Правозащитници се съмняват, че Чочо се е самоубил при ареста

Версията за грешка на полицаите от преумора била несъстоятелна
Обновена: 16 яну 2012 20:00 | 16 яну 2012 19:58,
110
Правозащитници се съмняват, че Чочо се е самоубил при ареста
Снимка: архив, Булфото

Българският хелзинкски комитет изразява сериозно подозрение към твърденията на полицията, че Стойчо Стоев сам се е убил - пред служители на ГДБОП и окръжния прокурор на Перник, както съобщиха медии.

Това се посочва в изявление на правозащитната организация по случая с убитата Мирослава в Перник.
Официалната версия на МВР е, че задържаният за убийството Чочо се е самоубил с предварително укрит пистолет, след като поискал да отиде до тоалетната.

„Неведнъж в миналото български полицаи са отнемали живота на задържани лица, след което са представяли смъртта им като самоубийство“, твърдят от БХК.

Според правозащитниците подозрителен е фактът, че Стоев е разполагал с оръжие, след като вече е извършено претърсване на жилището му, и как е успял в присъствието на служители на ГДБОП човек с белезници да се застреля.

Още по темата
От БХК твърдят, че няма и мотив за самоубийство. „Напротив, според полицията Стоев е получил обещания за снизходително третиране от органите, доколкото изобщо е бил заподозрян, а последното никак не е сигурно, след като министърът заяви, че не той е извършителят“, се посочва още в позицията. 

Оправданията на висши полицейски служители за „грешка” на полицаите от умора са несъстоятелни, смятат правозащитниците. 

Считаме, че Инспекторатът на МВР, за който медии съобщиха, че е започнал дисциплинарно разследване на случая, трябва да огласи публично резултатите си в кратък срок.

Прокуратурата, от своя страна, дължи да вземе съответно строго отношение по присъствието и бездействието на окръжния прокурор на Перник при причиняване смъртта на Стоев, както и по евентуалната наказателна отговорност на полицаите, призовават от БХК. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
2
 
! Отговори
stefan преди 12 години
vsichki institucii koito imat prava vav tazi nasoka sa dlajni da raznishtyat tozi sluchai do krai.tryabva da badat zadarjani policaite koito sa bili sas stoycho vav jilishteto mu.tryabva da badat razpitani i ZAPODOZRYANI vav ubiistvo a sashto taka i vav sauchastie vav ubiistvoto i na momicheto.ne tryabva da se potulva tozi sluchai.az sam siguren veche che stoycho ne se e samoubil.vsichki tryabva da si poluchat nakazanieto.
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този път трябва да се разследва престъплението докрай. Много са неясностите.
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Toz mi otkradna talona na kolata
74
0
 
14
 
! Отговори
бавно развиващ преди 12 години
Бойко е прав наистина материала в полицията е много калпав
73
0
 
8
 
! Отговори
IT-то преди 12 години
Милицията ни, така и не се нагоди към 21-ви век. Само преди 20 години, този случай щеше да прикрит, заметен в някакви папки и никой нямаше да знае за него.Нооо ... интернет /все още/ убягва от контрола на милиционерите ...
72
1
 
18
 
! Отговори
Въпроси преди 12 години
1. Бил ли е `Чочо` със счупени пръсти на ръцете ???2. Възможно ли е човек със счупени пръсти да дръпне спусъка на пистолет ???Отговорите чакаме. Отговорите !
71
3
 
20
 
! Отговори
думи на сестрата преди 12 години
При единственото си обаждане убитото момиче казва на сестра си:- има замесена полиция !- има замесена полиция !- ИМА ЗАМЕСЕНА ПОЛИЦИЯ !!!
70
1
 
14
 
! Отговори
Спокоен преди 12 години
Твърдя, че в системата на МВР няма нито един свестен ! Ама НИТО ЕДИН !Не може да знаеш, че колегата ти е дилър, или че проси пари от шофьори, или че изнудва *** и сводници. Не може да знаеш това и да си мълчиш от `колегиалност` !!! Автоматично ставаш същия *** като него !!!
69
11
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
чувате ли драскачи, вместо да плюете цецо по форумите, запишете се членове на БХК и ще можете активно да спъвате злодействата на ушевите, както и да защитавате *** от дискриминация.
68
0
 
12
 
! Отговори
Въпроси, въпроси... преди 12 години
Най-искрени съболезнования първо на близките на чудесното момиче, убито от зверове, а не човеци, второ-към всички честни служители на МВР, каквито не може да няма в България! *** като тези в Перник не трябва да зачеркват усилията и наистина денонощния труд на стотици полицаи, които с достойнство носят униформата и пагона. Но, драги неомърсени от корупция, почтени служители на МВР, защо вие самите не се захванете да си изчистите Авгиевите обори? Малко сте на брой или ви е страх?
67
12
 
6
 
! Отговори
БГ преди 12 години
Тия от хелзинският комитет защитават само престъпниците. Господ ще ги накаже рано или късно, защото се борят на страната на Злото
66
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И на такива калпави и лъжливи хора,демек полицията,дадохме управлението на България!?Боже,господи!Та те две думи подред не могат да кажат,а за истината да не говорим!
65
4
 
0
 
! Отговори
ми преди 12 години
Системното суинцидно мислене на робската династия е въведено от този който извършва поробването на дадена нация или народност.Ако прасетата в България са с човешките размери всички ще запрелечаве и по поведение на тях.Така например-дете с тегло 50 килограма е принудено да се грижи за малкото си братче с тегло 20 килограма.Неграмотните родители често започват да строят и къщи-тогава децата на шест и осем години са принудени да правят тухли да помагат и в стопанствотото.Оръжията се учат другаде!
64
0
 
1
 
! Отговори
До 22 Алоооо преди 12 години
Конкретно има 2 основни типа 22ри калибър. 22lr е за "флоберка" lr от long rifle (дълго оръжие), а това си е пистолетен...преди да даваш акъл вземи попрочети тук таме МОЛЯ.
63
1
 
5
 
! Отговори
Kris преди 12 години
Sega shte izlqzyt vsichki gerberi i shte vikat, che tiq ot komiteta sa komunisti :)
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За какво да го съдят, те нямат улики?
61
1
 
4
 
! Отговори
мариан преди 12 години
голяма умора беееееееееее.оправдания за първокласник
60
0
 
21
 
! Отговори
Майката преди 12 години
Дайте 2 дъски да закова тази полиция, нищо не върши. Обвиняваха ме, че аз съм я отвлякла, потресена заяви пред Агенция Блиц Емилия Николова, майка на 17-годишната Мирослава. През цялото време пернишките ченгета ми намекваха, че едва ли не те я крият. От сутринта съм на успокоителни и едва се държа. Ако трябва ще ги изпия всичките.
59
0
 
34
 
! Отговори
Перничанин преди 12 години
Тази вечер стана известна 1 потресаваща новина ! Сега се връщам от протеста пред МВР. 2009 год. този човек е бил освидетелстван а през 2010 год. при Цветанов му е издадено разрешително за оръжие. Ужаса е пълен. При това управление наистина МВР се срастна с мафията.......Ето............."Лудият" Марио - Заека, спряган за убиец на Мирослава Николова имал разрешително за оръжие. То е издадено година, след като Марио е освидетелстван.Марио е освидетелстван като шизофреник през 2009-та от лекар в психиатрията в София. Пернишкият му лекар обаче е изразил съмнение, че той е симулант и сега Марио отново е върнат в психиатрията в София за окончателна диагноза. От това изследване ще стане ясно и дали Марио въобще може да бъде съден, съобщава Нова телевизия.Абсурдно би било, ако се окаже, че някой е позволил на шизофреник да носи оръжие. Или...?!!
58
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Целата история е много смрадлива, ама много! И самото отвличане и бързане да убият заложницата, преди изобщо да са започнали некакви преговори, и мотането с разследването, и това самоубийство, и шизофренията на другия... смърди си от всекъде на манипулация некаква...