Съседски разногласия спират санирането на панелките

Заради няколко души не може да се кандидатства за финансиране
Обновена: 22 апр 2012 08:51 | 21 апр 2012 21:10,
228
Съседски разногласия спират санирането на панелките
Министър Лиляна Павлова представя проекта за саниране на панелки в Пловдив. Снимка: БТА

Българите не могат да санират жилищните сгради заради дребни разногласия. Това стана ясно по време на срещата на регионалния министър Лиляна Павлова със собственици на стари блокове в Пловдив.

Оказва се, че масово заради няколко души във вход не може да се направи сдружение, което да кандидатства за отпускането на средства за саниране на сградите по европейски програми.

Голяма част от жилищните блокове в България са на възраст от половин век. Покривите текат, а вътре е студено, защото процепите са навсякъде.

„В моя блок има 108 апартамента и някои от хората не искат да дадат пари за ремонт и саниране на блока и така общите проблеми не могат да се решат”, разказа пред Dnes.bg пловдивчанката Катя Чобанова.

Жената искаше да се оплаче на регионалния министър Лиляна Павлова и да я попита какво да прави, но не успя, защото министърката закъсня за срещата с гражданите близо 2 часа и остана под тепетата едва 15 минути.

Блокът на Стоян Стоянов е саниран на половина, защото петима души в него не искат да се включат в общо сдружение.

„Сега сградата изглежда като шарен далматинец”, коментира пловдивчанинът.

Според регионалния министър Лиляна Павлова дребните разногласия се оказват сериозен проблем.

„Санирането струва между 3000 и 5000 лева на апартамент средно, така че има вариант и съседите да помогнат на тези, които не могат да покрият сумата”, заяви Павлова пред журналисти.

Хората, които нямат възможност да дадат пари за саниране, могат да изтеглят кредит. Държавата е договорила той да се връща в продължение на осем години, а месечната вноска по него да бъде 35 лева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
3
 
16
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Ще си санирам апартамента когато и както аз си пожелая. Никой не може да ме задължи да тегля кредит когато не искам. Аз може да имам 3 други кредита и да нямам възможност да се заробвам допълнително на банките . На гербаровата *** горе много и здраве ! И да си купи по-широко сако това и е тясно.
170
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Санирането трябва да е задължително и за всички! Не търпи отлагане! Апартаментите в България са частна собственост и решението е просто! Който собственик и няма пари да участва В МОМЕНТА , да получи заем от банката срещу ипотека на апартамента си,пък ако не погасява кредита, банката да има право да го препродаде на нови собственици! Така е в цял свят!
169
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето ви я далаверата. Строителните фирми са на път да отидат в небитието. Не тия дето вече фалираха а тези на "другарите" дето все още кретат. Криза е, пари и поръчки ням, новите апартаменти не се харчат защото хората не вземат кредити и нямат свободни пари. И какво правим сега? Ами много просто, сговаряме се с банките и натискаме правителството да предложи и чрез лобито и парламентарната си група да прокара закон с който да накараме шушляците от панелките да ги санират. Те пари нямат разбира се но нали банките са насреща. Ще ги принудим да вземат кредити и с тях да ни платят. Така банките ще лапат лихви още дълги години, ние ще се нагушим за да не фалираме и парици за изборите на нашите хора ще останат. Та така работата е шест за всички, е ... ония с панелките ще го духат но то неможе всички да са на кяр нали така? Само да не вземат да се светнат шушляците от панелките и да ни погнат с тоягите, че тога си е... мамата.
168
2
 
17
 
! Отговори
n преди 12 години
Хората откъде да вземат пари за саниране в тая криза,държавата да си ги санира.Измислиха хиляди данъци....
167
0
 
13
 
! Отговори
! преди 12 години
Тази трайно е тръгнала по пътя на Фидоска- прелива.
166
0
 
9
 
! Отговори
още демагогия преди 12 години
"Община Пловдив ще освободи от данъци сградите, които се включат в програмата за Енергийно обновяване на българските домове. Условието е жителите в тях да са обединени по Закона за УПРАВЛЕНИЕ на етажната собственост" - облекчението е само за 3 години, не завинаги и то само от данък сгради, не и от ТАКСА СМЕТ която не е данък,но практически утежнява общото данъчно бреме и ще си остане подлежаща за плащане.Като я увеличат,ще компенсират данъчното облекчение и сумата ще е дори по-голяма от преди.
165
0
 
2
 
! Отговори
IP-search преди 12 години
Тръгваш по кабела само направо. После два кабеля на дясно и си у рутеру на човекУ
164
7
 
2
 
! Отговори
Zidarov преди 12 години
koito ne moje da poddarja nedvijima architekturna sobstvenost varhu darjaven teren s kolektiv ot BG narod po BG moderen darjaven standart i zakoni, da si pravi po svoi vkus na sobstven teren sobstvena sgrada spored zakonite v BG ili da ide pod naem nyakade, kadeto go ustroiva spored vkusa mu i jelanieto mu v ednofamilen dom, kadeto ste si pravi kakvoto si iska i vse pak po zakonite v BG.Trudoviat BG narod ima pravo da se radva na miren radosten i stastliv jivot! a ne na ruini i razrushenia!
163
1
 
9
 
! Отговори
ДО 185 преди 12 години
И ЩЕ СТАНЕ СЪЩОТО КАТО С ДАНЪК СМЕТ - ПЛАЩАШ А *** ДРЕМЕ ОКОЛО КОФИТЕ И ГО РАЗНАСЯТ УЛИЧНИТЕ КУЧЕТА.
162
0
 
15
 
! Отговори
alisa преди 12 години
Хората, които нямат възможност да дадат пари за саниране, могат да изтеглят кредит. Държавата е договорила той да се връща в продължение на осем години, а месечната вноска по него да бъде 35 лева. E te suvsem ni vzeha za tupanari.Edna prosta smetka -12 meseca x 35 lv = 420 lv i 8 godini x 420 lv=3360lv - ne6to mai ne se vruzva? Tiq banki bez lihva da davat.......A be gospoda upravlqva6ti q purvo si saniraite tupite glavi........
161
0
 
19
 
! Отговори
хаха преди 12 години
да теглят кредит- да задлъжнават заради прищевките на някой си ***..... Това е простотия.... Хората нямат пари за хляб, те ми говорят за санирвания и глупости! Нека с данъците, които плащаме да се прави това нещо, нали затова плащаме данъци, къде е държавата?!?!?
160
0
 
3
 
! Отговори
Barsev преди 12 години
mediite sto ne pokazvate tesi, deto ne mogat da si sanirat sami i sa protiv saniraneto?!ne e dobra info taka.....pokajete razlichnite mnenia, da dobiem real info......vsichki iskat chista , krasiva,podredena darjava,radosten,stastliv jivot za sebe si i za sledvastite generatzii v BG.....nali zatova jiveem v obstestvo - da si pomagame.....pokazvaite i tesi slabi hora s snimki, tehnite jilista na slabite finansovo hora - da gi vidim i da pretzenim kak da im pomagame......
159
5
 
1
 
! Отговори
christos преди 12 години
suhite kloni gi rejete i hvarlyaite.....koito spavat dobroto razvitie na BG narod i progresa , gi eliminiraite .....izselvaite ....prinuditelno.......s mnogo golemi ogromni globi, publichno poritzanie ili zatvor!!!!!!!!!!red , chistota, krasota,zakonnost ,demokratzia da ima .....plevelite i tranite otskubnete i hvarlete.....individualnite reshenia sa za ednofamilni domove i sgradi po individualen vkus.....kolektivnite - reshava kolektiva!.....na koito ne mu haresva - prav mu pat - da se izselv
158
0
 
4
 
! Отговори
zz преди 12 години
Izlizaite da izmetem tazi *** GERB.Taq murla ne moje da se izburshe za stroitelstvo ste mi govori.
157
0
 
4
 
! Отговори
do 104 преди 12 години
На курсовете за домоуправители, Пехливанов разясни целите на програмата миналата пролет - САМО ТОПЛОСАНАЦИЯ. Хората казаха какви ще са пречките,че са преди всичко, освен от парични, ще са и от законово естество, че е НЕРЕНТАБИЛНО такъв огромен процент пари да отива за самоиздържане на програмата,от ГЕРБ изчакаха изборите, за да уредят за пряк бенефициент общините... А И ЮРИДИЧЕСКО СДРУЖЕНИЕ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ, ЕДИН ОТ КОИТО Е ДЪРЖАВАТА, Е СКРИТА КОНФИСКАЦИЯ НА ЛИЧНОТО ИМ НЕДВИЖИМО ИМУЩЕСТВО.
156
0
 
16
 
! Отговори
Nikolay_H преди 12 години
Е хем пари от Европа щели да отпускат... хем по 3000-5000 лв искат от хората... Тези в София вече съвсем се объркват в лъжите си. А и имат ли представа извън София тези пари колко са много!?!?!? Защото в останалите градове 300-400лв е средната заплата... А тъпоглавия Бойко имаше изказване в което заяви : "Който има работа в България - печели много добре. Няма какво да се оплаквате!"... 300лв заплата добре ли е ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!
155
0
 
9
 
! Отговори
абе българска работа преди 12 години
Те един подпис не слагат ,за да разрешат на комшията да си построи 2 етажа къща ,вие за саниране и не знам си кви глупости ми говорите !
154
0
 
15
 
! Отговори
versaux преди 12 години
Охранени и приличащи на шердени.... това е партокрацията. Да не говорим за самочувствието на провинциалните ***... колкото до дрешките.... Има хора, които и на Карден и на Армани дрешки да сложат, пак ще си изглеждат простички... не всеки е роден да бъде интелектуалец.....
153
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А къде ще отидат хората за времето когато "санират"блока им?А мебелите,покъщитата?Нашите строителни мошенници не бързат,кой ще плаща нахората наема?
152
0
 
13
 
! Отговори
Anonimna преди 12 години
Докога ще вярваме на разни недорасли министри,които искат да напълнят както винаги собствения си джоб и джобовете на приятели и познати отново на гърба на народа.Санирането трябва да бъде за сметка на общините,подпомогнати от държавата,така е навсякъде.Аз лично не вярвам,че санирането ще помогне много,а освен това ние сме последната държава с много лични апартаменти на глава от населението и това е трън в очите на тези,които дърпат конците на нашето правителство.Помислете!