Книги за хора с BG самосъзнание в Гърция

Инициативата е на сдружението "Родопски хайдути"
Обновена: 14 ное 2011 06:31 | 13 ное 2011 21:14, Елка Василева
250
Книги за хора с BG самосъзнание в Гърция
Снимка: Архив Булфото

Сдружението "Родопски хайдути" започва акция за набиране на български книги, които да бъдат дарени на хората с българско самосъзнание, живеещи в Северна Гърция, съобщиха от ръководството на организацията.

Кампанията за събиране на българска историческа и художествена литература се организира в София, Пловдив, Смолян, Златоград и в други градове из страната.

"Родопски хайдути" е създадено като сдружение през 2009 г. от група родопчани от различни райони в страната, обединени от идеята да съхраняват и продължават родопските традиции.

И до ден-днешен от другата страна на южната ни граница има родопчани, които са запазили езика, бита и културата си. Това се посочва в публикуван призив на "Родопски хайдути" по повод на кампанията за набиране на български книги.

От сдружението допълват, че в пограничните родопски села може да се чуе един от най-запазените и автентични диалекти. "Години наред гръцката държава се опитва да не позволи комуникацията между родопчаните от двете страни на синора, но членството ни в Европейския съюз спомогна за премахване на тази пречка", се посочва в призива на "Родопски хайдути".

Инициаторите за събиране на дарението обясняват, че кампанията ще продължи до януари 2012 г., след което книгите ще бъдат предоставени "по подходящ начин и в подходящо време на хората с българско самосъзнание, живеещи в днешната Северна Гърция".

Сред инициативите на сдружение "Родопски хайдути" са първо хайдушко сборище и хайдушки поход. Облечени в автентични родопски носии, последователи на "Родопски хайдути" преминаха през септември по стъпките някогашните родопски войводи в четиридневен хайдушки поход из Родопите.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
2
 
3
 
! Отговори
@ 159 преди 12 години
Оо родолюбецо, показа ли си истинската същност лъжлив потурчен ***. За да обичаш една страна и да я наричаш родина ти първо трябва да си част от народа на въпросната държава. Смешно е да наричат българите *** , защото именно турците приличат на *** черни и грозни *** БЕЗ култура , всичко което минава за турска култура е взаимствано от арабите , единствената им култура е педофилията чирачета и да мият *** на султана , прости *** ...
158
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ИСТИНСКОТО ИМЕ НА БЪЛГАРИЯ ЕБ А Л А Г Р И ЯНе знам защо на историците и медиите не им изнася да го напишат.
157
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО 163:Е МЕНЕ АЛБАНИЯ И РУМЪНИЯ СИ МЕ КЕФЯТ ПО РАВНО И ДА ТИ КАЖА ЧЕСТНО БИХ ЖИВЯЛ И В ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ :)
156
3
 
4
 
! Отговори
до 161 преди 12 години
Не е вярно, аз съм от Западна България и само бих се израдвал ако Румъния ни анексира! Дано един ден Румъния да ни завладее, защото са по-голяма, по-красива и по-напреднала държава! ОБичам ги!
155
3
 
2
 
! Отговори
до 158 преди 12 години
Българин съм, но бих искал моят род да остане последния български род, другите да ви избият!!! И да наследя тези земи само за мен и моето семейство!!!
154
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ИСТИНАТА Е ЧЕ ХОРАТА ОТ ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ ИМАТ НАЙ МНОГО ТРАКИЙСКА КРЪВ,СЛЕДОВАТЕЛНО КРЪВНО СА БЛИЗКИ ДО АЛБАНЦИТЕ(ИЛИРИТЕ) И РУМЪНЦИТЕ(ДАКИТЕ),ТЪЙ КАТО АЗ СЪМ ОТ ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ СЧИТАМ АЛБАНЦИТЕ И РУМЪНЦИТЕ ЗА БРАТЯ,НО НАПРИМЕР ПЛЮЕЩИТЕ ПО АЛБАНЦИТЕ И РУМЪНЦИТЕ В ТОЗИ САЙТ СА ПРЕДИМНО ХОРА ОТ ЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ,ТОЕСТ С МАЛКО ПО КОНЦЕНТРИРАНА СЛАВЯНСКА КРЪВ..........
153
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ СА САМО В СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ, НА СЕВЕР ОТ СТАРА ПЛАНИНА, ЗАЩОТО АКО НЕ ПОМНИТЕ ИСТОРИЯТА - ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА ПО ТЕЗИ ЗЕМИ ОСНОВАНА 681-ВА ОБХВАЩА САМО СЕВЕРОИЗТОЧНИТЕ ЗЕМИ НА СЕВЕР ОТ СТАРА ПЛАНИНА.ТАКА ЧЕ ХОРАТА ОТ ЮЖНА И ЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ НЕ СА ЧИСТИ БЪЛГАРИ!!!!!!!!!!!!
152
4
 
3
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 152 - Тракийци, хуни, арийци, тюрки, славяни, марсианци.... ;) Реши ли се най-после от къде ти иде родата ти бе, *** тъпо чисто булгаромангалско?
151
2
 
2
 
! Отговори
до 150 преди 12 години
Ходи ги питай бе професоре :) Важното е ,че азиатските маймуни не са ни подчинили нас българите и са ни избивали , защото сме им се опълчили , за разлика от гърците например , които са си прекарвали доста добре и са имали чак лекари по нашите земи , работещи за османците ...ЛЕКАРИ ..ние сме били роби и революционери , а те докторчета , те и до ден днешен си живеят по турски ...пииват турско кафе , баклавички , курабийки турски , въртят броеничките , слушат турски маанета , но ние НЕ ВИ ПРИЕХМЕ , отхвърлихме ви и винаги ще ви отхвърляме !
150
0
 
2
 
! Отговори
до 155 преди 12 години
Яж му бахура на Захари Стоянов, като ти е толкова мил!Той не може и на малкия пръст на хора като Левски, Ботев, Вазов да се намаже!!!
149
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО 144:ЗА ВЯРАТА НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН ЗАЩОТО И ТУКА И В СВЕТА ПОЧТИ НЯМА ЧИСТА ЕДНОРЕЛИГИОЗНА НАЦИЯ,АЙДЕ КАЖИ МИ НАЦИЯ В КОЯТО НАЦИЯ ХОРАТА ВЯРВАТ САМО В ЕДИН БОГ?
148
1
 
2
 
! Отговори
До 143 преди 12 години
Това изречение за Захари Стоянов , ти беше в повече . Та той е най - истинския Българин , такива като теб са чисти *** , без род , родина и родители .
147
0
 
4
 
! Отговори
до 152 преди 12 години
По твоята логика Румънците са ни братя, щото те са Даки - тракийско племе?
146
3
 
2
 
! Отговори
до 149 преди 12 години
Ти как ще се почувстваш ако дойда у вас и на табелката на вратата сложа табелка с фамилията на моето семейство? Това са направили (пра)българите с траките - дошли са на техните земи неканени и са ги принудили да се наричат българи като тях, иначе - меч и сеч!!!
145
1
 
8
 
! Отговори
до 137 и други преди 12 години
Около 70% днешните самоосъзнаващи се като Българи имаме ТРАКИЙСКИ ГЕНИ И КРЪВ! Не е верно , че сме *** и който твърди това е или враг на Българщината или до толкова невеж и ***, че се е оставил враговете ни да го манипулират. Как може някой нормален човек да твърди, че родът му е ***, демек, че жените в рода му че са ги "порили" какви ли не диваци. Та искаш да кажеш, че се гордееш с факта, че жените в рода ти са били ***!? Няма безразборно смесване на гени у българите!!!
144
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
149 - хахаххахаха евала
143
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо прабългарите са накарали траките и други племена по тези земи да приемат тяхното име като те са си били тук преди тях? Това като турците, които искат да накарат кюрдите да се наричат турци.
142
4
 
3
 
! Отговори
. преди 12 години
Е щом си трак , ходи да живееш в некой музей или гробница да те *** у дървения философ.
141
1
 
3
 
! Отговори
до 131 преди 12 години
Да не би обикновенните хора да са сменяли имената на турците??? Това са го направили политическите кръгове, а целите им няма да коментирам. Защо обикновенните хора в България трябва да си мълчат, когато ПОЛИТИЦИТЕ в Гърция се опитват да промиват мозъка на българите в сев. Гърция? Само защото ПОЛИТИЦИТЕ в България преди години са сменяли имената на турците ли??? ОК последното е нечовешко, но по тая логика Германия и немците трябва да са забранени със закон. Никаква логика не виждам...
140
3
 
7
 
! Отговори
пловдив до 146 преди 12 години
Ама аз не искам да се наричам българин бе, а трак, кое не ти е ясно? От Тракия съм и съм трак преди всичко. Защо насила ще ми налага държавата да се наричам българин???