С персонален код правим справки в НАП

Чрез него ще можем да проверим какви осигуровки са преведени
10 яну 2012 17:16,
22
С персонален код правим справки в НАП
Снимка: архив, Булфото

От днес Националната агенция по приходите въвежда персонален идентификационен код (ПИК), който ще дава достъп на гражданите до полезни услуги, съобщиха от НАП.

Чрез него ще може да се проверява вида на трудовия договор (пълен или непълен работен ден), какъв е осигурителният доход и какви осигуровки са преведени.

В близко бъдеще ще може да се вижда цялото „досие“ в НАП - колко данъци са платени, колко са дължими, информация за искания за удостоверения и др.

Целта на ПИК е да се предостави услуга без електронен подпис, за да се спестят разходи на гражданите. В момента чрез електронен подпис се подават  данъчните декларации, като се очаква в бъдеще той да отпадне и за тях (след промени в нормативната уредба).

От утре в сайта на НАП ще бъде публикувано заявлението за издаване на ПИК, което трябва лично да се подаде в агенцията, откъдето се получава кодът.

При изгубване на кода трябва да се информира НАП, за да може той да бъде анулиран. Кодът е невидим дори и за служителите на агенцията.

Още икономически новини в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
ала бала преди 12 години
Стига сте плюли инициативата. Тя ще се случи, само малко търпение. 20 години някой от нас търпяха и живяха . Сега искат на секундата да се случат нещата.
19
0
 
0
 
! Отговори
Stef преди 12 години
Въобще не се припокриват и няма никаква логика да обединяваш събираща и изразходваща агенции под една шапка
18
1
 
0
 
! Отговори
Мими преди 12 години
И въобще не е вярно, че "Кодът е невидим дори и за служителите на агенцията"... Подписваш хартиена разписка, че си получил ПИК-а и тя остава при тях. На разписката естествено фигурира и ПИК-а!
17
0
 
0
 
! Отговори
Мими преди 12 години
Така! Днес отидох и си получих въпросния ПИК. Служителната на НАП беше много любезна, но дори тя се изненада, че успя да ми свърши работа. Все пак ме предупреди да не бързам да се радвам, защото това че имам ПИК още нищо не значи. Оказа се много права! На сайта на НАП въобще не открих място, където мога да използвам този ПИК. Обадих се на телефона за справки в НАП и там бодро ми отговориха, че не знаят кога ще мога да ползвам ПИК-а, но щяло да е в най-скоро време. Не знаеха след дни или седмици.
16
0
 
1
 
! Отговори
Беров преди 12 години
А този ПИК код който имаме от НОИ-ще бъде ли валиден?
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И защо да се следим като ще се хванем??
14
2
 
10
 
! Отговори
???? преди 12 години
А който няма компютър и не може да разбере ще духа ли супата?
13
0
 
4
 
! Отговори
Радо преди 12 години
Ето го и заявлението от мноооо време си е на сайта им : nap.bg/document?id=3355П.С. За миг помислих, че статията е стара и коментираме безмислено, но не .... "10.01.2012 17:16"
12
0
 
3
 
! Отговори
Радо преди 12 години
До 12 Еми такава е новината:"От днес Националната агенция по приходите въвежда персонален идентификационен код (ПИК), който ще дава достъп на гражданите до полезни услуги, съобщиха от НАП."Да не говорим за заглавието: "С персонален код правим справки в НАП" Просто някой, чул-недочул и недоразбрал седнал да пише статии .....
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не че искам да защитавам ГЕРБ, ама изпращането на писма от НОИ спря най-рано 2009 г. Но за сметка на това ПИК-а е чудесен. Можеш да си провериш дали и на колко те осигурояват, кой работодател, адреса и булстата му. Също така болничните какви документи си предоставил в НОИ и още няколко неща.
10
0
 
5
 
! Отговори
НОИ преди 12 години
Това го има от години в НОИ ... сега и това ще прехвърлят в НАП и май май ... НОИ ще се закрие ... и пенсии ще отпуска НАП, а те хал хабер как се събират осигурителни вноски и за какво са те аджеба! Кой колко даде ... пък за не събраните пари ... има давностен срок и всичко си е ОК. Боже, Боже сега и пенсии ще почнат да дават.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това си беше и още е ,стига да си знаеш ПИК-а. Най-доброто , което направи НДСВ е, че извади тези осигуровки на светло. До идването на ГЕРБ получавахме писма от НОИ за предната година какви осигуровки имаш. Сега са открили топлата вода.
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А дали информационната система на НАП ще следи дали в моята партида, или там както се казва, е влизано сомо с моя ПИК или с малко хакерство ще е възможно всеки да ми гледа вида на договора, осигуровките и дохода.
7
1
 
10
 
! Отговори
с. преди 12 години
...и да добавя!С въпросния код всеки може да си провери лесно за какво иде реч и може да си следи нещата без да дава възможност на работодатреля да го клати!За момента електронен подпис не е нужен масово на хората и съответно не е нужно масово хората да се набутват за него!Нововъведението е правилно според мен!
6
1
 
17
 
! Отговори
Радо преди 12 години
Това новина ли е ? С тоя пик от години се работи.....
5
1
 
18
 
! Отговори
с. преди 12 години
Въпросното нововъведение е стъпка в правилната посока!Българските работодатели са невероятни *** и *** и некоректността им е пословична!Един приятел онзи ден отива да си оправя документите защото фирмата,в която бачка фалирала и му бутат една купчинка да подписва и най-отдолу анекс към договора за минаване на 4 часов работен ден!И се оказва,че той е на такива осигуровки от месеци без да знае!Не всеки може да си позволи електронен подпис,а и не е нужен!С тоя код проверката е лесна!
4
3
 
17
 
! Отговори
Мими преди 12 години
Отчитат дейност. Не се знае кой точно е прибрал една камара пари, заради това "велико" нововъведение.
3
2
 
16
 
! Отговори
Талпата преди 12 години
Важно е митряла да се клати, от време на време с по-едра шкурка!
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
по света електронние подпис набира все повече и повече популярност, като начин да си защитиш електронната самоличност, само тук в БГ се чудим за какво ни е...
1
13
 
25
 
! Отговори
танкист преди 12 години
най новата простотия на гроб, безнаказан строеж на лифтове по планините без промяна на статута , кеф и мишо мършата се аргументирал с факта че имаме само 190 км писти срещу 3000 в щвейцаря, ми ние имаме и 300 км море срещу 12 000 в сащ искам морска ивица поне 3000км, мърщата е *** *** и близач на гъ..а на боко американския пудел, тези неподправени *** за 4 години ще нанесът толкова вреди колкото другите демократи не можаха за 20, да им го натикам в устата до мъ.е, да им сер.. в устите