Чудовищно! 16-годишно сираче тежи 10 кг

Потресаващи нарушения в социален дом в Плевен
Обновена: 6 апр 2012 16:33 | 6 апр 2012 16:30,
214
Чудовищно! 16-годишно сираче тежи 10 кг
Снимка: архив Булфото

Драстични нарушения са открити в Дома за медико-социални грижи за деца в Плевен при внезапна проверка на здравния министър Десислава Атанасова.

Тя е била извършена по сигнал за нередности в социалното заведение от неправителствена организация, съобщиха от здравното министерство.

Констатациите от проверката са потресаващи. В едно от отделенията имало 16-годишно дете с тегло под 10 килограма, други 16 -годишни с тегло 16 кг, и  10-годишни, тежащи по 5-7 килограма.

„Недопустимо е да виждаме дете на 16 години с тегло под 10 кг и обяснението за това не могат да бъдат единствено аномалиите в неговото развитие”, категорична е Десислава Атанасова.

Според нея децата не са хранени нормално. Според данни на предварителната проверка за едно хранене са отделяни максимум по 5 минути.

Храната пък била давана смесена – първото, второто и третото ястие в шише с биберон.

Установени са пропуски при съхранението на хранителните продукти. Имало и съмнения, че децата се отглеждат с памперси, защото помещенията миришели на урина, а в пералното помещение били открити чаршафи с урина. Персоналът обаче твърдял обратното.  

Домът в Плевен е сред най-големите в страната и в него в момента са настанени 154 деца. За тях се грижат над 170 души персонал, в това число лекари, медицински сестри, рехабилитатори и възпитатели.

„Категорично смятам, че въпреки това не се осигуряват необходимите грижи за тези деца”, отсече новоизбраният здравен министър.

Имало  деца на 2,5-3 години, които не ходят самостоятелно в тоалетна, не говорят или почти не ходят.

"За децата трябва да се осигури друга среда за достоен живот, затова домът е включен в програма за деинституализация", допълни Десислава Атанасова.

При проверката са констатирани сериозни нарушения и в счетоводната, и складова отчетност на дома. Един от примерите е за получено дарение от анонимен подател с неизвестно съдържание, за което никой не е извършил необходимия санитарен контрол.

„След приключване на проверката в дома в Плевен ще бъдат предприети строги дисциплинарни санкции по отношение на виновните лица в съответствие с трудовото законодателство на страната”, категорична е Атанасова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
9
 
39
 
! Отговори
ДО 87 преди 12 години
И ЕТО ОТНОВО ДРАСКАЧИТЕ! КАКВО ТИ Е ВИНОВЕН БОЙКО МИ КАЖИ? БОЙКО ЛИ Е ВИНОВЕН, ЧЕ *** ТЕ Е РОДИЛА ***/А?! ПЪЛНО С НЕКАДЪРНИ *** ТУКА!
78
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
BOIKO BOIKO KRADI KOLKOTO MOJE 4E OSHTE MALKO SI NA VLAST:)
77
8
 
43
 
! Отговори
срам преди 12 години
За хората храна няма - за уличните кучета бол,мизерен народ, скапана държавица
76
8
 
40
 
! Отговори
Калин преди 12 години
брей този персонал ОТ 170 ДУШИ!!! И КОЛКО ПРИМАТА ..ОТ СОЦИАЛНИТЕ ОЩЕ ЕВАЛА ..!! ЕВАЛА
75
13
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нещо ми се струва невъзможно да е 10 килограма!
74
9
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Постоянни проверки! Да не ги оставят намира! Постоянен тормоз на администрацията на всички домове, докато се научат да не пипат!Само... дали няма да се наложат проверки и на проверяващите?! :-(А освен престъпление е и тежък грях да крадеш от сирак, но нашата църква пак ще си мълчи...
73
8
 
55
 
! Отговори
Къде са парите! ? преди 12 години
Пари за болните "няма" но управителя на болница Лозенец с 15 000лв. бонус всеки месец, а с тия 15 000 могат да се хранят тези деца цял месец! Така че тази *** в парламента да не разправя че пари за Болните няма! Ако няма е заради техните тлъсти и незаслужени БОНУСИ!!!!!!
72
9
 
39
 
! Отговори
сиси преди 12 години
Тъжно е да пишат коментари и такива с една мозъчна гънка като ,,онбашията,, ,коѝто със сигурност не е бил изоставен.
71
10
 
34
 
! Отговори
izbiagala ot BG преди 12 години
Dokato ne po4nat da gi besiat po plo6tadite tezi prestaplenia niama da sprat. Otkade ima tolkova mnogo *** bezsurde4ni v tazi darjava ne moga da si obiasnia. Abe ku4e da e na ulicata 6te go nahrani6 a bolni osakateni po rojdenie deca kak da ne gi sujali6 . Ujas ...
70
10
 
34
 
! Отговори
VAL преди 12 години
Dano da si vzemat merki i da se nakajat vinovnicite, a ne da ostane samo kato alarm....Shtoto samo vdigat shum i s tova se prikliu4va!Do koga shte e tova , do koga????
69
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А защо проверка се прави чак сега? Кой е отговорен за тези домове?
68
8
 
40
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Сега ще уволним няколко човека, ще постегнем дисциплината, ще пообучим допълнително хората, ще преместим тези деца в друга пострйка - малка и цветна и ще си легнем спокойни.Само че къде е Дороти, за да проявим елементарна човечност?
67
12
 
36
 
! Отговори
кои са нахранени преди 12 години
Улично куче нападна момче близо до училището му. 11-годишният Ники Илиев пострадал, докато отивал да играе мач със свои приятели. Инцидентът станал на ул. Княз Батенберг в Дупница на няколко метра от школото Св. Св. Кирил и Методий. Голямото куче безпричинно се хвърлило върху Ники и го захапало за лявата ръка. Децата се развикали и възрастни минувачи откарали пострадалото хлапе в болница. Лекарите твърдят, че почти не минава ден без да приемат пациенти, надупчени от кучешки зъби.
66
8
 
37
 
! Отговори
б преди 12 години
62 - теб как не са те изоставили по твойта логика, не знам.
65
9
 
37
 
! Отговори
б преди 12 години
***, много си прав и това което си написал е напълно възможно и както виждаме в стила и манталитета на българина!
64
9
 
40
 
! Отговори
б преди 12 години
хайде сега, всичките тия, дето ревете само децата това, децата онова - вдигнете са на протест!!! да видите, че има и по-страшни неща от кучетата и може да ги извърши само човека!
63
9
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако ставаше дума за кучета - един куп природозащитни организации щяха да завият до луната. Ама нали са деца - кучета ги яли, да умират. Нали не са ***, а и какво се печели от някакви деца - от тях облаги няма, я от кучетата колко пари се лапат под масата от субсидии от ЕС. От децата пари няма - да измират. Точка. Що за изродено общество сме?!? Хайде бе кучезащитниците - докажете, че не ви вълнуват парите, защитете и децата!!!
62
14
 
49
 
! Отговори
Гошо Пернишкия преди 12 години
Важното е, че има пари за пумиярите! По няколко милиона за 500 кучета. Няма такава държава!
61
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За празниците дали ще има семейства които да вземат по 1-2 дечица да ги сложат на домашна трапеза за да почувстват и те че са българчета на свят празник.Повярвайте ми чувството е неповторимо.
60
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
za Ombashiqta - ne te e sram, glupako.Kirliv pes! koi si ti da sydish i da davash mneniq za decata!