Чудовищно! 16-годишно сираче тежи 10 кг

Потресаващи нарушения в социален дом в Плевен
Обновена: 6 апр 2012 16:33 | 6 апр 2012 16:30,
214
Чудовищно! 16-годишно сираче тежи 10 кг
Снимка: архив Булфото

Драстични нарушения са открити в Дома за медико-социални грижи за деца в Плевен при внезапна проверка на здравния министър Десислава Атанасова.

Тя е била извършена по сигнал за нередности в социалното заведение от неправителствена организация, съобщиха от здравното министерство.

Констатациите от проверката са потресаващи. В едно от отделенията имало 16-годишно дете с тегло под 10 килограма, други 16 -годишни с тегло 16 кг, и  10-годишни, тежащи по 5-7 килограма.

„Недопустимо е да виждаме дете на 16 години с тегло под 10 кг и обяснението за това не могат да бъдат единствено аномалиите в неговото развитие”, категорична е Десислава Атанасова.

Според нея децата не са хранени нормално. Според данни на предварителната проверка за едно хранене са отделяни максимум по 5 минути.

Храната пък била давана смесена – първото, второто и третото ястие в шише с биберон.

Установени са пропуски при съхранението на хранителните продукти. Имало и съмнения, че децата се отглеждат с памперси, защото помещенията миришели на урина, а в пералното помещение били открити чаршафи с урина. Персоналът обаче твърдял обратното.  

Домът в Плевен е сред най-големите в страната и в него в момента са настанени 154 деца. За тях се грижат над 170 души персонал, в това число лекари, медицински сестри, рехабилитатори и възпитатели.

„Категорично смятам, че въпреки това не се осигуряват необходимите грижи за тези деца”, отсече новоизбраният здравен министър.

Имало  деца на 2,5-3 години, които не ходят самостоятелно в тоалетна, не говорят или почти не ходят.

"За децата трябва да се осигури друга среда за достоен живот, затова домът е включен в програма за деинституализация", допълни Десислава Атанасова.

При проверката са констатирани сериозни нарушения и в счетоводната, и складова отчетност на дома. Един от примерите е за получено дарение от анонимен подател с неизвестно съдържание, за което никой не е извършил необходимия санитарен контрол.

„След приключване на проверката в дома в Плевен ще бъдат предприети строги дисциплинарни санкции по отношение на виновните лица в съответствие с трудовото законодателство на страната”, категорична е Атанасова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
12
 
37
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ ДРЪНКА ТОЯ ПЕДИАТЪР .. ТОЯ НЕЗНАЙ ЩО Е ДМСГ .. И ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ :) ЕЙ ***
98
10
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
егати и държавата! за бездомните *** и за *** има милиони, а за тези деца - нищо! тез кучета да не би да са им любовници та толкоз ги е грижа ! срам! не санкции, а съд и конфискация на имущество на виновниците! срамота! 21 век!
97
8
 
58
 
! Отговори
само в Бг преди 12 години
Политици,*** ,*** ,далавери,търговии,на всички нива и във всички сфери ,алкохол,дрога,убийства,САМОУБИЙСТВА,изнасилвания ,кражби ,БОНУСИ,......И всичко отрицателно от целия свят в.....България!Това ли заслужава един бял народ в ЕС,.....вече!
96
9
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТЕЗИ ПОТРЕСАВАЩО--УЖАСЯВАЩИ ОТКРИТИЯНЕ СА НЕЩО НОВО , ВСЕКИ ПЪРВИ ПЕНСИОНЕР Е В СЪЩОТО СЪСТОЯНИЕ.НО ПРОБЛЕМА Е В ТОВА ЧЕ НИКОИ НЕ ИСКА И НЕ СМЕЕ ДА ПОКАЖЕ УЖАСЯВАЩАТА КАРТИНА И ПОТРЕСЯВАЩАТА ДЕИСТВИТЕЛНОСТ В СТРАНАТА НА ЧИРУСИТЕ--МУМИИТЕ И ДУХОВЕТЕ , УПРАВЛЯВАНА ОТ УГОЕНИ--КРЪВОЖАДНИ *** НАРЕЧЕНА БЪЛГАРИЯ.
95
9
 
51
 
! Отговори
do 100 преди 12 години
Г-н Педиатър само в България ли тези деца нямат гълтателни рефлекси? Защото ние и румънците сме единствената страна от ЕС с подобни домове и страшни гледки. 2 -3 годишни деца, които не са ставали? Вие ходили ли сте в такъв дом? Знаете ли колко лесно хвърлят всички деца под общ знаменател, независимо дали въобще има заболяване? Тези сигнали не са случайни, те идват от хора, които имат съвест. 170 човека персонал как ви се струва? Идва Великден, църквите ще са пълни, дано има и възмездие един ден
94
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей, "българи", поучете се от бездомните кучетата. Те по-добре се грижат за малките си!
93
10
 
35
 
! Отговори
Калин преди 12 години
идете в дом другарче във варна .. жива ше ви изядат децата .. не виждали човек, психолога им .. наскоро завърши психология ..инак си работеше с култовото образование историчка :) *** нали ев нечия .. *** .. !!
92
9
 
37
 
! Отговори
момче на 19 преди 12 години
що за държава сме!!!! Срам!!!
91
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки ден застреляни, обесени, заклани, изгорени, умрели от глад и надзиратели в безупречни униформи, които ни обясняват, че живеем в рая. Всеки ден. Това не е държава, това е Бухенвалд.
90
10
 
36
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ЕЙ ПЕДИАТРЕ ...*** ПРАКТИКУВАЙ В БЕЛИТЕ СТРАНИ... ТА ВКАРАТ У ПАНДЕЛО :)
89
9
 
45
 
! Отговори
апел преди 12 години
Да се заведе под съдебна отговорност ръководството на Дома!!!!Трябва да си ЧУДОВИЩЕ, за да оставиш децата на анорексично хранене.
88
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След приключване на проверката в дома в Плевен ще бъдат предприети строги дисциплинарни санкции по отношение на виновните лица в съответствие с трудовото законодателство на странатахмза такива трябва затвор не дисциплинарно наказание
87
9
 
38
 
! Отговори
Алабала преди 12 години
Явно има пари - за 170-те същества, които работят в този дом!!! Не винете природозащитниците за случващото се в този дом - те си имат кауза и вярват в нея и си я поддържат, затова "вият"!!! Евала за което!!! Ти каква кауза имаш - освен да се чудиш какво да напишеш в нета, какво ще направиш ТИ по въпроса??? Събери хора и почвай да виеш и ти...да ама не...по-лесно е да си цъкаш на клавиатурата!!!
86
8
 
45
 
! Отговори
показен разстрел ! преди 12 години
170 човека персонал за 154 деца !!!! Тези деца трябва да са най-угрижваните деца в цяла България ,а не да са живи скелети !!! От тези 170 човека сигурно работят не повече от 7 останалите са просто на хартия за да прибират едни хора едни пари ! Да крадеш от болен а още повече от болно дете си за показен разстрел !
85
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АНЮ КАКВО ТИЕ Е ВИНОВЕН СВЕТА, ЧЕ НЯКОИ Е НА ДАЛАВЕРА .. И 170 УРОДА СЕ ХРАНЯТ ОТ ГЛАДНИТЕ ДЕЦА .. В ДОМА!! ТОВА ГО ИМА САМО ТУКА В ЕВРОПЕЙСКАТА СТРАНА БЕГЕ .... КОМУНИЗЪМ Е .. АКО НЕ ВЯРВАТЕ ПИТАЙТЕ ДИРЕКТОРА НА ДОМА И ПЕРСОНАЛА ..ПОДАЙТЕ ДОКУМЕНТИ ДА ВИДИМ ДАЛИ ЩЕ ВИ ВЗЕМАТ ТАМ :)ВСИЧКИТЕ СА НАВЪРЗАНИ
84
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Знаех си аз че пак кучетата ще са виновни. Сега са виновни затова че са живи. Между другото - пари има и за кучета и за сираци, просто ги крадат, а тъпите *** от стадото се пенявят по форумите.
83
9
 
39
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ДОБРЕ, ЧЕ НОВАТА МИНИСТЪРКА Е ИЗЛЯЗЛА НА РАЗХОДКА ТА ИНАЧЕ .. КОИ ЗНАЕ С КОЛКО ЩЯХА СЕ УВЕЛИЧИ ДЕТСКАТА СМЪРТНОСТ :) ПОПИТАЙТЕ ТОТЬО .. МЛАДЕНОВ .. КАКВО ПРАВИ .. И С КАКВО СЕ ЗАНИМАВА .. ШЕ ВИ ИЗЛЪЖЕ
82
10
 
39
 
! Отговори
Ано преди 12 години
Оооо, боже :(((( Не може да се случват такива неща... В тая *** *** държава .. и тоя *** несправедлив свят:((Горките деца..
81
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айдее, изскочиха вонящите *** като *** и онбашията - известни форумни ***, хранещи се с човешко нещастие и радващи се на детска смърт.
80
9
 
47
 
! Отговори
!!!! преди 12 години
"Храната пък била давана смесена първото, второто и третото ястие в шише с биберон."Дори само за тази гавра персоналът трябва да отговаря като за престъпление-нека в затвора така да им поднасят СМЕСЕНА храната и да им е СЛАДКО!!!!!