Държавата щедро раздава невъзможни отпуски

У нас изключенията са повече от правилото, сочи ЕС
Обновена: 11 авг 2011 09:16 | 11 авг 2011 07:00, Елка Василева
147
Държавата щедро раздава невъзможни отпуски
Снимка: Булфото

Лято е и в България масово се чистят отпуски. Това става по график и задължително. Въпреки усилията все още хиляди граждани имат да вземат по месец и отгоре платена почивка, залежала от предишни години, пише вестник “Труд”. Скоро няма шанс да се отървем от наследените почивки - поне докато държавата не преразгледа политиката си да раздава щедро почивни дни под път и над път.

Преди няколко дни излезе годишното изследване за работното време в Европейския съюз, изготвено от Европейската фондация за подобряване на условията на живот и работа. Според документа през 2010 г. средното работно време в България се е увеличило с около половин час и обикновеният българин вече се труди в продължение на 40 часа и 30 минути седмично. Освен че е трудолюбив, българинът почива малко, твърдят експертите. Изследването поставя България в златната среда по гарантиран отпуск - 20 дни годишно, които не би трябвало да се изчистват трудно.

Защо обаче все още хиляди дни отпуск стоят неизползвани, а държавните ведомства и частните фирми блокират огромни средства във фонд “Работна заплата” за евентуалното им изплащане?

Защо хиляди хора ще изгубят дни от отпуска си за 2010 г., които трябва да бъдат изчистени първи?

Защото изключенията у нас са повече от правилото. С различни нормативни актове и без ясни мотиви държавата е дала на множество българи право на доста по-голяма почивка от минималните 20 дни, заложени в Кодекса на труда. А европейските изследвания няма как да уловят това.

Всичко започва с Наредбата за работното време, почивките и отпуските, приета през далечната 1986 г. По онова време картите за море бяха за по три седмици и всяко предприятие пращаше хората си под строй да събират тен на ведомствена станция.

Според този документ учителите и университетските преподаватели имат право на 48 работни дни платен отпуск, актьорите в театрите, оперните певци и циркаджиите - 36 дни. Отпускът на средностатистическия полицай или военен минава 40 дни. Като прибавим към тези дни официалните празници - 14 дни, заедно със съботите и неделите, някои съсловия са в платен отпуск почти три месеца годишно.

В много университети има преподаватели с по 500 дни натрупан отпуск. Реално те могат да почиват всяка година от 15 юли до края на август - около 30 дни. А имат право на 48. След 20 г. стаж изникват едни 360 дни, които няма как да бъдат изчистени. Ами лекторите на договор в два вуза, които имат право на два пъти по 48 дни?

Повечето от служителите с голям отпуск са на държавна издръжка, сиреч всички ние, данъкоплатците, им плащаме почивните дни.

В същото време държавата се чуди откъде да намали разходите си и недоумява защо не й достига административен капацитет.

В Щатите например дори няма въведена минимална платена отпуска със закон - т. е. американците имат нула полагаеми дни отпуск и трябва да се договорят с работодателя. А у нас изпълнителната власт обича щедро да раздава на хранениците си допълнителна почивка, която след това няма как да се използва. Докога?


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: отпуски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
4
 
8
 
! Отговори
Педант преди 12 години
Всички отпуски трябва да бъдат изчистени по два пъти, за по- сигурно.
86
5
 
42
 
! Отговори
any преди 12 години
"По онова време картите за море бяха три седмици" - изглежда написалият тези редове е в много лоши отношения с майка си и баща си от малък - хич веднъж да не го вземат с тях - да види три седмици ли са аджеба?!?? Откак се помня, смените са били по 14 календарни дена.
85
12
 
12
 
! Отговори
от САЩ преди 12 години
да, бе, да :) - в щата, в който живея яслите струват $1800 за тримесечни бебета и намаляват с растежа на детето. За деца на 2г струват "само" $1000. Та добре дошли... Няма безплатен обяд. Искаш отпуска - трябва да си отработиш. Искаш образование - трябва да си го платиш и съответно да го оцениш. Понеже Франция, Германия и Дания са рай като социалистически държави, затова Китай ги е изпреварил по икономическо развитие. Бачкане се иска. И дупе да държи
84
5
 
12
 
! Отговори
до 81 преди 12 години
Аааа примера ти е с чистачка ,но даже и за този пост в дуржавна администрация назначават с подкуп! Какво се лъжем? Нямаш ли близки в съвета ще те назначат на работа там ,точно на куково лято! За министерство нещата са почти невъзможни да не кажа абсурдни. Най- лесно е чистачка в училище и там се искат връзки ама не е чак толкова трудно...
83
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Двама бизнесмени си говорят..- Ти плащаш ли на твоите служители??- Не..- А те идват ли на работа??- Идват.- Еййй, ами то освен да им вземаме пари, че идват на работа..
82
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 75 Не съм казал че са безплатни 600-700$ на месец са, но нима в България има безплатана ясла или детска градина? Общинксите са на цени от 60 та до 120 лв. А частните от 350 та до 1000 лв. на месец но никой в БГ не взима бебета на 3 месеца за отглежднае - И НЕ СЪМ В ЩАТИТЕ ! Обсъждаме темата за майчиснки, осигуряване, отпуски! В Франция 2 пъти седмично идва гледачка в дома ти за да може съпругата ти да ти обърне внимание - ресторант кино ит.н. КОГА ЩЕ ГО ВИДИШ ТОВА В БГ?
81
7
 
3
 
! Отговори
77777 преди 12 години
Работните места в държавната администрация са част от пазара на труда и е странно, че вместо да работят там, някои предпочитат да оплюват държавните служители. По какво се различава една чистачка на държавна служба от чистачката в частната фирма?
80
3
 
16
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Ами ако мога да те прекарам да работиш и без отпуска и без заплата- що не?И през цялото време да ти обяснявам, че е за твое добро.Щото ако ти дам отпуска-ще се измързеливиш, а ако ти дам пари-ще си купиш ракия и ще станеш алкохолик.Или ще си купиш вредни неща за ядене.
79
5
 
16
 
! Отговори
до 71 преди 12 години
Прав си!Мъжа ми има малка фирма за ремонт. И той и работниците отделят на годино по седмица( със съботите и неделите) за платен отпуск. Работниците не идват в неделя, другите шест дни са плътно на работа. Да печелят доста и да -спукват се от работа. Мъжа ми работи и в неделя и вечер до десет часа. Ужасно липсва на мен и децата ,но остане ли си в къщи губи поръчки и ставаме на минус много бързо.
78
4
 
4
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Детската градина в прехвалените щати струва 1200 долара на месец на дете.
77
18
 
15
 
! Отговори
LoadBoy преди 12 години
какво значи "...сиреч всички ние, данъкоплатците, им плащаме почивните дни."???хората,които работят в държавната администрация не плащат ли данъци? как решихте,че само Вие(ние) им плащате почивните дни? като не ви харесва в частния сектор преместете се в администрацията, хора търсят там доста.
76
2
 
7
 
! Отговори
До 57-ми преди 12 години
Допълнителните дни се дават, защото тогава се предполага че детето е тръгнало на ясла и ако не знаеш тогава започват да боледуват. Пък и известно време детето стои по-малко време докато се адаптира, но явно това на теб ти убягва.
75
6
 
7
 
! Отговори
но комент преди 12 години
70, остава да ми кажеш че яслите и детските градини в прехвалените ти щати са държавни и безплатни.Не лъжи така безсрамно!Преди 30 години може и да е било така, тогава един работещ е можел да издържа семейството си.А сега-след Рейгън и Буш-трябва да работят и децата за да свързват двата края.Бащата и майката -на по две места задължително.Ако си там-стой сй си, но не лъжи хората.Ако не си - заминавай в американския рай.
74
2
 
25
 
! Отговори
Shark преди 12 години
Не стига че заплатите мизерни, ами сега и отпуските искат да ни вземат. В частните фирми те гледат като престъпник ако поискаш повече от седмица отпуска. Трябва да се наказват работодатели които не спазват кодекса на труда и лишават служителите от полагащата се 20 дневна отпуска.
73
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До гостЗапочването на изречение с "Бе" е много добре за правописа в българския език! Това, че се допускат правописни грешки при бързо писане на клавиатура не говори за качаствата на един човек! Особено когато казва действителни неща!
72
6
 
19
 
! Отговори
Истината преди 12 години
Колкото и странно да звучи, от моя досег с обществения и частния сектор през последните 10-15 години, наблюденията ми са точно обратното на това, което масово се твърди. И в двата сектора има хора, които работят много и има хора които се мотаят, при това повече "мотаещи" се съм срещал сред частния сектор.
71
2
 
24
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
Прав е Държавния служителВ министерствата и държавните структури е проблема с отпуските.Направиха се редица структурни промени и се стигна в една Дирекция началниците да стигат до 40-45 % от щата. За баш работниците които вършат работата остават малки бройки. Беше казано много ясно Много вожд, малко индианец. По правило винаги има някой който е на курс, трети да е командировка и не дай боже някой да се разболее някой и я останат 1-2, я не в отдела. Така е целогодишно... Отпуска когато поискаш, все едно му бъркаш във здравето на началника и отговора е Аз ли да работя вместо теб. И така ако ти стиска можеш да излезеш в отпуск.И служител съм бил и началник , и съм го изпитал накрая при пенсионирането имах 285 дни домашен не ползван отпуск, като много имаше които не бях обявил за не ползван.Началника не излиза в отпуска,той може да си позволи този лукс, ако по-горният началник излезе в отпуск, а по-горният зависи от министъра. Да сте чули министър да излезе в отпуск!? Пример Премиера е ползвал тази година 7 дни отпуск!Сега го виждам как е в частния сектор Кажеш ли на частника че искаш отпуск, все едно си подписваш молбата за напускане. За твоето място ти казват че има опашка... Най-зле са в охранителните фирми дават денонощни дежурства, вкл. и в почивни и празнични дни и графикът не позволява да излезеш в отпуск : твоето дежурство се поема от друг охранител, но той надхвърля часовете и те не му се заплащат, този който е в отпус пък не си полуава възнаграждението понеже няма часовете нужни за възнаграждение. И се получава даже печалба за охранителната фирма. Много рядко някой по-грамотен може да се пребори за правата си. С една дума при частника си отработваш отпуската.Няма Инспекция по труда, няма Кодекс по труда.Да сте чули ИТ да санкционира държавно учреждение, но за частиците е бич и то ако някой с връзки им се оплачи.
70
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За щатите има 3 месеца платено майчинство, но след тези 3 месеца деттоти може да иде на ясла след 3 месец и за него се грижи медицинска сестра една сестра на 3 бебета! Къде в България има ясла която да приема бебета на 3 месеца? На Държавата и е по-изгодно да плаща 90% от заплатата на майката в продължение на 1 година отколкото да осигури ясли и детски градини- щото ако сметнеш за 100 бебета трябват най- малко 30 сестри със заплати със осигуровки и т.н.
69
8
 
9
 
! Отговори
гост преди 12 години
До 59Бе той животът на държавните служители бил страшно жесток! Като ти гледам правописа, не се учудвам, че сме на това положение!
68
2
 
16
 
! Отговори
но комент преди 12 години
само не ми говорете пак за комунизъм-социалното осигуряване и правата на работниците не са измислица на комунизма.Въвежда ги Бисмарк в Германия в края на 19 век.Точно за да не се зарази Германия от комунизъм и революции.