Спрете ACTA или ние ще я спрем!

Хиляди излязоха на протести, за да бранят свободата в интернет
Обновена: 11 фев 2012 15:33 | 11 фев 2012 12:58,
462

Снимка: Булфото

България стана част от световния ден за протест срещу споразумението АСТА в повечето европейски държави. Хиляди граждани излязоха на протест в цялата страна. 

ACTA разбуни духовете в целия свят заради опасенията, че международното споразумение за защита на интелектуалната собственост значително ще ограничи свободата в интернет.

В София протестиращите се събраха пред НДК, откъдето тръгна шествието.  То премина през бул. "Витоша", покрай  Съдебната палата и покрай президентството през пл. "Независимост" и по бул. "Цар Освободител".

Присъстващите издигнаха лозунги с надписи "Не на АСТА",  "Стоп АCТА", "Спрете ACTA или ние ще я спрем". На всички участници бяха раздадени хартиени маски на хакерите от движението Anonymous.
 
Според различна информация в протеста в столицата са се включили между 5 и 8 хиляди души. 
 
Освен в София, протести са организирани в още 15 града у нас, сред които Варна, Бургас, Велико Търново и Русе. 
 
АСТА се изготвя повече от три години по инициатива на развлекателната индустрия. Споразумението предлага засилено международно сътрудничество, с което да се създадат законови стандарти за опазване правата на интелектуалната собственост. С две думи - ограничаване действията на интернет пиратството.

Мнозина обаче подозират, че зад така обявените цели на АСТА обаче стоят други намерения. Според редица експерти то се превръща в изключителен инструмент за контрол и тотален надзор върху интернет. 

Сериозно притеснение идва и от задължението доставчиците на интернет да докладват каква информация се обменя в мрежата, независимо дали се отнася за музика, филми, книги или други данни, които са обект на авторски права.

Още по темата

Ако обменът на данни не бъде прекратен, доставчикът или потребителят могат да бъдат глобени, а при системно нарушение пратени в затвор.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков вече заяви, че подписът на страната ни под АСТА е със „симпатично" мастило и ако не го повторим до март 2013 година, то той изчезва. 

Текстовете в споразумението АСТА касаят много повече неща, отколкото филми и музика. Законът предоставя защита на българските производители, каза министърът и даде примери с оплаквания от наши производители на розово масло, млечни продукти и мебели, че търговските им марки не се спазват в чужбина.

Поддръжниците на споразумението твърдят, че то е необходимо, за да се защитят правата на артистите.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


462
Още по темата: протестACTA
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.