
! Отговори
да 7ми,да ! преди 12 години
Да,агент е,но някои са и криминални...времето ще покаже.Рано или късно истината ще лъсне за идола на герберастите Боко тиквата или 'БУДА' както ти харесва.
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ti ostavi borisov,ami tvoyat prezident e agent,nali.
6
3
 
3
 
! Отговори
VDCH преди 12 години
Някой може ли да ми каже кога ще излезе информацията за агентите на ДС във ВУЗ-овете?
5
2
 
6
 
! Отговори
еееей преди 12 години
А кво стана с разследването за смърта на Мишо/бирата/ ???
4
2
 
3
 
! Отговори
@1 преди 12 години
Сакън, не ги подсещай!
3
4
 
9
 
! Отговори
да,да ама не преди 12 години
Искам досието на баш мутрара,Боко тиквата или "БУДА"
2
3
 
6
 
! Отговори
KOSTAS PAVLOS EVROPA преди 12 години
S DOSIETA SA BILI UMNITE I KADARNI BALGARI.....SPRETE GI....ZA DA VI UPRAVLQVAT PROSTACITE....
1
3
 
7
 
! Отговори
От екоотбора! преди 12 години
Добре, че не сте сложили снимка на Екатерина Бончева-орел с орис, да плаши читателите на ДНЕС!!Търси си работа горката, защото за журналист въобще не става!!След това ще иска внуците да проверява, тъщите, любовниците и т.н.