Книги за хора с BG самосъзнание в Гърция

Инициативата е на сдружението "Родопски хайдути"
Обновена: 14 ное 2011 06:31 | 13 ное 2011 21:14, Елка Василева
250
Книги за хора с BG самосъзнание в Гърция
Снимка: Архив Булфото

Сдружението "Родопски хайдути" започва акция за набиране на български книги, които да бъдат дарени на хората с българско самосъзнание, живеещи в Северна Гърция, съобщиха от ръководството на организацията.

Кампанията за събиране на българска историческа и художествена литература се организира в София, Пловдив, Смолян, Златоград и в други градове из страната.

"Родопски хайдути" е създадено като сдружение през 2009 г. от група родопчани от различни райони в страната, обединени от идеята да съхраняват и продължават родопските традиции.

И до ден-днешен от другата страна на южната ни граница има родопчани, които са запазили езика, бита и културата си. Това се посочва в публикуван призив на "Родопски хайдути" по повод на кампанията за набиране на български книги.

От сдружението допълват, че в пограничните родопски села може да се чуе един от най-запазените и автентични диалекти. "Години наред гръцката държава се опитва да не позволи комуникацията между родопчаните от двете страни на синора, но членството ни в Европейския съюз спомогна за премахване на тази пречка", се посочва в призива на "Родопски хайдути".

Инициаторите за събиране на дарението обясняват, че кампанията ще продължи до януари 2012 г., след което книгите ще бъдат предоставени "по подходящ начин и в подходящо време на хората с българско самосъзнание, живеещи в днешната Северна Гърция".

Сред инициативите на сдружение "Родопски хайдути" са първо хайдушко сборище и хайдушки поход. Облечени в автентични родопски носии, последователи на "Родопски хайдути" преминаха през септември по стъпките някогашните родопски войводи в четиридневен хайдушки поход из Родопите.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
0
 
1
 
! Отговори
до 116 преди 11 години
Ти си лъжец, никакъв гагаузин не си! Гагаузите говорят тюркски диалект и са православни християни, т. е. точно обратното на това, което твърдиш, че е. Най-вероятно си хомовец.
238
0
 
1
 
! Отговори
до 116 преди 11 години
Гагаузите говорят тюркски диалект и са православни християни, т. е. точно обратното на това, което твърдиш, че е. Най-вероятно си хомовец.
237
0
 
1
 
! Отговори
до 116 преди 11 години
Ти си лъжец, никакъв гагаузин не си! Гагаузите говорят на тюркски диалект и са православни християни, т. е. точно обратното на това, което ти твърдиш. Най-вероятно си хомовец.
236
2
 
1
 
! Отговори
турколог преди 12 години
А помаците в Одринско това лято се събраха на събор и поискаха да бъдат признати за малцинство.
235
1
 
1
 
! Отговори
турколог преди 12 години
до дипломирания историк ангел Христов. В Турция и българите, и лазите, и кюрдите, и всички други нетурци говорят почти само турски, щото великият вожда Антатюрк иначе ги е заплашвал със смърт и потушавал въстанията на осмелилите си да ги вдигнат, със самолетен обстрел. Затова в Турция и до ден.днешен си имат много големи неприятности с малцинствата, т.е. не искат конституционно да ги признаят и се правят на разсеяни, дано им се размине, но това не е никак сигурно.
234
1
 
2
 
! Отговори
Мелекето преди 12 години
Прав си Ангеле, но в България има толкоз много Кранунковци, че трудно е да ги убедиш в тази истина, която казваш.Тук при нас в БГ от такъв лошокачествен материал, какво да очакваме да има освен - Тикви, Кратуни и всякакви други Шовинисти, които ще те изядат с дрехите ако им кажеш това наяве.Остави ги тези нацистки Пънове да поузреят, докато ги управляват още разни Мутрафони и Славофони.
233
5
 
1
 
! Отговори
Спартак-Орфейя преди 12 години
Помаците са най-истинските и днревни Траки, всичко останало е Руски Панславизъм натрапван в България от Русофилите и Агентите на ДС в историческите комунистически факултети и БАН-ски лаборатории.Никъде в помашките райони няма намерени останки освен от такива свързани с тракийската култура. Всякакви други измислени кръстечат и разни други неща са от късната християнска епоха, когато Султана е разрешил по тези места да се заселват и българи-християни на които със специални фермани са правени църк
232
3
 
1
 
! Отговори
Помакико преди 12 години
Помаките в Родопите са най-истинските едновремешни Траки, които през 7в.-10 в. приемат исляма от арабските емисари, търговци и пътешественици към Западна Европа. Както и преди, така и сега те живеят по най-високите места в Родопите, досъщ като траките, където и сега могат да се видят редом с ислямската култура и часто от бита, традициите, обичаите и дори някои празници останали от този езически период. Също така по тези места, се намират единствено археологически находки от траките и нищо друго.
231
2
 
3
 
! Отговори
Ангел Христов преди 12 години
Продължавам предишният си пост: Това че говорят български диалект не ги прави българи. В Турция помаците говорят турски. Останалите славяно-езични помаците наричат говорът си "помакча" (пом. език) който вече е на път да изчезне със смяната на това поколение. Та мисълта ми е - помаците най-вероятно са смесено тракийско местно население с население от семитски произход. За това сега при такива изследвания тези два показателя изпъкват най-много.
230
0
 
2
 
! Отговори
Ангел Христов преди 12 години
Здравейте, аз съм дипломиран историк. Завърших историческият факултет във СУ. След това започнах да посещавам различни семинари в Англия и Германия. Историята научена там, такава каквато е и без влияние от политиката на балканите показваше само едно - В по-голямата си част помаците от родопите дори не са славяни! В гените на родопските помаци се срещат следи от тракийско-семитски произход. Изводите си правете сами. Не ми стигат буквите, затова ще продължа в следващият постинг.
229
0
 
4
 
! Отговори
ПОМАК-а преди 12 години
Един другарски съвет от "Помашките комити" към "Родопските панти"!Ако, имате книги на "Поматски език" можете да изпратите и да раздадете на Помаците по Северна Гърци, тге на драго сърце ще ви приемат като армаган, иначе май можете само да си изпросите боя по тези баири с тази инициатива и от гърците, и от турците, даже и от некои наши Помаци.Ама, все пак опитайте, то нищо без бой не се постига. ;-)
228
2
 
3
 
! Отговори
До 237 преди 12 години
Ще има полза !Знаеш ли колко хубаво се разпалва печката с тях !?
227
0
 
3
 
! Отговори
Кратък виц преди 12 години
*** - хайдут !
226
0
 
3
 
! Отговори
Нинъм преди 12 години
То хубаво, ама в Гърция нашите хора не могат да четат на кирилица, та ползата от тез книги ще е общо взето никаква... Същата работа като на *** да им подарят книги написани на Хинду и с индийски букви.
225
0
 
1
 
! Отговори
Komita преди 12 години
Derzayte Hayduti!
224
1
 
4
 
! Отговори
До 233 преди 12 години
То и в България не са *** !
223
2
 
5
 
! Отговори
до 226 преди 12 години
Не е лошо,че има новини,а че казват че са на помашки.Такъв език няма!Има родопски диалект на българския език!В България също има новини на различен от официалния език-турски.Някой да не би да твърди, че това е помашки или кърдалийски език?Предполагам на хората в сев. Гърция им е ясно на какъв език говорят,но какво чувство у тях създава държавата,щом дори и езикът им не е наричан с истинското си име?А ако това се случва още няколко поколения няма ли да бъде създаден още един език на Балканите???
222
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Гърция има помаци ,но не са *** ,че да се пишат българи !
221
2
 
6
 
! Отговори
. преди 12 години
Тази инициатива ще се проведе и българския народ ще се сближи с изоставените си събратя , независимо дали това се харесва или не на потурчените мекерета ,в близките години и измислената държава БЮРМ ще се разпадне и Българския народ ще нарастне още повече , българите най-после ще бъдат обединени.
220
1
 
4
 
! Отговори
Какариду преди 12 години
Върви към мощната просвета, в световната борба върви!