КНСБ: Бедността в България е рекордна!

Инфлацията била с 1% по-висока от планирана в бюджета
Обновена: 17 яну 2012 16:05 | 17 яну 2012 16:05,
240
КНСБ: Бедността в България е рекордна!
Снимка: архив Булфото

В България бедността се увеличава, както в никоя друга страна в Европейския съюз, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според него правителството се е вкопчило във финансовата стабилност и бюджетния дефицит и не вижда, че българите обедняват все повече и повече.

Президентът на КНСБ цитира проучване на Евростат, според което 49,2% от населението на страната е в риск от бедност. Според Пламен Димитров това е абсолютен рекорд за страната ни.

Той отчете, че положението е най-лошо за най-бедните, тъй като тяхната потребителска кошница поскъпва най-бързо.

Димитров определи като основна причина за тези показатели бързото покачване на цените на храните, увеличението на природния газ и поскъпването на услугите в здравеопазването.

Президентът на КНСБ заяви още, че според него инфлацията в страната е била над планираната в бюджета.

"Нашите изчисления показват, че издръжката на живота и поскъпването, измерено през нея, е с процент повече от официалната статистика. 4,2 на сто е инфлацията за 2011 г. по данни на НСИ", каза Пламен Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още по темата: бедностЕвростаткнсб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
1
 
16
 
! Отговори
марко-1 преди 12 години
Пламене, Пламене! Сега ли се сети, че животът в БГ се е обезценил? Ами къде бяха синдикатите, когато се разграбваше икономиката и селското стопанство, транспортът и националните богатства на страната? Когато всеки създаваше фирми и беше нормално да се държат хората на минимална заплата? Да има бедни хора, клошари, огромна армия от безработни и нито едно от правителствата да не прави нищо, за да осигури работа на гражданите си, а ги предлагахме като евтина работна ръка на чуждите фирми, без да има правна защита? За какво ми е демокрацията, когато не... още мога да живея в нея, а мога само да псувам и да си изразявам мнението? Масовите съкращения, липсата на специалисти, липса на защита на гражданина в държавата, неразкриването на работни места и своеволията на чуждите и наши фирми - това ще доведе до срив на мира в държавата, така стават революциите.
118
1
 
3
 
! Отговори
do 130 преди 12 години
ao mw svetne4 kyde doidoha investicii ............... 6te sym ti blagodarna , a ako uspee6 da mi napravi6 mese4niqt bujet ot 350 lv. na maika s dete ... a i da ti kaja rabotq po 10 4asa ..............
117
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
130Хихихихихихихи! Откакто ГЕРБ е на власт, почти няма чужди инвестиции, усвояването на фондовете от 14 слезе на 27 място:))) вярно не е като при Станишев! там пътища не пропадаха на другия ден, след като Боко резне лентата, с по 30 см:))) *** така е! Трябва да се краде! И се вижда с просто око:)) контарбанда 10 млрд! Изчезна резерв за 4 млрд! Откраднаха здравни вноски за 1,5 млрд! национализираха дори парите за пенсии крадливите гербери, за 1 и 2 категория труд! Те това е ГЕРБ!
116
1
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
ako pita6 Borisov nqma takova ne6to,na parvo mqsto sme po blagodenstvie,abe 6to li kazva pogovorkata sitiq na gladniq ne vqrva
115
2
 
18
 
! Отговори
hui4o преди 12 години
ГЕРБ работи за своите партийни интереси и за интересите на представители на едрия бизнес, с които си "партнират". Малкият, средният бизнес и гражданите на България да го духат
114
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нещото което се набива на очи от коментарите дотук под статията е, че българина обвинява за всичко някой друг в случея правителството, няма значение от партията, те винаги са виновни. Ние като отделни личности нямаме никаква вина за това, че не изкарваме толкова пари колкото бихме желали, за това са веновни други, така е по лесно, а и много по приемливо. Абе доста ни е сбъркан манталитета и мисленето ни е, че все някой друг ни е виновен, което е смешно и нереалистично, но това сме ние българите.
113
1
 
18
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
БОКО,ДА ТИ КАЖА ЗАЩО ИНВЕСТИТОРИТЕ БЯГАТ ОТ БЪЛГАРИЯ- НА ПРАГА СМЕ НА ВАЛУТНА И ЕНЕРГИЙНА КАТАСТРОФА ЕЛ.ЕНЕРГИЯТА ДО 2 ГОДИНИ ЩЕ Е 30-35 СТОТИНКИ И ВСИЧКИ ЩЕ ФАЛИРАТЗАТОВА... Е НЕОБХОДИМО ОТМЯНА НА ВАЛУТНИЯ БОРД И НЕЗАБАВНО СТРОИТЕЛСТВО НА АЕЦ БЕЛЕНЕ- Бизнеса у нас НАИСТИНА плаща НАЙ-НИСКИТЕ ДАНЪЦИ в Европа... - 10% печалба... и само 5% данък дивидент... (В Европа са общо от 40 до 60%)- НО бедните и гладните в България плащат едни от НАЙ-ВИСОКИТЕ КОСВЕНИ ДАНЪЦИ в Европа... - 37,5% удръжки от доходите си и веднага още 20% ДДС... (в Европа общо около 25 35%) ТАКА НЕ ИМ ОСТАВАТ *** ЗА КОНСУМАТОРИТова се нарича - ОБЪРНАТА СВРЪХ-ЛИБЕРАЛНА ДАНЪЧНА ПИРАМИДА... ОТ КОЯТО СЕ ОТКАЗАХА ДОРИ В САЩ!!!ОБАЧЕ, НЕ САМО В ГЪРЦИЯ, А И В ЦЯЛЯ ЕВРОПА ЩТРАКАТ С ПРЪСТИ И ТИ СИ СМЕЯТ- Дефицита в Германия, Франция и Англия е 8, 11 и 14% , Италия беше 18%, а в Гърция стигна 21%... (напечатани пари без покритие)- Тези трилиони евро качват изкуствено доходите от труд... Плаща се за нещо което не е изработено. Това са парите над 100-те% реален труд...- Когато нашият дефицит е 2%, което компенсира инфлацията, то едно "българско" евро е с 8 -12% по-скъпо от "средно-европейското" и 20% по-скъп от гръцкото...- ОТ ТОВА ГУБИМ СЪЩИЯ ПРОЦЕНТ ОТ НАЦИОНАЛНИЯТ СИ ДОХОД..., С КОЙТО ХРАНТУТИМ БОГАТИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ И ТИ НИ КАЗВАТ С НЕСКРИТА ПОДИГРАВКА КОНГРЕЙТСЮЛЕЙШЪН- Същото е в САЩ - напечатаха трилиони долари без покритие..., чрез които се ограбва целият свят.. ЕТО ТОВА Е СЪЩНОСТТА НА АМЕРИКАНСКАТА И ВЕЧЕ СВЕТОВНА ФИНАНСОВА КРИЗА
112
1
 
19
 
! Отговори
до ВЕНЕЛИН преди 12 години
Човек... *** на лекар бе, промит ти е мозъка тотално, къде са тия чуждестранни инвестиции, в кой сектор точно на икономиката са те и в кой са открити нови работни места и изобщооооо.. имаш ли представа за какво говориш или повтаряш като папагал думите на ПР-те на управлението :))
111
5
 
6
 
! Отговори
Д0 121 преди 12 години
Хубаво, ама нали вие, хората от народа, си избрахте сегашните управляващи. Че дори потвърдихте избора си на последните избори. Стойте си сега най-бедни, не трябва да се оплаквате. Каквото повикало - такова се обадило.
110
4
 
27
 
! Отговори
Ердоган преди 12 години
ГЕРБ - новите яничари в България.
109
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До Венелин 117 -имам само един въпрос.. вярваш ли си на това, което си написал? И ако да.. според мен е нужно да потърсиш квалифицирана помощ :)))
108
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичко върви по планЪт ни..
107
2
 
23
 
! Отговори
до 117 преди 12 години
Бе що пишеш глупости??? Ела да видиш как мързелувам по 16 часа и как не мога да си покрия месечните разходи...аман от *** коментари. Те щото само предните крадяха...А тези??? *** *** на Европа и въобщеееее не им пука , че нафтата е 2.65 лв. И 5 лв да стане не ги бърка да ...
106
3
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Резил работа,да си управник на най-бедната страна в Европа,направо да си потънеш от срам,да го е срам човек да се покаже на улицата,камо ли по телевизията.
105
1
 
30
 
! Отговори
Стига с ... преди 12 години
Към настоящата дата минималната работна заплата в България се равнява на 138,46 евро. Ирак, който бе изравнен със земята от "демократичните" бомби на САЩ и все още е арена на военни действия и всекидневни терористични удари, може да се похвали с минимална работна заплата в размер на 146,91 евро. Манипулаторите на народна хранилка биха обяснили този факт с наличието на петрол в близкоизточната страна, но не биха могли да обяснят как в Ливан, където петрол няма, минималната работна заплата е 247,02 евро. В Босна и Херцеговина, която не е член на ЕС и скоро няма да бъде, минималната работна заплата е в размер на 164,09 евро. В Папуа Нова Гвинея, която е изключително слаборазвита страна и разчита основно на земеделието, където са заети приблизително 72 % от трудоспособните на острова, минималната работна месечна заплата възлиза на 141,70 евро. "Икономическият гигант" остров Вануату се радва на минимална заплата в размер на 213,70 евро. Трябва да се отбележи, че 80 % от населението на острова е заето в селскостопанския сектор, а Вануату не е офшорна зона. Тринидад и Тобаго - 176,88 евро, Сейнт Винсент и Гренадини 151,02 евро, Сейнт Китс и Невис - 387,20 евро, Антигуа и Барбуда - 337,92 евро. При цялото ми уважение към тези страни се оказва, че папуасите получават по-високи заплати от българския роб.Гражданите на Перу и Еквадор, които са в списъка на държавите от Третия свят, получават по-високи заплати от българските трудещи се, съответно 178,04 евро в Еквадор и 151, 42 евро в Перу. Всъщност минималните работни заплати в държави от Третия свят са по-високи от тези в една държава - член на ЕС и НАТО. Оказва се, че българинът е експлоатиран от бизнеса (олигарсите) в по-голяма степен...Веднага възниква въпросът за цените на хранителните продукти и комуналните разходи в горепосочените държави спрямо България. Към 2011г. потребителските цени в Перу са 10,34 % по-ниски от тези в България, а като цяло покупателната способност на средностатистическия перуанец е с 22,36 % по-висока от тази на българина. Ако за ток, газ, вода и смет българинът харчи средно 140 лв. на месец, то за същите киловати ток, куб. м газ и вода и изхвърлена смет перуанецът харчи 73 лв. или почти наполовина. Еквадорецът, който взема цели 40 евро повече на месец, купува литър мляко за 0,61 евро, а българинът - за 0,92 евро. Ако цената на билета за градския транспорт в европейска България е 0,50 евро, то за жителя на Еквадор този билет струва 0,20 евро и т. н.Ние дори не влизаме в критериите за държава от Третия свят, защото и там населението живее по-добре от нас. Покупателната способност в Тунис, чийто народ се вдигна на бунт поради лошите условия на живот, беше с 11,93 % повече от тази в България! Покупателната способност на населението в Босна и Херцеговина е с 35,56 % е по-висока от тази в България! Покупателната способност в Чили е с 44,44% по-висока от тази в България! Жителите на Ел Салвадор имат 10,36% по-висока покупателна способност от българските граждани! Гражданите на Хондурас имат 82,61 % по-висока покупателна способност спрямо българите! Иранецът - "враг на човечеството" според САЩ, има 39,75% по-висока покупателна способност от българина! Йорданецът, който обитава пустинята и държавата му е една от най-бедните в Близкия изток, притежава 13,67% по-висока покупателна способност от нас! Без да е член на ЕС и НАТО, "македонецът" има 6,92% по-висока покупателна способност от българина! Боливиецът има 75,03% по-висока покупателна способност от българина! В Доминиканската република покупателната способност на местните жители е с 46,84% по-висока от тази на българите! В Малави (държава от южна Африка) е с цели 82,51% по-висока, в Мексико - 79,28% по-висока, в Пуерто Рико - 147,08% по-висока и т.н.Стига с празни обещания, илюзии и лъжи. Стига с популизъм и манипулиране. Стига с медийна тъмнина и насочване на проблемите в други посоки. Стига с чуждопоклонничество и потупване по рамото. Стига с търпението.
104
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Dve kiufteta i edin airqn za kmeta.
103
2
 
22
 
! Отговори
Управляват мутри преди 12 години
"Директна извадка от гръцкия вестник "Симера":Източник: Цитирано по блога ДОКТОРА75710:54 / 12.11.2011 "Българите са най-бедният народ в Европа и това не е тайна дори за самите тях, но видели ли сте ги да протестират? Не, няма и да ги видите защото не могат да си го позволят. Целенасочената политика по-обедняване на българският народ се ръководи чрез различни уж европейски директиви. Забележете въпреки, че българите са признато най-бедни, голяма част от стоките и услугите са с по-високи цени от средноевропейските. За да оцеляват, те са принудени да работят непрекъснато при ужасни условия на труд, при масово погазване на всякакви трудови норми, без да смеят да се оплакват, без да смеят да си потърсят правата. Техните синдикални лидери, ако могат вобще да се нарекат така, ще видите сред редиците на управляващите, окичени с най-високите държавни отличия, но не и сред работниците, не и на прощадите, не и в първите редици на протестите, защото протести няма. И ние като гръцки граждани свикнали да търсим и отстояваме прават си задаваме въпроса, как е възможно това? Как при този стандарт на живот, при тези условия на труд, при това нагло и безочливо отношение към тях, как те стоят тихо и безропотно? Отговора е един - те са бедни, толкова бедни, че дори и един ден да не са на работа, а да излязат на протест, това ще бъде пагубно за тяхното оцеляване. Те няма да успеят да си платят сметките, или да си купят храна, или необходими лекарства, или дрешки за децата. Да, те са толкова бедни, че ходят болни на работа, че по скоро биха умрели на работното си място, отколкото да си вземат почивка нужна на всеки жив организъм. За тях няма почивка, заробени веднъж от банките, втори път от работодателите си и трети път от политиците си, те са изгубили всяка надежда и живеят ден за ден в постоянен страх и стрес да не изгубят работата си, надника си, да не се разболеят. Всяко едно по-сериозно заболяване ги обрича на почти сигурна смърт, защото са бедни. Техните предприятия произвеждат инвалиди, българите биват използвани, изстисквани и изхвърлени на улицата. Без защита , без надежда. Тяхната държава, тяхната индустрия бе разпродадена и разграбена на безценица. В България няма истински чуждестранни инвестиции. Това което е продадено на чужденци на безценица или е унищожено, за да не се произвеждат конкурентни на вносните стоки или се използва за ограбване на българите и изнасяне на спечелените пари в чужбина. На българите им набиват в главите, че заплатите им трябва да са ниски, защото така били конкурентно способни и така забележете привличали чуждестранните инвеститори. Няма по-смехотворно твърдение от това. Как можеш да твърдиш, след като уж си член на Обединена Европа, че ще привличаш инвеститори с ниското ниво на заплащане? В кой век живеят българите? Не разбират ли, че днес истинските инвеститори търсят не проста маса работеща за без пари, а работници образовани, специалисти, притежаващи творческа мисъл и креативност, откриватели и способни да предугаждат бъдещето. Явно някой има интерес да ги кара да се конкурират по заплащане със страните от третия свят, а не по знания с развитите Европейски държави. В България правителството инвестира най-много в полицията, която е един процент от цялото население на страната. Но не мислете, че тази полиция се бори с престъпността, не, самата полиция е корумпирана, съдебната им власт също, за политиците им да не говорим. Полицията им е гарант за сигурността на корумпираната върхушка, за това, че всеки дори и плах опит за протест и търсене на отговорност, ще бъде смазан и потушен. Благодарение целенасочената политика на потъпкване и опростачване на българският народ, той е почти обречен на изчезване. По-голямата част от знаещото и можещо население е емигрирала, *** са оставени сами на себе си като безнаказаността им е пословична, а страхът у българите неописуем."
102
10
 
5
 
! Отговори
До 103 преди 12 години
Руменчо ти си болен мозък и понеже виждам, че мразиш искренно всеки който е успял в живота и има повече от теб, ти предлагам да поискаш политическо убежище в Северна Корея или Куба - там е рай, ще те хранят, ще те обличат, абе я направо тръгвай, построй комунизма и не се връщай.
101
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
113КъФ е тоя 1111 бе алооо!
100
2
 
15
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
СУПЕР БОКО, ТИ СИ ИСТИНСКИ ***, *** ОТ БАНКЯ, НО ЖИВОТА НЕ СПИРА ДЕЦАТА ИСКАТ ДА ЯДАТ СЕГА!!! Остави кризата на ТЕЗИ ДЕТО Я ПРЕДИЗВИКАХА - Америката и Юръпата, и ПЛАНИРАЙ И СЪБЕРИ НОРМАЛНИ ДАНЪЦИ, АМА, ДА ЗНАЕШ - САМО С МЕРАК НЕ СТАВА, ТРЯБВА ИВеликият Български Народ казва - Не търси под вола теле (пари) то е под кравата (данък печалба) и млякото е там (данък девидент)ОТ КЪДЕ ПАРИ ЛИ? Дянков и Проф. Михаил Константинов, ЛЪЖАТ КАТО ДЪРТИ ЦИГАНИНИ, ЧЕ НЯМА ПАРИ!!! ИЗРАБОТВАМЕ СИ ГИ В ИЗОБИЛИЕ, ЗАЩОТО АКО В ЕВРОПА ПОЛУЧАВАТ 150% ОТ ИЗРАБОТЕНОТО, НИЕ ПОЛУЧАВАМЕ САМО 50%...!!!- Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а производителността на труда ни е 27%!!! БНП е 45% от средноевропейския, а средните ни доходи са 20% от средноевропейските Следователно средната ни заплата БЕЗПРИКОСЛОВНО ТРЯБВА, да е не 640лв., а 1 200 лева ЗАЩОТО СМЕ СИ ГИ ИЗРАБОТИЛИ!РЕФОРМА ДА, НО ЕВРОПЕЙСКА, ДЕМОКРАТИЧНА:1. Данък печалба ТРЯБВА да се удържа при източника - ТУК В БЪЛГАРИЯ... (за миналата година печалбите са около 35 милиарда, а от тях са инвестирани САМО 1,2 МИЛИАРДА)!!!- За инвестираната и част в България данъка ТРЯБВА, да се намали на 5%...! - За неинвестираната, данъка ТРЯБВА да е 37.5% (в Германия е 35%), колкото са удръжките на работещите граждани, данък дивидент у нас е само 5%..., и искат да го намалят на 1%, а би трябвало да е колкото на нормалните хора 10%...!ТАКА ЩЕ ИМАШ ЕЖЕГОДНО ПО 15-20 МИЛИАРДА ИНВЕСТИЦИИ!!!2. Премахване ТАВАНИТЕ за пенсионни, здравни и други осигуровки и удържането им от всички доходи от ТРУД, СОБСТВЕНОСТ И СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ Тавана на осигуряване, ако се вдигне само от 2 000 на 2 700 лева прихода в социалните системи ще е 120 милиона...ТАКА В СОЦИАЛНИТЕ СИСТЕМИ ЩЕ ИМАШ ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ПАРИ3. СУМИРАНИ, СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, ЗА ЕДНО ЛИЦЕ, да са под размера на минималната пенсия от 136лв, която е ДОХОД ОТ ЧЕСТЕН ТРУД!ТАКА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ПРОФЕСИЯТА СОЦИАЛНО СЛАБ!!!4. Всички ЗАПЛАТИ и плащания над 500 лева, да се правят САМО ПО БАНКОВ ПЪТ, ИНАЧЕ ЗАТВОР!Така ще изчезне СИВАТА ИКОНОМИКА!!! БОКО АКО НЕ ГО НАПРАВИШ ТРЪГВАЙ СИ ВЕДНАГА ЗА СЕЛО ДА САДИШ КАРТОФИ, ЧЕ МАЙ ЗА ДРУГО НЕ СТАВАШ!!!