БГ активисти протестират и срещу шистовия газ в Румъния

Имало опасност от замърсяване на трансгранични подземни води между България и Румъния
Обновена: 23 яну 2012 20:36 | 23 яну 2012 20:08, Миглена Иванова
23
БГ активисти протестират и срещу шистовия газ в Румъния
Снимка: Ние сме против Българският Чернобил - добива на шистов газ

Гражданската инициатива срещу добива на шистов газ в България организира мирна демонстрация пред румънското посолство в четвъртък, съобщи за Investor.bg Мариана Христова от инициативата.

Екоактивистите искат по мирен път да потърсят съдействието на Румъния за опазването на 30-километровата буферна гранична зона с България и Вранча, където са предвидени сондажи, обясни Христова. 

Още по темата

Природозащитниците се опасяват от замърсяване на трансграничните подземни води между България и Румъния в Добруджа, тъй като румънските власти са дали на „Шеврон“ правото да проучват за шистов газ в региона. Вранча пък е район с активна сеизмична дейност и екоактивистите се опасяват от нови трусове заради сондажите.

Преди дни за вероятно замърсяване на български подземни води заради сондажи за шистов газ в румънската част на Добруджа предупреди в ефира на Радио Шумен и доц. Георги Георгиев, преподавател по нефтена геология в Софийския университет.

По думите на Мариана Христова от ГЕРБ са обещали по дипломатически път да се обърнат официално към румънското правителство, след като в българския Държавен вестник бъде обнародвана забраната за добива на шистов газ у нас по метода „хидравлично разбиване“ („фракинг“).

Приетата преди дни от Народното събрание забрана обаче според Христова е само първата стъпка към цялостната законова регламентация на добива на шистов газ в България. Тя каза, че все още не е въведено прилагането на задължителна екооценка за проучването и добива на шистов газ, но се надява това да се случи скоро. От гражданската инициатива настояват оценка на въздействие върху околната среда да се прави за всякакви сондажи.

Екоактивистите настояват да бъдат прекратени вече съществуващите сондажи край селата Рогозина, Голямо Пещене и други, както и да бъдат огласени химикалите, които фирмите-собственички на сондите ползват при работата си.

От гражданската инициатива искат и промени в закона за подземните богатства, с които да се прекрати практиката фирми да получават правото да добиват десетилетия наред различни суровини само след регистрацията на геоложко и търговско откритие.

Христова допълни, че управляващите обмислят приемането на нов закон за подземните богатства. По нейно мнение ако това се случи, ще бъде добре да бъде подготвен и отделен закон за шистовия газ, както е във Франция.

Днес гражданската инициатива срещу шистовия газ в Добрич поиска да се забрани и регламентира законово добивът на газ-метан от въглища също заради опасност от замърсяване на подземни води.

"В района на Балчик и Каварна се намира най-голямото въглищно находище в страната от близо 2 милиарда тона. Находището, което е на голяма дълбочина, може да бъде използвано като въглищата бъдат запалени безкислородно, но има опасност отделяният при процеса газ-метан да зарази водоносния хоризонт", поясни геологът Трифон Трифонов, цитиран от БТА.

Екатерина Димова от гражданската инициатива допълни, че забраната на добива на газ-метан е отпаднала по неясни причини от текста на забраната за добив на шистов газ чрез „фракинг“. 

Още новини за българската икономика четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проруските кръгове използваха американския филм "Газланд" за да закрепят България като "Газпромланд".
21
0
 
1
 
! Отговори
обикновен потърпевш преди 12 години
Както вече стана известно руски фирми /с едно BG на края за маскировка/ дупчат на поразия Добруджа и търсят газ /какъв никой не казва; вероятно какъвто излезе/. При това дупчат не на шега до 5000 метра, с използването на съответния набор от химикали.Не ги интересуват нито водоносни пластове, нито плодородни почви, нито мораториуми.Природозащитници, къде сте?! Излизайте на улицата, пред Министерския Съвет, пред руското посолство, манифестирайте, протестирайте земята ни е в опасност!!!
20
0
 
2
 
! Отговори
руски ядрен самовар преди 12 години
Чакаме коментар /може и протестни действия/ на червените еколози за полезността от руски ядрен самовар в Белене, или още нямате инструкции от руското посолство.
19
1
 
1
 
! Отговори
Проф. Кристалина Сто преди 12 години
"Много по-голяма и ясна вреда обаче на българската природа се нанася и в момента от изгарящите въглища ТЕЦ-ове. В резултат от дейността им най-големите замърсени полета в Европа са от пепелите, които тецовете произвеждат, и това можете да го видите на сателитна снимка на Европа". - целия текст на
18
1
 
3
 
! Отговори
Еколози без граници преди 12 години
България заема престижното 5-то място в света по срастване между комунистическите тайни служби и еколозите, цитирана от ББС по повод новия доклад, включващ 58 държави и региони с десни и комунистически правителства , за периода 1 януари 2011 1 януари 2012 година.
17
0
 
3
 
! Отговори
безплатна реклама преди 12 години
Фирма ЧЕ ГЕВАРА предлага групови пътувания с уреждане на визи /предлагаме и доживотни/ за комунисти, социалисти, еколози /не правиме разлика/ до Северна Корея за честване на корейската НОВА ГАДИНА на место. Офертата важи до падането на комунизЪма и там - побързайте - не остана!
16
3
 
4
 
! Отговори
ot Germania преди 12 години
BRAVO i USPEH na protestirashtite.Vednaz narod nabral smelost ne moze da bade uplashen !
15
2
 
4
 
! Отговори
112 преди 12 години
а не знам дали си чувал но,Баба Ванка казваше на хората да спрат да вадят природните ресурси от земята
14
2
 
1
 
! Отговори
do nikolla преди 12 години
ами да те поляците са прости,не случайно Хитлер е почнал от там,а ти като си голям умник върви живей там.и пии тяхната вода и яж тяхната храна.Едно ВРЕМЕ СМЕ ГИ УЧИЛИ НА ЗЕМЕДЕЛИЕ И СЕГА СА ЕДНА ОТ СТРАНИТЕ КОИТО НАИ МНОГО ИЗНАСЯТ СЕЛСКОСТОПАНСКА ПРОДУКЦИЯ НО ЗА ЖАЛОСТ НЕ СМЕ ГИ НАУЧИЛИ НА РАЗУМ.Макар че Президента които убиха в самолетната катастрофа маи маи ще се окаже е бил против това и са го затрили алчни *** за които лобираш.за сметка на нашите президенти техния работеше за страната
13
5
 
6
 
! Отговори
stereolizard преди 12 години
Какво беше казал отдавна един индиански вожд: Когато отсечете последното дърво, убиете последният бизон и уловите последната риба ще разберете, че парите не стават за ядене! ....Гледайте филма GASLAND, за да разберете за какво става въпрос.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей мухали , като се отровят подпочвените води ще ви питам какъв ще го дирите . Алчни наглеци такива!Не разбрахте ли ,че мангизите са химера ?Пуснете ги да дупчат , пък после хем за газ пак ще плащате колкото сега , хем и за чиста вода ще плащате щото ви е алчен г*за.Спомнете си приказката за кучето с кокала , което видяло отражението си във водата и хвърлило истинския кокал за да гони тоя от отражението си . Накрая ще останете без кокал , помнете ми думата.
11
4
 
3
 
! Отговори
обикновен хомяк преди 12 години
А къде е хамстера Станишев бе!Що не протестира и той в Мамалигаристан!
10
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За щастие обаче румънците не са русолизци като нашата пета колона. И питам аз, след като покрай границата румънците ще дълбаят, каква полза има от нашия мораториум? Какво ще стане с измисленото "подземно езеро"?
9
6
 
7
 
! Отговори
keen преди 12 години
Цветан Караилиев, избърши си устата и се успокой. Когато един нормален човек не е съгласен с нещо, не е необходимо някой да му плаща, за да покаже несъгласието си. Но ти може би си взел парички да гласуваш за някого на изборите, а сега принизяваш всички до калта, в която сам си се накиснал. Не всички са долни като теб.
8
10
 
6
 
! Отговори
Nikolla преди 12 години
до един "българин"Аве приятел,ти поляците за глупави ли ги смяташ нещо,или за хора,които не си ценят природата ли,или за някакви ентусиасти-мазохисти,готови да пият отровна вода?Те защо почнаха проучвания и се готвят да добиват шистов газ?
7
14
 
9
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 12 години
Чудя се,тези слабоумни ***,наречени"еколози",неразбиращи даже за какво иде реч,откъде са финансирани?Руските интереси са ясни,но май става ясно и продажността на упоменатите.Е,30-те сребърника са актуални и дон ден-днешен
6
4
 
5
 
! Отговори
До 5 преди 12 години
Ти предполагам си някакъв специалист по въпроса?Сигурно си и запознат руснаците на кого си плащат?Колко години няма произведен електромобил при положение че разработките започват още през 80-те години? Знаеш ли защо? На кого са плащали петролните компании?
5
12
 
13
 
! Отговори
един българин преди 12 години
Искам да попитам: Руснаците ли платиха на францизите, че забраниха шистовия газ? Руснаците ли платиха на Ню Йорк, че и там забраниха проучванията? Доколкото знам ПиАр фирмите и лобистките закони са специалитет на една друга нация - наш'те братя хамериканците. Тази сутрин г-н министъра Трайчо яко се разпени по бТВ. Оставям без коментар жалките му напъни да се направи на компетентен и едновременно с това да охули протестиращите БЪЛГАРИ.Такива мушмороци като Трайчо трябва да си ходят.
4
7
 
10
 
! Отговори
Nikolla преди 12 години
Представям си срещата между тези на снимката и група румънски сондьори,които си вадят хляба и си хранят семействата с добива на шистов газ.Ще хвърчат пера и перушина :))) Хахахаха
3
15
 
10
 
! Отговори
Wikipedia преди 12 години
"БГ активист" - протеже на руската газова мафия!!!