ЕС ни отсвири за Шенген поне до февруари

Холандия и Финландия наложиха вето на решението
Обновена: 22 сеп 2011 17:59 | 22 сеп 2011 17:42,
863
ЕС ни отсвири за Шенген поне до февруари
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Eвропейският съюз отказа да приеме България и Румъния в Шенген, след като Холандия и Финландия наложиха вето на решението.

Министърът на вътрешните работи на Холандия Геерд Леер заяви в Брюксел вчера, че страната му не склонна да разглежда отново темата преди следващия доклад на Европейската комисия за борбата с организираната престъпност, който се очаква през февруари 2012 г.

"Без да имаме пълно доверие в ефективността и необратимостта на реформите в съдебната система, не можем да подкрепим влизането на България и Румъния", заяви Леер на нарочна пресконференция, след проточилото се близо четири часа заседание на вътрешните министри от ЕС в Брюксел днес.

"За нас най-важното е съдържанието, членството в Шенген не е технически, а политически въпрос. Признаваме усилията на двете правителства, но резултатите не са достатъчни. Все още има значителни недостатъци в спазването на върховенството на закона, случаи на корупция по върховете на властта и организирана престъпност в практиката на съдебната система", заяви Леер.

Той изрази загриженост от трафика на млади момичета, оръжие и наркотици през българските и румънски граници. В изявление за холандските медии министърът добави, че липсва доверие в работата на граничните служители в двете страни, чийто "хлабав контрол" може да стане причина за внос на престъпност в ЕС.

Министърът поясни, че страната му, както и Финландия са отхвърлили предложения от полското председателство на ЕС компромис за частично и поетапно влизане на двете страни, защото "можем да върнем доверието на гражданите, само ако те се убедят, че стандартите се спазват. Ние искаме да избегнем вземането на решение сега, за което ще съжаляваме, по-късно, обобщи министърът.

Той съобщи, че и други държави като Франция и Германия са изказали резерви по отношение на готовността на България, но са били склонни да преглътнат частичното членство.

Министър Леер отхвърли обвиненията от български и румънски политици, че страната е под влияние на крайни националисти. "Цялото правителство, почти целият парламент и общество стоят зад тази позиция", декларира холандецът.

Полският вътрешен министър Йежи Милер, който председателства драматичното заседание, излезе с емоционално обръщение, в което заяви, че обещанието, дадено на България и Румъния при приемането им в ЕС, да влязат в Шенген е било нарушено.

"От април ние използваме българите и румънците да охраняват външните граници на ЕС. Помагаме им, системата действа, 200 души, които не са били допуснати в ЕС, са върнати там, откъдето са дошли. Използвахме тяхната помощ, но не ги допускаме сред нас, за мен това не е европейска солидарност", заяви полският вътрешен министър.

"Днес две държави направиха невъзможно вземането на решение за Шенген. Принуден съм да направя тъжно заключение за доверието между страните членки", добави Милер. "Днес забравихме, че европейските идеи са важни", заключи той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


863
Още по темата: ШенгенЕСвето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
734
31
 
16
 
! Отговори
fori преди 12 години
без да искам намерих начин да гласувам по 3 пъти за коментар,и сега се кефя да слагам минуси на скапаните гербери
733
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не се заблуждавайте,агент Гоце и Боко бирата са другари които излизат от една и съща школа.Надявам се EC da su ги посъветвали да си ходят,преди народа да е скочил
732
2
 
32
 
! Отговори
до 741 преди 12 години
какво се учудвате че бият хората в градовете които протестират срещу Борисов ?. Той е по фанатичен комунист и от бившето ЦК на БКП...........Бойко Методиев Борисов ,Цветан Цветанов заедно с Богомил Бонев са едни от най- младите комунисти в България,станали членове на БКП още на 18 годишна възраст. През 1990 г. Борисов напуска пожарната защото отказва да се деполитизира с думите " За мен партията- майка която обичам е по важна от моята служба". А сега антикомунист.....Гнус ме е от подобни "хора" .За такива има само едно определение - ЛИЦЕМЕР, ЗАВЪРШЕН,НАГЪЛ,БЕЗСКРУПУЛЕН ЛИЦЕМЕР !
731
8
 
33
 
! Отговори
Боко е пътник преди 12 години
Борисов се свлече на европейското дъноВсички в ЕС сочат България като прокажена заради закриляната от властта организирана престъпност и корупция.България вече няма приятели в ЕС.Този момент настъпи завчера, когато в Брюксел външните министри на 25 държави от ЕС заговориха на висок глас за хроничните недостатъци на България и никой не ни защити.Съветът на ЕС по общи въпроси не само одобри последния доклад на ЕК по правосъдие и вътрешни работи, но и пое щафетата от еврократите да критикува остро властта като неспособна да се справи с проблемите.
730
6
 
21
 
! Отговори
Демирева преди 12 години
През 1992 година бях на специализация в Холандия.Направи ми впечатление,че успоредно с гадният вятър се движат и купища ***.Блудкаво е!
729
2
 
5
 
! Отговори
до емир преди 12 години
Кисел ти е занаята - ИБРИКЧИЙСТВО !!!
728
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кумунизите преекспонират проблема за да създават илюзията, че видите ли и ГЕРБ са същите като тях. Да ама НЕ! Може и все още да имаме проблеми в съдебната система, заради на съдиите на Агент Гоце, но се работи усилено и в тази насока. Специалните съдилища ще дадат заслужени благодарности на кумунизкото стадо, и ще докажат правотата в намеренията и действията на ГЕРБ и тогава, ако искаме, ще влезем в Шенген през парадният вход. А не както влязахме в ЕС с кумунизите през задния - за слугите!
727
3
 
10
 
! Отговори
емир преди 12 години
Гроздето е кисело а :)
726
2
 
22
 
! Отговори
Швейк преди 12 години
язък... толкова много пАри изтресоха Цуци и Буци да укрепят външната граница, ама забравиха да поработят по същество. Лентички, лентички ама не е достатъчно.
725
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва да се отстояват позициите на България в Европа.Последната официална статистика статистика на ЕК е корупцията в ES e 120 милиарда евро,при 130 милиарда евро годишен бюджет:Правете това което ви казваме а не това което правим...!Ако действително и в октомври не ни пуснат,трябва да се мисли за излизане и от ЕС,и без това сме частично приети.България не им дължи пари както Гърция.Отказa само на България и Румъния за мен това е чиста дискриминация,и се надявам че правителството на България ще намери начин да им отговори по най бързия начин.Мерcи и честит празник на всички!
724
6
 
8
 
! Отговори
za 737 преди 12 години
Дай боже про руските *** да си замините за матушката....за нас не мислета, вашата родина е другаде
723
4
 
23
 
! Отговори
ксавиер Холандер преди 12 години
Ние все пак ще влезем в Шенген , но никога няма да забравим гадостите, които натвориха холандците. Не, че сме приритали да влизаме ,ама това унижение точно от скръндзите на Европа трудно се преглъща. А за потомствените алкохолици от Финландия не ми се говори даже !
722
5
 
16
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Хора,почти всички коментиращи тук,а и не само тук а изобщо в нет- пространството изказват негативно мнение и изпитват ненавист към управляващата в момента така нарекла се партия Герб. Но наистина е опасно. Преди няколко дни познат и неговото семейство пострадаха ужасно,а бе активен коментиращ в блогове и социални мрежи. Наистина може би си мислите че положението е както минали години когато живеехме при демократични правителства,сега искрено ви казвам че не е така....ТОВА Е ИСТИНАТА,ФАКТИТЕ СА УЖАСНИ И КОШМАРНИ. НАИСТИНА СЕ ПАЗЕТЕ......Внимание: ГДБОП шпионира кой какво пише срещу властта в интернет.ГДБОП рови кой си е позволил да пише в интернет срещу ГЕРБ и хора от властта.Това става ясно от скандално писмо, подписано лично от зам. директора на ГДБОП комисар Братоев.С него се изискват айпи адресите и логовете на хора, които са писали коментари под две журналистически разследвания за конфликт на интереси на хора от изпълнителната власт.Разследванията са публикувани от топ разследващата журналистка и върл душманин на всички далавери в държавата Светлана Баталова през февруари. От тогава коментарите под тях не спират, като последните са от 27 август т.г.: Възмутително! Докога в България простотията ще бъде управляваща?! Събудете се хора! Нека изметем всички тези *** от всички постове! Време е за революция!ГДБОП вероятно след като успешно пребори организираната престъпност, тръгна да търси кой пише срещу властта в интернет форуми, вместо да се заинтересува как се разпределят милионите евро по проектите и огромните кражби при това управление.
721
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕНАСОЧИМ КЪМ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ!--------------------- Това кои от проблемите ни ще реши?
720
3
 
20
 
! Отговори
РАШО преди 12 години
Пия си РАКИЯТА,ям си САЛАТАТА с много ЛУК,обичам и тлъсто СВИНСКО или залоено ОВНЕШКО.След като си направя кефа с МЕЗЕЛИКА,РАКИЯТА и МАНДЖАТА,се изпърдявам едно хубаво и се качвам да *** БУЛКАТА.Боли *** *** за шенген и шенгеневица
719
0
 
8
 
! Отговори
Българан преди 12 години
Очевадно е че ни трябва президент уважаван в ЕС който ще може да работи за присъединяването на България към Шенген! С мутри, физкултурници - консултанти и техните протежета сме за никъде пък камо ли в Шенген!
718
3
 
12
 
! Отговори
от добрич преди 12 години
НА ПЛОЩАДА ИМАШЕ 70- 80 ЧОВЕКА, ПОЛОВИНАТА ГРАЖДАНИ МУ СЕ ПРИСМИВАХА А ХОРАТА С ПЛАКАТИТЕ ГО ОСВИРКВАХА - ПРЕДИМНО МЛАДИ ХОРА БЯХА ПОВЕЧЕТО МОМИЧЕТА. КАТО ОТИДЕ НА ИГРИЩЕТО В ДОБРИЧ И КАЗА " ОТКРИВАМ ВИ ОБЕКТ ДА СПОРТУВАТЕ" ХОРАТА МУ ОТГОВОРИХА " ТОВА Е С НАШИТЕ ДАНЪЦИ Г-Н БОРИСОВ, ЗАЩО ВСЕ СИ ПРИПИСВАТЕ ЧЕ ВИЕ НИ ПОДАРЯВАТЕ" БОЙКО ИЗМЪРМОРИ НЕЩО НЕРАЗБИРАЕМО,ХОРАТА БЛИЗКО ДО НЕГО ТВЪРДЯТ ЧЕ Е БИЛА НЯКАКВА СМЪРТНА ЗАПЛАХА. ИСКАХТЕ ГЕРБ- НА ВИ ГЕРБ НАААААААААА
717
5
 
9
 
! Отговори
Истината преди 12 години
ИДВАТ ТЕЖКИ ДНИ ЗА ПРЕМИЕРА НИ - МУТРА. ЗАКРИЛНИКА НА НАРОДА АЛЕКСЕЙ НЯМА ДА ОСТАВИ БОКО БЪДЕТЕ СИГУРНИ В ТОВА.......ИСТИНСКАТА ОПОЗИЦИЯ Е ИМЕННО ПЕТРОВ....Алексей Петров заплаши премиера с физическа саморазправа.Господин премиер, вие ще бъдете наритан в прекия и косвен смисъл на думата, са думите на Алексей Петров с които той се закани на премиера, пише електронното издание на в. Монитор.Заканата прозвуча след излизането на Петров от сградата на Националната следствена служба вчера, където Трактора беше привикан, за да чуе за новите четири тома с доказателства срещу него.
716
1
 
18
 
! Отговори
Това го скриха медии преди 12 години
Това определено няма да го чуете по казионните медии,телевизии и вестници. В Нова Загора десетки протестираха в дъжда срещу мафиота Борисов/има и снимки в някои сайтове от саморазправата с хората/. Бяха бити и няколко жени.......ТОВА Е НОВИЯ МОРАЛЕто го комунизма в управлението на Бойко!Скандална история около откриването на обновения площад на Нова Загора. Протестиращи от Инициативен комитет Свобода, както и кандидатката за кмет на ЕНП Станка Танчева, имаха близка среща с ченгетата, поради развяваните от тях плакати в присъствието на Бойко Борисов.Редови полицаи веднага се намесили и насилствено им отнели лозунгите, на които пише Дразним ви, защото вече подписахте, Прерязвате законите и други подобни цветущи писания.Определено текстовете върху плакатите не се понравиха на премиера който ги изгледа злобно , заради което и протестиращите си имаха гости.Явно и сега се действа като по време на комунизма, когато дръзналите да критикуват властта, на момента бяха вразумявани от милицията с помощни средства.Поведението на ченгетата е оправдано с изказването, че това не е митинг и пръчките, на които са били плакатите, са оръжие, при което протестиращите попитали защо тогава не са взели и чадърите от останалите те не са ли също оръжие?И те могат да бъдат оръжие, естествено, но ударите от написаното върху хартията, се оказва много по-болезнено за премиера Бойко Борисов, ето защо са предприети и действия.
715
1
 
8
 
! Отговори
песимист преди 12 години
Абре хора погледнете ни границите! Кой ще ни приеме !? Вижте като влезаш от Турция в България какво е положението, все едно излизаш от ЕС ,а не обратното. Просто такива армейски трикове от рода на мажи с черна боя мостовете на молотовката не минават.