Правителството прие поправката "Витоша ски" в закона за горите

Според еколози промените са одобрени при пълна липса на прозрачност
28 дек 2011 15:53, Красимир Ангелов
142
Правителството прие поправката "Витоша ски" в закона за горите
Снимка: Архив Булфото

Министерският съвет одобри спорните промени в закона за горите, които позволяват да се учредява право на строеж върху горски терени без промяна на предназначението на терените.

Пред журналисти министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че измененията не обслужват определена фирма, а целят облекчаване на условията за туризъм и за правене на бизнес във всички ски курорти.

"Новият закон за горите, който беше приет преди около половин година, наложи изключително рестриктивни мерки по отношение на развитието на ски туризма“, посочи Найденов.

Според него с промените се дава възможност за развитието на ски туризъма, което ще доведе до разкриване на нови работни места и развитие на планинските населени места.

Поправките в закона за горите бяха поискани от собственика на съоръженията на Витоша "Витоша ски“. Фирмата отказа да пусне съоръженията за зимния сезон с мотива, че не можела да работи законно.

Още по темата

Проблемът на "Витоша ски" е, че няма одобрен подробен устройствен план на ски зоната над София. Устройствен план на съществуващите съоръжения изобщо не е възлаган за изработване, а е направен устройствен план на проекта за нова ски зона, който обаче беше върнат в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – София.

Заради липсата на подробен устройствен план собственикът на ски съоръженията няма право да учреди сервитут върху терените под лифтовете, както изисква законът за горите.

В тази връзка от Изпълнителната агенция по горите предложиха сами да почистят просеките на лифтовете, а председателят на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева увери, че всички терени, които нямат статут на ски писти, но са ползвани като такива, ще бъдат отдадени под наем на фирмата за срок от поне 1 година.

Според Коалиция "За да остане природа в България" промените в закона за горите са одобрени за рекордно кратък срок, при пълна липса на прозрачност и обществени консултации. Еколозите са категорични, че поправките дават законови "вратички“ за застрояването на най-стария природен парк на Балканите – Витоша.

"Категорично неприемливо е за България, която търпи огромни критики в областта на правовия ред, да погазва изискванията на закона и то не за друго, а в резултат на натиск от една частна фирма, собственик на ски съоръженията в зона Алеко", посочват от организацията.

"Чрез спиране на лифтовете, работили включително и през ноември, „Витоша ски“ АД цели за създаде обществено недоволство, което да бъде използвано в подкрепа на исканите от нея промени", коментират еколозите.

Още за казуса четете само в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: Витоша ски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
13
 
4
 
! Отговори
комунист форумец преди 12 години
до 36 ти пък прай фелацио на доган и серГЕЙ!
36
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 34 Абе вие всички *** и духачи само по компа ли сидите аре одите да бачкате *** нещастни и злобни
35
3
 
6
 
! Отговори
c0ldblooded преди 12 години
32 млък бе продажен ***! Бягай да вечеряш че цеко излезе от *** вече...
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
32, за това дето го написа, много нещастия ще ти се стоварят на главата
33
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
32 бегай да има *** и да гълташ ***, ти за друго и не ставаш
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
свещи палете продажници, молебени правете, но пак няма да избягате от човешките клетви, ще ви стигнат
31
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 31 Голям си *** и злобар!Имаш нужда от лекар незабавно!Такива думи може да каже само злобен и нещастен безбожник грешка на пиянска ***!
30
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
свещи да си купите с парите дето сте се нагушили, продажна *** проклета, цеко апартаментите празни да ти стоят, човешка реч да не се чуе там, боко, дъщеря ти *** от африка да ти доведе
29
3
 
10
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
Царот сече Рила,гейберасите Витоша.....само така-удри ***!!!
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
... а не ревем бе как че ревем, то срещу властта кой реве. Геле каза на Вуте он на Пъне и той отде е чул питайте него аз и те само тука празници си честитим, пиратки ке гърмим.А някой реве ли нема такива ГЕРБ-уш Ефенди вервей ми че нема нали знаеш ако има, че ги кастриме тич де реват. Ако требе че кастрим и тези дето слушат и недочуват. Само кажи Бабаит ефенди!
27
17
 
6
 
! Отговори
ГЕРБест преди 12 години
Кво ревете срещу частния бизнес бе *** нещастни!!!
26
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Фантазии в стил тежък соц. Витоша да стане световна ски дестинация, а морето да стане от млеко.
25
1
 
25
 
! Отговори
До 17 преди 12 години
, а ти вярно къде си бил защото говориш за неща построени по времето на Тато съоръжения и писти от Соц време, които "Юлен" в лицето на близкият на Б.Б. г-н Цеко Минев приватизира?!?! Ама има и още мислещи и помнещи хора в България. Недей така осъзнай се не всички са слепи овце и да ти кажа още по Соц време имаше УЗАКОНЕНИ ДЪРЖАВНИ КУРОРТИ - Банско, Боровец, Пампорово, Витоша и повтарям УЗАКОНЕНИ с лифтове и съоръжения на световно ниво за времето си!!!!
24
2
 
20
 
! Отговори
СМЯХ преди 12 години
Някои от ГЕРБ са взели 13 и 14 заплата . Пожелавам им да харчат парите със здраве .Това говори че някой е подкупил цялото борисово правителство за да се събере толкова бързо и да реши да продаде планината на един човек . За Борисов след време ще снимат *Кръстникът* 4 .
23
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...,а докато Вие си почивате празнично и си пишете тук и ги оругавате, те също си почиват, но качествено. Хайде бе страхливци докога докога ще търпите това. Вижте по света как се отстояват ччовешки ценности и блага! Пфу рая сме и рая ще си останем.Дайте навръх 31.12 срещу 01.01 да си върнем държавата или ще чакаме пак някой да ни освобождава. Хем тогава можем да оправдаем взривовете с празнична атмосфера за нова демокрация *** истинска спечелена с кръв!
22
6
 
20
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
17, Банско беше перфектно преди Цеко да се намеси. Само лифта беше бавен. Незаконните писти за какво са ти? На тях не може да се кара! Направихме най-голямата лавина на балканите като изсякохме т.нар. писта "Томба" (с гениално българско име). За истински яка писта трябваше да въстановят Църна могила, като сложат укрепващи съоръжения за снега и да я вържат с останалите. Кабинката е най-тясното място пък на целия курорт... Пускаха я бързо едно време ама от как вдигнаха тока викат ще си чекате!!
21
2
 
26
 
! Отговори
ентъртейнър преди 12 години
"Спряха заменките" а гласят промени в ЗУТ, с които да може да се строи на първа ивица на морето.Едновременно с това може да се строи на земя, която се води гора според посочената по горе промяна на Закона за горите.някой ден когато в България се родят интелигентни хора нищо няма да е останало от страната за тях след ерата на мутрите и кръглите ***, които са им се радвали.
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Смях. Голям смях. Направо цирк!
19
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ни е честита първата в световен мащаб Частна природа!Ще смаем всички европейци, афганистанци и *** дръзнали да застанат на пътя на нашата Криворазбрана демокрация ;)Разберете докато те са там вие губите, да вие обикновените хора с надежда ;)
18
2
 
15
 
! Отговори
за 17 преди 12 години
Ти явно Пирин планина не си я виждал никога. Иначе нямаше да изтресеш такава колосална простотия.

Спонсорирани публикации