Русия сваля цената на газа с 11%

Газпром е обявила интерес към строежа на газова централа в Белене
30 мар 2012 16:50, Елка Василева
280
Русия сваля цената на газа с 11%
Снимка: архив, Reuters

Русия ще направи отстъпка в цената на газа за България от около 11 процента, считано от първи април. Това съобщи в Москва министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев след срещи с вицепремиера Игор Сечин и руския си колега Сергей Шматко, и с ръководството на "Газпром", съобщи БНТ.

Намалението ще важи през следващите 9 месеца.

Газпром е обявила интерес към строежа на газова централа в Белене, съобщи пък БНР. В руската компания ще проучат възможността за участие в изграждането й.

Още по темата

Въпреки очакванията за напрегнати разговори и съобщенията в руските медии за възможни санкции срещу България заради отказа от АЕЦ "Белене" според министър Добрев никакви подобни претенции не са били предявени на срещите. Те са преминали в конструктивен дух.

България е поела ангажимента да заплати всичко, което е произведено до момента за АЕЦ "Белене", стана ясно от думите на министър Добрев след срещата му със заместник-председателя на правителството Игор Сечин. През април работни групи ще уточнят за каква стойност става дума. Според министър Добрев България има да доплаща около 180 милиона евро.

Русия ще се включи и в работата по трансформиране на проекта „Белене” от два в един ядрен блок, който ще бъде монтиран в Козлодуй. По време на разговорите изобщо не е ставало дума за компенсации, които България ще дължи, както пишеше в руската преса.

Сечин и Добрев констатираха, че след разговорите на премиерите на двете страни Владимир Путин и Бойко Борисов е налице политическа воля за решаването на всички тези въпроси и сега на тях им остава само да уточнят детайлите. Министър Добрев оцени пред българските журналисти срещите си в Москва като "много ползотворни" и "приятелски".

Министърът на икономиката и енергетиката е в Москва начело на 11-членна българска делегация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо не изтрихте No180? Ако напиша същите думи нали ще ме резнете за днес! Е, не съм ги написал, но важат и за 180-ия, и за вас. А уж имате правила...Излиза,че взимате страна, а това не ви е разрешено. Абе, пазете си лебеца!
233
1
 
2
 
! Отговори
До 265 преди 12 години
Ти си гениален! Трябва незабавно да те вземат за Началник на щаба на генералните щабове (иили както се казваше тази длъжност). Просто и ефективно - Путин, Медведев и генералите им барабар цузамен с ядрените куфарчета взети за заложници! Сигурно е лесно. Няколко каубоя, трима тюлена и Арни за разкош и все, пиздец котьонку! А помниш ли как завърши една хеликоптерна разходка до Иран? Ех, много филми гледаш!
232
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Драги поклонници на Бойко Бодигарда, нали не обслужва руски интереси и за това нямало да строи АЕЦ Белене, но руската компания Газпром, ще построи там газова централа, още ли не разбирате как ви мотае вашто слънчице, три пъти ще ви мине майките, а после ще ви пита искате ли да си купите амфета от него.
231
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Иран е трън в очите на американците, защото има богати залежи на евтин петрол и продава на Китай. Израел е много важен за ЕС заради контрола над Суецкия канал, където минават танкерчетата с петрола за ЕС. Има голяма опасност на власт в Египет да са Ал Кайда и да блокират канала. Русия пък си е велика сила, но не забравай и за готвения ракетен щит на НАТО именно срещу руските ядрени ракети. Русия трябва да поддържа модерни технологии, иначе рискува да бъде победена накрая.
230
0
 
5
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Да се надяваме, че няма да има война. А що се касае до турция-тя навлиза в нашия ареал и на България. Русия е силна и мощна държава и никой няма да посмее да я нападне-най-малкото пък Турция, било то заедно със САЩ. Говорят се много неща, всява се много страх, пишат се много книги, печелят се пари итака..ти навярно си по-млад и се впечатляваш от приказки, но гледай действия, слушай слушай старата си кака еврейка:))
229
2
 
1
 
! Отговори
до Нина преди 12 години
Нинке, а за дебели кинти кораба се забучва като ютия на долу.
228
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Просто няма как да няма война, ако не я почне Израел след две три или четири години ще я почне Иран. И какво може да направи една демонстрация от няколко стотин пацифисти в Израел, нищо. Иначе имаше записани за участие 2000 души ама просто не дойдоха всички.
227
1
 
3
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Има една група "Ъпсурд", която слушавв, в една песен много правилно казаха "за тънки кинти кораба потъва"
226
3
 
4
 
! Отговори
Нина преди 12 години
доброволното отказване от развитие на ядрена програма е доста красноречива за това, което написах. тотално предателство на българския национален интерес отново.
225
1
 
5
 
! Отговори
Нина преди 12 години
най-добре е война да няма, преди няколко дни имаше голяма антивоенна демонстрация в Израел. А за зависимостта на българия си прав. Жалкото е, че БГ политиците търгуват с България. Те знаят за всички проблеми, но не им пука, България е на борсата за продан.
224
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докато Обама стои в овалния кабинет Иран ще си разиграва кончето както си поиска. При тази ситуация единствения шанс за Израел е да нападне Иран и да очаква, че Иран веднага ще нападне базите на САЩ в персийския залив и по този начин САЩ волю-неволю ще воюват срещу Иран. Другото е Израел да чакат смяна в Белия дом, но тогава може да бъде твърде късно вече, още повече че смяната може да стане и след 5 години.
223
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не може да се каже точно, а просто го дадох като пример и идеята ми беше, че все пак Русия си е сила и се съгласих с тебе, че не бива да изпадаме в крайност и да изпадаме в тотална зависимост от Турция и САЩ. Засега май военнополитически и икономически България стана много зависима от Турция и САЩ и това не е никак добре и всички виждаме, че България е в тотална криза вече 23 години.
222
1
 
2
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Пък и сега в световната преса излезе новина, че сащ СА НАПИСАЛИ ПРОТЕСТНА НОТА ДО МСКВА В ПОВОД НА ТОВА, ЧЕ руснаците били подслушвали телефона на американския посланник и са прехващали електронните му съобщения...руснаците също не са лесни или безобидни.
221
1
 
3
 
! Отговори
Нина преди 12 години
А нападение над Русия ще бъде наиста самоубийствена мисия, както и нападение над Китай. Останалото е демагогия, всяване на страх, политика..
220
1
 
2
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Гарантирам ти, че това няма как да стане. Това вече са много конспиративни ткеории...да, да те и с извънземни нали бяха в съюз..като цяло американците ми падат в очите, особено след като оповестиха секретни документи, които им бяхме предали по повод евентуален удар по Иран и какво бе това "случайно" изтичане на секретна информация? Реално вече ги обвинихме открпито в предателство. Въпросът е, че се уплашиха от Иран. Американците определено си гледат тях си и не са самоубийци.
219
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ядрена сила като Русия не е неуязвима, например достатъчно е САЩ да успеят да заловят Путин и Медведев и висшите им генерали за заложници и така на практика ще имат контрол над руските ракети и подводници. Без ракети и подводници, ядреното оръжие на Русия е блокирано.
218
1
 
2
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Реално нещата са сложни-Русия сдържа САЩ, САЩ сдържа русия, Китай сдържа и двете, Израел сдържа мюсюлманския свят. Подобна инвазия в русия е немислима по никакъв начин.
217
4
 
3
 
! Отговори
до Нина преди 12 години
Нина, разбери, тезата че Турция е най големия враг на България се разработва единствено в руската геополитика и никъде другаде. Това е останало като наследство на днешна Русия от времето на Александър 2. Всеки който засвири на тази струна в България е ясно, че е руски слуга. По този начин само се издавате и се излагате. Не мога да разбера защо такива *** разработват геополитическите стратегии на Москва спрямо България.
216
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе май аз не съм болен, защото ако бях, щяха да са болни и американските политици, чиито изказвания ти цитирам:)
215
0
 
2
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Имаше една статийка за контролира ядрена война..аз не зная откъде си го прочел това, но е много трудно да стане, Русия има ЯО и на подводници. Реално те ще прибегнат до тотален ядрен удар по САЩ. Затова е ядрения арсенал-има сдържащ ефект, за сдържане от подобни глупости.