Държавата щедро раздава невъзможни отпуски

У нас изключенията са повече от правилото, сочи ЕС
Обновена: 11 авг 2011 09:16 | 11 авг 2011 07:00, Елка Василева
147
Държавата щедро раздава невъзможни отпуски
Снимка: Булфото

Лято е и в България масово се чистят отпуски. Това става по график и задължително. Въпреки усилията все още хиляди граждани имат да вземат по месец и отгоре платена почивка, залежала от предишни години, пише вестник “Труд”. Скоро няма шанс да се отървем от наследените почивки - поне докато държавата не преразгледа политиката си да раздава щедро почивни дни под път и над път.

Преди няколко дни излезе годишното изследване за работното време в Европейския съюз, изготвено от Европейската фондация за подобряване на условията на живот и работа. Според документа през 2010 г. средното работно време в България се е увеличило с около половин час и обикновеният българин вече се труди в продължение на 40 часа и 30 минути седмично. Освен че е трудолюбив, българинът почива малко, твърдят експертите. Изследването поставя България в златната среда по гарантиран отпуск - 20 дни годишно, които не би трябвало да се изчистват трудно.

Защо обаче все още хиляди дни отпуск стоят неизползвани, а държавните ведомства и частните фирми блокират огромни средства във фонд “Работна заплата” за евентуалното им изплащане?

Защо хиляди хора ще изгубят дни от отпуска си за 2010 г., които трябва да бъдат изчистени първи?

Защото изключенията у нас са повече от правилото. С различни нормативни актове и без ясни мотиви държавата е дала на множество българи право на доста по-голяма почивка от минималните 20 дни, заложени в Кодекса на труда. А европейските изследвания няма как да уловят това.

Всичко започва с Наредбата за работното време, почивките и отпуските, приета през далечната 1986 г. По онова време картите за море бяха за по три седмици и всяко предприятие пращаше хората си под строй да събират тен на ведомствена станция.

Според този документ учителите и университетските преподаватели имат право на 48 работни дни платен отпуск, актьорите в театрите, оперните певци и циркаджиите - 36 дни. Отпускът на средностатистическия полицай или военен минава 40 дни. Като прибавим към тези дни официалните празници - 14 дни, заедно със съботите и неделите, някои съсловия са в платен отпуск почти три месеца годишно.

В много университети има преподаватели с по 500 дни натрупан отпуск. Реално те могат да почиват всяка година от 15 юли до края на август - около 30 дни. А имат право на 48. След 20 г. стаж изникват едни 360 дни, които няма как да бъдат изчистени. Ами лекторите на договор в два вуза, които имат право на два пъти по 48 дни?

Повечето от служителите с голям отпуск са на държавна издръжка, сиреч всички ние, данъкоплатците, им плащаме почивните дни.

В същото време държавата се чуди откъде да намали разходите си и недоумява защо не й достига административен капацитет.

В Щатите например дори няма въведена минимална платена отпуска със закон - т. е. американците имат нула полагаеми дни отпуск и трябва да се договорят с работодателя. А у нас изпълнителната власт обича щедро да раздава на хранениците си допълнителна почивка, която след това няма как да се използва. Докога?


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: отпуски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
6
 
30
 
! Отговори
... преди 12 години
Изключително манипулативна и некоректна статия, която не предлага нищо конструктивно, а цели махленски кавги. Сравнението със САЩ е безумно, при положение че България е европейска държава в ЕС и в цяла Европа има полагаем платен отпуск за всеки работещ, независимо от професията. Добре, че поне няма сравнения с Бурунди или Коморските о-ви.
106
6
 
21
 
! Отговори
! преди 12 години
Няма по-вярно описание на българския манталитет от до болка познатия лаф "Не е важно мене да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле". Както написаха в коментарите по-надолу защо да не се борим за по-добре защитени социални права в частния сектор, вместо да се борим за никакви права в държавния "оти не сме там" . Да не говорим,че всички псуват учителите(примерно), а никой не иска да стане учител, защото е "много добре"?
105
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ СТИГА ЧЕ ВИ ПЛАЩАТ А И ОТПУСКИ ЩЕ ИСКАТЕ, А И 1 ДЕН НА ВСЕКИ 3 ПОЧИВАТЕ. ТОВА Е !!! *** ДЪРЖАВА!!! ПРИСЪЕДИНЯВАМ СЕ КЪМ 42 И ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ ,КОИТО СЕ СМЯТАТ ЗА ЕКСПЛОАТИРАНИ ДА НАПРАВЯТ СЪЩОТО.
104
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето ви работа. И почивки даватЗаведение на самообслужване търси да назначи помощник/чка за кафе.Задължения към работника:- да умее да работи с клиенти- да отсервира и почиства масите в заведението- да хигиенизира заведениетоКандидата трябва да е позитивна личност, със сериозно отношение към работните си задължения.Работно време от 08.00 до 21.00 часа на график 3 на 1.Заплащане 400 лв.
103
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че то и учителите са едни учители, да им се ненаслушаш
102
2
 
9
 
! Отговори
42 преди 12 години
БРАВО НА BG-работодател, ТОВА Е ИСТИНАТА ЗА БГ. БЕЗРАБОТИЦАТА НАМАЛЯВАЛА КАЗВАТ ВИШЕСТОЯЩИТЕ ИЛИ САМО СТОЯЩИТЕ
101
13
 
12
 
! Отговори
Ана преди 12 години
Ако платеният отпуск намалее, няма да остане нито един учител
100
3
 
20
 
! Отговори
Електорат преди 12 години
Защо се коментира, като държавата ни е в отпуск почти 22 години. Колко пъти влезе в "Зала" предложеният закон за отпуските? Толкова пъти докато се угоди на прищевките на всички. Ами закона за пушенето? Законита са "Тука има, тука няма". Т.е. Чоэри папи. Такава ни е така наречената все още държава, в която буквално липсва съдебна система. Каша от управници, апашиумиращи от глад селяни, почиващи софиянци, роби провинцишалисти - Крадени еврофондове.
99
7
 
6
 
! Отговори
ДО Непозната преди 12 години
И по-добре, че нямам. Иначе вероятно щях да забравя доброто си възпитание. А що се отнася до "....клишето измислено от журналистите и допадащо на простолюдието" , отново потвъждава твърдението, че трябва да плащате , а не да получавате всички вие държавни чиновници които не сте от простолюдието. Отвръщавал съм се от вас ,ама след последния ти постинг започва да изпитвам желание да ...НАГЛИ СТЕ!!!
98
2
 
38
 
! Отговори
BG-работодател преди 12 години
"ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ НАШАТА БЪРЗОРАЗВИВАЩА СЕ КОМПАНИЯ" Нямаме време да те обучаваме. "НЕОФИЦЯЛНА РАБОТНА АТМОСФЕРА" Не плащаме достатъчно за да очакваме, че ще се облечеш добре. "ПОНЯКОГА Е НЕОБХОДИМ И ИЗВЪНЕДЕН ТРУД" Извънредно всяка вечер и извънредно всеки почивен ден. "ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ЩЕ ВАРИРАТ" Всеки във офиса ще те командва. "ТРЯБВА ДА БЪДЕТЕ ОРИЕНТИРАНИ КЪМ ДЕТАЙЛИТЕ" Нямаме контрол на качеството. "КАРИЕРНО ОРЕНТИРАНИ" Кандидатките за работа трябва да бъдат без деца (и да останат такива). "КАНДИДАТСТВАНЕ - ЛИЧНО" Ако сте стар, дебел или грозен, ще ви кажат, че позицията е заета. "БЕЗ ТЕЛЕФОННИ РАЗГОВОРИ МОЛЯ" Позицията е заета, обявата е просто проформа. "ТЪРСИМ КАНДИДАТИ С БОГАТ ОПИТ" Ще трябва да заместиш трима човека, които напуснаха. "ИЗИСКВАТ СЕ ЛИДЕРСКИ УМЕНИЯ" Ще имаш отговорностите на мениджър, без заплащането и уважението. "ДОБРИ КОМУНИКАЦИОННИ УМЕНИЯ" Шефовете ще говорят, ти ще слушаш, ще откриваш какво точно искат и ще го правиш.
97
2
 
22
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
" Военните имат до 40 работни дни годишна ваканция, а полицаите - до 52 дни. "Бях офицер в Армията, преди 10 Ноември 1989 г.Годишните ни отпуски бяха твърди - 30 календарни дни ( заедно с почивните дни през отпуската )Още есента на предната година се правеше плана за отпуските. Имаше срок , мисля до края на СептемвриПлана се придържаше към няколко основни принципа :- ако командира е в отпуска, заместника му не е (за да има кой да го замества )- техническите длъжностни лица също излизаха поетапно- същото се отнасяше и за отпуските на войниците - те бяха 20 дни за срока на службата- никой войник-шофьор не можеше да излезе в домашен отпуск, ако няма заместник- всеки оставяше адреса си за мястото, където ще почиваТака че по всяко време на годината да се поддържа бойна готовностАко миналата година си бил отпуска летните месеци, тази година друг ползва това правоОтпуските се ползваха точно по графика, изкл. се правеха много рядкоИ дума не можеше да става, да оставиш някакви дни за следващата годинаИмаше ред и нямаше никакви проблемиРедакцията, предайте написаното на Бойко Борисов
96
8
 
6
 
! Отговори
Непозната преди 12 години
Виждам, че нямаш преки наблюдения върху работата на държавната администрация и повтаряш като папагал клишето измислено от журналистите и допадащо на простолюдието.
95
4
 
8
 
! Отговори
42 преди 12 години
Ей, хора, да оставим в таз наща държава са мо *** и да се спасяваме а децата си и родителите
94
9
 
18
 
! Отговори
ДО Непозната преди 12 години
Ама какви отпуските искате, като вие сте в постоянни отпуски.Кой държавен чиновник работи?
93
3
 
16
 
! Отговори
В БГ преди 12 години
Ако европейците работеха толкова, съвсем нямаше да си знаят парите. Я кажете на някой французин или италианец, че ще работи извънредно за чест и слава...или защото колегите са вотпуск и по схема ще работи като за 2-***, зщото фирмата не затваря врати поради годишен отпуск.
92
8
 
15
 
! Отговори
Непозната преди 12 години
Специално за държавната администрация - отпуски има, но не ни се разрешаваше да ги ползваме или съвсем ограничено. За пръв път от миналата година започнаха да ни дават отпуските, които ни се полагат.А примерът за САЩ ми се струва доста неудачен. Първо трудовото им законодателство разрешава точно 10 дни платен годишен отпуск и всеки ги дава или изплаща. И второ, не виждам защо трябва да се сравняваме с тях - нито са в Европа, нито са цъфнали и завързали много, та да служат за пример за подражани
91
5
 
19
 
! Отговори
В БГ преди 12 години
"Според документа през 2010 г. средното работно време в България се е увеличило с около половин час и обикновеният българин вече се труди в продължение на 40 часа и 30 минути седмично. " Аз живея и работя в БГ ( за съжаление, но съм на път да променя местополужението) и мога да им кажа на тези с докладите, че 40 часа семично се трудят ( голям въпрос) само държаните чиновници. Останалите трудещи се работят по 50-60-70 часа седмично и са а ръба на оцеляването.
90
6
 
9
 
! Отговори
до any преди 12 години
още по отдавна смените бяха по 20, не 21, а 20 дни. НО! не всеки можеше да вземе "карта". Моите родители, лека им пръст, успяха само веднъж и то за едни бунгала в Бяла.... Голяма мизерия беше... Споменът ми е кофти!Имаше и хубави почивни станции, но не бяха за всеки...Чак 80-те години направиха нови или ремонтираха "профсъюдните бази". Тогава станаха по-добри от хотелите на Балкантурист! Смените вече бяха по 14 дни, но карти за нас имаше свободно за май и септември..
89
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До от САЩКой е този щат?
88
4
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Отдавна имах съмненията, че в герб се отнасят с Бойко като с бай Тошо едно време тарикатите от ЦК - баламосване и използване на ограничения му ум и познания. Бойкооооо вземи се в ръце, защото ще ти изядат главата - единия "спестявал" 130 години /А. Иванов/, на другия тъщата пенсионерка му дарила 5 апартамента от по 100 кв.м. в София със "спестяванията" си от пенсията, Лъчко пък "консултира" охранители на здравната каса за стотици хиляди левова, шефове на държавни и общински дружества в София, които са пред фалит си утрояват заплатите, депутатите и членовете на държавните комисии по регулирани си "докарват" по над 5000 лв. - чисти, в министерствата си уверичават щатовете, не пускат конкурси и така "пестят" от фонд работна заплата за да си раздават през месец ДМС и така да взимат по над 20 !?!? заплати в годината. Народа не е глупав Бойкооо, спри ги ти за да не те спрат теб....