Ако не беше тъжен, този абсурд щеше да е смешен

Обява на обсерваторията в Рожен показва състоянието на науката
Обновена: 15 авг 2011 17:19 | 15 авг 2011 17:18, Екип на Dnes.bg
291

Срещу брутна заплата от 364 лева месечно астрономическата обсерватория в Рожен търси да назначи млад учен, от когото очаква, освен подходящо образование и владеене на два езика, и познания в програмирането и поддържането на интернет страници.

Освен да участва в нощните наблюдения на астрономически обекти и явления, той ще трябва да помага за поддържането на апаратурата и дори за косенето на поляните около обсерваторията.

В задълженията му влиза да развежда групи и да контактува с медиите „денем и нощем“. Всичко това заема „50% от времето на кандидата“, в останалите 50% се предполага младият специалист да се занимава с научна дейност.

В замяна обсерваторията, която е към БАН, предлага „364 (триста шестдесет и четири) лева = 186 € (сто осемдесет и шест евро)“, както е отбелязано в обявата.

И все пак има млади учени, които приемат офертата, а мотивацията им идва от любовта към науката и мечтата да бъдат астрономи.

За съжаление на директора на обсерваторията обаче любовта към науката ги задържа в Рожен около четири години, докато получат наистина добра квалификация. След това продължават да обичат науката в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
0
 
1
 
! Отговори
До 175 преди 12 години
СИГУРНО Е ТАКА - КАКВА Е АЛТЕРНАТИВАТА ???
170
6
 
6
 
! Отговори
сто преди 12 години
Така се създава силна държава.Немците след воината са работили и без пари ,години наред,за да може децата им да са добре.
169
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЩЕ ПРЕЖИВЕЕМ ЛИ ТОЗИ АБСУРД?!Не разбирам, какво всъщност можем да направим. Когото и да изберем е все едно. Подигравка с всичко стойностно и насърчаване на простотията и тарикатщината. Изход от това просто няма.
168
1
 
3
 
! Отговори
Мениджър преди 12 години
До 165 и 170. Ако е така - извинявам се! И все пак БАН не ми се вписва в определението за една ефективна организация. Като е така в ЕС, в България по-различно ли е? Затова ли искаме постоянно пари от държавата - защото никой не контролира къде отиват после?
167
0
 
18
 
! Отговори
eve1 преди 12 години
Чалгата е държавна политика!От чалгата се опростява а известно е,че *** народ се манипулира много лесно.Пари за всякакви чалгапростотии намират а за наука и култура няма.
166
10
 
2
 
! Отговори
Швейк преди 12 години
в БАН са за лудницата защото само там няма да ги питат какво правят с научните си открития... ако ще броят перата на всяка седма кокошка във всеки десети курник на всяко тринайсто село и така нататък да си ги боят у тях и да не искат пари за това. да живее Симеон Дянков.
165
0
 
6
 
! Отговори
олимпи преди 12 години
да Мениджър. Екипът с който работя е спечелил 1.е6 евро за БАН по европейски проекти, така че не говори наизуст глупости. От тези пари стотинка не ми е влезнала в джоба защото не може (така е в ЕС) тези пари са само за апаратура и консумативи (само някоя командировка).
164
0
 
21
 
! Отговори
до 153 преди 12 години
Много си прав.В Чалгаристан една певачка получава за час това което се предлага на един учен.И после се чудим защо момиченцата искат да стават певици и балерини...
163
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мениджър, или не сте запознат, или лъжете! С каква цел?
162
3
 
11
 
! Отговори
123 преди 12 години
Чудното е,че продължавате да се учудвате. Премиерът- слънце каза ли младите и образованите да стават овчари, да садят картофи, домати....и да ядат филии с мас? Този същия, дето щял да произвежда лекари на норма за Германия и ще върне емигрантите в България. От мутро-тоталитарно правителство накойда е очаквал нещо друго? Да учиш медицина, физика, математика не е като ВИФ или "онази" школа...
161
1
 
18
 
! Отговори
Мери преди 12 години
Бяхме там преди месец и хората са наистина невероятни. Жалко че в нашата държава има пари за всякакви простаци , но е и за наука. Простащината се е превърнала в култ. Колкото си по-*** си по вървежен, по "як". И това ще отмине някой ден, но зависи от това как си възпитаваме децата - простака си възпитава ***.
160
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
164, ***, как може да твърдиш такива глупости! Разбира се БАН участва и печели еврофинансиране - и то дори извън програмите на ЕС. ***!
159
10
 
7
 
! Отговори
Мениджър преди 12 години
Ами това говори много добре за приоритетите на БАН -- секретарките, които правят кафето на червените дедовци академици взимат 1500 лв., младите учени, които наистина отделят време за наука, взимат 4 пъти по-малко. Поуката е, че пазарните принципи важат и в сферата на науката. Ако парите отиваха където трябва, БАН нямаха да имат проблеми с намирането на финансиране. От хиляди обявени конкурси за финансиране на научни изследвания е Европа, БАН не е участвала в нито един.
158
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При Герб е много по-лошо от Бай Тошо!
157
0
 
18
 
! Отговори
5552 преди 12 години
С тези същите пари как да се очаква от нас да правим семейства, как се гледат деца?Не виждам какво друго може да се прави, освен да си търсим работа навън.Поне преди 1989 е имало разпределения - което ще рече осигурена работа за първите 2 години. Поне за придобиване на опит.Сега и това го няма - завършваш и си хвърлен на кучетата. Всеки да се оправя ако може.Не е честно!
156
6
 
6
 
! Отговори
MURDOC преди 12 години
Не съм изненадан !!! Образованието като цяло у нас си е бизнес възползващ се рт НАИВНОСТТА НА балъци !!! По света няма такива подигравки ,че и учен ,че и програмист , че и косачо- орач !!! Като има балъци да правят всички тия работи в обявата за 364 лева само и само за една квалификация и признание ,да ходят , да им се смеят .
155
0
 
18
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Завърших ТУ-СОФИЯ бакалавър и магистър. Работя вече 2-ра година и достигнах 760 брутна заплата. Чистата сума, която получавам е 618 лева. Освен да си хвана багажа за чужбина.
154
0
 
32
 
! Отговори
5552 преди 12 години
Аз също съм с 2 висши и 2 западни езика. Само че съм в областта на биологията.В сайтовете за обяви висят предложения за 350-450 лева с изисквания от кандидата до небето!Няма да стане - тази есен започвам да търся работа в Западна Европа, иначе не става!
153
2
 
3
 
! Отговори
някой преди 12 години
Закривай!
152
0
 
25
 
! Отговори
hristov преди 12 години
Егати и астрономическия резил.Що баре не я направите тая работа благотворителна,поне хората да знаят,че работят в полза роду.