Киберпрестъпленията растат стремглаво

Най-често срещана е кражбата на самоличност
Обновена: 19 окт 2011 21:18 | 19 окт 2011 21:18,
51
Киберпрестъпленията растат стремглаво
Явор Колев. Снимка: БТА

Киберпрестъпленията се увеличават с по 50% всяка година, съобщи началникът на отдела за борба с компютърните престъпления в ГДБОП Явор Колев по време на първата конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа.

По думите му компютърните престъпления растат постоянно, но това е нормално с оглед увеличаващия се брой на интернет потребителите.

Кражбата на самоличност е най-честото срещаното престъпление в интернет, следвато от кражбите на финансова информация. Сексуалната експлоатация на деца чрез мрежата също набира скорост. Голям е и броят на атаките срещу финансови институции.

Едно от основните предизвикателства пред институциите и бизнеса  е обезпечаването на сигурността на киберпространството, заяви изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи Веселин Вучков.

Той отбеляза, че киберпрестъпността е сред най-бързо развиващите се форми на трансгранична престъпност, а новите технологии все повече са цел и инструмент за организираните престъпни групи.

По думите му, за противодействие са нужни бързи и адекватни мерки и обединяване на усилията на частния и обществения сектор.

Зам.-министърът на транспорта и информационните технологии Първан Русинов отбеляза, че компютърните престъпления вече са организирани – докато преди време киберпрестъпниците са действали за слава, сега са изместени от организирани групи, търсещи пари.

По думите му колосалните печалби примамват хиляди компютърни специалисти да станат киберпрестъпници.

Във форума, който се провежда в София, днес бяха директорът на Сикрет сървис Марк Съливан, помощник директорът на отдел за киберпрестъпленията към ФБР Шон Хенри и посланикът на САЩ Джеймс Уорлик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
7
 
! Отговори
мен преди 12 години
Браво на нашите полиция/служби/прокуратура и съд! Успешно се справихa с реалната (т.е. конвенционалната битова и т.н. ) престъпност и сега подхващат виртуалната ( киберпрестъпността) ... по-големи сте от Чък Норис, Терминатора и Слай взети заедно! Непобедими сте ... и на изборите ще сте номер 1 ....ама баба на село и чичко в града продължават да си заключват вратите, колите и кокошките дори! Защо е така?
48
1
 
2
 
! Отговори
М.К.Р. преди 12 години
То всичко расте та киберпрестапленията ли!!!
47
1
 
8
 
! Отговори
Censor преди 12 години
Тоя пак е гледал някой филм ...
46
1
 
2
 
! Отговори
Сиганин преди 12 години
Така е брачет - пазарна икономика - законът за средната норма на печалба.
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гелдам го на снимката и този се е замутрил.
44
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Споко, Яворчо! Барай си фара! То и другите престъпления растат стремглаво и от години, ама да не ти пука - свикнахме. Ще свикнем и с тези.А вие как сте? За МВР-то питам? Как живеете, какво правите?!
43
1
 
11
 
! Отговори
Инна преди 12 години
Колев, Колев нищо не вършите.....поне сигнали като ви се пращат действайте, като не можете сами да откриете престъпниците!!!Много сте смотани.
42
1
 
25
 
! Отговори
Читанка инфо преди 12 години
Г-н Колев, намерихте ли харда на рутера ? Дето го търсихте на онзи покрив ? Че и клипче пуснахте без да се усетите колко прости сте.
41
1
 
19
 
! Отговори
Майко мила ... преди 12 години
Този човечец, колкото пъти каже нещо пред медиите, то непременно е някаква колосална простотия. Абе Колев, след мега-изцепките ти `Затварям замунда и арена, затварям и читанката` , трябва да се скриеш някъде и да се срамуваш, а ти си тръгнал интервюта да раздаваш. Не усещаш ли, че дори и децата те вземат за мезе ?
40
4
 
10
 
! Отговори
Boroka преди 12 години
Абе ква е тая *** прилича ми на онкоболен.
39
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тръгнали да разследват батковци, които си чатят с ученички.А що не разследвате за педофилия оплодителите на 11-12 годишни ***. На по 10-11 години ги пазарят като ***, после им напавят 1-2 чавета, а на 14-15 години вече са ги наредили край пътя."Айде на промоцията...само 5 лв сфирката..."
38
1
 
3
 
! Отговори
Барба Перо преди 12 години
А ЗА ДА Е ТОЛКОВА УСТОЙЧИВО НИСКА СКОРОСТТА НА ИНТЕРНЕТ ОТ М-КЕЙБЪЛ-ВАРНА - ОЧЕВИДНО КИБЕР-ПРЕСТЪПНИКА Е НЯКЪДЕ В ЗАХРАНВАНЕТО НА МРЕЖАТА.
37
1
 
2
 
! Отговори
Hemy VARNALIS преди 12 години
ЗА ДА НЯМА ЦЯЛ ДЕН ИНТЕРНЕТ В МРЕЖАТА НА М-КЕЙБЪЛ-ВАРНА - ВИЖ ТИ - ИМАЛО ГЕНЕРАЛНА ПРИЧИНА!
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
като чета коментарите за пореден път се убеждавам каква неприкрита омраза към хората се таи в новото ни поколение, горко ти Българийо ....
35
3
 
8
 
! Отговори
Neda Ukraden преди 12 години
"Sumi,sumi Javore..."
34
4
 
23
 
! Отговори
Интерпол преди 12 години
Кой открадна косата на Явор???
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Охооо, ама тои от Правец и е бил бе ?!?! Е така всичко си идва на мястото...
32
2
 
13
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ти им гледай как им е звеното "компютърни престъпления" а бе милиционер долен - агронома .. освен да ни занимаваш с агрономската си риторика ..и деяния три за друго ставаш ли бе !! виж си звеното . как се казва ..ама обла ти е главата и не само на вид правешки дериват !!
31
2
 
21
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Обикновенно децата си крадат фейсбук профилите това е определено престъпление абе вие освен с детски игрички с друго не можете ли да се занимавате?Имате си физкултурник и агроном в редиците измислете нещо?
30
2
 
23
 
! Отговори
xaxa преди 12 години
Пак този невръстеник КиберЯвор... Ха-ха-ха!"КиберЯвор е един от неуспешните опити на Кибертрон да създаде андроид с изкуствен интелект, който да замени до болка омръзналите извращения на природата от подвид Homo Polizei.""Ахилесовата петаТвърди се, че агентът се страхува единствено от потребители на Кремиковци Линукс . Последните изпитват силна ненавист към него, откакто той опожарява 10 от mirror-ите с binary пакети за операционната система, обърквайки ги със сървъри за геронтофилска порногр