Най-после бунт срещу разпищолването на премиера

Преглед на печата за 23 януари 2012 година
Обновена: 23 яну 2012 08:53 | 23 яну 2012 07:11,
175
Най-после бунт срещу разпищолването на премиера
Снимка: ГЕРБ

Гражданите най-после се разбунтуваха срещу разпищолването на премиера, коментира в. "Сега". Миналата седмица обществото се възмути. Желанието на премиера семейството на убитата Мирослава да се извини, както и следователското куче да бъде нахранено с пържоли, предизвика масов гняв и отвращение.

Спонтанната реакция е нещо ново, което се случи в общественото мнение. Това възмущение е хубаво. То показа, че дори и на Бойко Борисов не всичко е позволено. Че разпищолването трябва да има граници.

Разчертана бе територията на допустимостта. Обществото каза: всичко досега бе позволено, но гавра със семейството на убито дете - не. Не бива егото да надвива трагедията. Всичко това се случи на полето на морала, а точно липсата му винаги е насърчавала пошлостта и цинизма. Да, гневът се простря единствено в интернет, появиха се и няколко възмутени журналисти. Други народи щяха да замерят Министерския съвет с пържоли.

Централните всекидневници отразяват церемонията по смяната на президентската власт на пл. "Св. Александър Невски". "Сега" отбелязва, че нито един представител на СДС и ДСБ не уважи церемонията по встъпването в длъжност на новия президент Росен Плевнелиев.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган също не дойде на събитието, но там бяха членове на ръководството на партията. Липсваха представители и на "Атака" и РЗС.

Авторитетен и самостоятелен, така определя новия държавен глава Росен Плевнелиев доц. д-р Антоний Гълъбов, социолог. В коментар за "Монитор" той посочва, че това е първият президент, който не идва от партийните редици. Представата за това, че той ще бъде в сянката на министър-председателя, е по-скоро отглас от предизборната кампания.

Отношенията между президента и изпълнителната власт са далеч по-малко, отколкото изглеждат на пръв поглед. Неговата теза е, че той наистина иска да отвори президентската институция към другите институции и към гражданското общество. Колкото по-открита и ефективна в комуникацията си е президентската институция, толкова повече тези слухове, съмнения и опасения за зависимост на президента от премиера Бойко Борисов ще отшумяват.

Как върви здравната реформа? В интервюта в "Труд" отговарят две от големите имена в българската медицина, заемали и поста министър на здравеопазването. Доц. Божидар Финков отчита ниското качеството на медицинските дейности у нас. То е функция на недостатъчното финансиране на системата и ограниченото въвеждане на новите технологии.

А когато липсват пари в системата, би трябвало да се търси частният сектор. Финков не одобрява задържането на частните здравноосигурителни фондове встрани.

"Може би те са глътката въздух, която биха дали на здравеопазването ни в следващите години и биха го подобрили", смята Финков. "Не съжалявам, че оставих една каса", заявява проф. Радослав Гайдарски. Той е категоричен, че никога няма да се извърши добра здравна реформа у нас, ако не се влеят достатъчно средства.

И припомня, че още преди започването на плащане в системата чрез здравната каса, той е бил противник на монопола й. "Но години по-късно се оказа, че ако функцията на касата се поемеше от няколко по-малки каси, би станало още по-лошо.

Имаше 5 дружества, които бяхя готови да заграбят парите. Така от върл противник на монопола на касата станах неин защитник, защото, когато си в системата, разбираш какво точно се случва. Вярно е, че само една каса не дава възможност за конкурентност и гъвкавост. Обаче при минималните средства, с които разполага държавата, и при разбиването на монопола ситуацията би станала още по-тежка", обяснява Гайдарски.

За първи път закон урежда всички права на децата у нас, отбелязва в интервю за "Новинар" Иванка Шалапатова, директор на фондация „За нашите деца”. Според фондацията едно сериозно предимство на проекта на Закон за детето е, че в него са застъпени ясно и категорично правата на всички деца у нас.

България има Закон за закрила на детето от 2000 г., но той поставя фокус върху децата единствено, когато те изпаднат в риск. Изключително важно е да има закон за всички деца без значение какъв е техният произход и дали са изпаднали в криза.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
1
 
! Отговори
до 52 от 46 преди 12 години
ясно ми е какво означава "разпищолване" преносно...но...дали тази дума е на мястото си тук..уж сериозен новинарски форум, а не женския пазар!
132
2
 
1
 
! Отговори
Петров преди 12 години
..... и собствените си жени!
131
4
 
2
 
! Отговори
Петров преди 12 години
Аз съм гласувал за Президент на България, а не за жена му. Изобщо не ме вълнува как изглежда, как се облича и колко и струват обувките или чантата. Знам, че провинциалисткото мислене на по-голямата чест от "мат'ряла" много е разстроена от това, че не може да и оплюва тоалетите, походката, жестовете и пр., но такъв калпав "мат'рял" не го и заслужава. Коментирайте си комшийките и колежките!
130
1
 
2
 
! Отговори
а преди 12 години
...ами мене като жена това няма как да ме интересува,но ми прави силно впечатление и си мисля,че много хора ще се подразнят.Моралът на един човек е явен най-вече от семейното му положение.И ако жена ти и синовете ти не могат да застанат горди и безупречни в един такъв момент и да осъзнаят и уважат важността му,да направят поклон пред родината си и народа...то това е пълен гаф!Абсолютна излагация отстрана на първото семейство на България и то в самото начало.
129
1
 
0
 
! Отговори
Месия преди 12 години
Много претенциозни- вероятно ви интересува каква е точно между краката президентшата?...Други въпроси?
128
2
 
8
 
! Отговори
а преди 12 години
А как е възможно съпругата и семейството на Президента на Републиката да не присъстват на церемонията по предаване на властта???Тея съвсем си мислят,че живеят в някво село,а границите му свършват до техния Бизнес Парк.Първата двойка на България трябва да е безупречна!!!Ама от ГЕРБ се държат като на няква комшийска вечеринка,а премиера всеки път говори така,все едно те тупа по рамото.И после претенции,че това били съвременни,млади хора,но хабер нямат от политически етикет.Къде са тръгнали???
127
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боко,голям си ***,и шматка неземна също,ще се задавиш скоро от краденето от българите и тогава ще те питам кво ще правиш!всичко се връща ***!!!
126
2
 
4
 
! Отговори
Хунвейбин преди 12 години
Матрялчето под формата на "преглед на печата" е заето от сашодончевия газово-комунистически в. "СЕГА". Аз нещо бунтове не виждам, а вие? И крайно време е от "Позитано" да вербуват не дотам *** форумни драскачи, защото из форумите се лее ужасна тъпня.
125
0
 
15
 
! Отговори
до 154 преди 12 години
По времето на Карл Маркс понятието "фашизъм" още не е съществувало, така че няма как това да го е казал той.А капитализъм без правила и регулация се нарича анархокапитализъм. Фашистките идеи всъщност са доста близо до тези на социализма (силна държавна регулация на икономиката, защита на работниците и др Да не говорим и че неслучайно партията на Хитлер е националСОЦИАЛИСТИЧЕСКА). Затова и фашистките и социалистическите идеолози се мразят толкова, защото са като две страни на една и съща монета.
124
1
 
11
 
! Отговори
Хъхъхъ! преди 12 години
Шъ ми праят групи у сураттефтеря!
123
27
 
7
 
! Отговори
след 20 г... преди 12 години
Нещо помръдна ,Бойко е ПИЧ,и голям МЪЖ,за разлика от 20годишните ----ОБРАТНИ-управници!-------ФАКТ!
122
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЦЦ в командировка ли е? ББ ли е неговия говорител сега? Смешници.
121
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По времето на Маркс не е имало даже понятието "фашизъм". Така, че не се форсирай толкова, 159-ти, а отиди да кажеш мъдрата си мисъл някъде по-назапад, например в Англия или Германия!
120
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
158,голям си ***-среден годишен доход в Китай-2000 долара,среден годишен доход в САЩ-40 000 долара.*** си и затова,че не си се огледал до сега за да забележиш,че никой не бяга към чайна,а всеки си е хванал дупето под мишница и напъва към САЩ.Мин.доход в БГ за 2011год 120 евро,минимален доход за същата година в русия-110 евро-защо ли никой не забегва на там-огромна мизерия- и воюващи с бухалки и други аружия бизнесмени.Банки в БГ аналогично на СССР-че рупаме каквото наредят банките.
119
12
 
2
 
! Отговори
До 154 преди 12 години
Маркс е казал много глупости, включително и цитираната от теб.
118
13
 
7
 
! Отговори
до 150 преди 12 години
*** В КИТАЙ И ВИЖ И ТОГАВА ПИШИ
117
0
 
7
 
! Отговори
Стършел преди 12 години
Заглавието на статията трябваше да бъде "От всичко....и накрая нищо". А, колкото до темата с "разпищолването на Премиера" относно коментара му по "случая Мирослава" не сте актуални! ....всичко каквото можеше да се каже и напише беше преди една седмица :-))))....дерзайте по нови теми!
116
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Посланието на Борисов е ясно - АКО НЕ ИСКАТЕ УТРЕ ДА ВИ ПРАТЯ КАЧУЛАТИТЕ ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ПИШЕТЕ СРЕЩУ МЕН.Затова и медии и всичко онова което се противи на мутрата бива наказвано по мутренски. ВСИЧКИ НЕГОВИ СЕБЕПОДОБНИ МУТРИ БЯХА ИЗБИТИ. Ние живеем не в нормална държава, не и в бананова република, а в мутренска диктатура, наложена ни от същите тези на които като добермани служеха тези ***.
115
6
 
4
 
! Отговори
Сиганчито преди 12 години
Батко, могу хубав тува нашту примейра бе...!Шъ им удря идни шъмари на пристъпнисити, шъ им упъва ушити, шъ им прай на окото компот.... Наш'ту махала шъ му пумага батко... Сичкуту *** батко шъ излиза , шъ му пудавами ръка батко...., той многу душмани батко има, сичкуту пулитиси батко заавиждът му, искът да праят к'ото си искат батко, ама няма да стани...Примейра батко наш'ту чувек... Саму "Бойко....!"
114
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Капитализъм без правила се нарича фашизъм-"К.МАРКС"!!!