НЗОК договори отстъпки от цените за 38 лекарства

Касата ще спести над 4 милиона лева за година
15 мар 2012 17:44,
35
НЗОК договори отстъпки от цените за 38 лекарства
Още от утре за 25 лекарства са договорени по-ниски цени. Снимка: архив, Булфото

Националната здравноосигурителна каса договори отстъпки от цените на 38 лекарства, съобщиха от Касата.

От 16 март институцията ще заплаща по-ниски стойности за 25 медикамента. Това стана възможно след проведено договаряне между касата и притежателите на разрешение за употреба на тези лекарства.

Предстои и подписване на споразумения за още 13 лекарства, за които фирмите са подали документи за договаряне с НЗОК през последните дни.

Договорените отстъпки са в размер от 0.04 на сто до 37.3 на сто. Общата стойност на спестените финансови средства за една година, които НЗОК ще реализира от договорените до настоящия момент отстъпки, е 4 205 033 лв.

Още по темата

Медикаментите са за лечение на тежки онкологични заболявания, диабет, ехинококоза, астма, хронични вирусни хепатити, болест на Паркинсон, шизофрения, кистозна фиброза, акромегалия и медикаменти при
наличие на трансплантирани органи и тъкани.

Според действащата нормативна уредба НЗОК има право да договаря отстъпки при лекарства за домашно лечение, заплащани на 100 процента от фонда. Това са лекарства, които са без аналог и не участват в определянето на референтна стойност с други лекарствени продукти. 

Процесът по договаряне на отстъпки няма определен срок и фирмите могат да предлагат такива по всяко време. НЗОК гарантира, че всяко новопостъпило предложение ще бъде разгледано максимално бързо.

Касата започна процедурите по договаряне на отстъпки след скандала с преразхода на средства. През 2011 година НЗОК е платила 6 милиона лева повече в сравнение с 2010-а, когато търговете бяха провеждани от здравното министерство.

Скандалът с цените на лекарствата може да струва поста на здравния министър Стефан Константинов. Премиерът вече му даде срок от няколко дни да реши проблема, в противен случай се закани да го смени.

Здравното министерство вече излезе с предложения за законови промени, които щели да понижат цените на лекарствата.

Шефката на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ обаче ги определи като закъснели. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: НЗОКценилекарства
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
дени преди 12 години
Какви отстъпки,това отстъпки ли са,като касата харчи милиарди на година,те направили някакви смешни отстъпки.Лекарствата трябва да паднат най-малко е 50%,но олигарси като Огнян Донев,който направи милиони от скъпите лекасртва на Софарма,няма да позволят това да се случи! Ще си плащаме скъпите лекарства и това си е!
29
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Otstapki.ot 37.3 na sto...?! I pak, sa na pechalba.dokato ima parazitni strukturi,ste bade vinagi taka.prekupvachi,predpriemachi i taka na tatak.tova sa paraziti.
28
0
 
1
 
! Отговори
черна дупка преди 12 години
Това е НЗОК и всичките и периферни сателитни организации,лекари, РЗИ и др.Там са парите на данъкоплатеца.
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СТАНИШЕВ ОКРАДЕ БЪЛГАРИЯ .
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЧЕТИРИ ПАРТИИ ОТ ПЕС ИСКАТ ОБЯСНЕНИЕ ПО СКАНДАЛА ХОХЕГЕР МОНИКАЧетири леви партии, членуващи в ПЕС, искат обяснение от президента на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев относно скандала с австрийския лобист Хохегер, който е бил в договорни отношения с правителството, оглавявано от бившия премиер, твърди Земя.В момента в Австрия тече проверка дали част от парите по договора с предишното правителство не са давани като подкуп на висши австрийски политици. Междувременно жената, която живее с бившия премиер на семейни начала Моника Йосифова, даде пресконференция, на която призна, че има договори с Хохегер
25
5
 
3
 
! Отговори
Българин преди 12 години
ВЪРНЕТЕ ОТКРАДНАТОТО герберасти крадливи!!!
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отговорете на въпроса: Цените на лекарствата в България върнаха ли се на нивото преди наредбата на Министъра на здравеопазването от 2009 година. . . . ОТПРИЩИЛА ВДИГАНЕТО НА ЦЕНИТЕ ????? Всичко останало е . . . ШМЕНТИ-КАПЕЛИ !!!!!
23
0
 
4
 
! Отговори
иво преди 12 години
Много шум за.....нищо!!!
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едно не разбирам,като това са лекарства заплащани изцяло от касата,нас потребителите какво ни вълнува дали ще са по-евтини,нали не ги плащами-моля ако някой знае да поясни.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има ли списък на намалените лекарства? Имената им...
20
0
 
7
 
! Отговори
калкулатора преди 12 години
Бюджет нас НЗОК 3,3 млрд лева. Спестени 4 млн. лв. Това е 1,1 промила. Гооолям успех!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нищо не е!тя касата е направена да се точат пари!
18
1
 
0
 
! Отговори
До 8 преди 12 години
кой 6е ги гледа тях? 10 години откраднати по 100 млн лева .... 1 МИЛИАРД! кой ше ги гледа сега???
17
0
 
1
 
! Отговори
САМО ПИТАМ ? преди 12 години
Има ли съд ,съд. система ФЪФ---Бг .....,или още е подчинена на ОЛИГАРСИТЕ -----ФИЛЧЕВ ?!
16
0
 
5
 
! Отговори
бла преди 12 години
и увеличение на други 100 медикамента с 50 % където и да се намесят е за лошо...Стандарт Стара планина.....увеличение на 4-5 фирми на продукцията с 30-40 % а пак същотои още много други примери...
15
0
 
5
 
! Отговори
ДААА,... преди 12 години
Узаконяването на" Бонусите", в Бг ---продължава !Под носът на народа ---*** ,ЩОТО ОЩЕ ГИ ТЪРПИ !
14
0
 
7
 
! Отговори
Бг преди 12 години
А за другите лекарства ----НОВО УВЕЛИЧЕНИЕ---САМО в Бг !------ТАНТО ЗА КУКУРИГО----,ОТНОВО ПРЕЦАКАХМЕ ---ПАЦИЕНТИТЕ/КЛИЕНТИТЕ/!
13
0
 
5
 
! Отговори
alabala преди 12 години
Не знам докога ще ни баламосват от години се знае че у нас лекарсвата се по-скъпи отколкото при съседите, като намалят на определен брой лекарсва цените проблема не се решава.То да бяха само лекарсвата почти на всички стоки цените започнаха да задминават и западноевропейските, доходите спрямо цените са мизерни в същото време правителсвото харчи пари като за последно,накъдето сме тръгнали към някакво дъно ни разправяха на мен ми се струва че скоро ще пробием земята.
12
0
 
7
 
! Отговори
ШМЕНТИ-КАПЕЛИ преди 12 години
"НЗОК-договори отстъпки от цените на 38 лекарства ----"УЖ"!?
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
38 от няколко хиляди , пропагандното упражнение продължава.Да чакаме ли утре следващите 10 и дори ако са 15 да има бонуси.