Нешева премисли – дарява бонуса

Шефката на здравната каса напълняла със 17 кг от стрес
17 фев 2012 10:33,
204
Нешева премисли – дарява бонуса
Нели Нешева се извини за назидателния тон. Снимка: БТА

Шефката на НЗОК Нели Нешева ще дари получения бонус за миналата година от 12 хиляди лева на фондация  "Благотворителност за България", обяви тя пред TV7.

По думите й атаката срещу нея не е случайна, а е заради желанието й да се намалят цените на лекарствата, с което ще се засегнат големи финансови интереси.

Нели Нешева беше обвинена от Синята коалиция, че е взела като допълнително възнаграждение 30 хиляди лева бонус за миналата година. Шефката на касата вчера обяви, че обмисля да съди депутата Димо Гяуров за клевата заради изнесените неверни данни.

„Искам първо да се обърна към пациентите и медиите и да се извиня за тона си вчера. Това беше тон на огорчен човек и се извинявам, ако някой се е почувствал назидаван“, заяви днес Нешева.

Вчера тя с назидателен тон обясни, че цени труда си и не би върнала приетия бонус.

"Не може за 12 хиляди да е цялата тази атака. Много големи интереси са засегнати. Хора, които не искат да се договарят лекарствата и не искат да се намаляват цените в полза на българския пациент, сега усещат, че ще бъдат засегнати финансово", смята Нешева.

Тя обясни, че ролята на касата е да иска намаляване на цените на лекарствата, за да могат повече пациенти да имат достъп до тях и да се лекуват.

По света има правителства, които се договарят с фирмите и се стига до намаляване на цените с 20%, обясни шефката на НЗОК.

Още по темата

От Европейската комисия (ЕК) вече имало въпрос към страната ни какви са предприетите мерки за приобщаване към голямото европейско семейство за намаляване на цените на лекарствата. „Ние не можем да влияем на цените на лекарствата, ако не ни се помогне“, обясни Нели Нешева.

Подозренията й са, че тази насочена атака е и заради сключването на договори с болниците, където отново се засягат икономически интереси.

По думите й скандалът с бонуса е „огромна помия, която се излива“.

„Аз не се нуждая от тези 12 хиляди. Аз защитавах принцип за моите служители. Затова аз дарявам тези 12 хиляди. Моето семейство живее от 10 години в чужбина. Аз се върнах, за да помогна за такова общество, където да се върнат децата ми. Аз искам да върна децата ми. Аз не се нуждая от 12 хиляди, а от принципи и от принципност в управлението на обществените средства“, отсече Нешева. 

Средствата, които управлява НЗОК, са близо 3 млрд. лв. Тази година са отделени 555 млн. лв. за лекарства. Когато отидох, бяха 320 млн. лв., а през миналата година – 476 млн. лв., каза още Нешева.

От три години за първа година имаме право да договаряме цени на медикаментите. Целта беше да се намалят цените, за да могат повече хора да се лекуват, обясни още веднъж Нели Нешева.

Тя определи като абсурдни появилите се информации, че служителки на НЗОК  са си слагали силиконови гърди, поради което една болница в Елин Пелин е получила "бонус".

Шефката на касата категорично отрече най-напред по причината, че няма пътека за пластична хирургия, която Здравната каса да поема и да изплаща. Регламентирани са всички дейности, които НЗОК заплаща, уточни Нешева.

Шефката на НЗОК сподели още, че е напълняла със 17 кг от стреса, защото страда от тиреоидит на Хашимото, а заради подписването на Националния рамков договор е отложила операцията си, насрочена за септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още по темата: НЗОКНели Нешева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Бонуса е част от пакета на служителя. Има методика за изчисляването му (със сигурност и в НЗОК е така). И бонус не е взела само тя, а всички..и не само в НЗОК а във всички министерства и ведомства."Хей герболаж то и за пенсиите имаше методика за увеличение по швейцарското правило. Отмениха я заради кризата. Бойко каза, че повече бонуси няма да се дават щото е криза а май , за едни има за други няма. Иначе си прав, този случай е дребнотемие. Големия въпрос е какво ще прави държавата без пари.
156
0
 
6
 
! Отговори
до 178 преди 12 години
И все пак кражбите трябва да спрат!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
155
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според закона 25% от глобите събрани от здравната каса отиват за заплати на служителите в НЗОК.Затова като отидем при ОПЛ той пише 20 минути и преглежда 2!Докато няма поне още няколко каси които да работят по човешки нищо няма да се промени.НЗОК в момента е монополист.Още в началото на годината се приема закон за бюджета на НЗОК в който е казано колко глоби трябва да се съберат.И така даденото от хората за здравеопазване отива в джобовете на чиновниците които не са здравни работници въобще!
154
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Злобливо и неразбрано племе! Те хляба под носа ви крадат, държат ви в мизерия вече 22 години, изпопродадоха всичко родно и ви направиха васали в собствената ви страна. А вие злобеете за 12 000 лева бонус на висш служител. Виждате малкото, не виждате голямото. Затова ще сме робски народ и всеки ще се подиграва с нас. Хората който поемат отговорност, заслужават голяма заплата и бонус. Драскачите да си намерят работа!
153
3
 
3
 
! Отговори
175 Д-р Ох Боли преди 12 години
Бонусите не са незаконни - ако беше така вече министър да е паднал. А ти излез от общинската администрация и *** поработи в по-голяма фирма (Българска или международна) и ще видиш как е. Бонуса е част от пакета на служителя. Има методика за изчисляването му (със сигурност и в НЗОК е така). И бонус не е взела само тя, а всички..и не само в НЗОК а във всички министерства и ведомства. Е, какво сега - всички ли да подадат оставка или кой? Още - бонуси ще има и след нея!
152
0
 
5
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
бързо ще стигне фидоска, с това натдаване 17 кг на ден
151
1
 
10
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 12 години
Драги ми 174За това че е на отговорен пост си получава заплата със десетки пъти по-голяма от подчинените и. Това не е мотив щом си на отговорен пост и хоп - бонус.Това е държама не е частна фирма която си раздава печелбата. тук парите са на данъкоплатеца. той и е казал колко ще получава и край.Ако ема бонус то излиза Поставление на МС и е за всички държавни служители и там вече е според отговорността ти. Началника една заплата от 4 000 лв... работника една от 400 лева.Другото е кражба.
150
8
 
5
 
! Отговори
Viva Farmacia преди 12 години
Жената е работила на отговорен пост, има право на бонус. Така е на всякъде. Когато някой поема голяма отговорност, съответно печели повече.А на всички злобливци, които се пишат на ''света вода ненапита'' само ще кажа-гледай в собствената си паница, не в тази на другия. Ако е права за цените на лекарствата, то честито на всички (и да живее фармацията и техните местни предтавители със спортни коли за 1.5 милиона, които всички вие плащате). Ще дойде нов шеф, ще си взема бонуса и фармацията ще е ок
149
0
 
15
 
! Отговори
ХАДЖИЯТА преди 12 години
Нешева премисли дарява бонуса..А,КОЛЕГИТЕ И?
148
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Охранена -нахална лелка.Безсрамна при това.....
147
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БългарияОбществоНешева премисли дарява бонуса17.02.2012 10:33171 Шефката на здравната каса напълняла със 17 кг от стрес ...................Май, май се е ояла лелятя ;) Тая шия не е от туршия;)Що не се е лекувала по някоя клинична пътека, та да върне обратно в касата бонусите ;)
146
0
 
15
 
! Отговори
Мечо пух преди 12 години
Какво намаляване на цените на лекарствата?От както ГЕРБ са на власт цените им се покачват целогодишно.
145
11
 
4
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
НАЙ-ПОСЛЕ...- ЕДИН, ЕДИНСТВЕН ГЕРБЕРАСТ, ДА НАПРАВИ БЕЗКОРИСТНО... НЕЩО ДОБРО ЗА НАРОДА СИ...
144
0
 
13
 
! Отговори
и преди 12 години
А аз защо не усетих намаление на лекарствата ми.Даже от 4 месеца насам имат увеличение.Да я оставят още да ги "намали."Наглец.
143
0
 
24
 
! Отговори
виц преди 12 години
Луд маниак поръсил със силна отрова купчина пари и ги дарил на домовете за сираци в България. В резултат са загинали 20 депутати, 3 кмета и 12 общински съветници. Пострадали деца няма.
142
0
 
20
 
! Отговори
гацо преди 12 години
Нелинце,млякото ще си дадеш.Като си проста и *** и не знаеш какво и как да говориш така ще е .Този тон можеш да го държиш на мъжа и дъщеря си.
141
0
 
16
 
! Отговори
112 преди 12 години
Леле тя Фидоска много стрес ще е отнесла. Колко ли по 17 кила?
140
9
 
3
 
! Отговори
Astarot преди 12 години
Нито мога да я оправдая, нито да я обвиня в нещо. Нито пък някой незапознат със ситуацията може.Но за пореден път се убеждавам, колко е лесно да се манипулира общественото мнение. И 3 хиляди да беше взела бонус, пак медиите можеха да я свалят.Плаши ме, че никой не се замисля в дълбочина по въпроса.Така всеки ръководещ държавен служител, който накърнява нечии лобистки интереси, може да бъде премахнат по елементарен начин.Щото българинът гледа кой колко е взел, а не колко е дал или спестил.
139
1
 
4
 
! Отговори
я преди 12 години
а сега трябва да назначат някой виден сдсар да работи на нейното място със същата заплата без бонуси за да ни покажат как те го правят
138
1
 
12
 
! Отговори
Стоянова преди 12 години
Ами колегите й ? Да върнат и те бонусите!