Благодатният огън вече е у нас

Той ще бъде раздаден на църквите из цялата страна
Обновена: 14 апр 2012 21:19 | 14 апр 2012 21:18,
194
Благодатният огън вече е у нас
Снимка: архив, Булфото

Благодатният огън, който всяка година на Великден слиза на Божи гроб в Йерусалим, пристигна в България.

 

Той беше донесен на родна земя от Пловдивския митрополит Николай, който бе начело на българската делегация. Кацането на самолета в Пловдив се забави с около един час. Огънят бе пренесен в метален контейнер, а премиерът Бойко Борисов е разрешил за целта да се използва  правителственият самолет. Стотици вярващи посрещнаха Благодатния огън от Йерусалим. 

„Да пребъде благодатта, светлината на свещения огън да озари всички ни. Христос Воскресе!”, заяви митрополит Николай на слизане от самолета. 

На летището в Пловдив го посрещнаха стотици свещеници от различни епархии в Южна, Източна и Северна България, които взеха частица от Благодатния огън.

Правителственият самолет остана само 15 минути на пистата, след което отлетя за столицата. 

 

Малко по-късно Благодатният огън пристигна и в София. Според православното вярване огънят слиза от небето само в навечерието на православния Великден и се смята, че в продължение на няколко минути той е невеществен - не топли и не изгаря.

"Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно. 

 Вярва се, че огънят "идва" след молитва на Йерусалимския патриарх. 

Благодатният огън ще бъде занесен и в параклиса в сградата на Светия синод, където с литийно шествие ще бъде внесен на вечерната пасхална служба в храма "Св. Александър Невски". 

Пасхалното богослужение за Възкресение Христово - Великден ще започне в 23.30 часа в храма и ще се води от патриарх Максим. Точно в 24.00 часа Негово светейшество ще излезе на площада пред храма и ще възвести Христовото Възкресение с думите "Христос Воскресе". Събралите се вярващи ще му отговорят с "Воистина Воскресе".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Става дума за вяра, диви безверници не ви ли е срам да пишете такива простотии на най-светлия празник, като всичко в държавата ни и не малка част от отците са се комерсиализирали, желателно е да влязат в релси, ама като гледам много от вас с какво са по различни, като си избивате комплексите, хвърляте злоба и жлъч независимо по какво е
57
2
 
7
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
Модчето, бе ти не разбра ли, че не можеш да ме изтриеш???
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а главният светец на държавата Боко Кратуната дали лично е асфалтирал с пепъл пътя за огъня?
55
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Do 91 на какво дередже сме много сме си добре пием си бирата и се забавляваме с будалите, на които евреите им пробутаха пак номера със свещта напоена с бял фосфор.Мистър Сенко ги прави тези номера.Освен да го направим светец
54
7
 
15
 
! Отговори
войнствен атеист преди 12 години
Колко зле тряа да си, за да вярваш в подобни трагикомични безумия?Да ви *** на благодатния огън, с други думи! Ще бъде "благодатен" само ако ви изгорят нещастните църквички!
53
15
 
6
 
! Отговори
костовист преди 12 години
Иван Костов спаси България от пълна разруха и спря хиперинфлацията. Той ни отвори вратите към ЕС. Костов е единственният български политик за последните 20 години. ИВАН КОСТОВ.
52
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
много нещастна *** тука се събрала бе - затова българите са на това диридже - по злобни са от бездомните *** на улицата и по нещастни ..
51
3
 
9
 
! Отговори
СВЕТИ ДОНОСНИКОВ преди 12 години
Църквата да вземе да канонизира боико тиквата приживе във СВЕТИ БОИКО ВТОРИ ***. Защитник на убииците на народа кучециганската чума
50
8
 
5
 
! Отговори
Иван Грозний преди 12 години
Татарите нямат нищо общо с простотията на копелдаците, дето се пробват да спамят за МОЕ забавление тук. Това са си читави хора, дети ние хич не ги интересуваме. Тук простотиите се пишат от ***, наследници на БКП-то, дето след като се разпадна стана СДС, ДПС, и каквото се сетите още. Но с удоволствие ще почета още малко идиотии. Действайте, кретенчета! Марш да пишете още... ***... Хахахааааааааааааааааааааааааа
49
1
 
6
 
! Отговори
до 69 преди 12 години
Дамян Дамянов.
48
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пироманска идилия, ама ортодоксална. Поне да оползотворят огъня с няколко максудистични кладички... Ми, така де!
47
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ае стига, допреди 30 години хранили църквата, сега са големите християни...да си "вярващ" е *** позьорството - като всичко останало в България.
46
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дано донесе много здраве и късмет на всички българи, и по-добри дни на целия народ, въпреки че има много жалки *** които не зачитат собстевената си религия и култура .
45
1
 
14
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
О, мой боже, правий боже! Не ти, що си в небесата, а ти, що си в мене, боже - мен в сърцето и в душата... Не ти, комуто се кланят калугери и попове и комуто свещи палят православните скотове; не ти, който си направил от кал мъжът и жената, а човекът си оставил роб да бъде на земята; не ти, който си помазал царе, папи, патриарси, а в неволя си зарязал мойте братя сиромаси; не ти, който учиш робът да търпи и да се моли и храниш го дор до гробътсамо със надежди голи; не ти, боже на лъжците, на безчестните тирани, не ти, идол на глупците, на човешките душмани! А ти, боже, на разумът, защитниче на робите, на когото щат празнуват денят скоро народите! Вдъхни секиму, о, боже! любов жива за свобода - да се бори кой как може с душманите на народа. Подкрепи и мен ръката,та кога въстане робът, в редовете на борбата да си найда и аз гробът! Не оставяй да изстине буйно сърце на чужбина, и гласът ми да премине тихо като през пустиня!...
44
4
 
5
 
! Отговори
до светия синод преди 12 години
Дедо поп да вземе тоя огън и да изгори *** и пумярите . Да видим и ние Българският народ нещо полезно от тая църква и тия килимявки .
43
2
 
12
 
! Отговори
митрополит Ники преди 12 години
Кризата свърши братя и сестри.Огън имаме и няма да ни трябва газ,бензин и АЕЦ.И гладът свърши нашия бог ще ни нахрани с един хляб и 5 риби.И смърт няма да има защото ще ни каже как се възкръсва.Ще ми каже ама като го видя.......
42
5
 
4
 
! Отговори
Botew преди 12 години
Абе, Кашчеи Такованной, що не вземеш да си кажеш отде преписа бе, нещастнико.
41
2
 
8
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
Ха-ха-ха!*** мръсен, Ботев ли ще триеш, бе?
40
1
 
12
 
! Отговори
Гангстерс парадайз преди 12 години
Душата ми вихрушка я обрули,защо я пуснах гола и пешасред вашите ласкателства и хули...Защо ви дадох своята душа? Защо ли като храм ви я отворихбез да помисля аз, че някой деннезнайно кой от вас, жестоки хораиконите без свян ще окраде. Не съжалявам, че е пуст олтараи че вратите са разбити с бяс,но съжалявам че със свойта вяраднес няма где да се помоля аз. Душата ми, обрулена и мъртвапустее без икони и олтар...Във нея аз ви пуснах като в църква,а трябваше да сложа катинар!
39
12
 
6
 
! Отговори
Гого Клисаря преди 12 години
Абе, вие в Интернето сте били много прости бе - те верващите отдавна са в църквата, тук са чекиджиите. Аз добре, че имам лаптопче в камбанарията да им тегля на чекиджиите по една майна. и не само на тях, а и на тъпите иноверци, дето им търпим верите, техната верица, а сега се им седнали копеленцата да спамят. Искате ли за празниците на другите религии да напълним ИНЕТа с тъпотии? Или да изкараме копеленцата, дето пишат глупости на показ - нали не го искате, маминки и татенца? ***...