Уорлик за ромската стратегия: Расизмът води до задънена улица

Преглед на печата на 2 март 2012 година
Обновена: 2 мар 2012 08:34 | 2 мар 2012 07:30, Красимир Ангелов
194
Уорлик за ромската стратегия: Расизмът води до задънена улица
Снимка: БТА

"Младите българи, както и младите американци, осъзнават, че расизмът и предразсъдъците водят до задънена улица, и че само като допуска и осигурява равни възможности за цялото население, включително и за етническите малцинства, едно общество може да използва пълния си капацитет", заяви посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик в коментар пред „Труд” за ромската интеграция.

"Винаги, когато съм имал възможност да се срещна с тях - в обновения квартал в Каварна или в гетата край Ямбол и Сливен, те са изказвали желанието си да бъдат част от българското общество, да дават своя принос в икономиката и да живеят в една модерна европейска държава”, категоричен е американският посланик.

"Сега" отделя сериозно внимание на темата за цените на лекарствата.

Серията от показни акции и изявления на премиера Бойко Борисов и здравния министър Стефан Константинов как цените на лекарствата ще паднат с до 50 процента претърпя неочакван обрат, коментира под глава изданието. Оказа се, че широко рекламираните отстъпки, които двамата започнаха лично да договарят с производителите и вносителите на медикаменти в сряда вечерта, ще останат в тайна.

Мистерия ще остане и колко плащат за лекарства здравната каса и болниците. Всичко това се случва, след като преди седмица Борисов уволни зам.-здравния министър Гергана Павлова, защото не обяснила как се формират цените на медикаментите и защо български препарати са по-евтини в чужбина.

Според "Труд" Европа ни хока за енергетиката. България се опитва да финтира Брюксел, че ще разбие монопола в енергийния сектор, става ясно от вътрешен документ на Европейската комисия. Становището на генерална дирекция "Енергетика" прави унищожителна критика на проекта за закона за енергетиката, който страната ни е представила в комисията на 28 януари т. г. В момента той се обсъжда в парламентарната комисия.

С промените страната ни би трябвало да въведе евроизискването за либерализация на енергийния пазар. Според документа обаче чрез понятието обществен доставчик просто се преименува досегашният монопол. Освен това проектът не осигурява и политическа независимост на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, чийто членове се избират от правителството, констатират евроекспертите.

България отново оглави непрестижна класация - този път за страната с най-голям сив сектор в ЕС, пише "Сега". Върху едно от три евро у нас не се плащат данъци, показва изследване, направено по поръчка на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент от Тax Research UK.

"Труд" цитира друга тревожна статистика, според която България продължава да е сред страните в Европейския съюз, в които безработицата нараства най-бързо.

Авиотаксите "екология" и "сигурност" ще са готови до лятото, съобщава в интервю за "Класа" Веселин Пейков, изпълнителен директор на летище София.

В други летища таксите ще поскъпнат с около 3 евро през следващата година. "Според мен стойност, по-малка от 2 евро е нереална. Моето мнение е, че те трябва да са доста по-високи, защото инвестициите, които трябва да се направят в техника, така че да отговарят на нормативните изисквания са доста големи", подчертава Пейков.

"Фиктивни данъци са трупани 15 г." е заглавието на интервю в "Труд" със зам.-кмета по финансите на София Дончо Барбалов.

"Има много хора, които мислят, че са изрядни платци, а според нашата система не са. Фиктивни данъчни задължения са трупани с години. Но когато се продаде имот или автомобил, продавачът трябва да декларира това в двумесечен срок пред данъчните. Някои хора са пропуснали да го направят и затова продължават да се водят собственици и да им се начисляват данъци", подчертава Барбалов.

До 60 процента от доходите изземва държавата. Тази сметка прави пред "Преса" икономистът Георги Ангелов. Само облагането на брутната заплата с данъци и осигуровки е 39,71 на сто, показва справка на финансовото министерство. Като се вземе предвид влиянието на имуществените налози, както и косвените - акцизи и ДДС, с които се облага потреблението, процентът скача до 60.

"Труд" се включва по темата за бонусите с информацията, че директорът на общинското дружество "Столичен електротранспорт" ЕАД Евгений Ганчев и заместниците му Томислав Иванчев и Христо Георгиев взимат заплати, по-големи от тази на премиера Бойко Борисов.

Справка сочи, че за второто тримесечие на 2011 г. Ганчев се е разписвал срещу 5100 лв. месечно, а заместниците му - срещу 3570 лв. Трудовото възнаграждение на премиера Борисов е по-скромно - 3400 лв, припомня ежедневникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
25
 
! Отговори
Манчо преди 12 години
Въпрос:Има ли националност РОМ ? Какво е становището на ООН,съществува ли такава етническа група и да момента как е наричана тя?
89
0
 
21
 
! Отговори
подходящия ЛАФ преди 12 години
А вие защо си биете ***...?
88
0
 
34
 
! Отговори
танкист преди 12 години
ей като му вида грозната муцуна на тоя , още повечев на фона на български патриоти и ми иде да взема едно американско знаме да се изсера вътре и да им го пратя по пощата на тия ***, най голямата *** в момента на света седнали да ни учат как да си интегрираме ***, айде сектир бе *** ***.
87
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
американците ще си продадат и собствената си майка ако имат изгода , ще забият нож в гърба на доскорошните си съюзници ако имат изгода , като е ,,загрижен,, за *** , да си ги вземе в САЩ , кото ги интегрира и да ни ги върне , ако иска , че кой българин има права като *** , да се включи към Енергото без да има нотариален акт за собственост на имота ,
86
1
 
27
 
! Отговори
666 преди 12 години
ПАРОДИЯ ,СВЕТОВНИЯ ЖАНДАРМ ДА НИ УЧИ НА ИНТЕГРАЦИЯ!!!!Г-Н УОРЛИК ИНДИАНЦИТЕ И ТЯХ ЛИ ГИ ИНТЕГРИРАХТЕ !!!ЗНАЕМ КАК !!!И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, БЪЛГАРИЯ Е СЪС 1300 ГОДИШНА ИСТОРИЯ!!!КОГАТО НИЕ СМЕ ИМАЛИ ДЪРЖАВА ,ВИЕ НЕ СТЕ СЪЩЕСТВУВАЛИ. !!!НАГЛОСТ!!!А ОТНОСНО *** ,НАСИЛА ХУБОСТ НЕ СТАВА. НАРОДА СИ ГО Е КАЗАЛ, А ОТ НЕГО ПО МЪДЪР НЯМА.
85
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
американския посланик да се бори за повече права на коренното население на САЩ индианците , а те са ги сложили в резервати и демократичната им държава преди години , даже не е пускало индианците извън резерватите без специално разрешение , за какви права говори тоя *** , че те си имат правата като всички български граждани , или се бори за някакви свръх права уж на *** , а си мисли за турците , все пак Турция още им е стратегически съюзник
84
0
 
31
 
! Отговори
Манчо преди 12 години
Да има трудолюбиви *** и те са приети и подкрепяни от българите,но няма да плащаме за останалите *** които си живеят в гетата и не желаят да работят и плащат наравно с нас.В България има трайна тенденция към дискриминация на българското и турското население.Ние и турците сме длъжни да издържаме държавата и да плащаме текущи разходи към монополите (изравнявания и загуби на ел.дружества и ВИК),а ***-били бедни, безработни и малцинство не можели.А може да са решаващ фактор на избори!
83
0
 
26
 
! Отговори
ева преди 12 години
Тези да ходят да си решат първо проблемите с техните си *** и мексиканци и тогава да дойдат да ни съветват. Българите не са били расисти никога, но последните 20 години привилегиите, с които се ползва това малцинство са огромни и са на наш гръб. Защо нашите родители и деца да мизерстват, за да плащаме помощи на безработни с години ***? Българите се страхуват да раждат деца, но с данъците си сме отгледали поне по едно 10тина чавета
82
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нямаме нищо против интеграцията на който и да е било, г-н Уорлик. Това предполага, че интегрираните ще станат пълноценни граждани - с правата, но и отговорностите си. Но да видим всъщност каква е картинката. *** пристигат по тези земи някъде след смъртта на Ал Македонски. Или грубо казано, преди 2300 години. От тогава досега интеграцията е почти нулева. Г-н Уорлик, още колко време да им се предостави? Цял космически цикъл ли?
81
13
 
2
 
! Отговори
Кирилов преди 12 години
Ха ха ха... много се пените псевдорасистчета мамини сладинки. Я си пуснете последния хит на гъзис и си трайте, че сте смешни.Уорлик е прав, но нали някой ДРУГ трябва да е виновен за това, че имате външна тоалетна и колата ви ви е набор. Мухльовци!!!Прочетете малко - от расизъм печелят (печелят пари разбира се) малко хора, използвайки плиткоумието на неуспели младежи, които рано или късно се озовават в панделата или на 2 м. под земята. Американска история Х!!!
80
0
 
13
 
! Отговори
аааа преди 12 години
тоа като е толкова анти расист, що не каже нещо на турция за арменския геноцид, що не говори за 500години робията на бг, палестинските заграбени земи, А!? ми като има кой да го слуша...кво толкова лижеме теа амер ***? не разбирам. ни визи ни пари , нищо. пробутват ни *** си газови технологии...аде друм бе, и с и без теа, па сме живи. тоа да го изгонят и толкоз
79
0
 
11
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
преди да се появят правозащитните организации расизъм не е имало. вярно, продавали са *** като вещи, но никой не ги е мразел, все едно да си мразиш колата или друга собственост. правозащитниците трябва да бъдат изтребвани като ***, не ***, а те са проблема
78
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Писна ми вече от съветите на Уорлик.Непрекъснато се бърка във вътрешните ни работи и дава съвети,които никой не му иска.Равни възможности.Те имат равни възможности,но не искат да ги използват.Ако иска да помага,нека обикаля гетата и да обяснява на ***,че не може да мързелуваш,да не искаш да учиш,да раждаш по 15 деца,които да учиш от малки единствено как се краде и после да имаш претенции.Не става.Това някой трябва да обясни на посланика ако още не го е разбрал.
77
0
 
18
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
Добре де да попитаме г-н Уорлик защо още си държат Коренните Американци в резервати? Какви са им правата на хората в америка? И защо навсякъде ги следят с камери? И дали ще е съгласен да плаща сметките на латиноамериканци нелегални? Мисля, че ще почне да увърта като политик. Моля не се месете в нашите работи. Пък и да е така това няма да промени нищо.
76
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз пък имам много против ***.
75
0
 
25
 
! Отговори
Gad преди 12 години
Този американски селянин виждал ли е *** в акция, виждал ли е пиян *** в действие? Защо му даваме думата без да познава проблемите?
74
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз нямам нищо против ***, които работят, плащат си данъците и сметките, не крадат, не бият, децата им ходят на училище, къпят се редовно...обаче колко от тях са такива?
73
0
 
19
 
! Отговори
а негрите преди 12 години
А вие що биете ***,бе? А,я кажи къде е коренното население на Америка-индианците? Ха,сега не говори за нашите ***
72
0
 
26
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Уорлик, аз не съм расист. Но когато виждам, как същите тези "роми" ги интегрираме, като им плащаме всички масрафи за сметка нашите деца, е тогава ставам расист. Интеграцията не означава да им строим двуетажни къщи и *** да казва, че не му харесва, това вече е прекалено. На мен никой стотинка ей така не ми е дал. А за тези *** непрекъснато им се дава. Да има и ***, които уважавам, защото работят и не просят.
71
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Расизма не е лошо нещо -както ви учат от 65 няй-големите расисти -евреите!