Минаването на "Бърза помощ" към тел. 112 доразруши системата

Преглед на печата за 16 февруари 2012 година
16 фев 2012 07:20, Елка Василева
35
Минаването на "Бърза помощ" към тел. 112 доразруши системата
Снимка: архив, Булфото

"Няма вече "Бърза помощ", пише в анализ на в. “Сега”. “Свиквайте. Системата едва креташе, а минаването й към тел. 112 окончателно я разруши. Който смята, че все още има "Бърза помощ" в България, просто защото е абсурдно да няма, значи е израснал с мисълта, че държавата е длъжна да гарантира националната сигурност на гражданите си и явно е раждан преди 1980 г. А който смята, че липсата на адекватна спешна помощ се дължи на работещите в тази система, е напълно заслужил нивото на медицинска услуга, която те ще му предложат. Причините за колапса на центровете за спешна помощ са отдавна известни и също толкова отдавна никой не прави нищо, за да подобри състоянието на тази система”.

Константин Пенчев, национален омбудсман, казва пред "24 часа": "Изборът на лекар е рекет, а не право на пациента. За болния най-важното е кой и как ще го лекува. Това е основна медицинска услуга, а не допълнителна, че да се заплаща. Докторите трябва да са адекватно заплатени, а гражданите - адекватно лекувани. Изненадан съм от бързата реакция на здравния министър и депутатите от ГЕРБ", споделя омбудсманът на републиката.

"Орязват малките общински болници", е водещото заглавие на "Дума". Приеха закон, който нито една парламентарна група не харесва. Изискването за минимален брой болнични легла, които трябва да имат лечебните заведения, може да унищожи десетки малки болници, заявиха депутатите от опозицията. Тази идея може да се окаже и противоконституционна, коментираха и от ГЕРБ, и от опозицията, и припомниха, че преди време ВАС атакува подобна теза на здравното министерство.

Дори здравният министър Стефан Константинов декларира, че е готов да се откаже от текстовете, понеже не били основната цел на законопроекта. По думите му най-важни за реформата в здравеопазването са текстовете, свързани с приемането на Националната здравна карта: тя ще определя колко болници ще има в различните области. НЗОК ще има възможността да сключва договор с максимален брой болници. Очаква се да се намали броят на болниците, които получават финансиране от касата.

Няколко дни след като се разбра, че януарските сметки за парно са скочили драстично, икономическият министър Трайчо Трайков настоя ДКЕВР да провери цялата верига от производството до разпределението на топлинна енергия, включително системата за дялово разпределение, информира "Сега". "В рамките на една топлофикация има различни сметки. На някои драстично са увеличени, а на други с малък процент. Когато е налице такова разминаване, има проблем", категоричен бе министърът.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев обясни, че причината трябва да се търси в разпределението и в топлинните счетоводители. От енергийния регулатор побързаха да се дистанцират от евентуални активни мерки срещу големите суми за топлото. Институциите си прехвърлят вината за рекордните сметки за парното. По този повод депутат от ГЕРБ предлага задължително въвеждане на дистанционното отчитане и монтиране на термокамери от топлинните счетоводители, като мярка срещу кражбите на топлоенергия.

Енергийно обвързана е и темата на "24 часа", която резюмира: "Студът и снегът ни струват почти 1,2 млрд. лв." 1,1 млрд. лв. са изхарчени за ток и парно, 20 млн. за въглища и дърва, 50 млн. за чистене на пътища. Ако едно домакинство премине на газ, подаряват му 3000 лв., оповестява ежедневникът. Това става само срещу молба. За целта са предвидени 10 млн. евро от международния фонд "Козлодуй", обясни енергийният министър Трайчо Трайков. Преминалите на газ ще доказват инвестицията с първите си сметки. Схемата ще е насочена към жителите на 28-те града у нас с най-висока запрашеност. Сред тях са София, Перник, Бургас, Плевен. "България изостава критично по газификацията на домакинствата. В момента едва 2% се отопляват със синьо гориво. Искаме да станат 30 на сто", каза министър Трайков.

"Телеграф" анонсира: "Парното иска да ни изсели" - тези, които не могат да плащат, да си продадат имота - даде скандален съвет Огнян Димитров от Асоциацията на фирмите за дялово разпределение.

Държавата забрани на частния бизнес да пенсионира служителите си, събрали стаж и възраст, но "забрави" да въведе тази реформа за чиновниците, алармират експерти по човешки ресурси пред "Труд". От няколко дни са в сила поправки в Кодекса на труда, според които работодателят няма да има право да освобождава по свое усмотрение хората, навършили пенсионна възраст. Това ще става само ако те пожелаят. Мярката е в унисон с европейската концепция за активно стареене - човек сам трябвало да прецени до каква възраст е трудоспособен.

"Парите са най-малкият проблем пред младежите с увреждания", обяснява пред "Новинар" Марина Стефанова, програмен директор на фондация "Каузи". "Трудно може да се говори за предприемчивост в област, в която младежите се третират като неравноправни, "специални" или различни по някакъв начин. Получава се разделяне
на две общности - тази на хората с увреждания и тази на хората без. Нужни са ни повече оптимизъм, подкрепа от институциите и кураж", изброява г-жа Стефанова.

Европейската комисия (ЕК) е започнала проверка за недопустима финансова помощ от страна на българската държава към Корпоративна търговска банка (КТБ). Това става ясно от писмо на Главна дирекция "Конкуренция" на ЕК до постоянното представителство на България в Брюксел от 21 декември м. г. В документа, с който "Труд" разполага, се посочва, че страната ни трябва да отговори на 13 въпроса за отношенията на държавните фирми с КТБ в срок от 20 работни дни.

ЕК е предприела разследване по анонимен сигнал, че огромна част от парите на държавните компании са депозирани в КТБ, изпратен в Брюксел още през есента на 2010 г. От писмото става ясно, че комисията почти през цялата минала година е събирала информация по въпроса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
3
 
! Отговори
РАДО ГОТИНОТО преди 12 години
КАТО СИ ПОРЪЧАМ ПИЦА ИДВА СЛЕД 10 минути!!! ИЗВИКАМ ЛИНЕЙКА ИДВА СЛЕД 60 минути??????????????????????????????? ЗАЩОООООООООООООООООООООООООООО???
30
0
 
3
 
! Отговори
радослав 7 легло преди 12 години
ХОРА ако всички лекари са като д-р МИЛЕНА ЧУКАНОВА от "ПИРОГОВ" не се страхувайте за ВАШЕТО ЗДРАВЕ и добрият ВИ ЖИВОТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
29
1
 
1
 
! Отговори
hala_bala преди 12 години
И тук ли пуснахте информацията с който разполагал "Труд" от уж някакъв документ? Не знам защо не публикуваха снимка на този документ поне, за да се убедим, че е реален? На този принцип и аз мога да размътвам за щяло и нещяло главите на хората с подобни статии. Не се излагайте!
28
1
 
3
 
! Отговори
доктор преди 12 години
Такива комични случки имам с тел.112,че мога да издам книжле-наръчик за комуникация със 112!Напр.- подавам адрес с обяснитела диагоза, а оператора ми казва--Ако обичате говорете на български!...?Нямам думи!
27
0
 
0
 
! Отговори
Georgiev22 преди 12 години
Охооо, Донев се активизира :). Това изобщо не ме учудва. В случая той ще се окаже губещ, защото срещу него има реална проверка от ЕС, която ще го изобличи като такъв какъвто е.
26
0
 
0
 
! Отговори
Елка преди 12 години
Абе всеки взе да си пише в тези медии каквото му падне!
25
2
 
0
 
! Отговори
Шелдън преди 12 години
аз работя в КТБ и не съм чула нищо за разследване. това са пълни глупости. Много банки ги е яд че именно в КТБ са съхранява една част от държавните пари, а не в техните и затова си измислят всевъзможни начини да се урони авторитета към КТБ и да се подкопае доверието в клиентите
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В тая държава нито е да ти дойде момента да се раждаш, нито да умреш !
23
1
 
1
 
! Отговори
idiot_ преди 12 години
И за какво по-точно ще разследват КТБ? Решението за инвестиране на парите на НЯКОИ държавни предприятие си е изцяло тяхно, каква държавна помощ, какви 5 лева? Май, май "анонимния сигнал" е по-скоро жалък опит на Огнян Донев и приятели да "си го върнат", защото ЕК започна да разследва монополизма на Софарма много преди това? Наистина е смешно и жалко. По тази логика трябва да се разследват всички банки в България, защото и тях има вложени пари на поне едно държавно предприятие? Хах..
22
2
 
1
 
! Отговори
unogondurite преди 12 години
Днес не бива да ползва източници като Труд и 24часа, от които тръгна новината за проверката на КТБ. Все пак става въпрос само за анонимен източник - така не се пишат статии!
21
1
 
0
 
! Отговори
jobsa преди 12 години
Аз не виждам какво лошо има държавата да си депозира парите в една от най-добрите банки? Аз също съм клиент на тази банка и никога не бил по-спокоен за парите си. Тук много неща са плод на измислица от страна на журналистите и аз се сещам кой е поръчителя на тази акция.
20
0
 
1
 
! Отговори
Вероника преди 12 години
Крайно време беше ЕК да се позаинтересува от КТБ - започналото разследване за нерегламентирана държавна помощ спрямо банката май ще доведе до нормализиране на нещата.
19
0
 
1
 
! Отговори
Адам Смит преди 12 години
какво тогава ревът за цената на газа - то няма никакво потребление в България!Татарчуго, ТЕЦ-овете работят с природен газ.
18
1
 
16
 
! Отговори
Топчо преди 12 години
и през комунизма живях,и през прехода живея,ама като,че ли през комунизма по ме зачитаха за човек и имах някакво уважени от институциите,като се замисля сега
17
1
 
9
 
! Отговори
Врещяване! преди 12 години
112 е в МВР!Началник на 112 е ЦвЦв!Ако "Бърза помощ" преминат към 112, означава че ще бъдат в МВР, и Началник ще им бъде ЦвЦв!В крайна сметка се получава, че се обаждаш за лекар-кардиолог, а ти пращат ... лекар-полицай!
16
1
 
6
 
! Отговори
К преди 12 години
Онзи ден чаках линейката от "Бърза" помощ 3 часа и половина (в София) за съмнение за инфаркт. Добре, че се оказа накрая, че не е! Е това ако е бърза помощ, аз съм трамвай! Казах го и на операторката от 112! Звънях 4 пъти, а отговорът беше: ами ние само им предаваме, нямаме обратна връзка!
15
1
 
9
 
! Отговори
до № 2 преди 12 години
Точно сега линейките ходят за почесване на ***; Операторите на 112 приемат всички адреси без да ги сортират те не знаят какво е спешност за тях всичко е под един знаменател а спешната помощ вече е длъжна да отиде и от там се получава забавянето на екипите.Ходят на всички повиквания от тел 112
14
4
 
3
 
! Отговори
ники преди 12 години
Излагате се,поне измислете нещо което да му повярват хората.Няма начин ЕК да разследва Корпоративна търговска банка,поради няколко причини.Първо,това са пари на държавни компании,като всяка си има ръководство и самостоятелно си взима решения,а не са пари на държавата.Второ,парите които са в Корпоративна търговска банка,са само част от парите на държавните компании,а не са всичките.Трето,за да има разследване от Брюксел,трябва да има нарушение на свободния пазар и на конкуренцията,а компаниите си държат парите в тази банка,която им предложи най-добрите условия и тук не виждам никакъв проблем.Така,че спрете със съчиненията по картинка
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Огнян Димитров е ***,но много добре знае че в един момент хората ще поискат промяна на начина на отопление както в западна европа,където има три вида отопление:централно,полуцентрално/найпредпочитаното/и индивидуално.Второто ще е най подходящо за българина който масово не може да си позволи лукса топлина,защото ХИЕНИТЕ от Топлофикация нямат мярка в апетита си!При условие че вече има инсталация,която сме си я платили просто трябва да се монтира уред който да те отдели от центр.котле и до тук!
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Естествено ,че не им се занимава с пияници , това не е тяхна работа , за пияниците има изтрезвител .