Налагат мораториум за добива на шистов газ

Гласуването в пленарната зала може да бъде още в сряда
Обновена: 16 яну 2012 07:00 | 16 яну 2012 07:00, Красимир Ангелов
342
Налагат мораториум за добива на шистов газ
Снимка: БТА

Мораториум за проучването и добива на шистов газ в България ще бъде приет от Народното събрание в сряда, прогнозира зам.-шефът на икономическата комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Валентин Николов.

Ако това стане факт, страната ни ще бъде втората след Франция, която слага забрана на шистовия газ. Мораториумът ще бъде гледан още днес на извънредно заседание на икономическата комисия.

Избира се вариант за временна забрана, докато бъде изработено законодателство, което да гарантира опазването на природната среда при проучването и добива на този вид газ, съобщава „24 часа”.

Една от гаранциите е задължителна оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) при проучване и добив на над 1000 м дълбочина, обясни Николов.

Мораториумът, който ще гласува Народното събрание, е на база на законодателно решение, което е внесено от РЗС още през ноември 2011 г. Той е допълнен с предложения на инициативния комитет срещу проучванията и добива, който организира масови протести в събота.

Още по темата

В парламента има още внесени и решения за мораториум от "Атака" и БСП. Социалистите са преписали френския закон, който забранява тези дейности, докато не се открие друг метод за проучване и добив, уточни Николов.

Той бе категоричен, че групата на управляващите е взела решението за временната забрана на проучванията преди протестите, които се проведоха в събота в 12 града в страната.

Така по всяка вероятност още в сряда председателят на парламента Цецка Цачева ще внесе решението за гласуване в пленарна зала и то да бъде прието още тогава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И още нещо...французите също явно доста прости хора,имат десетки ядрени централи,но като по-прости не ги затварят,а забраниха добива на шистов газ.
193
0
 
1
 
! Отговори
до 218 преди 12 години
Само за твое инфо. Ами има и други газове освен СО2 приателю. СО и БЕНЗЕН знаеш ли че от най-малка концентрация и гушваш букета. И двата се съдържат във въглищата.
192
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно е,че темата се политизира.За любителите на политиката,мога само да задам следния въпрос.Германия по-прости ли са от нас,че вече пуснаха северен поток и станаха зависими от Русия за газ?Според велики дълбокомислещи писачи тук явно е така.
191
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 212Явно не си запознат с термина НЕОБРАТИМО въздействие върху околната среда.При добива на шистов газ водите се замърсяват НЕОБРАТИМО,те не могат да бъдат почистени и използвани за питейни нужди или напояване.ТЕЦ замърсяват доста много,особено с парникови газове и затоплят атмосферата,предизвикват замърсяване на въздуха,запрашаването му и затопляне на климата но СО2 се усвоява от растенията,както знаеш(викат му ФОТОСИНТЕЗА).Няма база за сравнение.
190
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АЕЦ Козлодуй използва 340 000м3 вода на всеки час. Запомнете това и не го забравяйте когато доктора ви каже фаталната диагноза - рак.
189
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
213,да не забравяме къде се съхранява силно радиоактивната вода която е в досег с ядреното годивов някакви пробити басейни и оттам се просмуква в почватаДунавската равнина и водите под нея са отровени и затова ние мрем като мухи през зимата.
188
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АЕЦ Козлодуй изпозва 340 000м3 вода - сладка вода!!!Използва и замърсява!!!
187
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 208205 е прав относно начина на функциониране на АЕЦ централите.И да-при тях проблем е както риска от евентуална експлозия,така и съхранението на отработеното гориво.Въздействие върху водата обаче няма,тя не навлиза в досег с горивото в реактора, а само го охлажда.Радиоактивна вода не се изхвърля в природата,а само затоплена такава.
186
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Червените подстрекатели и измислени природозащитници, добре платени от енергийната ни мафия защо не организират протести срещу ТЕЦ-овете, които замърсяват околната среда десетки пъти повече и с десетки пъти по-силни канцерогенни вещества. Така, че това не са протести с цел защита на природата, да не говорим, че от 1 година такива проучвания вече се правят от руската фирма Роснефт и хората даже не знаят, но сега когато се разбра, че и американци ща дойдат и червените надуха зурлите и дайретата и се започна с митингите и плюнките!!! Ориентализма винаги ще съпътства бедната ни държава, келепира ще си остане водещата цел в политиката на червените Гяволи!
185
2
 
3
 
! Отговори
ot 210 преди 12 години
Тоест, Шистов газ ще се добива в България - просто ще се уточнят подробностите :)) Добри новини
184
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Избира се вариант за временна забрана, докато бъде изработено законодателство, което да гарантира опазването на природната среда при проучването и добива на този вид газ. Една от гаранциите е задължителна оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) при проучване и добив на над 1000 м дълбочина, обясни Николов. Със зам.-министъра на икономиката Делян Добрев бил обсъждан вариант, в който да не могат да бъдат заобикаляни гаранциите.
183
1
 
2
 
! Отговори
аз преди 12 години
как може да се гарантира "опазването на околната среда", с парични санкции ли ?!? Е не мерси , не ви ща парите, искам вода!
182
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
205,болните от рак не мислят такасамо заблудените мислят че АЕЦ е безвредна
181
0
 
1
 
! Отговори
до 204 преди 12 години
Ми то затова са измислени глобите ве бате. Като сгафят нещо и опа една глобичка от няколко десетки милиона. Другият път опа още толкова и можеш да си направиш каквато си искаш природа после. Ти в щатите ако замърсиш с нещо...после ти се иска да не си се раждал. Но това не важи за тяхните си компании.
180
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На една 1000ГВт турбина в АЕЦ Козлодуй трябват 170 000м3 вода на час за охлаждане. Всеки час водата на България става все по-замърсена и отровна!!!
179
2
 
7
 
! Отговори
до 198 преди 12 години
Вадата, използвана за охлаждане на реакторите, не може да бъде "радиоактивна". Тя минава ПОКРАЙ РЕАКТОРА И НЕ ВЛИЗА ВЪТРЕ. НЯМА ИЗТИЧАНЕ НА РАДИАЦИЯ. Нали това беше проблемът с аварията във Фукушима. Ако има такова нещо, светът не Козлодуй, а България ще затвори. Не знам как по-ясно да ти го обясня. Под Златията няма никакво езеро. Такова има именно под Добруджа, където е и шистовият газ. И една подробност. На площадката на АЕЦ радиоактивността е точно колкото тази, получавана от ръчен електронен часовник. Ако накога си носил такъв, безпокоил ли си се, че може да се разболееш от лъчева болест или рак?Всички заблуди идват от неосведомеността на хората.
178
1
 
13
 
! Отговори
Протестиращ преди 12 години
Изключително долнопробно е да политизирате протеста.Аз бях там и това не беше протест спрямо американските интереси(Шеврон) а също така протест и срещу руската Русгеоком, която дупче край Рогозина.Аз не съм комунист и се интересувам от политика,но съм еколог и имам понятие за какво иде реч.Бях на протеста,защото за мен е важно да остане природа в България и защото смятам ,че както руските,така и американските компании ще търсят само изгодата и няма да им пука за хората и природата на родината ни
177
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Глас народен - глас Божи ! Шеврон да се махат и да си плащат глобите в Еквадор !
176
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АЕЦ Козлодуй ни трови и болните от рак се увеличават всяка година откакто централата действа. Всеки има роднини които се борят с коварната болест, а преди 30 години картината беше друга. Защо НИКОЙ не се интересува от ТОВА - АЕЦ ни убива бавно. Водата се отравя и нокой не може да се спаси.
175
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СТИГА ПРОСТОТИИ !!!И ДА СЕ СТИГНЕ НЯКОЙ ДЕН ДО ДОБИВ НА ШИСТОВ ГАЗ - НЕКА ДА Е ДЪРЖАВЕН МОНОПОЛ, А НЕ ДА СЕ ГУШАТ ЧУЖДЕНЦИ.КАКВО ИСКАТЕ - ДА СЕ ПОВТОРИ ИСТОРИЯТА С КОНЦЕСИЯТА ЗА ДОБИВ НА ЗЛАТО ?????

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe