Няма компромис за "Лукойл"!

Борисов: Ако им бяхме дали 2 г., пак нямаше да им стигнат
Обновена: 28 юли 2011 10:45 | 28 юли 2011 09:23,
335
Няма компромис за "Лукойл"!
Снимка: Reuters

Ако им бяхме дали 2 години срок, и те нямаше да им стигнат, коментира премиерът Бойко Борисов отнетия лиценз на рафинерията "Лукойл Нефтохим".

"Още преди месец предупредихме, че ще изпълним закона такъв, какъвто е, и очаквахме да видим поне желание за изпълнението му. Разчитаме на коректност от страна на рафинерията да изпълни своите ангажименти по закон", обясни той пред БНТ.

На въпрос може ли да бъде направен компромис, ако се определи план-график за поставяне на измервателните уреди в рафинерията при предстоящите преговори днес, премиерът отговори:

"Компромис няма, законът е спазен, лицензът е отнет. Ако ние коментираме в момента нещо, то е защото става въпрос за най-голямото българско предприятие. Явно в България, ако не се приложат в цялата си строгост и законът и не се поставят нещата редом, нещата се забравят", каза той.

"На мен ми омръзна да отговарям на въпроси и спекулации относно такива ли са цените, крие ли се нещо в тази рафинерия. Затова електрониката ще отговори на всички въпроси и ще бъдем наистина прозрачна и правова държава", допълни Борисов.

По темата за евентуална криза премиерът коментира:

"Криза на пазара на горива ще настъпи, ако и вие продължите да говорите, че би могло да настъпи криза, защото българинът вече е наплашен от криза. Много пъти сме казали, че пазарът е либерализиран, че до нас има рафинерии, че се надяваме, че и българската рафинерия ще направи всичко необходимо да се приведе в законовите срокове, да спази законите, да обжалва, съответно да иска нов лиценз и през това време да отремонтира и да направи това, което трябва".

Още по темата

След това тонът на Бойко Борисов омекна и той обясни, че ако бяха забелязани предприети действия от страна на Лукойл, е можело ситуацията да бъде друга.

"Ако те бяха сложили 12 уреда на най-важните си естакади и тръбопроводи, ние можеше да кажем – ок, да хванеш тръбите на входа и на изхода, а след това вътре в тръбите. Права е рафинерията, че те имат 10-12-20 производства и трябва на всяко едно – дали е газ, дали е бензин, дали е нафта, във всяко едно да сложат подобен измервателен уред. За тях можеше да изчакаме, но за големите тръбопроводи на входа и на изхода, на всички тези 12 на брой досега за една година можеше да ги отрежат и да сложат измервателните уреди".

Срокът за поставяне на броячи на входа и изхода на тръбопроводите на рафинерията беше 26 юли. Вчера лицензът на Лукойл Нефтохим беше отнет.

Оттогава текат преговори между финансовия министър Симеон Дянков и ръководството на "Лукойл".

Вчера бившият посланик на България в Русия Илиян Василев съобщи, че делегация на международната компания е пристигнала у нас, за да участва в разговорите.

Днес сутринта ще се проведе втора среща между двете страни, на която се очаква да се обсъди план-график на поставянето на измервателните уреди в рафинерията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
3
 
6
 
! Отговори
BARVO BOIKO преди 12 години
SAMO B.B MOJE DA SPASI BG. OT OPOZICIQTA KOQTO E GOTOVA DORI DA VZRIVQVA NEVINNI HORA ZA DA VZEME VLASTA
227
1
 
14
 
! Отговори
РАД преди 12 години
До 223Не е страшно да не разбира човек от икономика, страшно е да подвежда хората, които също не разбират от икономика с погрешни послания. В учебниците по икономика като по-страшно от държавния монопол е посочено само едно нещо-частният монопол.Не ми говорете,че монополистът имал производствени разходи и тирирам... Има разходи, но всички тях ги плащаме ние. Акцизите, които събира държавата са задължителни според европейското законодателство! Ха сега де! Долу ЕС нали ? :):):)Истината е в повишаване на конкуренцията и либерализиране на вноса. Това е ! И това е най полезното !
226
5
 
3
 
! Отговори
Любопитен преди 12 години
Сега ако и Дянков смъкне от неговите 50% завишение цените на горивата, ако махне дедесето на дедесето върху горивата!!!!, ако се събуди от сладкия но измамен сън който сънува, и счупи розовите очилца...може и да се пооправим..ама надали!
225
0
 
5
 
! Отговори
AGENT KOSTOV преди 12 години
AKO SEGA BQH PREMIER 6TQH DA PRIVATIZIRAM TOZI NEFTOHIM ZA DA NQMA ZA KAKVO DA PLA4AT KOLEGITE OT OPOZICIQTA.
224
0
 
5
 
! Отговори
DO LUBOPITEN преди 12 години
AKO VSI4KI MISLEHA KATO TEB I OPOZICIQTA TOGAVA DARJAVATA NQMA6E DA Q IMA KAM KOETO SE STREMITE VSI4KI PRESTAPNICI.
223
1
 
4
 
! Отговори
ha-ha haaaaaaaaaa преди 12 години
AKO TOVA SE BE6E SLU4ILO PRI STANI6EV KOETO E NAVAZMOJNO ZA6TOTO S EDNO TELEFON4E OT KRAMAL I 6TE6E DA SE PODMOKRI,TOGAVA DRUGARITE NQMA6E DA PLUQT TOLKOVA.
222
3
 
5
 
! Отговори
US-Veteran преди 12 години
До 215Хайде пак. Цените на горивата,та цените на горивата!Стига мрънкахте бе! Нали точно заради това,да се либерализира пазара и "Лукойл" да не си прави каквото си иска с цените трябва да се спази закона и то от най-големите.Какво пак мрънкате? И аз искам бензинът да е 1,20 с ДДС,ама няма как! Вижте какво става на световните пазари!Да обяснявам ли защо не може бензинът от утре-другиден да е 1,20лв.? И да не вземете сега да хленчите,че в другите държави минималната заплата е 1000 евро. Да така е ! И на мен ми е гадно,че сме най-бедни от целия ЕС,но няма как за 2 г. при това след некадърното и корумпирано управление на БСП+ДПС да започнем да взимаме минимални заплати от 2000 лв. Просто няма как! Не казвам,че тия са свет, ама ми се струва,че все пак са по малкото зло! Или искате някой като царо да дойде да ви оправи за 800 дни а ? Или пък да се върне другарят Сергей + другаря Доган,та да ни довършат а?Поредният спасител! Ха мислете малко. Не мога да разбера защо, когато има някаква бегла наченка за прилагане на закони и да се свърши нещо правилно, същите тия дето хленчат против беззаконието намират нещо друго,за което да хленчат!
221
3
 
3
 
! Отговори
kolelo преди 12 години
Първо колко ефективни бяха стачките за цените на горивата-нулеви.Колко хора се качиха на колело и си спряха колите-много малко.Ние българите ама нищичко не правим за да не ни тъпчат,пишем си само в разни сайтчета и кой си мислите,че го интересува нашето мнение-май никой.Скапана Държава
220
7
 
5
 
! Отговори
Любопитен преди 12 години
Преставлението си го бива, но поне билетите да НЕ бяха за наша сметка.50% от цената на горивото се гушка от държавата, от такси, налози и акцизи!!!!!Ай сега де. Питанка!...кой ни цака повече - Държавата(която само гуши), или монополиста който си има своите производственни и други разходи?Ааа?
219
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А А другата статия друго говори поне не лъжи !
218
0
 
4
 
! Отговори
Боце преди 12 години
Явно червения олигарх се беше много изпозабравил.Червен като генезис ,иначе цветът му е според управляващите.Дано му покажат/ама наистина/че с кражбата на милиарди,финансирането на партии и политици/най-вече червени/ се е свършило.Да не забравяме ЕГОТО на ББ-той няма да допусне никой да го рекетира и мачка.Такива опити направиха и СС и Гоцето и ИК и Доган и ЯЯ и сигурно много още...Сигурното е,че има и задкулисие,което няма да видим и разберем никога...
217
7
 
15
 
! Отговори
ппс до 216 преди 12 години
да Бойко Борисов е най-добрия премиер от началото на прехода
216
4
 
6
 
! Отговори
RAD преди 12 години
До Бай ***:Какво толкова му мислиш след Бойко кого ще сложиш.Ето няколко варианта даже:БСП+ДПСБСП+АБВ+"независими"Как е а ? Добре ли е ? :):):) Или по-добре "битата карта" Борисов?
215
5
 
5
 
! Отговори
AHMET преди 12 години
DO 208..SRAMNA RABOTA NYAMA..SAMO KOMUNISTITE SE OPLAKVAT 4E RABOTA NYAMA.KOMUNIZMA SVAR6I..EDIN DA RABOTI TRIMA DA GO GLEDAT...I DA POLU4AVAT EDNAKVI PARI..
214
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Червените ,стига сте писали глупости.Изчакайте инструкциите от Позитано 20.
213
13
 
21
 
! Отговори
серГЕЙ Станишев преди 12 години
Колкото и да ми е трудно да го призная, но доктора на науките и генерал лейтенант Бойко Борисов се оказа най-добрия премиер от началото на прехода!
212
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...Е, И!!!!А ЗА ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА НИКОЙ НИЩО НЕ КАЗАВА.ЗАЩО?
211
1
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
# 200 бай ГаньоНе сме ти приятели...
210
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Криза на пазара на горива ще настъпи, ако и вие продължите да говорите, че би могло да настъпи криза." Велика мисъл,велика.Ако има криза,сами ще сме си виновни.Този надминава всякаква представа за наглост.
209
4
 
6
 
! Отговори
AHMET преди 12 години
20 GODINI GLEDHME TEATAR...TEATARA SVAR6I KOMUNISTI...DANATSITE TRYABVA DA SE PLA6TAT...ZA DOBROTO NA BALGARIYA