Чакат оферти за отстъпки в цените на лекарствата до 2 седмици

Могат да се дадат отстъпки, валидни само за България, от 5-10%
Обновена: 29 фев 2012 21:48 | 29 фев 2012 21:47,
204
Чакат оферти за отстъпки в цените на лекарствата до 2 седмици
Снимка: БТА

Имаме уверение, че до две седмици производителите ще ни дадат офертите си за отстъпки в цените на лекарствата към Националната здравно осигурителна каса. Това съобщи министърът на здравеопазването Стефан Константинов. Според бизнеса цените може да паднат до 10%.

Този резултат бе постигнат от среща с представители на български и чуждестранни фармацевтични производители, която Константинов свика в министерството заради скандалите около високите цени на медикаментите. На разговора присъства и премиерът Бойко Борисов.

"Волята на правителството е да се осигурят по-евтини лекарства. Трябва да бъдат осигурени по-евтини лекарства, било то на Здравната каса или на аптечната мрежа. Това беше основната теза, която се сподели и имаме уверението, че производителите на лекарства ще дадат новите си оферти, като се съобразят с бедния български гражданин. По този начин ще се спестят средства от Здравната каса, които ще могат да се използват за други цели или за купуване на още повече лекарства, за да може всеки нуждаещ се да има", добави Константинов, цитиран от БНТ.

Той не уточни какъв процент отстъпка е обсъждан, макар преди дни да изрази мнение, че за някои медикаментни той може да стигне до 50%.

"Могат да се предоставят отстъпки, валидни само за България, без те да засягат пазарите в други държави, които да помогнат продуктите, които касата заплаща, да стигат до повече пациенти", коментира на свой ред Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители. На въпрос в какъв размер биха били тези отстъпки, той отговори: "5-10%, възможно е".

Темата за ДДС върху лекарствата не е била дискутирана, уточни Стефан Константинов. Още миналата седмица обаче премиерът беше категоричен, че данъкът няма да бъде намаляван.

"Има си комисия по цените и в рамките на две седмици ще има резултат", заяви днес Борисов лаконично.

Собственикът на "Софарма" Огнян Донев не се ангажира с коментар за отстъпките на лекарствата. "Ние ще подходим социално отговорно и ще предложим без да изчакваме срока от две седмици, още до три дни ще излезем с наше конкретно предложение", добави обаче той.

Скандалът бе свързан именно с неговата компания, след като журналистическо разследване показа, че продава медикаменти на много по-високи цени от тези в Сърбия и Турция.

Още по темата
Именно с аргумента, че не е успяла да обясни как се формират цените у нас и защо в съседни държави са по-евтини, премиерът уволни заместник-министъра на здравеопазването Гергана Павлова.

Тя обаче бе защитена от вицепремиера Симеон Дянков, който дори отрече твърденията, че е работила в "Софарма" и е защитавала фирмените интереси, а днес дори я назначи за свой съветник.

По-рано днес работната група, която бе свикана на заседание, е изискала от здравното ведомството да ѝ предостави информация за цените, на които болниците са купували лекарства след децентрализацията на търговете, както и да се събере информация колко струват в останалите държави от Европейския съюз, съобщи пред БТА Мирослав Ненчев, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Той уточни, че става въпрос за цените на лекарствата, заплащани от минисстерството на здравеопазването, от болниците и от НЗОК с публични средства.

Министурството трябва да даде данните за най-ниските и най-високите цени, на които болниците са купували лекарствата чрез търговете и те да се сравнят с цените, на които ги е купувало през 2010 година, когато търгът беше централизиран. Целта е да се разбере дали има разлика в цените и ако има да се направи анализ откъде произтича тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
0
 
! Отговори
Цветан преди 12 години
Губи се актавис в кюпа, а те са много в обществото на кожодерите.
196
0
 
0
 
! Отговори
Емил преди 12 години
Нещо Актавис и тяхната позиция ми се губи.
195
0
 
0
 
! Отговори
Невена преди 12 години
Само да внимаваме с тези промени да не се доведе до фалити на аптеки, защото има такава реална опасност.
194
0
 
0
 
! Отговори
Вики преди 12 години
Интересно ще бъде да разбера дали наистина някои лекарства ще поевтинеят до 50%. Все си мисля че това е пореният път в който се опитват да замажат временно положението. Имам чувството че каквото разпореди Огнян Донев , това се случва в тази държава.
193
0
 
0
 
! Отговори
edin_bulgarin преди 12 години
Поевтиняването, за което говори Огнян Донев е подигравателно и смешно - това са някакви си 5%!? Та той продава илачите си извън граница с до 300%-ва надценка, къде са тия 5%?! Да не говорим, че той прави основно парите си от Софарма Трейдинг, която е основен дистрибутор. Нали добре е помислил за всичко - прозиводство и дистрибуция, а да не говорим че има и няколко фабрики в Украйна и СЪрбия, както и още 4 в България!? Е къде е киро на кирия с това 5% намаление?! Изобщо мухала го ухапала...
192
0
 
0
 
! Отговори
Nenova преди 12 години
На мен по-интересно ми е какви дългове към момента са натрупали болниците в следствие на това ценообразуване с цел източване на парите от касата?! А може би това е целта след Софарма и Софийски аптеки, Донев може да се е насочил към приватизирането болниците. Всеизвестен факт е, че вече е съдружник в няколко частни болници.
191
0
 
0
 
! Отговори
Fifi преди 12 години
По цял свят фармацията е най-голямата мафия, естествено и ние не правим изключение. Донев е пълнокръвното доказателство на това бизнес организиран изцяло върху корупционни схеми, който обаче се разсмърдя... След като цяла седмица ни убеждава, че намаление повече от 5-10% е нереално, май ще склони и на повече. Министерството вече издъхва с плащането на някои лекарства, а това няма как да не прави лошо впечатление на бедния, болен и прецакан избирател.
190
0
 
0
 
! Отговори
Тодор преди 12 години
Наистина всичко е излишно усложнено, така че обикновеният данъкоплатец да не се и опитва да проумее как се случват нещата. Ако задълбае в материята ще хване я мигрена, я лупус. Или всичко друго, но не и двата края на системата. В такива моменти държавата откача, а министри и шефове започват да се правят на луди. Това е клиничната картина в нашата мила родина.
189
0
 
0
 
! Отговори
Манол Стоте братя преди 12 години
Защо бе, Донев? Защо да не можеш да смъкнеш цените с десетки проценти както е било редно да сториш. Зер и цената на лекарствата ти се определя от скока на петрола на международните пазари или пък от ембаргото за внос на ирански петрол в Европа?! Това ми се струва единственото правдиво обяснения за необяснимите ценови вариации на определени медикаменти.
188
0
 
0
 
! Отговори
Mary преди 12 години
Все пак след големия скандал ще има някакво намаление на лекарствата и то най-вече на скъпо струващите такива, които се плащат от касата и ще върнат върнати нивата на цените от 2010г., сиреч преди да се намеси Павлова и те да скочат драстично! Да, става въпрос за вносни лекарства, които обаче се внасят от Софарма Трейдинг ... Интересно какво ли щеше да се случи, ако и малкото останали добри журналисти си бяха затворили очите за тези далавери?! Щяха да ни цакат със скъпи лекарства още дълго...
187
0
 
0
 
! Отговори
vasilev преди 12 години
Доневите фирми не само са завзели доставките на лекарства за болниците, но и чрез натиск върху пазара на дребно на илачи, влияят върху цените на лекарствата в аптеките, тъй като Софарма Трейдинг вече е покорила повече от половината. Така не само се източват здравните ни вноски, но и нашия джоб като плащаме за по-скъпи лекарства, отколкото в комшийските страни, че и в много други далеч по-богати европейски.
186
0
 
0
 
! Отговори
Законье и Законченьц преди 12 години
Стига са ратифицирали само закони, които да защитават нечии корпоративни интереси! НЗОК борави не с корпоративни пари, а с такива от всички нас. Искаме те да се управляват честно и по предназначение. Толкова ли е сложно?
185
0
 
0
 
! Отговори
Bojo преди 12 години
Всички сме жертви на този здравен октопод, който очевидно ще продължава да се гаври с нас, като въпреки всички очевидни доказателства за злоупотреби ни убеждава, че корекцията в цената са нищожните 5-10%! Но какъв морал може да има човек, който завишава цените на лекарства за онкоболни пет пъти и сега здравното министерство издиша и дори не може да ги покрие. До кога?!
184
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Между другото, току що съобщиха по новините, че за да спасят здравната си система Гърците ще увеличат закупуването на генерични лекарства. Божеее, и Гърците го осъзнаха, а сега кажете че сме по-умни от тях, де!
183
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко са 25% върху 5 лв. и колко са 500% върху 50 лв. Моля някой дя го изчисли, че нещо не ми върви математиката!
182
0
 
0
 
! Отговори
Stan преди 12 години
Донев не просто е производител, търговец и съдружник в някои частни болнници чрез подопечните си фирми, но и играе ролята на държавата, осигурявайки си солиден гръб поръчките на болниците. Как?! Първо самият той бе в борда на НЗОК очевиден конфликт на интереси. След шумния скандал напусна касата, оглави КРИБ и прати двама свои един преставител на КРИБ и Павлова. Така само за последната година лекарствата са скочили с 25%, а някои дори удрят рекордните 350%, които са нищо на фона на спряган
181
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ехооо, платените клакьорчета, не разбрахте ли че министъра не моли Софарма, а ИЗИСКА от чуждестранните производители да си върнат цените на нивата от 2010 г., които за информация са били с от 250% до 500% ПО-НИСКИ! Вижте кой източи касата и изискайте черно на бяло да се дадат данни за всички лекарства, всички фирми, които са продавали на Касата! ИСТИНАТА, само истината и единствено истината! Това трябва да се каже на хората!
180
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 12 години
Какви са тези две седмици и едва ли не здравното министерство моли най-учтиво монополиста Софарма Трейдинг да си намали цените и изобщо всичко е толкова официално и културно, при такъв протокол и високи обноски, че ще рече човек, че не става въпрос за пладнешки обир, а за някаква най-обикновена сделчица касаеща шепа народ. И министрите са ни загубени и мекушави, но и народът.
179
0
 
0
 
! Отговори
за истината преди 12 години
Абе вие *** ли сте или се правите на такива? Донев не е чуждестранен производител на оригинални лекарства, а български производител на генерични лекарства, които са сред най-евтините в НЗОК. ЧУЖДИТЕ СКЪПИ ЛЕКАРСТВА ИЗДЪНВАТ КАСАТА със ЗАВИШЕНИ 500% ЦЕНИ вижте и прочетете внимателно bnt.bg/bg/news/view/71201/drastichni_razliki_v_ceni_na_lekarstva
178
0
 
0
 
! Отговори
Италианеца преди 12 години
Италианските власти по конкуренция глобяват Пфайзер с 10 млн. за неправомерно удължен патент със 7 месеца и злоупотреба с монополно положение. Изчислените загуби за здравната система са 14 млн евро., защото генеричните компании не са могли да произведат по-евтиното лекарство и така са ощетили обществото и касата им.