Военно обучение за учениците от 9 и 10 клас

3 500 резервисти ще има родната армия до 2014
Обновена: 23 фев 2012 14:30 | 23 фев 2012 11:51, Красимир Ангелов
218
Военно обучение за учениците от 9 и 10 клас
Учениците ще имат военно обучение. Снимка: БТА

Учениците от девети и десети клас ще преминават подготовка за усвояване на знания, свързани със задълженията им по отбрана на страната, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисията и задачите на въоръжените сили.

Това е записано в Закона за въоръжените сили, който парламентът прие окончателно на второ четене.

Подготовката ще се осъществява в рамките на по пет учебни часа в девети и в десети клас.

Законът позволява и разкриване на курсове по начална и специална военна подготовка за студентите от гражданските висши училища, военни академии и висши военни училища.

Успешно завършилите курса полагат военна клетва, присвоява им се военно звание и се водят на военен отчет.

Законът съдържа правилата за службата на български граждани в доброволния резерв и запаса, както и предоставяне на техника за резерв и запас.

Резервистът може да се извика на активна служба за подготовка в състава на военните формирования не повече от три пъти в една календарна година, като общата продължителност за годината не може да надвишава 15 календарни дни.

Те могат да бъдат извиквани на активна служба за обучение в курсове за придобиване и повишаване на квалификацията и преквалификацията не повече от веднъж на две календарни години, като общата продължителност на обучението не може да надвишава 30 календарни дни, предвижда още законът.

До края на 2014 г. резервистите в българската армия трябва да са 3 500, обяви в парламента министърът на отбраната Аню Ангелов.

Военният министър уточни, че резервистите са ограничен брой и трябва да попълнят мирновременния състав на въоръжените сили.

Те ще служат по договор за определен срок - до пет години, като договорът може да бъде удължен при нужда.

Резервистът ще се води на военен отчет и може да бъде извикан на активна служба в мирно време. Това ще бъде заложено и в договора.

Времето, през което резервистът е на активна служба, се зачита за трудов стаж от първа категория.

За времето, когато е извикан на активна служба, резервистът ще получава възнаграждение.

Ангелов посочи, че различен статут има "запасният" - той също се причислява на отчет, но не се вика в мирно време, а е нужен само когато има военно положение.

Запаснякът и резервистът се различават и по пределната възраст за служба - за запаса тя е 63 г., а за офицерите резервисти - 60 години, поясни в заключение военният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
0
 
1
 
! Отговори
небесно око преди 12 години
това требваше да се въведе,още през 1989год.а не сега като се нагушкахте в тази галимация.не ви ли е срам.ще обу4аваме у4ени4ки.
185
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредната простотия на министерството и управляващите!!!!Няма да е военно обучение като едно време . Тогава разглобявахме калашници , учеха ни да даваме първа помощ ,имахме оценка по стрелба и пр. Сега са само часове в и без това претрупаната с глупости учебна програма! Поредния учебен предмет от който ще се бяга и ще пишат оценки просто ей така...
184
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези дето сте за наборна армия... границите са отворени за разлика от преди 1989 като даже няма да ги има като влезем в Шенген. Пращаите си децатата да се занимават да се подчиняват на *** щом не мислите че не стават за нищо. Аз мойте ще ги пратя в чужбина.
183
2
 
2
 
! Отговори
До 204 преди 12 години
Полза от военното обучение има, но не е за всеки. Например за добрите млади инженери е абсолютна глупост да ходят в казарма - губят изключително много познания и възможности за реализация - мозъка като изключи веднъж са необходими месеци да си върне формата. Освен това в условие на война тези кадри не се ползват на фронта, а са много по-ефективни в разработката на оръжия.
182
5
 
2
 
! Отговори
f преди 12 години
da se varne nabornata viska i koito nee minal da mine i da e po 2 godini
181
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
бунадясал сом.дайте ни пушки ние сами ще се оправим
180
0
 
3
 
! Отговори
Като близнаци преди 12 години
Ако се замислите и познавате малко от историята на създаването на БКП и процесите в нея, ще забележите съществени прилики в ГЕРБ и БКП, както и поведението.Разликата, че че на столетницата са и трябвали към 30 години за да изродяса и да вземе да прави глупости, а на ГЕРБ само няколко месеца, защото разбира се, има вече готово ноу-хау.Да Градим БългарияЛозунгът на ГЕРБ за изборите ми прилича ей на това. Няма да се учудя, ако има една нова инициатива за възраждане на това движение от младежите на ГЕРБ, който стояха дни и нощи за да бъдат първенци в надпреварата за изборна регистрация. Освен това вече се въвежда военното във училищата, скоро ще се въведат и бригадите.Култ, олеСкоро ще се пее по улиците Гордо знаме ни е Бойко, пръв учител ЦветанОв. Само аз ли виждам култ към личността на ББ или се бъркам. В ГЕРБ няма собствено мнение, всичко се спуска отгоре. Основния аргумент, както при БКП в началото е, че няма алтернатива на управлението и те са най-добрите, а другите са маскари и ако те слязат от власт, България жива да я оплачеш.Най-показателен е факта, че всички в ГЕРБ си вярват, че правят нещо стойностно и наистина градят нещо, както комунистите на времето и говорят с плам за това. Хайде да построим нов Хаинбоаз другари, гербари.Да подготвим народаГлавен комисар Флоров (язък му за фамилията) иска връщане на комунизма, защото не може да се справи с престъпността. Дали не ни подготвят за възстановяване на трудовата повинност и лагерите?Свобода на пресатаПреди се пишеше за големите другари, сега за ББ, друго по медиите няма катастрофи и музикални вечеринки (реалитита) както едно време, но с други герои, онези просто измряха. Свобода на пресата няма. Никой не се осмелява да напише, че хората няма какво да ядат и работят и псуват премиера всеки път като заговори за магистрали или по живковски открива нещо. Скоро ще живеем около магистралите, щото няма да има къдеСкоро ще заживеем добре, но пак в онзи строй, където за виц срещу Бойко ще отидете на екскурзия до Белене, ама не до площадката на АЕЦ.
179
2
 
6
 
! Отговори
С Герб напред преди 12 години
Хайде сега да върнат и ученическите бригади и комунизмът е напълно възроден. Имаме си "бивш" комунист за премиер и "бивш" комсомолски секреатар за президент.
178
1
 
6
 
! Отговори
Ура Ура Ура преди 12 години
Генитална идея на новата пожарникарско мутрафонска власт.
177
1
 
7
 
! Отговори
Подготовка преди 12 години
на децата за пожарникари-каратисти в часове по мутролизация
176
1
 
7
 
! Отговори
Димитрова преди 12 години
Ако целта е децата да бъдат подготвени за кризисна ситуация, то би трябвало подобни часове да бъдат водени не само от военни, но и от специалисти по спешна помощ, а също и от хора с опит в някои видове спортове - катерене, плуване, бойни изкуства... Материална база за това обаче липсва, а такова нещо не се учи в класна стая! Часове, водени само от военни ми се виждат безсмислени. Полагането на клетва също има две страни, особено при досегашния ни опит с политиците...
175
1
 
6
 
! Отговори
стъкЛен до 130 преди 12 години
Нали сме наясно,че без армия сме си "гола вода".На добра воля и много теманета Турция не ни е сгазила до сега.Защото и трябват само 3-4 часа и сме на колене.
174
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
доброто старо време си е спомнил министъра явно... че то имаше преди години такова, само че тогава имахме и армия
173
4
 
9
 
! Отговори
хуйня преди 12 години
що за *** е това в 21 век вместо езици да учат повече ще въвеждат военно обучение, за чий... ни е това????
172
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Знам няколко чужди езика ... напсувах Чужденец - защото се правеше на луд/не разбрал / Казах му ... Да ти е.а майката ... а той ме погледна и каза на Български ...А...не , Майката .
171
0
 
7
 
! Отговори
до 181 преди 12 години
Баща ми беше възхитен от полицаите в Англия. С един негов колега се изгубили и опитали да питат някакъв полицай къде са.Оказало се, че същият говори няколко езика, единият от които руски, другият немски и благодарение на него двамата се прибрали безпроблемно.Колко български ченгета знаят чужд език?
170
5
 
2
 
! Отговори
цезар преди 12 години
Вижте каква армия имат евреите. Нима те са по прости от нас.Но армията им е до наборна. Там и жените подлежат на задължителна редовна военна служба при условия че не са омъжени.
169
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според мен 6 месеца военна служба е добре. Не е много, но е достатъчно. Поне месец активно обучение, за да се разделят младите с глезотиите си. После по лежерно да го дават. Идеята е добра. Многото свободия не е на добре. Повече от 6 месеца е вредно вече.
168
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Без значение как ще се нарича трябва да има подготовка в училище. А и профилактичните прегледи на учениците от 8 до 11 клас трябва да е от комисия а не от GP-то. Шанса за оцеляване в кризисна ситуация винаги е в полза на подготвения.
167
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
баща ми преди падането на комунизма беше шеф на гражданска отбрана, беше ни научил мене със сестра ми да разглобяваме автомат за 12 сек а бяхме само на 10 и 12 години . ходехме на състезания , обикаляхме с пушки по 6-7 кг около едни езера, бягахме и после стреляхме по мишени, накрая трябваше да хвърляме фалшиви гренати по цел. всяка събота имаше обучение на населението. хвърляха се димки, раздаваха се респиратори, противогази, учеха ни къде е скривалището, как се дава първа помощ. а сега ?