ЕС ни отсвири за Шенген поне до февруари

Холандия и Финландия наложиха вето на решението
Обновена: 22 сеп 2011 17:59 | 22 сеп 2011 17:42,
863
ЕС ни отсвири за Шенген поне до февруари
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Eвропейският съюз отказа да приеме България и Румъния в Шенген, след като Холандия и Финландия наложиха вето на решението.

Министърът на вътрешните работи на Холандия Геерд Леер заяви в Брюксел вчера, че страната му не склонна да разглежда отново темата преди следващия доклад на Европейската комисия за борбата с организираната престъпност, който се очаква през февруари 2012 г.

"Без да имаме пълно доверие в ефективността и необратимостта на реформите в съдебната система, не можем да подкрепим влизането на България и Румъния", заяви Леер на нарочна пресконференция, след проточилото се близо четири часа заседание на вътрешните министри от ЕС в Брюксел днес.

"За нас най-важното е съдържанието, членството в Шенген не е технически, а политически въпрос. Признаваме усилията на двете правителства, но резултатите не са достатъчни. Все още има значителни недостатъци в спазването на върховенството на закона, случаи на корупция по върховете на властта и организирана престъпност в практиката на съдебната система", заяви Леер.

Той изрази загриженост от трафика на млади момичета, оръжие и наркотици през българските и румънски граници. В изявление за холандските медии министърът добави, че липсва доверие в работата на граничните служители в двете страни, чийто "хлабав контрол" може да стане причина за внос на престъпност в ЕС.

Министърът поясни, че страната му, както и Финландия са отхвърлили предложения от полското председателство на ЕС компромис за частично и поетапно влизане на двете страни, защото "можем да върнем доверието на гражданите, само ако те се убедят, че стандартите се спазват. Ние искаме да избегнем вземането на решение сега, за което ще съжаляваме, по-късно, обобщи министърът.

Той съобщи, че и други държави като Франция и Германия са изказали резерви по отношение на готовността на България, но са били склонни да преглътнат частичното членство.

Министър Леер отхвърли обвиненията от български и румънски политици, че страната е под влияние на крайни националисти. "Цялото правителство, почти целият парламент и общество стоят зад тази позиция", декларира холандецът.

Полският вътрешен министър Йежи Милер, който председателства драматичното заседание, излезе с емоционално обръщение, в което заяви, че обещанието, дадено на България и Румъния при приемането им в ЕС, да влязат в Шенген е било нарушено.

"От април ние използваме българите и румънците да охраняват външните граници на ЕС. Помагаме им, системата действа, 200 души, които не са били допуснати в ЕС, са върнати там, откъдето са дошли. Използвахме тяхната помощ, но не ги допускаме сред нас, за мен това не е европейска солидарност", заяви полският вътрешен министър.

"Днес две държави направиха невъзможно вземането на решение за Шенген. Принуден съм да направя тъжно заключение за доверието между страните членки", добави Милер. "Днес забравихме, че европейските идеи са важни", заключи той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


863
Още по темата: ШенгенЕСвето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
754
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чудно или не,точно на празника ни за независимост ни отказаха Шенген.Показаха ни колко сме ''независими''!Иначе ние си празнуваме,ама какво????
753
2
 
9
 
! Отговори
HM преди 12 години
Ако бяха бсп щяха да ни приемат нали? Ама във СССР-ген
752
2
 
14
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 12 години
Уважаеми братя българи поблагодарете на *** племе за шенген!!!!
751
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много от коментарите по- долу сочат,че не сме долюбвани от западните страни!Как ви звучи една статия писана преди десетина часа ,че Меркел чувала доста позитивни новини ,които се излъчвали от нашата страна и как щяла да подкрепи Плявата за изборите!Че дори и снимка на двамата е поместена!Следва друга статия за любовта на Силви Вартан към ГЕРБ!КОЙ КОГО ЛЪЖЕ?!
750
0
 
20
 
! Отговори
VoB преди 12 години
Министър Цветанов дава ли си сметка, че аргумента недостатъци в спазването на върховенството на закона, случаи на корупция по върховете на властта се отнася не само за Правителството като цяло, а акцентира най вече върху дейността на повереното му министерство. Провал като този е от национално значение и би било естествено Цветанов сам да си подаде оставка за несправяне на с престъпността и корупцията. В противен случай провала се пренасочва директно към министър-председателя, който освен, че отговаря за МВР и Мин. на Правосъдието, дойде на власт с обещания именно за влизане в Шенген и гаранции са справяне с Корупцията и Престъпността.
749
0
 
31
 
! Отговори
До Демирева 755 преди 12 години
И аз това лято бях в Холандия, но не видях "купища п....ти". Видях, обаче, (и за разлика от Вас оцених) прекрасната държава, която са си уредили - с перфектни магистрали и улици, с красиви, чисти и поддържани градове и много китни квартали в тях. Изключително добри транспортни комуникации - нови, чисти, бързопридвижващи се и точно по предварително обявеното разписание. Хората са ведри, спокойни и приятни, всичко е ОК. И затова (с право) стопират засега приемането ни в Шенген, сигурността е важна
748
3
 
7
 
! Отговори
до 772 преди 12 години
Ела го арестуваи де ! То от Сингапур и аз мога акьл да давам ....
747
5
 
8
 
! Отговори
afrikaneca преди 12 години
arestyvaite Boko i 6te ni priemat!!!!!
746
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каквото и да си пишем , прави са си хората .. xaxax
745
1
 
7
 
! Отговори
ISTINATA преди 12 години
Sram me e ot tova koeto stava i nai-ve4e me e qd i to zashtoto mi puka za BG i zashtoto iskam i nas da ni priemat kato normalnite strani! No uvi, za toq rezultat sme si vinovni sami i ne mojem da obvinqvame nikogo! Tova deto si go mislim 4e ot vyn nishto ne vijdat i sa 'KIORAVI' i 4e ni se hvashtat na lokumite deto razstqgame kakto vidqhte ni izigra losha shega! Ne moje da puskash na svodboda recidivisti i ubiici i da im nosish shokolad i bonboni na ryce v syda i da iskash shengen posle!
744
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Министърът на вътрешните работи на Холандия Геерд Леер : "..Той изрази загриженост от трафика на млади момичета, оръжие и наркотици през българските и румънски граници." Ами та нали именно те са потребителите на тези "стоки"! Ако ще си говорим така....
743
0
 
2
 
! Отговори
rgr преди 12 години
i sega ako naroda ne skochi da ni praschtat otatuk avganistan
742
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гейберурунгелите влязоха в нова фаза само и само да защитят Слънцата си !!Вече не щът Шенгеня и не им требе .... те си искат Боку !Ако бехме улезнале у Шенгеня (хипотетично един вид) щеха да ореват света и да се оакат от славословия и вресаци, че само заради тех са ни приемнале и да викат "на ти...на тии...видехте лии..." !Кво да ги прайш - тикви !!!
741
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"без да искам намерих начин да гласувам по 3 пъти за коментар,и сега се кефя да слагам минуси на скапаните гербери"Не си играй с живота на хората, червен мръстник!
740
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изчезналите пари се свързват с Луканов. Неговите хора са ги присвоили, раздадени са от него на определени хора и т. н.Но има и друга конспиративна теория - че не Луканов и хората му, а Живков е изнесъл милиарди. Журналистът Георги Ифандиев в свои предавания, статии и др. обяснява как Живков е осигурил всичките си наследници от фамилията, имало свидетел - зам.-външен министър, който видял с очите си, че над 1,2 млрд. долара отишли по сметки на Живкови. Всъщност имало борба между двете фамилии - лукановата и живковата. В момента живковата е надделяла. Хубава конспиративна теория. Днес е изведена дотам, че сега страната се управлява от едно тайно политбюро, което седи зад Борисов, в което важна роля играела Жени Живкова
739
4
 
5
 
! Отговори
FBI преди 12 години
Живков, като ловък стар демагог, веднага използва това и започна да пуска интриги, също като тези, които прави Борисов срещу политическите си опоненти. От интервю на интервю, от изказване на изказване, пусна теорията, че хората, които са го свалили, са откраднали авоарите на държавата. Например Живков се провиква пред журналисти, като го водят на разпити: Аз като напуснах, в банката имаше 1,6 милиарда, къде отидоха?. Теорията на конспирацията се развихря с пълна сила. Започват най-различни хипотези кой, кога, как, куфарчета с пари и т. н. Двама от приближените на Живков в Политбюро на ЦК на БКП - Йордан Йотов и Григор Стоичков - също в интервюта и на срещи с журналисти подхвърляха темата за куфарчетата с пари.
738
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Веднага след 10 ноември хората бяха убедени, че Тодор Живков е изнесъл милиони в швейцарски банки. Постепенно вълненията по този въпрос затихнаха и хората останаха с впечатление, че бившият едноличен господар на България е останал беден и скромен, живее във вилата на своята внучка. Само няколко години след 10 ноември 1989 г. разочарованието на хората от финансовия колапс, тежкия преход и беззаконието, ги накара да погледнат със симпатия на Живков. Тогава е било добре, сега стана
737
4
 
8
 
! Отговори
toi e VINOVEN преди 12 години
Bai To6o e vinoven toi e PARVIA prestapnik v Darjavata okrade i dokara Balgaria do *** , do kato be6e Ministar do 1989 nau4e sela Balgaria da kradat
736
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо ни е Шенген? И така си живеем добре! Майната им! И ние няма да ги приемем!
735
7
 
6
 
! Отговори
БАЙ МАНГО преди 12 години
лека *** ЕС ЕС ЕС ЕС ЕС ЕС ЕС ЕС ЕС ЕС ЕС ЕС ЕС ЕС ЕС ЕС ЕС ЕС ЕС ЕС ЕС крив макарон крив