Няма компромис за "Лукойл"!

Борисов: Ако им бяхме дали 2 г., пак нямаше да им стигнат
Обновена: 28 юли 2011 10:45 | 28 юли 2011 09:23,
335
Няма компромис за "Лукойл"!
Снимка: Reuters

Ако им бяхме дали 2 години срок, и те нямаше да им стигнат, коментира премиерът Бойко Борисов отнетия лиценз на рафинерията "Лукойл Нефтохим".

"Още преди месец предупредихме, че ще изпълним закона такъв, какъвто е, и очаквахме да видим поне желание за изпълнението му. Разчитаме на коректност от страна на рафинерията да изпълни своите ангажименти по закон", обясни той пред БНТ.

На въпрос може ли да бъде направен компромис, ако се определи план-график за поставяне на измервателните уреди в рафинерията при предстоящите преговори днес, премиерът отговори:

"Компромис няма, законът е спазен, лицензът е отнет. Ако ние коментираме в момента нещо, то е защото става въпрос за най-голямото българско предприятие. Явно в България, ако не се приложат в цялата си строгост и законът и не се поставят нещата редом, нещата се забравят", каза той.

"На мен ми омръзна да отговарям на въпроси и спекулации относно такива ли са цените, крие ли се нещо в тази рафинерия. Затова електрониката ще отговори на всички въпроси и ще бъдем наистина прозрачна и правова държава", допълни Борисов.

По темата за евентуална криза премиерът коментира:

"Криза на пазара на горива ще настъпи, ако и вие продължите да говорите, че би могло да настъпи криза, защото българинът вече е наплашен от криза. Много пъти сме казали, че пазарът е либерализиран, че до нас има рафинерии, че се надяваме, че и българската рафинерия ще направи всичко необходимо да се приведе в законовите срокове, да спази законите, да обжалва, съответно да иска нов лиценз и през това време да отремонтира и да направи това, което трябва".

Още по темата

След това тонът на Бойко Борисов омекна и той обясни, че ако бяха забелязани предприети действия от страна на Лукойл, е можело ситуацията да бъде друга.

"Ако те бяха сложили 12 уреда на най-важните си естакади и тръбопроводи, ние можеше да кажем – ок, да хванеш тръбите на входа и на изхода, а след това вътре в тръбите. Права е рафинерията, че те имат 10-12-20 производства и трябва на всяко едно – дали е газ, дали е бензин, дали е нафта, във всяко едно да сложат подобен измервателен уред. За тях можеше да изчакаме, но за големите тръбопроводи на входа и на изхода, на всички тези 12 на брой досега за една година можеше да ги отрежат и да сложат измервателните уреди".

Срокът за поставяне на броячи на входа и изхода на тръбопроводите на рафинерията беше 26 юли. Вчера лицензът на Лукойл Нефтохим беше отнет.

Оттогава текат преговори между финансовия министър Симеон Дянков и ръководството на "Лукойл".

Вчера бившият посланик на България в Русия Илиян Василев съобщи, че делегация на международната компания е пристигнала у нас, за да участва в разговорите.

Днес сутринта ще се проведе втора среща между двете страни, на която се очаква да се обсъди план-график на поставянето на измервателните уреди в рафинерията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
328
0
 
0
 
! Отговори
запаса преди 12 години
Господа, нали не бъркаме, като си мислим, че запасите от държавния резерв се освобождават при изключителни обстоятелства - по време на война, бедствия и аварии в национален мащаб или по график за обновяване на запасите. Е, КОЙ ЩЕ ДАДЕ ОТГОВОР, НИЕ В КАКВА СИТУАЦИЯ СМЕ В МОМЕНТА - ВОЙНА, БЕДСТВИЕ ИЛИ АВАРИЯ
327
9
 
0
 
! Отговори
ас преди 12 години
Да бе ГЕРБ засега просто алтернатива някаква поне аз не виждам засега
326
2
 
0
 
! Отговори
Бай Хой преди 12 години
Do 329ГЕРБ? Вместо да се хабиш да пишеш, да го беше написал.
325
4
 
6
 
! Отговори
ас преди 12 години
Игра ли не е ли игра предизборен театър ли е немога да знам а и вие незнаете,но едно знам с сигурност за БСП ДПС РЗС и СДС няма да гласувам,
324
3
 
6
 
! Отговори
naTpuoT преди 12 години
Много хитър ход за печелена на точки преди изборите !!!
323
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Както винаги това е някаква врътка за пред очите на народа.Убеден съм, че преди каквото и да е направил Боко първо го е съгласувал с другаря Златев.Така ще позакърпи малко имиджа си, че се е скъсал вече,а мародерската политика на Лукойл ще си продължи.Хем вълка сит хем агнето цяло.
322
6
 
8
 
! Отговори
Симеонов преди 12 години
Браво на Бойко.Крайно време е законите да се спазват, иначе няма да си оправим мизериите...Още веднъж браво на Бойко за силната ръка...
321
1
 
6
 
! Отговори
даниел дафо :) преди 12 години
истината е че русия ни дава по ефтин петрол и затова си позволява да краде от данъци и нерегламентирано количество петрол :) защо при бсп , тройната коалиция и контрабандното гориво ги нямаше проблемите , ами защото едни крадяха от контабанда а лукойл от именно тази контрабанда , което са пари без да са обложени с данък :) та сладурчета днес ни обесняват като на *** как не могат да сложат датчик на една тръба :) премиера и аз мислим а вие :)
320
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Начи според Него, ако прикааме за криза има криза, ако не прикааме за криза, то сичкуто е радостно. Ква 2-ра среща кат първа не е имало бе фъфляци ?
319
0
 
0
 
! Отговори
аЛонимен преди 12 години
ВЕРНО! НЕ ДУМАЙ!
318
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хайде да сваим ГЕРБ ипак да дойдат комунитите и ДПС сигорно ще ни оправят А може наистина Боко е пров че сме лош материал щом БКП ДПС СДС НДСВ 20 Гни лъгаха и има още хора които и вярват на итригите които вртят
317
6
 
3
 
! Отговори
До пост № 319 преди 12 години
Мръсните комунисти нищо те направиха. Благодарение на парите които оставиха (8.24 млрд.лв.) Боко оцелява и до днес. Парите свършиха.Чуждите инвестиции са минус 57 млн.евро (справка БНБ), а при комунистите бяха около 3 млрд.евро годишно.Сега те клатят с гориво за два лева и половина/литъра, повече от половината в родата ти са безработни, вероятно и ти. Искаш ли да отидеш при Боко и да си говорите нечленоразделно, той това го може, а както виждам и ти го можеш. Хайде ***, пътувай.
316
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има правила, създадени, за да се спазват. Който не ги спазва, търпи последствия. В този случай правителството реагира напълно адекватно!
315
16
 
19
 
! Отговори
Анти комунист преди 12 години
Какво драскате бе мръсни комунисти, вие какво направихте до сега?
314
0
 
10
 
! Отговори
Ами преди 12 години
Не трябва да се правят компромиси в какъвто и да е аспект.
313
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и за теб няма да има компромис, двамата с ц.ц.
312
1
 
10
 
! Отговори
abe преди 12 години
тея приказки да ги разказва на старците из селото на дядо си, ако и те могат да му повярват де...сякаш закона е измислен вчера... де беше принципността му като изтече лиценза на Лукойл миналата година ?
311
3
 
2
 
! Отговори
Boy преди 12 години
CIRKADGII MILICIONERI VIZDALI LI STE ?
310
2
 
6
 
! Отговори
лукойл казва : преди 12 години
Златев не спести и упреците си към лидера на БСП Сергей Станишев. Като бивш премиер сигурно е забравил как се прави планов ремонт и какви са необходимите документи за това, каза Златев. По думите му никой не устройва театър със съдбата на хора, които живеят със семействата си благодарение на работата на рафинерията. Тъжно ми е за членовете на тази партия, явно там театърът е стандартно отношение, подчерта шефът на "Лукойл България"
309
0
 
4
 
! Отговори
ДА БРЕ преди 12 години
Васил Божков не е бил член на БКП,....но иначе е ...ГОЛЯМ ----ЧЛЕН !