Няма компромис за "Лукойл"!

Борисов: Ако им бяхме дали 2 г., пак нямаше да им стигнат
Обновена: 28 юли 2011 10:45 | 28 юли 2011 09:23,
335
Няма компромис за "Лукойл"!
Снимка: Reuters

Ако им бяхме дали 2 години срок, и те нямаше да им стигнат, коментира премиерът Бойко Борисов отнетия лиценз на рафинерията "Лукойл Нефтохим".

"Още преди месец предупредихме, че ще изпълним закона такъв, какъвто е, и очаквахме да видим поне желание за изпълнението му. Разчитаме на коректност от страна на рафинерията да изпълни своите ангажименти по закон", обясни той пред БНТ.

На въпрос може ли да бъде направен компромис, ако се определи план-график за поставяне на измервателните уреди в рафинерията при предстоящите преговори днес, премиерът отговори:

"Компромис няма, законът е спазен, лицензът е отнет. Ако ние коментираме в момента нещо, то е защото става въпрос за най-голямото българско предприятие. Явно в България, ако не се приложат в цялата си строгост и законът и не се поставят нещата редом, нещата се забравят", каза той.

"На мен ми омръзна да отговарям на въпроси и спекулации относно такива ли са цените, крие ли се нещо в тази рафинерия. Затова електрониката ще отговори на всички въпроси и ще бъдем наистина прозрачна и правова държава", допълни Борисов.

По темата за евентуална криза премиерът коментира:

"Криза на пазара на горива ще настъпи, ако и вие продължите да говорите, че би могло да настъпи криза, защото българинът вече е наплашен от криза. Много пъти сме казали, че пазарът е либерализиран, че до нас има рафинерии, че се надяваме, че и българската рафинерия ще направи всичко необходимо да се приведе в законовите срокове, да спази законите, да обжалва, съответно да иска нов лиценз и през това време да отремонтира и да направи това, което трябва".

Още по темата

След това тонът на Бойко Борисов омекна и той обясни, че ако бяха забелязани предприети действия от страна на Лукойл, е можело ситуацията да бъде друга.

"Ако те бяха сложили 12 уреда на най-важните си естакади и тръбопроводи, ние можеше да кажем – ок, да хванеш тръбите на входа и на изхода, а след това вътре в тръбите. Права е рафинерията, че те имат 10-12-20 производства и трябва на всяко едно – дали е газ, дали е бензин, дали е нафта, във всяко едно да сложат подобен измервателен уред. За тях можеше да изчакаме, но за големите тръбопроводи на входа и на изхода, на всички тези 12 на брой досега за една година можеше да ги отрежат и да сложат измервателните уреди".

Срокът за поставяне на броячи на входа и изхода на тръбопроводите на рафинерията беше 26 юли. Вчера лицензът на Лукойл Нефтохим беше отнет.

Оттогава текат преговори между финансовия министър Симеон Дянков и ръководството на "Лукойл".

Вчера бившият посланик на България в Русия Илиян Василев съобщи, че делегация на международната компания е пристигнала у нас, за да участва в разговорите.

Днес сутринта ще се проведе втора среща между двете страни, на която се очаква да се обсъди план-график на поставянето на измервателните уреди в рафинерията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
7
 
6
 
! Отговори
Историк преди 12 години
Цирка иначе си го бива, стига да не бе а наша сметка :((
247
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Подозирам ,че спец отряда вече е в Бг. с измервателните устроиства искам да кажа / даже и вятьра мерят /
246
4
 
3
 
! Отговори
? преди 12 години
...Е, И!!!!А ЗА ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА НИКОЙ НИЩО НЕ КАЗАВА.ЗАЩО?
245
7
 
7
 
! Отговори
fghu преди 12 години
И ТУК Е ПЪЛНО С НАИВНИ *** ( Б.Б. ИМ ХАРЕСАЛ КАК НЕ ПРАВЕЛ КОМПРОМИСИ) ТОВА Е ПЪЛЕН ЦИРК,ИДВАТ ИЗБОРИ И НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ.... ПО НАТАТАКА ВСЕКИ ДА СИ ПРАВИ ИЗВОДИТЕ
244
0
 
5
 
! Отговори
до 243 преди 12 години
Абе ти си много ограничен човек .. пръщия от простотия!!!
243
0
 
6
 
! Отговори
ФАШИСТдоАХМЕД преди 12 години
харесвам ти оптимизма ! България се нуждае от такива ХОРА !
242
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе как може такъв гьонсуратлък. Искате да кажете, че Лукоил не трябва да плаща данъци на държавата ли!!???
241
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За пръв път тиквата да ми хареса в решенията които е взел. Браво тикво още 2-3 години подобнио решения и ще станеш човек.
240
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНАСИТЕ СЪОБЩИХА :ЧЕ ОТ 01.08.2011 ГОДИНА ЗАПОЧВА МОНТИРАНЕ НА ИЗМЕРВАТЕЛНИ УРЕДИ НА *** НА ВСЕКИ ГРАЖДАНИН С ЦЕЛ ДА БЪДЕ ИЗМЕРВАНО ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ВЪЗДУХА С ГАЗОВЕ И СЪОТВЕТНО ВСЕКИ ГРАЖДАНИН ДА БЪДЕ ОБЛОЖЕН С ДАНЪК-ПРЪДНЯ
239
8
 
5
 
! Отговори
Към 241 преди 12 години
Първосигнална реакция.Всички политици могат само да дишат прахта на Станишев и Доган.В момента се уреждат ЧАСТНИ ИНТЕРЕСИ!
238
2
 
7
 
! Отговори
AHMET преди 12 години
LITSENZA E OTNET..KAKVO POVE4E TRYABVA DA SE KOMENTIRA..TOI SE KAZVA ...BOIKO BORISOV...A NE stani6ev ili dogan....TOVA E FAKT
237
3
 
6
 
! Отговори
ХИКС преди 12 години
Тук 230 греши. Разходите във фирмата си ги плаща самата фирма. Позволете да зная. Манипулерате - Нефтохим само дава на държавата - данъци , осигуровки и много други неща.Истината е - да могат да се съберат повечко пари за изборите, ГЕРБ да може повече да плаща, защото всички управляващи искат да стоят до смърт във властта.Всичко в България е направено от родителите на моето поколение и от моето поколение.Имаме достатъчно разбойници в България!Те си подариха Нефтохим!
236
5
 
11
 
! Отговори
Ники преди 12 години
ПРАВИЛНО !!! Браво на Борисов !
235
1
 
4
 
! Отговори
до 223 преди 12 години
Нали трябва да се напълни бюджета,от който идват пари за пенсии,бюджетни заплати и всички държавни разходи бе момче.За това са данъците и акциза.
234
1
 
7
 
! Отговори
Hetfield преди 12 години
Дано наистина няма компромис. Мисля си, че за месец два в който Лук Ойл няма да работи пазара ще се преразпредели. Някои играчи ще станет по-големи. В една такава ниша празно няма. Това може би е първата стъпка към убиване на монопола и диктуването на цената от най-големия играч на пазара. А когато изпълнят законовите изискванията ще се наложи да се борят вече с новата пазарна картина. Крайно време беше една компания, която твърди че работи за загуба да започне да спазва закона.
233
2
 
13
 
! Отговори
РАД преди 12 години
До 235Хубаво си изброил колко е зле да сме в ЕС, НАТО,Шенген, валутен съюз и т.н...Замисли се над следните въпроси:1. Каква друга алтернатива имаме освен да сме членове на ЕС,предвид географското ни положение и енергийните лобите в България?2.Като е толкова зле в ЕС и НАТО,защо всички държави, които са по-стари членове от нас в ЕС са в пъти по-добре от нас?3.По-добре ли бяхме преди 2007 г., когато не бяхме в ЕС? Повече ли взимахме?по-хубави пътища ли имахме? По-независими ли бяхме ?...
232
5
 
3
 
! Отговори
men преди 12 години
крадат ви от една страна руснаците от друга страна еврейските банки от интер алпха картела които сьбират парите дадени като помощ на ирландия и гьрция от вашите жобове и от оздравителния фонд в който тоъа банкенско влечуго ни набута и кьдето отиват голяма част от даньците ви. ето ви ЕС, ето ви Нато, скоро и шенген и догодина пада и мораториумьт вьрху закупуване на земя от чужди kompanii. сещайте се какво иде...
231
1
 
2
 
! Отговори
AHMET преди 12 години
KOI JELAE DA NE SE SPAZVA ZAKONA...ESTESTVENO TIYA KOITO KRADAT..A KOI SA TE OPOZITSIYATA..NO BOIKO SPRYA POTOKA OT PARI KAM TYAH..MALKIYA BIZNES FALIRAL..PRETISKALI GI..AMI DA SI PLA6TAT DANATSITE I NIKOI NYAMA DA GI ZAKA4A.
230
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков за пореденпът се опита да познае...неуспешно:"България и Българите излизат вече от кризата"Хахаха...вЕрвайте му :)))
229
2
 
5
 
! Отговори
men преди 12 години
цирк балкански. като стре трьгнали питайте и за наднорменото замьрсяване на бургас и за липсата на всякакви модерни пречиствасти уреди. питайте и за отровеното езеро и т.н. питайте и защо всички псевдоекологични организации и им е през *** че ни тровят. ше питате ама друг пьт