Налагат мораториум за добива на шистов газ

Гласуването в пленарната зала може да бъде още в сряда
Обновена: 16 яну 2012 07:00 | 16 яну 2012 07:00, Красимир Ангелов
342
Налагат мораториум за добива на шистов газ
Снимка: БТА

Мораториум за проучването и добива на шистов газ в България ще бъде приет от Народното събрание в сряда, прогнозира зам.-шефът на икономическата комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Валентин Николов.

Ако това стане факт, страната ни ще бъде втората след Франция, която слага забрана на шистовия газ. Мораториумът ще бъде гледан още днес на извънредно заседание на икономическата комисия.

Избира се вариант за временна забрана, докато бъде изработено законодателство, което да гарантира опазването на природната среда при проучването и добива на този вид газ, съобщава „24 часа”.

Една от гаранциите е задължителна оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) при проучване и добив на над 1000 м дълбочина, обясни Николов.

Мораториумът, който ще гласува Народното събрание, е на база на законодателно решение, което е внесено от РЗС още през ноември 2011 г. Той е допълнен с предложения на инициативния комитет срещу проучванията и добива, който организира масови протести в събота.

Още по темата

В парламента има още внесени и решения за мораториум от "Атака" и БСП. Социалистите са преписали френския закон, който забранява тези дейности, докато не се открие друг метод за проучване и добив, уточни Николов.

Той бе категоричен, че групата на управляващите е взела решението за временната забрана на проучванията преди протестите, които се проведоха в събота в 12 града в страната.

Така по всяка вероятност още в сряда председателят на парламента Цецка Цачева ще внесе решението за гласуване в пленарна зала и то да бъде прието още тогава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
12В Полша не е забранено и се добива. Великобритания временно е спряла добива, но не е забранен.
13
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мдам, тия на хранилка в Кремъл не са малко.
12
3
 
14
 
! Отговори
до 7 преди 12 години
Малко са поизкривили пак нещата. Наистина само във Франция е вече забранен, но в почти всички държави, където има проучвания има много протести - особено в Полша и Великобритания. Дори във Франция едва през май го забраниха. Въпрос на време е!
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Шистов мистов все едно.Непрекъснато се вдига цената на газа.Време е за водорода.Време е да падне монопола върху енергийните източници.Всеки сам да си добива енергия,а не монополисти да ни скубят.
10
6
 
11
 
! Отговори
до 7 преди 12 години
То това го пишеха Тиквите асфалтоядни. Ама ако на тях им вярваш...Всичко при тях е лъжа, манипулация и демагогия. Те по друг начин не могат да общуват. Комунист като ти каже "Добър ден", гледай къде е Слънцето.
9
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на ГЕРБ!
8
6
 
10
 
! Отговори
6 преди 12 години
мда, е пробваха все пак, не може да им се отрече, на принципа "ако мине"... тоя път май не мИна.... ама колко други си прокараха ей така, на инат ...
7
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нали уж в цяла Европа бил забранен добива на шистов газ. Сега се оказва, че само Франция го е забранила...
6
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на ГЕРБ. Веднага се съобразиха с волята на народа. Не са като ония тримата крадеца, дето оставиха 3 месеца да висят на студа учителите и не им обърнаха никакво внимание. Накрая им се подиграха като ги нарекоха седенкаджии
5
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няколко десетки купени нашенци се опитват да се наложат на 7 милиона.Говорилнята не може също да реши този важен въпрос.Тогава остава референдум!!!В противен случай купувачите от лукойл и газпром са наточили томахавките-още по-високи цени на горивата.Когато имаш горива за няколко стотин милиарда и не ги искаш ,значи искаш да си постоянно беден и зависим от бкп!Не платени журналисти да видят на место в щатите и полша и да си кажат думата,ето начина.
4
17
 
9
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 12 години
Ей кучета,нещо много лаете.Не ме ядосвайте че ще взема да подпиша договор за шистовия газ.И да лаете и да не лаете пържолите са за нас,а за вас - тояга.Ще лаете а ?!????!!!!!!!
3
5
 
22
 
! Отговори
тотю преди 12 години
Не ни трябва да унищожаваме природата си заради шистовия газ. СРАМОТА! ТОТЮ.
2
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво! Дано този път са единни. Предполагам никой няма нищо против нови източници, но НЕ, когато увреждат природата до такава степен. Само като прочетох за как метода замърсява водата направо настръхнах - убива се околната среда, земеделието. А хората и хората в региона каква вода ще пият. Майната му на тоя газ докато не намерят по-нормален начин да се добива.
1
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако не е в сряда ще е в четвъртък, няма да оставим нещата на произвола на тиквениците!