Цените на лекарствата може да бъдат свалени силово

За министъра на здравеопазването важно било мнението на премиера и ГЕРБ
Обновена: 26 фев 2012 19:42 | 26 фев 2012 19:30,
154
Цените на лекарствата може да бъдат свалени силово
Снимка: БТА

Ако с фирмите-производители на лекарства не се разберем по отношение на цените, има начин чрез промени в наредби силово да се свалят цените на лекарствата. Това каза в предаването „На четири очи" по Нова телевизия министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

По думите му подобни механизми са направили Испания, Чехия, Турция. Промените могат да включват замразяване на цените и намаляване с определен процент на стойностите им, добави министърът.

В следващите седмици той предвижда да проведе разговор с фирмите-производители за това на какви цени се продават лекарствата у нас. Според него те си дават много ясна сметка, че след като чрез рекламите си показват социална отговорност, то именно в тази насока ще намерим пресечна точка. Никой не ги кара да работят на загуба, подчерта Константинов.

Когато се иска оставка, трябва да се каже за какво е, каза още той. Иначе е ясно, че никой не се е родил на този пост. Министърът обаче е категоричен, че ако от кабинета му кажат „ходи си", той би го направил.

Още по темата
Константинов подчерта, че за него са важни мненията на премиера, ГЕРБ, както и колкото се може повече хора от обществото.

Илюзия е, че може да се работи спокойно в здравеопазването, смята той. Предишните правителства не са се впускали в много опити за реформи в здравеопазването, твърди министърът.

Имахме принципни различния по някои въпроси с Нели Нешева, отбеляза той. Нешева напусна поста си на председател на Националната здравно-осигурителна каса след разкрития за скандално високи бонуси, които е вземала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
2
 
! Отговори
idiot_ преди 12 години
Тези две медии много грозно се продадоха и те на Донев, да не говорим за побратимите им от Икономедия - Капитал И Дневник:) Никой от тях не пише за тези схеми на Донев, за разследването срещу него и всичко това с лекарствата!:) Добре им плаща явно...аз лично не съм изненадана. Отдавна не ги чета, особено първите.:) Определено обаче министър Константинов трябва да заема тук гражданската позиция, а тя е да се намалят цените на лекарствата и да се въведе ред в този търг на болниците и в НЗОК!!
119
0
 
3
 
! Отговори
Do gin&tonic: преди 12 години
Вярно е. Дневник и Капитал мълчат като 24 часа и Труд или пускат тенденциозни материали. Там човек с различно мнение трудно може да коментира, защото "съвестни форумци" го докладват и още по-съвестни модератори трият коментарите. Само се опитайте да оплюете Софарма, ще ви нарекат "платени", ще ви изтрият коментара или поне ще ви обиждат много грозно.
118
0
 
2
 
! Отговори
Ames преди 12 години
Защо не разследват софарма още от самото закупуване - няма ли давност това нещо? Всички помним далаверите с Общинска банка и дружеството, регистрирано само заради продажбата на Софарма!
117
0
 
2
 
! Отговори
gin&tonic преди 12 години
Дневник и Капитал са пристрастни медии. те бранят авторитета на Донев, защото така е наредил Иво Прокопиев
116
0
 
4
 
! Отговори
Дани преди 12 години
Като споменавате за Общинска банка, що не коментираме един друг герой - Иво Прокопиев? Забелязвате ли Дневник и Капитал как се мълчат? Все едно четете Труд и 24 часа. Каква свобода на словото, какви 5 лева? И ги дават за пример за журналистика, моля ти се.
115
0
 
5
 
! Отговори
Пепа преди 12 години
Ама какви разговори? Донев си каза, че ако свали цените - фалира. Кратко и ясно. Циника му с ***. Така че, аз с нетърпение чакам да фалира. А що се отнася до цените - мисля, че силово ще ни заставят да си купуваме скъпи лекарства.
114
0
 
5
 
! Отговори
дивак преди 12 години
Хора, вижте в каква държава живеем - управителят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), която преговаря от името на целия бизнес с държавата на тристранния съвет, управлява и лекарствената индустрия в България. На всичкото това си има и медии! Нямам думи просто да ви опиша!
113
0
 
2
 
! Отговори
Рони преди 12 години
Софарма "клати" цялата държава от към пари, изклати я и със самата продажба с парите от Общинска банка. Този произвол продължава вече прекалено дълго според мен за да оставаме безразлични!
112
0
 
2
 
! Отговори
СТЕЙСИ преди 12 години
Кога ще ни се дадат отговори на толкова наболелите въпроси напоследък. Не искаме министъра да се оправдава или да си ходи, а само Донев да бъде спрян и да му се наложат някакви граници. Такава подигравка с народа не е имало просто, нямам думи. И този ми бил председател на КРИБ. СРАМ И ПОЗОР!
111
0
 
2
 
! Отговори
фармация преди 12 години
У НАС НАРКОТИЦИТЕ СА ПО-ЕВТЕНИ ОТ ЛЕКАРСТВАТА
110
0
 
2
 
! Отговори
koko_shanel преди 12 години
Министъра миналата седмица нали беше на точно обратното мнение, че НЯМА КАК насилствено да се свалят цените на лекарствата? Какво стана та си промени виждането, не е ясно..Както и да е, ако иска да чуе общественото мнение да чете - ДА, трябва да се намалят цените на илачите, особено на Доневите, да се въведе справедливост в търговете на болниците, които заради добре направената схема на Донев са задлъжнели на Софарма с милиони. Има и още редица неща, които са по-скоро работа на прокуратурата..
109
0
 
2
 
! Отговори
Факти преди 12 години
Факт е, че Гергана Павлова помогна на Софарма и Огнян Донев да си направи монопол. Труд и 24часа се опитват да бдят над този монопол и над името на Огнян Донев. Кофти е, че напоследък и Икономедия виждам същото тенденциозно отношение! Не ги ли е срам, че и те се включват на страната на монополиста?
108
0
 
2
 
! Отговори
паст преди 12 години
Златният момент за компанията обаче дойде наистина по времето на Гергана Павлова с едно нейно предложение, което обаче се одобрява най-малкото от този над нея - министър Стефан Константинов. МЗ децентрализира търговете за онколекарства. А представител на около 2/3 от производителите на онкопрепарати е "Софарма Трейдинг". До 2011 г. онкомедикаментите се купуваха от МЗ с централизиран търг. Да, той винаги е пораждал съмнения за корупция, но все пак е постигал и по-ниски цени от пределно възможните по позитивен списък просто защото министерството поръчва големи количества. Когато болниците трябва сами да си купуват медикаментите, е нормално заради по-ниските количества да не могат да се постигнат същите цени. Освен това по-малки и отдалечени болници трудно могат да привлекат и повече кандидати за търговете. И е логично там да се яви само най-големият.По неофициални данни само тази промяна е довела до около 50-70 млн. лв. преразход в бюджета на МЗ за онкомедикаменти, без срещу това пациентите да са получили повече лекарства. Ясно е, че от по-високите цени печели и дистрибуторът.
107
0
 
3
 
! Отговори
паст преди 12 години
МАФИЯ и преди и сегапроблемът е и в управителите на диспансери които станаха милионери на тези търгове от комисионните за по-скъпи лекарства! Практика в много страни е директорите да бъдат сменявани всеки 4г и да не могат да остават в същата болница защото се създават корупциони практики!Дори и успешен директор след 4г мандат отива в друго лечебно заведение за да се докаже и да го развие ако е толкова добър!това важи и за шефове на полиция итн
106
0
 
3
 
! Отговори
Ясен преди 12 години
Щом може 4 компании да са съгласни със сваляне на цените - защо да не може и монополиста? Какво се правят на бабички и те! Не стига, че купиха софарма на безценица с парите на Общинска банка, ами сега и няма да искат да смъкнат цените!
105
0
 
3
 
! Отговори
изроди преди 12 години
то не е тайна че 24 часа и труд са медии на донев. дневник се държи от иво прокопиев, който е дългогодишен приятел на донев. двамата си пазят взаимно интересите.
104
0
 
3
 
! Отговори
Кирил преди 12 години
да бе, и аз си мислех че са авторитетни медии, жалко, паднаха ми в очите
103
0
 
4
 
! Отговори
Земляк преди 12 години
Ей, това за Дневник и Капитал наистина е подло - аз спирам да ги чета! Как може точно на Донев сянка да правят! Ама кво се учудвам - всъщност нали и двамата (Прокопиев и Донев) са в КРИБ дружки...
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
TOQ MISHOK SE SETI ZA CENITE A SAMO PREDI DNI E KAZAL 4E NEMOJE DA SE NAMALQT SESHTATE SE NALI MRASNI PRODAJNICI TOVA LI E VASHETO SUPER DOBRO UPRAVLENIE?????BQLATA MAFIQ ETO TOVA E
101
0
 
4
 
! Отговори
lost преди 12 години
Нормално е медии като 24 часа, Труд, Дневник и Капитал да не пишат за този случай, все пак първите две са на Донев, а другите на Прокопиев. Те работят в екип, така че е нормално да си крият кирливите ризи. До кога обаче ще продължава тази измама спрямо нас и до кога управляващите и ЕС няма да хаят затова?