До 1000 глоба, ако оставиш дете до 8 г. без надзор

Забраняват разкриването на имената на деца жертви
Обновена: 15 ное 2011 08:35 | 14 ное 2011 18:45,
121
До 1000 глоба, ако оставиш дете до 8 г. без надзор
Снимка: архив, БТА

Глоба от 300 до 1000 лева ще се налага на родители, които оставят без надзор дете до 8-годишна възраст.  Това е записано в проекта за Закон за детето, който се очаква да влезе в сила през 2013 г. Документът беше представен официално от социалното министерство. 

При първо провинение родителите ще заплащат от 300 до 500 лв., при второ - от 500 до 1000 лв., а при трето се праща преписка до прокуратурата. В първоначалния вариант на законопроекта се обсъждаше максималната глоба в случая да бъде 5000 лева.

"Само през миналата година Държавната агенция за закрила на детето е работила по 40 случая на деца, оставени без родителски надзор и грижа", обясни заместник социалният министър Валентина Симеонова.

Изоставените деца до 3 години вече ще се настаняват само в приемни семейства, а не в социални домове.  Ще бъде създадена мрежа от приемни семейства, които ще се грижат за бебета, е записано в документа.

На всеки две години задължително ще се преразглеждат съдебните решения за настанените в социални домове деца. Така ще може да се види каква е промяната в ситуацията около детето и дали има възможност то да излезе от специализираната институция. Дали да бъде настанено в приемно семейство или в семейството на роднини или близки, коментира Симеонова.

При раждане на дете с увреждане новият закон предвижда към еднократната помощ, която се дава за всяко дете, да се отпуска допълнително минимум 500 лв. Месечните помощи за  деца със специфични проблеми да се дават до навършването на три, а не както в момента до две години.

От 200 до 1000 лв. глоба очаква родителите, които не осигуряват редовно посещение на детето си в училище, включително и материални условия за подготовката му за образование.

До 8 000 лв. ще е санкцията за търговци, които продават на деца цигари и алкохол. При повторно нарушение може дори съответният магазин да се затвори.
Глоба до 1 000 лв. пък ще се налага на лекар, който съветва дете да бъде изоставено.

Още по темата
От 300 до 500 лв. ще плащат родители, чиито деца до 14 г. са на обществени места след 20 часа без пълнолетен придружител.

Няма да може да се разкрива самоличността на деца, които са станали жертва на престъпление, сексуално насилие или трафик. Ако медиите нарушат забраната, ще бъдат глобявани в размер на до 2 000 лв. 

Според законопроекта за психично и сексуално насилие върху дете ще се смята принудата или склоняването за встъпване в брак или съпружеско съжителство преди навършване на
16 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
0
 
! Отговори
Lan преди 12 години
Ролята на родителя е да подготви детето за живота му като възрастен, а това с водене за ръчица НЕ става. Иска се да бъде научено точно да е самостоятелно. Министерството да се концентрира при истинските случаи на престъпно нехайство, защото те си личат...децата се недохранени, изглеждат тъжни и уплашени, често са със забавено развитие! И НЕ с глоби: "Бащата ще плаща!" , вика сутринта отговорното лице. Какво питам аз е това "баща" при ***?! Ми там на 90% са "самотни майки"!
114
0
 
0
 
! Отговори
Lan преди 12 години
Аз пък на 7-8 карах колелото до тъмно, САМА и дърветата катерех и с момчетата на война и криеница играех...и аз и другите около мен бяхме истински деца и много щастливи! БЕЗ родителски надзор. Може би трябва направо до 18г. мама за ръчица да ги води дечицата и направо на свекървата/ тъщата да ги предава за отглеждане знам ли?!
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На 45 години съм и до сега рядко съм виждал малко ромче с придружител ! Обикновенно ги придружават , като просят ! Излиза , че пак ние ще сме потърпевши за да хрантутим *** !
112
0
 
1
 
! Отговори
do 109 преди 12 години
istinata e , 4e kopirat kato papagali, iskaha dori da e kato v UK do 12. tozi komitet za zakrila na decata purvo da pribere *** ot ulutsata, zakoni i sega ima , samo triabva da se prilagat!!
111
3
 
0
 
! Отговори
kireza преди 12 години
Интересно,по телевизия прочетоха ,че няма да се дават помощи за дете когато родителите не желаят да го убият,пардон,да го ваксинират.Света почти се отказа от ваксинациите,защото те разрушават имунната система,но СЗО,изпълнявайки план "Златен милиард" налага принудително ваксинациите,пускайки "свински,птичи,биволски и т.н." грипове.Споко,скоро пускат бубонната чума,отнвесла половината население на Земята през средните векове!Успели от гробовете да възскресят болестта.Ура за "Златният милиард" !!
110
0
 
3
 
! Отговори
Def преди 12 години
ТОВА ВАЖИ САМО ЗА БЕЛИТЕ, НА ДРУГИТЕ ТОВА ИМ Е ОСОБЕННОСТ НА ЕТНОСА И НЕ ПОДЛЕЖИ НА САНКЦИИ. ТА ТЕ НА 12 ВЕЧЕ СА ПЪЛНОЛЕТНИ И РАЖДАТ.
109
0
 
5
 
! Отговори
?????? преди 12 години
Кой и как ще глоби бай *** като замине 10те си чавета ?
108
1
 
7
 
! Отговори
? преди 12 години
Истината е,че откакто хилияди психолози се изказват как точно трябва да си възпитаваш детето и за неговата ранима психика, откакто се изписаха хилияди книги от същите психолози за лабилна детска чувствителност, и със закон те учат как да си гледаш децата .. От тогава децата ми се струва стабилно се качват на главите на родителите и правят каквото искат ! Чудно как баба ми без психолози и закони е отгледала 3 стойностни личности :)
107
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въобще пък не е вярно, че преди са се случвали толкоз пак .... но не са ги показвали и затва не знаем. Друг път. Аз пък кат малък съм седял без надзор по цял ден и даже до 12 през ноща. Понеже не са се страхували родителите че някой ще изчезне и ще стане лошо. И не щот не са знаели. Съм обиколил горите. И пътищата с кололото. И вечер до късно с приятелите...И кат поотраснах пак насам-натам. И ако имаш зор всеки ще ти помогне. Сега е друго...димукрация и пълна простащина и дебилизъм
106
2
 
0
 
! Отговори
до 105 преди 12 години
Така беше лек,но проблема идва в това,че е друго време в пространството на пирамидата на времето.Преди всички тези лошотии които гледаш по телевизията не ги даваха,а сега само най-лошото което се случва в обществото.Как да си оставиш детето без надзор?Преди не са били информирани родителите ти за неща от случващата се съдба на хората около тях.
105
0
 
6
 
! Отговори
от 106 преди 12 години
Това е страната където всеки 5 човек е бил насилван или малтретиран сексуално като дете. Системата им е яко прогнила на американците и по-добре е никой да не взема за пример тази система, или поне грижата за децата.
104
0
 
8
 
! Отговори
до 98 преди 12 години
Дам в САЩ е страхотно - демек страхотен бизнес. Всеки щат взема субсидии на дете, което е под закрилата на child protection services. Служба която е създадена с благородна идея, но е превърната в бизнес и има много тъмна страна. Много деца биват отнети от родители за малки провинения или даже за никакви, а да не говорим сред приемните семейства колко педофили намазват от това. Имаше един гсенатор Nancy Schaefer, която изнесе наяве мръсните им игри, но миналата година се самоуби заедно с мъжа си.
103
0
 
17
 
! Отговори
МОЛЯ??!? преди 12 години
Вие какви роботи сте? Аз колело се научих на 6 години да карам и до колкото си спомням майка ми и баща ми бяха на работа. Така беше преди промяната, ако някои са по-малки и не помнят. За сведение - не съм нехранимайко, самостоятелен съм от 18-годишна възраст, архитект съм - работещ по професията си, и родителите ми бяха и все още са възпитани, образовани и уважавани хора. Едно дете да кара колело и да играе с други пред блока на 7-8 годишна възраст не е престъпление или липса на отговорност.
102
4
 
3
 
! Отговори
откачен народ! преди 12 години
оже, боже какъв народ откачен!? Масата писали тук смята че тоя закон е насочен срещу българите ( и какво му е лошото на тоява ако някои българин си оостявя децата безпризорни да го глобят и накрая вземат!?) и също смята че това е намигване от управляващите да не раждаме деца!? Боже, Боже! Ами другари никакви деца! В никакъв случай да не сте родили едно дете дори на тая *** държава и ха да видим кой ще се *** от глупоста си!? Жалък и откачен народ!
101
2
 
1
 
! Отговори
в Америка преди 12 години
я по-полека! види се че тоя закон със всичките му подробности удря точно по цигaнския начин на живот... Няма да са българите най-потърпевши вервай ми, защото *** въшка излезе на чело вече.... По-леко със парата пикаеш на грешното дърво. Разбира се че децата не трябва да еостявят без надзор и няма значение *** българи, например в Америка тая забрана е до 12 години и около това се е изградила цяла индустрия за следучилищни грижи, като за дете се пада по $5-600 на месец такси... В България се вижда за първи път като че ли се мисли нещо и се прави съответния закон да започне да се решава тоя *** проблем у нас. Няма да са българите потърпевши вервай ми, защото *** въшка излезе на чело вече....
100
3
 
6
 
! Отговори
в Америка преди 12 години
666, я по-полека! види се че тоя закон със всичките му подробности удря точно по цигaнския начин на живот... По-леко със парата пикаеш на грешното дърво. Разбира се че децата не трябва да еостявят без надзор и няма значение *** българи, например тая забрана е до 12 години и около това се е изградила цяла индустрия за следучилищни грижи, като за дете се пада по $5-600 на месц такси... В България се вижда за първи път като че ли се мисли нещо и се прави съответния закон да започне да се решава тоя *** проблем у нас. Няма да са бългхарите потърпевши вервай ми, защото *** въшка излезе на чело вече....
99
2
 
0
 
! Отговори
ббб преди 12 години
много си смотан бе
98
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ми купи си каруца и ти и няма да имаш проблеми
97
1
 
8
 
! Отговори
ббб преди 12 години
мене ме е срам,че съм Българин живеещ в страна в която ние имаме само задължения а *** имат права.Ако возиш детето си без столче....глоба,ако не караш на фарове...глоба,ако оставиш детето си да играе пред вкъщи.....глоба....и още хиляди неща за за които си плащаме а *** си карат *** без столчета и без фарове на каруците и няма глоби.Риторичен въпрос кой е глупав в случая.......май сме ние
96
1
 
3
 
! Отговори
до 89 преди 12 години
ти ходи ли да видиш как е в САЩ и да сравниш с ***?