Ромите пътуват гратис, контрольорите ги подминават

Студент съди градския транспорт в София за дискриминация
Обновена: 8 май 2012 10:17 | 8 май 2012 10:17,
443
Ромите пътуват гратис, контрольорите ги подминават
От Центъра за градска мобилност признаха за проблема. Снимка: архив, Булфото

Българите са системно дискриминирани от контрольорите в градския транспорт в София за сметка на пътниците от ромски произход.

Такава жалба е подал в Комисията за защита от дискриминация студентът по Публична администрация Пламен Иванов срещу Центъра за градска мобилност.

Той разказа пред bTV, че се решил на стъпката, след като за един ден на два пъти станал свидетел на "толерантното" отношение на контрольорите спрямо ромите в превозните средства.

Той твърди, че е видял как контрольорите не проверяват роми и ги подминават. Бил свидетел на два такива случая дори в Деня на независимостта на България миналата година.

"Най-възмутителното нещо беше грубото отношение на контрольорите към мен, когато им направих забележка – това беше капката, която преля чашата. Почнаха да ми обясняват как ситуацията била същата в и БДЖ. Но това не е оправдание. Не може да се държи за заложник цялата държава от определена група хора, които имат само права, но нямат задължения. Законът е равен за всички", коментира Пламен.

Той разказа още как за 2 години пътуване през жк „Люлин” нито веднъж не са се качили контрольори в района на ромското гето около пазара.

За сериозен проблем с контрола на пътниците роми в градския транспорт призна и управителят на Центъра за градска мобилност Николай Костов.

Нямало неписано правило да се толерират гратисчиите сред ромското население и ежедневно при инструктажа се напомня на контрольорите, че трябва да се отнасят еднакво към всички хора в превозните средства. Костов подчерта обаче, че има голяма доза притеснение сред служителите на Центъра за градска мобилност – от саморазправа спрямо тях от страна на ромите, които са станали обект на проверка, глоба или написан акт за нарушение.

"Служителите се притесняват, разпознаваеми са – знаете, че са с униформи. Ще ви дам един пример, имаме много такива случаи – след направена през деня проверка, особено по линия, която минава през район с наситена концентрация на роми, вечер имаме счупени стъкла на автобуси, на трамваи... един вид си го връщат", заяви Николай Костов.

По думите му при проверките в такива райони на столицата обикновено се търси съдействието на Общинска полиция. Той уточни, че не става въпрос за "вдигане на ръце" или "примирение", но се търсят начини да се реши този тежък проблем.

Подалият жалбата до Комисията за защита от дискриминацията Пламен подчерта, че не принадлежи към никакви националистически партии или други политически формации, както и, че не е расист и през живота си почти не е имал контакт с хора от този етнос.

"Цветът на кожата не е фактор. Ако циганите бяха руси и със сини очи и се държаха по същия начин, аз отново щях да бъда срещу тяхното поведение", допълни младежът, който не пожела да покаже лицето си от съображения за сигурност.

Пламен заяви, че според статистика на Центъра за градска мобилност от 8 до 10% от пътниците в столичния транспорт са гратисчии. Студентът попита защо се позволява тези милиони левове да не влязат в хазната и то в условията на криза.

Делото по казуса ще се гледа на 9 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


443
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
394
0
 
2
 
! Отговори
Samo taka! преди 11 години
Съвсем правилно! Само, че това е само върха на айсберга! Колко от ромите си плащат данък сгради и такса смет? Защо българите и останалите етноси сме дискриминирани и по този показател?
393
0
 
3
 
! Отговори
До 410 преди 11 години
Не просто затвори, защото така пак ще трябва да ги храним. Трудови лагери - да копат в урановите мини примерно. И кастрация на всички които не могат да се грижат за децата си и само се плодят и правят още ***.
392
0
 
4
 
! Отговори
Поп Сланинкьо преди 11 години
Ми в Белгия с контрольора се движи и един полицай.Къде е транспортна полиция? Нали има и такава?И без това се чудят къде да набутат полицай. Полицейска държава, а няма полицай в транспортните средства?Мир Вам.
391
0
 
11
 
! Отговори
?! преди 11 години
"След направена през деня проверка, особено по линия, която минава през район с наситена концентрация на роми, вечер имаме счупени стъкла на автобуси, на трамваи... един вид си го връщат" - Значи независимо от това, какво ни разправят Премиерът и Вътрешния Министър, полицията в България не си е на мястото и затова не ни искат в Шенген. Да сложат камери!!!
390
4
 
3
 
! Отговори
nikola преди 11 години
az puk kato se kachi kontrola vinagi pravq panairi i do boi sum stigal nqma da plashtam i tva e ako vseki prawi taka da vidim dali nema se opraat neshtata,ama i te kontrolite se nauchiha shto da tormozat *** kato mogat da oberat nekoi beden student ot provinciata nali,za tva smurt za sichki boi do dupka
389
3
 
4
 
! Отговори
ko40 преди 11 години
boli me mura za taq obrazcova ko4ina bg . mrete vsi4ki i da se svar6va
388
0
 
1
 
! Отговори
Станислав преди 11 години
Да, той защото иначе не плаща, нали... Бавен си
387
1
 
26
 
! Отговори
Misho преди 11 години
Винаги ще има дисккриминирани , то и Германия патуваш гратис , ама кат те набарат 40 евро бецален няма ром няма черен , *** *** , турците на веро!!
386
0
 
13
 
! Отговори
Qrvor преди 11 години
Сбъркана държава ей...., но какво да се прави ние сме си виновни....
385
0
 
13
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Изпълняват директива на сутеньорите от Брюксел. Куртизаните в МС, НС и пр. слушкат, и свеждат нарежданията низходящо.
384
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ах , къде си Хитлер ???
383
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма роми , има *** !!!
382
7
 
1
 
! Отговори
123 преди 11 години
Tozi za da ne plashta si go izmislya ,zashtoto taka e nay lesno...
381
0
 
5
 
! Отговори
БГ преди 11 години
НЕ МОЕ БЕЗ ПАРРИИ ЕИИИИИИИИ,,,,,,,,ДА КОПАТ ПО ЗАТВОРИТЕ И СИ РАНЕТ 4ЕДАТА ,,,,КАК ЗА МЕН ТАИ ЗА НЕГО ,,,,,,,
380
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дискриминирани сме брутално в собствената си държава. По всякакви начини и със всякакви средства. Не знам дали това някъде другаде го има по света. "Мнозинството" да е дискриминирано от и заради малцинството. Браво на момчето.А за мен лично *** са *** и не се срамувам от мнението си.
379
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
вечер имаме счупени стъкла на автобуси, на трамваи... един вид си го връщат", заяви Николай Костов.това пък е проблем на полицията, градския транспорт и въобще на всички държавни тунеядциМоля нека това не е оправдание за дискриминацията по етнически признак. Та по същия повод - колко стъкла на електричките Дезиро / софия перник Кюстендил / платихме до момента а те са хиляди евра едното и колко *** / *** бяха хванати за това деяние.
378
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пролетарии от всички страни да се обединим!
377
6
 
11
 
! Отговори
Балкански Синдром преди 11 години
Аз съм *** и силнамайка мене е родила;с хубости, блага обилнамойта родина е мила.Аз съм ***. Обичамнаште планини зелени,*** да се наричам -първа радост е за мене.Аз съм *** свободно,в край свободен аз живея,всичко *** и роднолюбя, тача и милея.Аз съм *** и раснав дни велики, в славно време,син съм на земя прекрасна,син съм на юнашко племе.Иван Вазов-/***/
376
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
KAK ISKATE DA ZAKA4AT ***, TA TE GLASUVAT ZA GERB!!TOVA SI E DURJAVNA PLITIKA NE RABRAHTE LI!!S TAINO RAZPOREJDANE NA GERB I PREMIERA *** DA SE 4UVSTVAT DOBRE ZA DA GLASUVAT PAK "KAKTO TREBVA"!!!6ANSA E DA SE IZSELQT V CIGANSKATA DURJAVA ZA KOQTO SE GOVORI. ILI DA BUDE IZTEPANO SI4KO 6TO E *** ZA DA SE PRO4ISTI ZEMLQTA.
375
1
 
46
 
! Отговори
doc. N. K. преди 11 години
Браво на Пламен Иванов ! Най-после един нормален човек да каже на контрольорите истината в лицето! *** не са нищо повече от животни, и то за разлика от тях са гнусни, *** и мръсни! Властта трябва да вземе мерки и да се почне масова стерилизация на ***-както сега се прави с кучките! Всъщност между тези две групи животни разлика няма!