Борисов: Срок до април за изчистване на проблема Белене

Ние си играем мача, а не руснаци и американци на наша територия
Обновена: 30 мар 2012 22:17 | 30 мар 2012 22:17,
121
Борисов: Срок до април за изчистване на проблема Белене
Бойко Борисов. Снимка:БТА

България и Русия успяха да намерят възможно най-прагматичните варианти и за „Южен поток“, и за АЕЦ „Белене“. Това заяви в предаването „Панорама“ на БНТ премиерът Бойко Борисов.

Според Борисов двете страни са си дали срок до април да изчистят финансовите взаимоотношения по „Белене“, „за да не ходим по съдилища“. „ В момента ние ги съдим в Женева, те ни съдят в Париж, харчат се грешни пари“, посочи той.

Премиерът добави, че всички са си отдъхнали след разговорите на новия министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добре с руския вицепремиер Игор Сечин и представители на руските компании Газпром и Росатом. „Защото с тези удължавания, удължавания непрекъснато на практика в един момент поставихме на кантар отношенията ни с Русия заради централата „Белене“, което е недопустимо“, категоричен бе той.

Според него „Южен поток“ и „Набуко“ са най-изгодните проекти за България, затова работата по тях ще продължи. „Южен поток“ е най-изгодното съоръжение за България, както и „Набуко” ... правиш една тръба, зариваш я и всяка година взимаш такса от нея", подчерта Борисов.

По думите му преди 3 години надеждите за продължаване на проекта АЕЦ „Белене“ са били истински. Той повтори за пореден път, че ако са имали желание, от тройната коалиция са можели да направят процеса необратим.

Още по темата
Премиерът е убеден, че рано или късно прокуратурата ще повдигне обвинение за АЕЦ „Белене”, а причината според него е, че най-важно за Европа са прозрачни конкурси. "Вече изградена почти до покрив централа, с вече платено оборудване, се взима решение да бъде продължено строителството. Това означава естествено да няма конкурси - нито за технология, нито за изпълнители, за нищо. В един момент се оказва, че тази технология остарява. И вместо да направят нов конкурс, да дойдат всички - руснаци, американци, французи, китайци, всички, които се занимават с тази дейност, те решават да вземат кредит, който ние трябва да връщаме – половин милиард, а всички данъкоплатци до момента сме дали 120 млн. по този кредит, да разрушат това, което са направили, и да започнат нещо ново без конкурс", обясни Борисов.

Още със започването на конкурса за "Белене" са направени най-големите трикове и нарушения, това трябва да се знае и да се търси отговорност, смята той. „Умишлено БСП и Тройната коалиция не са подписали договора, умишлено не са започнали строителството, заяви още премиерът. Ако са подписали, ние щяхме да им достроим проекта, както достроихме "Цанков камък". По същия начин правим и "Дунав мост 2“, подчерта премиерът.

Запитан дали изобщо България има глас при вземането на решение, или просто американци и руснаци си играят мача на наша територия, той заяви, че мачът го играем ние. „Не е изгоден „Бургас-Александруполис“ - спираме го. „Южен поток“ е изтоден – продължаваме да го правим. Ето за шистовия газ – спряхме го, макар че се надявам да имаме възможност да преразгледаме още веднъж въпроса. И още нещо – кой спря ACTA в Европа? Ние го спряхме“, обоснова се Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СМЕШНА,ЖАЛКА МУТРА.КАКЪВ МАЧ БЕ ***.ТИ ДОКАРА ДЪРЖАВАТА И НАРОДА ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА.НЕКА ГЛУПАВИЯТ БЪЛГАРИН ТИ ДАДЕ ВТОРИ МАНДАТ.ТОГАВА В ДЪРЖАВАТА НАУЖАСИТЕ ЩЕ ОСТАНАТ САМО КУЧЕТАТА И ***.
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
. И вместо да направят нов конкурс, да дойдат всички - руснаци, американци, французи, китайци, всички, които се занимават с тази дейност, те решават да вземат кредит, който ние трябва да връщаме половин милиард, а всички данъкоплатци до момента сме дали 120 млн. по този кредит, да разрушат това, което са направили"" -e да ама вчера в интернет пишеше че "Росатом" или там квито са ще искат неустойка от 1 милиард лева.Или нещо от сорта.
53
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
vsichki pluiat boiko borisov a nishto za izmenicite i predateli kato stanishev kostov dogan parvanov koito sa sazdatelite na grypirovkite v balgaria koito destvat i v momenta v borbata za vlast i lichno oblagodetelstvane obezatelno.
52
4
 
27
 
! Отговори
Дядо Петър преди 12 години
Титаничната борба на Рапона с Доган завърши с колосален успех за Рапона - гътнато беше едно барбекю.Така ще завърши и тази му битка.ЗАЩОТО ОСВЕН ЧУКАНЕ НА СТОЙКИ ПРЕД ПИКЛИВИ ЖУРНАЛИСТКИ ОТ ПРОДАЖНИ МЕДИИ, ТОЯ НЕ ЗНАЕ И НЕ МОЖЕ НИЩО ДРУГО.(Пардон, и ритане на футбол на малки вратички В РАБОТНО ВРЕМЕ).
51
18
 
5
 
! Отговори
Робин Худ преди 12 години
Придобитата ел.енергия от затоплянето на вода чрез разгреждане на атома е най-скъпия и най-опасния начин за произвеждане на ел.енергия. Всеки който мисли по друг начин не е грамотен, не е запознат или е просто *** Трябва да се сложи край на разграждането на хим.елементи с цел топлене на вода веднъж завинаги ако искаме бъдеще за човечеството и планетата земя
50
2
 
22
 
! Отговори
edin преди 12 години
Той, че мача си играе, то това е ясно, то друго не прави, но да не забравяме, че казваше на гърците да вземат и да си намалят заплатите... Какво стана - гърците заплатите не си намалиха, но Чебурашка се възприема като посмешище по всички страни. Напомням Катар. Много с размах го дава, но реално получава шут, понеже е шут.
49
32
 
14
 
! Отговори
Вагнер преди 12 години
На вас Бойко мое и да не ви аресва,ама на мен ми аресва.Човеко мисли за бъдещето ни...та дори и за вашето.(за кашкаваладжиите става дума)Първия българин министър председател от 20 г. е Бойко.Казвам "Българин",а не е *** или Ром.
48
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Другари,Всички знаем, че Партията винаги се е нуждаела и продължава да изпитва остра нужда от свежи финансови постъпления, за да води успешна борба със световния империализъм и дребнобуржоазните елементи, които слагат прът в колелото на световната история и пречат за пълната победа на пролетарската революция! Вече три десетилетия проектът "Белене" осигурява значителен финансов ресурс на партийното ръководство и Политбюро, другари, а класовият враг в лицето на империалистическата хунта ГЕРБ е на път да прекрати финансирането на Партията и да я постави на колене пред световния враг! Ние трябва да се противопоставим решително на тези опити, другарки и другари, и с всички средства да се борим за възстановяването на проекта "Белене" и финансирането на Партията! Ура, другари и другарки! Да живее тринадесетия конгрес на БКП!
47
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя пък Тиквата, освен да риве по телевизията като ощипана абитуриентка и да реже лентички на открити преди години заводи друго нищо не може. Има една дупка на пътя пред блока от първият му мандат като кмет и от тогава все я ремонтират и все не могат да я оправят, а той ми говори, че ще строи атомни и газови централи. Тоя за нищо не става освен за клоун в пътуващ цирк. Циркаджии!
46
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
* Боко Тиквата не прави подаръци за Коледа. Ако доживеете до Коледа, то това е подаръка от Боко Тиквата.* Причината новородените бебета да плачат е, защото се появяват във свят с Боко Тиквата.
45
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** ***
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
boiko pusna goljam pas na purvanov d aspecheli,v zamjana poluchava beznakazano ottegljane i jivot deto ti darode plati i dezata ti schte plaschtat ,kakto na zarja dezata deto karat benmtlita a tvoite narode njmat i kolelo
43
5
 
26
 
! Отговори
boy преди 12 години
K A R I K A T U R A !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
42
3
 
20
 
! Отговори
ЯАОЖГТН преди 12 години
СМЕЩКОООООО...........
41
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От цялата работа рзбрах едно - мутрата е платено *** на руснаците, дава им 7-ми блок в Козлодуй и Белене да си вършеят с газта.Ако не сте го рабрали това, значи сте кьорави
40
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Народен съд за виновниците по проекта Белене и загубите по него !
39
2
 
14
 
! Отговори
Турчин преди 12 години
Не сме народ, не сме народ, а ***,хора, дето нищо не щат да вършат.Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.И не знаем, не можеме, не щемеда работим за себе си със време.Само знаем и можеме, и щемеедин други злобно да се ядеме...Помежду си лихи, буйни, топорни,пред други сме тихи, мирни, покорни...Все нас тъпчат кой отдето завърне,щот сме туткун, щото не сме кадърни...Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -а всякому мерамът е развала...
38
8
 
43
 
! Отговори
ПАНОРАМАТА преди 12 години
Гледах Панормата тази вечер. Не ми харесва този човек. Лаладжия. Имахме на село едно време един такъв. Той свърши зле, но с този ние ще свършим зле! Не ми харесва. И туй то.
37
6
 
24
 
! Отговори
Резултатат преди 12 години
Ние мача си го играем на наша територия а резултата Руснаци и Американци е много на 0 срещу България ай въри го разбери. Тикво тикво жална ни е майка на нас заради такива кйрлежи като тебе.
36
7
 
25
 
! Отговори
Белене преди 12 години
Абре атомна централа във Белене може да нямаме ,но си имаме затвор във Белене за такива Тикви горе на снимката