Всяка година 2000 български деца се изоставят в домове

Българинът иска русо и синеоко дете, чужденецът – не
Обновена: 28 юли 2011 16:39 | 28 юли 2011 09:50,
101
Всяка година 2000 български деца се изоставят в домове
Снимка: архив Булфото

В България има 6333 деца в социални домове. Всяка година над 2000 деца се изоставят в тези домове, сочат данните на фондация "За нашите деца".

"Половин година престой в институция забавя с една година психическото развитие на детето", отбелязва в интервю за БТА психологът Марияна Тасева.

А осиновяването е начин, по който на детето се дава шанс да расте в семейство, в което наистина ще бъде обичано, подкрепяно и ще може да развие пълния си потенциал.

Според нея, когато се говори за осиновяване, трябва да се търси семейство за детето, а не дете за семейството.

Повече от половината от семействата, които са осиновили дете, кандидатстват за второ осиновяване, допълва Тасева.

Масово обаче осиновителите у нас искат руси и синеоки деца, а в България генетичният фон не е такъв.

"Броят на чужденците, осиновили дете, се доближава до този на българските семейства", посочва Тасева.

Тя отбелязва, че чужденците нямат скрупули да осиновят дете с типични ромски черти, с кривогледство, с леки физически или психически увреждания.

Психологът съветва на детето да не се натяква, че е по-различно от другите или да му се показва, че осиновявайки го, му е направена услуга.

Според Тасева децата от институциите имат по-различни потребности и им трябва повече време за адаптация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: домове за деца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
0
 
! Отговори
бре-бре преди 11 години
Някой от вас - коментатори, ходил ли е изобщо в дом за изоставени деца???? Първо там има наистина ромчета, но има и много българчета, а и какво от това, всички те са все пак деца, не са виновни за родителите си, за раса, пол и т.н. Едва ли БГ е единствената държава с подобен проблем, а и вие едва ли ще допринесете с изказванията си за промяна и намаляване на изоставянето на деца. По - добре, тъй като вече са изоставени и са в домове, вземете и помогнете с каквото можете-така ще сте по-полезни!
100
0
 
0
 
! Отговори
Кандидат-осиновител преди 12 години
"Броят на чужденците, осиновили дете, се доближава до този на българските семейства" .......... ами те ще ни надминат, защото нашата държава търгува с децата в домовете. Който не е наясно да се поинтересува от процедурата по осиновяване, колко време и нерви коства. Ние със съпруга ми чакаме вече почти година, а все още никой не ни е потърсил, нито една от 28 области, за които сме подали документи не ни е предложила дете .... правете си изводи, как търгуват с тези деца !!!
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Родители, чиито деца са оставени в дом, да плащат издръжка минимум по 120 лв на дете общо. Ако бащата е известен, двамата плащат по 60 лв, ако бащата е неизвестен - майката плаща цялата сума. Ако родител не може да плаща издръжката, да е длъжен да я отработи с обществено-полезен труд. Отказът да се плаща издръжка или да се полага труд, да се наказва със затвор.
98
2
 
0
 
! Отговори
Светла Енчева преди 12 години
Трябва да се разрешат браковете между хомосексуалисти. Те имат голямо желание да осиновяват деца и така въпросът ще бъде решен! Ясно е, че в хетеросексуалните семейства деца не се осиновяват поради липсата на гражданско съзнание - познавам много такива.
97
0
 
0
 
! Отговори
корекция преди 12 години
Голямо коментиране на генетичния фон. Само дето е фонД, ама карай. Лаф да става.
96
2
 
5
 
! Отговори
до 96 преди 12 години
Това са деца, които след напускането на домовете ще имат българско самосъзнание, дори и циганчетата
95
5
 
8
 
! Отговори
Атака преди 12 години
хайде де, това не са български деца, а ***, което няма нищо общо с БЪЛГАРСКИ!
94
1
 
14
 
! Отговори
българка преди 12 години
крайно време е Бг да не взема тези деца в домове вече, да си ги остава на майките да си гледат,пък и познавам много *** вече-руси със сини очи,едно време вятъра духаше откъм казармита да генетично и *** се измениха вече, да не дават на *** пари за раждане,а да им взимат,ако оставят детето в дом,аз например не съм съгласна 20 г.да храня от моите данъци ***,дето нищо не са дали за тази държава-нито лев данък а са като кръвопийци за народа,ама всяко правителство ги така-сори
93
0
 
7
 
! Отговори
ето преди 12 години
както продават мозъците на българския народ в чужбина - нашите млади умни способни хора -така да продават и тези дечица - чужденците нямат претенции отгоре на това те са по паралии - ще могат по добре да се грижат за тези изоставени в голямата си част и болни деца - и начин да се попълва бюджетанаскоро писаха че от соц дом деца били на лагер в Равда и едно 8 год дете починало от сифилис - та тези деца са в повечето си рискови
92
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Както много българи съм рус със сини очи,живея уча и работя в Англия,представата на англичаните за българите е че всичките сме *** ,черни,мръсни и грозни ,винаги когато казвам че съм българин не ми вярват и обикновено смятат,че съм руснак!!!
91
0
 
11
 
! Отговори
gtf преди 12 години
до 85 - не сме всички руси и синеоки - да, но не искам да се вадят изводи за ген. фон на страната от тва кви деца има по домовете...Ако се загледаш по градинки и детски площадки има доста руси, синеоки деца в допълнение - моите и двете са такива.
90
0
 
10
 
! Отговори
ами преди 12 години
има много богати роми /***/ със супер луксозни замъци с басеини - позлатени отвътре - такъв лукс дето българина не е виждал - та те не биха ли могли да отглеждат по някое изоставено тяхно дете - 1,2-3-4 колкото искат - хем детето ще расте при добри условия . докато при обикновените български бедни семейства такива условия няма - Българите нямат възможности да гледат собствените си деца - та дори и 500 лв които дават за ромче в приемно семейство не са достатъчни
89
0
 
14
 
! Отговори
Българин преди 12 години
87 - ВСЯКО разпределяне на пари или други блага на етнически принцип е грубо нарушение на Българската конституция и международните конвенции за правата на човекът.Следователно всички управници, позволили такова безобразие, както и представителите на т.нар. "ромски фондации" трябва да бъдат изправени пред съдът по обвинение в дискриминационно отношение срещу нормалните хора в тая държава, граничещо с откровен геноцид !!!
88
1
 
5
 
! Отговори
АЗ ДО 88 Българин преди 12 години
Абе брато, с *** не е ли по лесно бързо и ефтино?
87
0
 
11
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Друг вариант - всяка *** да получава 300-400 лв помощи за първото си ***, докато то навърши 18, но само при 2 положения - ако то ходи на училище и има успех поне 4.00 и второ - ако хъхрячката се съгласи да я кастрират веднага след като снесе това първо ***.Или: Всяка ***, съгласила се да я кастрират при да издриска първото си ***, да получи 20 000 лв в брой.Така ще ни излезе малко скъпичко, но ще ги свършим, ***, за да има за ракия, ще прати на кастрация всичките си дъщери
86
2
 
5
 
! Отговори
Добрева преди 12 години
Не еднократно имаше сигнали за нецелесъобразно усвоени средства от фондации "грижещи се" за ***. Нека държавата да се намеси и парите да отидат там, където им е мястото: за образовене и опазване здравето на тези хора. Иначе няма да намалее нито раждаемостта им, нито безработицата им, нито броят на изоставените от тях деца.
85
0
 
11
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Второ - премахване на изгодната за *** професия "самотна майка" (често на 5-6 чаавета) - всяка *** да бъде задължена да посочи осеменителя си, а ако откаже или не може да го посочи, защото се е праскала с цяла тумба *** - никакви помощи !!! Ако го посочи, осеменителят да бъде осъден на принудителен труд, до навършване на пълнолетие на направеното от него ***.И трето - затвор и кастрация за педофилите и кръвосмесителите - а хъхрещите *** масово са такива.
84
3
 
3
 
! Отговори
Валя преди 12 години
Наистина не ни е такъв фона - светъл и синеок. Не казвам, че е и тъмен. Смесени сме. Дори имам приятели близнаци - момичето е много тъмно, а момчето светло - рус и със сини очи.
83
0
 
14
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Проблемът ще бъде решен не като ни принуждават да осиновяваме някакви нисши същества, а като се забрани на *** да създават чаавета, които да захвърлят или да ги отглеждат в нечовешки условия.Просто е - при първо захвърлено ***, спиране на всякакви помощи за ***, помощите се насочват за отглежданото от държавата малко, при второ - или насилствена кастрация или затвор, до края на фертилната възраст - по избор на ***.
82
1
 
8
 
! Отговори
gtf преди 12 години
"Масово обаче осиновителите у нас искат руси и синеоки деца, а в България генетичният фон не е такъв..." а какъв е ? ..тва, че *** си оставят децата в домове не значи, че всички в българия са *** !