Съседски разногласия спират санирането на панелките

Заради няколко души не може да се кандидатства за финансиране
Обновена: 22 апр 2012 08:51 | 21 апр 2012 21:10,
228
Съседски разногласия спират санирането на панелките
Министър Лиляна Павлова представя проекта за саниране на панелки в Пловдив. Снимка: БТА

Българите не могат да санират жилищните сгради заради дребни разногласия. Това стана ясно по време на срещата на регионалния министър Лиляна Павлова със собственици на стари блокове в Пловдив.

Оказва се, че масово заради няколко души във вход не може да се направи сдружение, което да кандидатства за отпускането на средства за саниране на сградите по европейски програми.

Голяма част от жилищните блокове в България са на възраст от половин век. Покривите текат, а вътре е студено, защото процепите са навсякъде.

„В моя блок има 108 апартамента и някои от хората не искат да дадат пари за ремонт и саниране на блока и така общите проблеми не могат да се решат”, разказа пред Dnes.bg пловдивчанката Катя Чобанова.

Жената искаше да се оплаче на регионалния министър Лиляна Павлова и да я попита какво да прави, но не успя, защото министърката закъсня за срещата с гражданите близо 2 часа и остана под тепетата едва 15 минути.

Блокът на Стоян Стоянов е саниран на половина, защото петима души в него не искат да се включат в общо сдружение.

„Сега сградата изглежда като шарен далматинец”, коментира пловдивчанинът.

Според регионалния министър Лиляна Павлова дребните разногласия се оказват сериозен проблем.

„Санирането струва между 3000 и 5000 лева на апартамент средно, така че има вариант и съседите да помогнат на тези, които не могат да покрият сумата”, заяви Павлова пред журналисти.

Хората, които нямат възможност да дадат пари за саниране, могат да изтеглят кредит. Държавата е договорила той да се връща в продължение на осем години, а месечната вноска по него да бъде 35 лева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
13
 
! Отговори
Shark до 166 преди 12 години
Ами да, точно така ще стане, ако съседите не плащат, ще плащаш ти техния дял. И тая от снимката си го казва почти направо "....има вариант и съседите да помогнат на тези, които не могат да покрият сумата, заяви Павлова пред журналисти. Тези думи, макар и казани много меко, означават точно това - щеплащаш и на съседите си, ако са пенсионери, безработни, соц. слаби и т.н. Ето затова не бива да се хващате на тази въдица, стръвта е примамлива, но кукичката е много голяма и остра!!!!
150
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гледайте ги тез оранените .... наяждане нямат. Е*ал съм Ви и европейския съюз аз. Пълен смях. Живота ми е скапан заради такива като вас..... целия политически елит, чиновници, депутати и т.н. заслужавате само 1 нещо ..... ЛИНЧ !!!
149
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всъщност "санирането" е нещо различно от "полагане на топлоизолация". При него се поправя конструктивната цялост на сградата, ако се налага дори асансьорните шахти и стълбищата се изграждат наново. А когато собственикът не може да си позволи ремонта заради мизерна пенсия, безработица и т.н. (знаете, често се срещат у нас!) тогава какво?! Сдружението ще го изгони и ще му продаде жилището ли? Айде по-сериозно, не е достатъчно с отбиване на номер: "Ние им даваме, *** те не искат"...
148
0
 
9
 
! Отговори
Скачащ брат - ИДИОТ преди 12 години
Абе *** ти какъв си не си ли БЪЛГАРИН или извънземен!или какъв ....Ти кога си плащаш, ЗАЩО не остана ТУК да си плащаш!или идваш ТУК само за аванта?НИЕ МОЖЕМ да скачаме!Абе ЦИРК!
147
2
 
20
 
! Отговори
ХИХИ преди 12 години
ЛИЛЕ ПАВЛОВА КУПИ СИ ПО-ГОЛЯМ РАЗМЕР ДРЕШКА,ЧЕ СЕ ИЗЛАГАШ,ВЕЛИКДЕНСКИ БОНУС НЕ ВЗЕ ЛИ..ЩЕ ТИ СЕ ПРЪСНЕ САКОНЦЕТО,ВСЕ ПАК МИНИСТЪРКА СИ ,НЕ КЛОШАРКА
146
0
 
30
 
! Отговори
az преди 12 години
НАВРЕМЕТО КАТО МИ СЪБОРИХА КЪЩАТА И МЕ ОТЧУЖДИХА ЗАЕДНО С ДСВОРА НЕ МЕ ПИТАХА ИСКАШ ЛИ ДА ЖИВЕЕШ В ПАНЕЛКА,ДОРИ СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ ЗЕМЯТА НЯМАМ СЕГА,САМА СЪМ СИ СМЕНИЛА ДОГРАМАТА И ИЗОЛИРАЛА АПАРТАМЕНТА ,СЕГА ЩЕ МЕ НАКАРАТ ОЩЕ ВЕДНЪЖ ДА ГО НАПРАВЯ,КАКВИ СДРУЖЕНИЯ ТА В ПАНЕЛНИЯ ВХОД ЖИВЕЯТ САМО ПЕНСИОНЕРИ И БЕЗРАБОТНИ ,АКО НЕ ДАВАТ ПАРИ ЗА САНИРАНЕТО ,НАЛИ БАНКАТА ЩЕ ИЗИСКА НЕВНЕСЕНИТЕ СУМИ ОТ СДРУЖЕНИЕТО И ЩЕ МИ ИПОТЕКИРА И ВЗЕМЕ И МОЯТ АПАРТАМЕНТ,МАКАР ДА СЪМ ДОБРОСЪВЕСТЕН ПЛАТЕЗ ИЛИ ЩЕ ПЛАЩАМ И
145
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За съседите съм надиплил неколко по 5к....и се обличай по-адркватно!
144
15
 
8
 
! Отговори
гурбетчия до 161 преди 12 години
А аз да го набия на сестра ти , на жена ти,ако имаш пълнолетна дъщеря и на нея ! Щом като българите сте такива дето обичали да плащат ,защо блоковете ви са в такова окаяно състояние ,защо пътищата ви са с дупки на всеки 2-3 м. ,защо лъжете работниците и не плащате ?! Нали уж обичате да плащате ?! Аз лично не съм видял българин да обича да плаща ,и да плати ще гледа да ти даде 5 лв. ,ако действителната цена е 25лв. ! Затова сте зле ,защото се правите на дяволи !
143
0
 
23
 
! Отговори
парнаджия преди 12 години
Никой не говори за най-важното - Защо смяната на остарялата вертикална инсталация за отопление с нова хоризонтална инсталация, не се включва в санирането с европейски средства? Защото тогава изразходваната топлоенергия ще се отчита реално за всеки апартамент и няма да има далавера за топлофикациите с техните измислени сметки. Не вярвайте в т.н. саниране! Всичко е лобиране за определени фирми за да вземат пари! Няма никакъв смисъл от санирането, без решаване на проблема с топлофикациите.
142
0
 
25
 
! Отговори
Shark преди 12 години
Абе то народа отдавна е казал, че общата работа кучета я яли и се знае защо на вълка му е дебел врата. Тея мазни лъжци имат далавера от това саниране, затова толкова много пищят и дават зор да се прави. Навремето взеха къщите на хората и ги набутаха в панелки, сега пак искат да крадат от същите тези хора. Не им се връзвайте, санирайте си сами и това е. Ако нямат далавера от това тея няма да настояват толкова много, не им давайте на тепсия парите си.
141
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гурбетчия, да ти го набия до шия. Цял свят е на тоя принцип не само българите. Ако не знаеш, справка Гърция и някои други като тях. Разликата е, че ние искаме но обикновено си плащаме, а другите не само искат но и не плащат и си питат ...
140
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А панелките, даже и най калпавите са изключително здрава конструкция. Във великобритания има панелки които са построени преди повече от 80 г. и още са годни и обитаеми без да са презаварявани. А историята с блок 22 в Ямбол нагледно показа какво е способна да издържи една панелка. Така, че имате ли здрав покрив и няма ли течове няма да има проблеми. подържайте си хидроизолацията направете си топлоизолация и си сменете дограмите. Това е достатъчно, не се връзваите на тези мошеници.
139
1
 
26
 
! Отговори
Диан преди 12 години
Санирането струва между 3000 и 5000 лева на апартамент средно, така че има вариант и съседите да помогнат на тези, които не могат да покрият сумата,Тая министърка изобщо знае ли къде се намира?Що не дойде да направи тя ремонт в къщи , по нейната си логика,ама и да го плати тя а аз някога може и да и върна парите?Ще помагаме на съседите?Ама алоооооооооо дишицо,те 5-6 години не плащат такса 2 лева на месец , тя за саниране ми говори и за помощ по съседски с по 3до5000 лева!!!
138
11
 
7
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Естествено ,българите гледат само да минат метър ! Всеки гледа другият да плати !
137
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Задава се нова далавера, 22 г. ни крадат и ограбват по безбожен начин. Сега вече май не остана какво да се граби и ще ни накарат да теглим кредити за да им ги дадем, на техни фирми. Даже със закон ще ни задължат та ако не си съгласен да ти вземат и това което ти е останало, пършивата панелка. Аз лично пари за саниране няма да дам даже и да имам. Ще си санирам сам и без това панелката няма да изкара повече от 80 г. те 25 вече минаха а след 55 г. аз няма да съм жив. А санирането става с еврофондове, лично съм запознат как стна това в бившата ГДР и в Италия. Собствениците не платиха и една стотинка. А в рим ще съборят цял квартал с блокове строени по руски, съветски стандарт. Собствениците и наемателите ще бъдат обезщетени на 100%. Никой не ги кара зорлем да взимат кредити. Но овчедушието българско може и да поеме и тоя *** ...
136
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Естествено,че това със санирането трудно ще се получава.Няма как да изкараш някоя баба на улицата за месец-два,докато и открият заварките.Хората също така са наясно,че освен посочената сума,ще трябва да отделят маса пари и за ремонт след санирането.Обаче никой не си прави труда от правителството да каже истината,че това е много сложен процес,а не само налепяне на топлоизолация и смяна на дограма.
135
0
 
21
 
! Отговори
Гого от Варна преди 12 години
Сус основаването на сдружение на частните собственици се създава юридическо лице със същия статут като една фирма. Това юр. лице може да бъде задължавано, глобявано или както писаха по-долу проблемът за събиране на сметките за парно се прехвърля мажду съседите. Един да не плати - Топлофикация спира парното на всички, докато не се издължи сдружението. ТОВА Е ИСТИНСКАТА ЦЕЛ НА ЗАКОНА ЗА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ. Не се подлъгвайте!
134
0
 
27
 
! Отговори
нервна до 150 преди 12 години
Подмяната на заварките не се заплаща от програмата!Укрепването им е единствено и изцяло за сметка на собствениците!Лила го каза!Набийте си го в главите.Да не се изненадате после,че освен въпросните 5000 за саниране трябва да дадете още толкова за заварки.
133
1
 
21
 
! Отговори
valeri преди 12 години
Сто и осем апартамента по пет хиляди са петстотин и четиридесет хиляди лева. За толкова пари може да си построите нов блок, а тези ви ги искат само за саниране. И още толкова ще платите лихва на правилната банка. Лъжат ви, ще спечелят само някои фирми и банки. Хората като обикновенно ще са на загуба.
132
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След като санирането иска опразване на блока ,то е ясно защо трябва да има участие на общината. С други думи трябва да има оборотни жилища където да се настанят хората и имуществото им докато трае санирането. Големите пари не са само за него ,но и за пълния ремонт на жилищата след саниране. Общините изобщо нямат готовност за такова нещо.От друга страна при опасност да се обяви блока за опасен за живеене и живущите да се окажат на улицата без нищо не е за подценяване. Скоро и това ще го има.