Патриарх Кирил към Борисов: Вие сте млад и действате със здрава ръка

Българи донесоха християнските ценности в Русия, заяви руският патриарх
28 апр 2012 16:02, Бойчо Попов
284
Патриарх Кирил към Борисов: Вие сте млад и действате със здрава ръка
Снимка: БТА

Само за около два часа патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил, който е на официално тридневно посещение в страната ни, се среща с президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и депутати и с премиера Бойко Борисов.

Официалните срещи на патриарха започнаха в президентството, където той и Плевнелиев са подчертали, че общото културно и духовно наследство между българи и руснаци е фундаментът, върху който се развиват отношенията между двата народа, съобщиха от прессекретариата на президента.

Росен Плевнелиев е отбелязал, че през последните 20 години вярата и християнските ценности заемат все по-важно място в живота на българското семейство и обществото, за което безспорен е приносът на Българската православна църква. Изразена е била и надеждата, че установените добри традиции между двете православни църкви в утвърждаването на християнските добродетели ще продължи и занапред.

По време на срещата патриарх Кирил е посочил, че българи и руснаци споделят общо религиозно и културно наследство. "Делото на Кирил и Методий поставя основите на културната идентичност на българския, на руския, както и на другите славянски народи, а първите мисионери в Русия, носители на новите християнски ценности, са българските духовници", е подчертал руският патриарх. Той е добавил, че именно тези културни и духовни връзки оцеляват през вековете, те са в основата на масовия героизъм на руските войници през Освободителната война и са живи и днес.

Веднага след срещата в президентството Негово Светейшество се срещна и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Руският патриарх Кирил получи като подарък от парламента ни икона на Св. Иван Рилски, която му бе връчена от Цачева и от Волен Сидеров, който е ръководител на постоянната делегация на Народното събрание в Интерпарламентарната асамблея по православие. Самият Сидеров е богослов по образование. Патриарх Кирил от своя страна подари инкрустирано великденско яйце и алманахът „Предстоятель" - за патриарсите на руската православна църква.

След срещата Цачева показа на руския патриарх пленарната зала на българския парламент и разказа накратко историята на Народното събрание.

По-късно патриарх Кирил ще се срещне и с премиера Бойко Борисов.

„Вие сте млад, енергичен и действате със здрава ръка”, каза по време на срещата Патриарх Кирил и пожела на Борисов да го закриля Господ.

В разговора министър-председателят и руският Патриарх са се обединили около мнението, че нравственото възпитание и вярата в човешките ценности и добродетели трябва да бъдат в основата на човешките отношения.

Премиерът е подарил на Патриарх Кирил сребърен обков на Черепишкото Евангелие, а рускуят гост се е отчел с позлатено Пасхално яйце със скъпоценни камъни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
0
 
! Отговори
Бесарабски българин преди 11 години
Само вяра не спасява!!!!!!!!!!!! .русия ни даде вобода!!! Да живее Русия и България!!!
155
0
 
1
 
! Отговори
патриот преди 11 години
братушки елати пак в България!!!!
154
1
 
2
 
! Отговори
На многая лета преди 11 години
На многая лета ,владико!
153
1
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
началоакаунтпомощ (f.a.q.)класацииспечели от блога си!КатегорииНовиниЗабавлениеЛайфстайлБизнесХобиТехнологииМузикаСпортВидеоИзкуствоЛични дневнициПолитикаТя и тойРегионалниТуризъмДругиПоезияИсторияРецептиархив2012ЯнуариФевруариМартАприл20112010200920082007ПостингОбратно към блога | Предишен постинг | Следващ постинг06.04.2010 03:22 - "Русия" от Иван Вазовавтор: internationalist категория: Поезия прочетен: 1770 коментари: 0гласове: 2 последна промяна: 13.07.2011 17:51 Русия!I Бях - малък аз, но още помня:във стаята ни бедна, скромнависеше образ завехтелдо божата света икона.Над него имаше корона,под него пък - двуглав орел1.И често майка ми тогазиме вдигаше да видя азиотблизо тоз лик свят и стари нежно думаше ми: "Чадо,целуни тоя хубав дядо,целуни българския цар!"И оттогаз го аз обикнах.Кога на възраст попристигнах,от моя тейко аз узнах,че руский цар родей се с нази,че турците той гони, мрази,че той ще ни спаси от тях.Кога ни псуваше тиранът,"Московци!" - викаше ни с гняв.-Разбрах, че тейко беше прав.И вярвах, че да ни отбранят,ще хвъркнат бърже къмто нас,все колчем плачехме със глас. II И тъй отрано с таз идея,с таз вяра хванах да живея.И чакам аз, за мъст готов,и целият народ ми чака,кога в теглото и във мракада чуем руский силен зов. И чакаме... тъй както робана мъка си последний час,тъй както Лазар чака в гробада чуй гласа на своя спас! Навред, де чуват се въздишки,де сълзи ронят се вдовишки,де тежки железа дрънчати дето кървите течат,и дето има мъченици,и обезчестени девици,и бедни, голи сироти,и окървавени бащи,и черкви, села развалени,и пълни с кокали полени -при Тунджа, Тимок и при Вит;вред, дето робът жаловиткъм север горестно поглежда,вред, дето грей една надежда,вред, дето пълно е с тъга,навред, по всичка България,една се дума чуй сега,един стон, един глас: Русия! III Русия! Колко ни пленитуй име свято, родно, мило!То в мрака бива нам светило,надежда - в нашите злини! То спомня ни, че ний кога смезабравени от целий свет,любов, що никога не гасне,за нази бди с най-сладък свет. Русия! Таз земя великапо шир, по брой, по сила! Тяс небето има си приликаи само с руската душа!
152
2
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...ТОЯ ПУСНАЛ ШКЕМБЕТА И ПО РЪЦЕТЕ...ХАХАХА...!
151
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Sueta - liubimiat mi choveshki griah
150
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Премиерът е подарил на Патриарх Кирил сребърен обков на Черепишкото Евангелие, а рускуят гост се е отчел с позлатено Пасхално яйце със скъпоценни камъни Dosta dalech ot ideite na Hristos
149
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ББ ОТДАВНА е бил подготвян за този пост от ДС,КГБ...но НЕ сполучиха...ИЗЛОЖИХА СЕ ОТНОВО СЛЕД ГОЦЕВОТО ПРЕЗИДЕНСТВАНЕ...
148
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Работете като политици в България тук е Раят на лъжците!Бойко проигра всичко от глупост, от алчност и от простотия! →
147
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Очерк на един англичанин за България : Няма по-*** народ от българскияБългарите, аз смея да твърдя, са най-простият народ на земята. Няма по-*** народ от българския и тука аз бих искал да направя едно разяснение. Под *** народ аз нямам предвид, народ неграмотен, неук и необразован. Не! Те са грамотни, но са ***.
146
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МНОГО НИ Е ПОРОСТ НАРОДА...СКОРО НЯМА ДА МОЖЕМ ДА СИ ОПРАВИМ ***! КОМУНИСТИТЕ ОТ ДС,КГБ - ОЩЕ НЕ СА ИЗМРЯЛИ!
145
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
шестнайсетият патриарх на Русия Кирил е бил агент Михайлов на КГБ / това разкритие направи вестник Таймс/. Още на 25 години става представител на Русия в Световния съвет на църквите, а през последните двайсетина години е ръководил отдела за външни връзки на Руската православна църква. А това са все длъжности, които пряко се контролират от тайните служби. Не изключено той е да е бил един от каналите, по които е течала информацията от нашите агенти с расо към КГБ, коментират експерти в разузнаването. И сега прибързаното посещение на патриарх Кирил се възприема като братско рамо към нашия клир, приятелски и колегиален жест, за да могат да преодолеят паниката и стреса. А идването в Пловдив освен друго, се тълкува и като намек към дядо Николай: по-кротко, стига си плямпал за досиета и тайни служби, ако искаш да наметнеш бялото було.
144
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
През последните 20 години ръководи отдела за външни връзки на Руската православна църква, който по правило се контролира от КГБ. Западни медии разкриха, че в годините на СССР е бил агент на тайните служби, дори британският Таймс посочи и псевдонима му Михайлов / но не Гюро!/. Наричат го още Тютюневия митрополит, защото в средата на 90-те години е замесен в скандал с внос на огромна партида цигари, които са продадени в Русия без мито. Формално целта на акцията била да се натрупат средства за благотворителни цели.
143
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За съжаление и двата народа си заслужават патриарсите ...от кгб и дс ...*))))))))
142
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Максим отдавна плаши хората. Аман от комунисти в тая държава. АМИН!
141
2
 
5
 
! Отговори
236 преди 11 години
като угоена свинкя е
140
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ББ много се ояде..."АРМАНИ" вече пука по шевовете...Даже кгб - попа забеляза и му каза,че има ЗДРАВИ ръце...хихихи Дали наякна като се поуспокои след прането на милиончетата,които дори успя да узакони вече...не се знае,но ръцете са му яко тлъсти...)))
139
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Имаш здрава ръка" И двамата имате здрави ръчища,които ако можеха да говорят,цял мафиотски роман щяха да разкажат!
138
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кгб в РАСО!
137
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Компира проверява със зъб дали кръста е златен...А Кирчо му изследва черепа с поглед...))