Книги за хора с BG самосъзнание в Гърция

Инициативата е на сдружението "Родопски хайдути"
Обновена: 14 ное 2011 06:31 | 13 ное 2011 21:14, Елка Василева
250
Книги за хора с BG самосъзнание в Гърция
Снимка: Архив Булфото

Сдружението "Родопски хайдути" започва акция за набиране на български книги, които да бъдат дарени на хората с българско самосъзнание, живеещи в Северна Гърция, съобщиха от ръководството на организацията.

Кампанията за събиране на българска историческа и художествена литература се организира в София, Пловдив, Смолян, Златоград и в други градове из страната.

"Родопски хайдути" е създадено като сдружение през 2009 г. от група родопчани от различни райони в страната, обединени от идеята да съхраняват и продължават родопските традиции.

И до ден-днешен от другата страна на южната ни граница има родопчани, които са запазили езика, бита и културата си. Това се посочва в публикуван призив на "Родопски хайдути" по повод на кампанията за набиране на български книги.

От сдружението допълват, че в пограничните родопски села може да се чуе един от най-запазените и автентични диалекти. "Години наред гръцката държава се опитва да не позволи комуникацията между родопчаните от двете страни на синора, но членството ни в Европейския съюз спомогна за премахване на тази пречка", се посочва в призива на "Родопски хайдути".

Инициаторите за събиране на дарението обясняват, че кампанията ще продължи до януари 2012 г., след което книгите ще бъдат предоставени "по подходящ начин и в подходящо време на хората с българско самосъзнание, живеещи в днешната Северна Гърция".

Сред инициативите на сдружение "Родопски хайдути" са първо хайдушко сборище и хайдушки поход. Облечени в автентични родопски носии, последователи на "Родопски хайдути" преминаха през септември по стъпките някогашните родопски войводи в четиридневен хайдушки поход из Родопите.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
13
 
! Отговори
165 преди 12 години
Уместен въпрос.Между другото, не съм езиковед, но буквата "ъ" ми се струва някак изкуствено приобщена към нашия език. Познавам иранци и афганистанци.Постройката на изреченията на фарси е много близко до нашата. Имат поговорки за българите. И не използват буквата "ъ" дори не могат да я изговорят.
178
2
 
2
 
! Отговори
варненец до 183 преди 12 години
От Варна съм, но те разбирам. Не е лесно да си винаги втори. Упс, вече трети. Варна е много по-развита от Пловдив вече, а Майнатаун е един западащ град.
177
3
 
4
 
! Отговори
северняк до 180 преди 12 години
Нека ти направя потрет на обикновения майна:- нисък ръст (168-кинта и седемдесе)- криви и къси крака- нисък интелект (като на Стоичков)- *** кожа- кръгло, червендалесто лице (кръглите лица се срещат най-много при турците)
176
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО 181:ТИ СИГУРНО СИ ОТ ШОПЛАНДЦИТЕ МНОГО СТЕ МИ СМЕШНИ ПЪК ВИЕ,ВИЕ ЗНАЕТЕ ЛИ КАК СЕ ДЪРЖИ ЧАША ЗА ВИНО МЕЖДУДРУГОТО? ХАХА
175
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не знам как ви звучи Балагрия, ама много скоро ще станеме Мангалия
174
3
 
2
 
! Отговори
до 177 преди 12 години
У нас пием само френско вино. Твоето си го заври отзад.
173
1
 
3
 
! Отговори
до169отПловдивчанин преди 12 години
Я млъквай бе "мякаща татарска" пирустийо! Вие на север от Стара планина единствено за *** на делиорманските турци и за копачи и миячи на чинии на нас Тракийците ставате. Пфууу, диво азиатско племе аспарухово!
172
1
 
14
 
! Отговори
153 преди 12 години
Не говори глупости. Българите чисто и просто са се върнали у дома. Прочети "Преселение на народите". Виж, тюрките и елините не са ни кръв. А за сегашните гърци да не говорим-те са някакви етиопци ли, какви са, но нямат нищо общо с елините.
171
6
 
2
 
! Отговори
до 175 преди 12 години
Да не искаш да кажеш, че траките са били ниски, с криви крака, кръгли лица и *** като *** като днешните българи?
170
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО 172:МНОГО ТИ ЗНАЕ УСТАТА АМА ПИЕШ ВИНО НАЛИ ТАКА?
169
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Wee to Balagria.
168
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не си хаби потните , дебели *** пръсти турскомангалски *** ,според ДНК изследванията в българите тече най-много тракийска КРЪВ и после славянска и т.н. , това дава ли отговор на въпроса потурчен шизофреник !?
167
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕНЕТИЧНО Е ДОКАЗАНО ЧЕ НИЕ ХОРАТА В ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ ИМАМЕ НАЙ МНОГО ТРАКИЙСКА КРЪВ ТАКА ЧЕ Я СИ ПОМИСЛЕТЕ ПАК ДАЛИ ТРАКИТЕ СМЕ ПРЕТОПЕНИ А?
166
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В чест на истината БАЛАГРИЯ звучи по-хубаво от БЪЛГАРИЯ.
165
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е щом си трак, оди да живееш - нали знаеш каде? хахаха
164
3
 
3
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 166 - Не ми отговаряш на въпроса, булгаромангалино, само ми го увърташ! Или искаш аз да ти обясня дефективния ти родословен храст!
163
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Балгари/Балагри (Балагрия) -> Булгари -> Българи (България)Мисля, че е време да си върнем най-старото име Балагрия.
162
5
 
3
 
! Отговори
до 167 преди 12 години
Муле, не знам какъв си, но първата България от 681-ва въобще не и включвала Пловдив и нищо от днешна Западна и Южна България. *** майни нямате много общо с Българите да ти кажа!
161
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истинското /старо, отдавна забравено/ име на България е Балагрия.На мен ми звучи по-хубаво от България, която създава грешни асоциации (***).
160
2
 
13
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 12 години
Чакайте, защото етнонимът ни "българи" е с балкански автохтонен произход и съществува от поне 5000 години. Такива извънземни като "прабългари" от Монголия и Памир не съществуват. Етнонимът ни "БЪЛГАРИ" е със стар атохтонен балкански произход- съществува ме тук на Балканите поне отпреди повече от 5 хил. год. "Тюркският" произход на народа ни е измислен коварно от хазароюдейските руски и германски агенти,подпомогнати от гръцките *** и домашните нови еничари след Освобождението.Ние СМЕ ТРАКИ!!!