127 задържани след размириците в Катуница

Множество футболни фенове участвали в бунта срещу Цар Киро
Обновена: 4 окт 2011 18:59 | 25 сеп 2011 10:37,
703
127 задържани след размириците в Катуница
Снимка: БТА

„Задържали сме общо 127 лица, които са участвали в размириците в Катуница”, съобщи за Dnes.bg главният секретар на МВР Калин Георгиев. 

По негови данни в снощните палежи на имотите на Цар Киро са участвали около 2000 футболни фенове. В момента арестуваните се разпитват, а през цялата нощ полицаите не са спрели да работят.

Очаква се днес да се прецени срещу кои от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения, кои случаи ще се гледат в Районната прокуратура и кои в Окръжната прокуратура.

Голяма част от участниците в бунта в събота вечерта бяха с маски на лицата, за да не могат да бъдат разпознати. Част от тях заплашваше журналистите, които отразяваха безредиците в Катуница. Блъскаха камери и фотоапарати.

„Отнасяме се еднакво към всеки човек, който върши престъпления – задържали сме хората, които палиха сгради и чупиха стъкла, и сме арестували мъжа, извършил криминалното престъпление”, заяви още Георгиев.

55-годишният мъж от „Столипиново” в петък вечер прегази и уби 19-годишния Ангел Петров от Катуница. После блъсна трима полицаи, които се опитали да спрат превозното средство, и двама приятели на убития.

Над 3000 души от Катуница се запътиха в събота към палатите на Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро, тъй като го сочат за поръчител на убийството на младото момче. Няколко часа преди да бъде прегазен, Ангел е получил смъртна заплаха от роднини на Цар Киро, след което е сигнализирал полицията. В 20 часа вечерта в петък е убит.
През съботния ден напрежението ескалира на два пъти. През деня хората започнаха да преобръщат автомобилите на ромската фамилия. Те замеряха с камъни прозорците на къщите му и поискаха Цар Киро да бъде изселен от селото.

Още по темата

Вечерта подпалиха четири негови къщи, като в бунта се включиха и футболни фенове.

Ново напрежение в селото се очаква в ранния следобед днес, преди погребението на 19-годишния Ангел, който е и двукратен републикански шампион по киокушин.

Катуница е потресена и от смъртта на второ момче, което припадна по време на шествието към имотите на Цар Киро и по-късно издъхна в болница.

Починалият Павел на 17 години е с операция на сърцето, за която жителите на селото са събирали пари.
След случая вчера майката на момчето изпадна в шок, а много от приятелите му плакаха заедно с нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


703
Още по темата: убийствоКатуница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
49
 
! Отговори
Стефан преди 12 години
Защо Бойко не задържа убийците поръчители ами задържат протестиращите. Не гласувайте за ГЕРБ , иначе ще сме под *** иго. Кирил Рашков на бесилото.
6
1
 
39
 
! Отговори
baba ty преди 12 години
ДА СЕ ОРГАНИЗИРАМЕ В ПОДКРЕПА НА ОПЪЛЧЕНЦИТЕ. ЕДИН ЗА ВСИЧКИ - ВСИЧКИ ЗА ЕДИН
5
1
 
64
 
! Отговори
Инна преди 12 години
ЗАЩО СА ЗАДЪРЖАНИ БЪЛГАРИ?ЗАЩО ПАЗЯТ ИМОТИТЕ ***.ЗАЩОТО ТОВА СА ТЕХНИТЕ ГЛАСОВЕ!!!
4
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При *** бунтове колко задържани имаше?помните ли Красна поляна?
3
1
 
89
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТВ екипите и журналисти засипаха генерален комисар Калин Георгиев с въпроси "Защо е допуснато опожаряването на ромските къщи?. Толкова ли драги "колеги" жалите за тези къщи. Зададохте ли въпросите "Защо се допусна убийството на един български младеж?", "Защо се допусна смъртта на втори български младеж?", "Защо ромските фамилии се чувстват недосегаеми?". Не са ли именно това правилните въпроси? Защо не ги зададохте?Националните телевизии отразиха подробно палежите тази нощ. Къде бяха снощи, д
2
3
 
63
 
! Отговори
baba ty преди 12 години
нека освободим задържаните .имат нужда от нашата помощ
1
3
 
86
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Второ денонощие Катуница е център на етнически размирици между българи и роми. Българите дадоха две непрежалими млади жертви. Ромите се разделиха с няколко опожарени вече къщи. Тук изниква въпросът "Кое е по-важно - мъртвите българчета или ромските хасиенди?". Отговорът е почти толкова лесен, колкото на въпросът "Адекватни и безпристрастни ли са националните ни медии?".Срам за журналистиката бе начинът на отразяване на размириците в национален ефир. Каква беше причината, некадърност или предн

Спонсорирани публикации