Катар спасява родното животновъдство

Преглед на печата за днес 21 май 2012 година
Обновена: 21 май 2012 08:40 | 21 май 2012 08:00, Красимир Ангелов
47
Катар спасява родното животновъдство
Катар ще спасява родното животновъдство. Снимка: Булфото

Спасението на родното животновъдство няма да дойде нито от ЕС, нито от родния бюджет, а от Катар, коментира "Труд". Арабската страна е готова да вложи между 50 и 100 млн. долара в този бранш.

Парите не са назаем, а авансиране срещу бъдещ износ на готова продукция - агнета, телета, пилета и мед, обяви премиерът Бойко Борисов. Преди дни той се договори с катарския си колега шейх Хамад бин Джасем ат Тани за 200 млн. долара, които Катар ще депозира в БНБ. Ако средствата достигнат до родните фермери, това ще е голяма глътка въздух за сектора, който в момента получава една 70 млн. лв. годишна субсидия от държавата.

"Класа" цитира статистика, според която делът на сивата икономика у нас вече достига 40 процента. Проучването показва, че туризмът, строителството и здравеопазването са трите сектора с най-висок дял сива икономика - около 70 на сто. Машиностроенето и пощенските услуги пък са с най-ниско равнище на неформални икономически практики.

"Дянков ще пази 30 млрд. евро" е водещото заглавие за "Преса". Вицепремиерът ще надзирава как се харчат 30 млрд. евро капитал на Европейската банка за възстановяване и развитие. Българският финансов министър стана първият източноевропеец, който ще оглави надзора на международната финансова организация от създаването й през 1991 г.

В интервю за "Труд" Николай Василев, министър в кабинетите "Сакскобургготски" и "Станишев", твърди, че "с уж благовидните аргументи за управление на средствата в Сребърния фонд, се преследва непочтена цел.
А тя е, че Министерството на финансите не може да си балансира бюджета и не може да намери разумен начин да го финансира, затова иска да вземе от готовите пари и да ги изхарчи с лека ръка, без да се интересува какво ще стане вБългария след 2013 година, коментира Василев."

С 593 гласа или 77,42 процента Сергей Станишев бе преизбран за лидер на БСП на 48-ия конгрес на партията, извежда под глава "Дума". Единственият му конкурент за поста Георги Кадиев получи 173 гласа, или 22 на сто. До избора на Станишев се стигна след лавина от самоотводи на номинираните за кандидат-лидери, общо 27 на брой, съобщава изданието.

"Преди 3 години устоях и днес съм много по-силен", констатира в интервю за "24 часа" Станишев. "Преди 10 години бях избран за председател на Националния съвет благодарение на волята и подкрепата на Георги Първанов и винаги съм му казвал, че той ми е дал шанс. И му дължа много в личен план. Това беше доверие в аванс.
Отне ми няколко години, за да встъпя в реалната функция на лидер. Изкарахме един много сложен, труден, успешен в крайна сметка мандат. Най-голямото изпитание за мен беше през 2009 г., когато тежко загубихме изборите", споделя лидерът на БСП.

Пред "Сега" депутатът Мая Манолова коментира: "Конгресът във всяка сфера очерта по няколко ясни послания, които трябва да стигнат до хората, така че те да ни повярват. И като ни повярват, да спечелим, а не да се извиняваме с коалиции или с международното положение.

Първанов каза, че няма да участва, за да може партията да е единна и разделителните линии да не станат пробойни. Каза и нещо още по-важно - че след като бъде избран лидерът, цялата партия трябва да застане зад него. От това имаме нужда - да изградим силен отбор, който да побеждава."

Общо 80 от 209 плажа у нас нямат стопани, сочат данните на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, алармира на първа страница "Новинар". На концесия са 60 от крайбрежните ивици в страната, а под наем - 69.

Темата на "Труд" анонсира: Шофьорите, които дават кръвна проба, да заплащат веднага медицинските изследвания за алкохолно съдържание. Това е една от готвените промени в Наредба 30 от 2001 г., в която се узаконява редът за тестовете за пияни водачи.

Според челото на "Телеграф" ресторанти и кафенета ще се превърнат в "частни клубове" за пушачи, за да заобикалят влизащата в сила от 1 юни забрана за димене на закрито. Кръчмите формално ще затварят заведенията , за да се отърват от статута им на обществени места. След като ги трансформират в клубове, влизането в тях ще става със специални членски карти.

Държавата не е осребрила нито един лев от отнетото през миналата година престъпно имущество, съобщава под глава "Сега", позовавайки се на експерти към парламентарната комисията за борба с корупцията. Те са получили информация от Националната агенция по приходите, която се разпорежда с отнетото имущество.

Според експертите основният проблем е, че на обявените търгове за отнетите имоти на известни престъпници не се е явил нито един желаещ.

Имотите на братя Галеви трябваше отдавна да са конфискувани, изтъква в интервю за "Новинар" градският прокурор на София Николай Кокинов. "Ние отдавна сме уведомили още тогавашната комисия "Кушлев" за това, че имуществото на Братя Галеви трябва да бъде конфискувано и предполагам, че са взети необходимите
мерки за това.

Имуществото най-напред трябва да е запорирано. Сега по телевизиите се въртят стари кадри от именията на братя Галеви. Предполагам, че Комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин си е свършила работата. Предстои да се реализира гражданската процедура по конфискацията и обявяването на имотите за публична продан", обяснява Кокинов.

До 1 млрд. лв. ежегодно изтичат от бюджета на страната към офшорни зони, пише на първа страница "Класа". А в същото време у нас все още масово се използват финансови агенти /т. нар. мулета/ за трансфер на пари към трети страни и България остава основен източник на такъв тип играчи към развития свят.

Основната причина сънародниците ни да пренасят незаконно пари зад граница е ниският стандарт на живот. Тези данни отчете Явор Колев, началник сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" към Главна дирекция за борба с организираната престъпност, уточнява изданието.

Министерството на финансите е един от най-щедрите дарители на МВР за първото тримесечие на 2012 г. Това се вижда от справката на силовото ведомство за сключените дарителски договори от 1 януари до 31 март т.г., пояснява "Труд". Ведомството на Симеон Дянков е купило на полицаите автомобили за 115 020 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Kozarev преди 11 години
byagai rabota, diplomiranite injeneri i filosofi ot dps sa umoreni ot rahata 23 godini samo yadene i piene na bg luksoznite darjavni slujbi, razhodkite po pametnitzi, bayrami i rojdeni dni s buketi ...
42
0
 
1
 
! Отговори
Expat преди 11 години
До 29: няма кьорава игуана тук в Катар, но има разни други гущери. И камили. И орикси. Впечатляващи животни.
41
0
 
1
 
! Отговори
Йоанна преди 11 години
Продължение: Трябва хората да имат реален стимул и желание за работа. Проблемът не е, че хората са мързеливи, но тъй като са безнадеждно ниско заплатени, то просто няма за какво да работят. И въпреки всичко го правят защото гладен не се стои. Но един ден трябва да намерим сили и да кажем НЕ и да потърсим сметка, съд и присъда от всички които затриха България!
40
0
 
1
 
! Отговори
Йоанна преди 11 години
За да се оправи България и трябва силна икономика, развито селско стопанство и пазари, на които да продава продукцията си. Ако има повече такива пазари ще има и животновъдство, ще влизат и пари и хората ще живеят по-добре. Не е важно кой ще яде агнетата, важно е те да се продават. При това абсурдно безпаричие всяка протегната ръка е добре поета. Но трябва да се внимава с договорите, за да могат производителите да печелят, а не прекупвачите и за народа както винаги да остават трошички. Трябва хор
39
1
 
2
 
! Отговори
без думи преди 11 години
"статистика, според която делът на сивата икономика у нас вече достига 40 процента." какво повече да си говорим, типична африканска държава сме... по улиците анархия, в умовете пустота, в институциите олигарси...
38
1
 
2
 
! Отговори
Геле от Бусманци преди 11 години
А овчаре - от Китайско ли ще внасяме , то не останаа ора тука по селата бре - тия овце кой ще ги гледа, там иска яко дупе - деня и нощя да си с хайванчетата...
37
0
 
3
 
! Отговори
чичо преди 11 години
бива това е добре, ама сега трябва да ни пратят някои и да ги гледа ,че вече селячанете и селячнанките ни няма по кариштата а сме в чалга клубовете
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще станем катарска провиция с губернатор негово превъзходителство Уорлик!
35
0
 
3
 
! Отговори
Макето преди 11 години
я и за нас овчарието ке дойде видов ден
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За нас - замразени 20 годишни новозеландски овце, за мюслитата - агнешко, пасло по поляните, дето не можем да си го позволим дори на Гергьовден..... Кажи ми, кажи ми, бедни народе, кой те ?.....
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-после някой да помисли за уфсътъ Уорлик
32
2
 
4
 
! Отговори
Илина преди 11 години
Мрънкалници вечно недоволни и мързеливи каквото и да се направи все лошо да се критикува така по принцип
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От десет овчички 120 агънца ?! Тва премиера във Винету ли го е прочел?
30
1
 
3
 
! Отговори
istinata преди 11 години
pravitelstvoto pravi kakvoto e vuzmojno no ne6tata si zavisiat ot nas.ako imah pari 6tiah da gledam ovce za arabite.imam ciaganior da raboti triabva da mo da se organizirame
29
0
 
4
 
! Отговори
И.П.Енчев преди 11 години
ЗАЩОТО СКАЛЪПИСАХА ГОРБАЧЕВСКАТА БАНКОВО-ЗАРОБИЛА НИ ПЕРЕСТРОЙКА, А СОЦИАЛНАТА ПО-ВАЖНА ТАКАВА, ВСЕОЩЕ НЕ. ЗАЩОТО ПРЕВЪРНАХМЕ ШКОЛАТА СИ ВЪВ СЪМНИТЕЛНИ ТЪРГОВСКИ ФИРМИ, А ДЕЦАТА КАТО ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПЕЧАЛБА В ТЯХ, Диференцирани с ДУХ-расисткото ПРОЗВИЩЕ индиго.ЗАЩОТО НИКОЙ ВЕЧЕ НЕЗНАЕ КАК СЕ ПИШЕ ТЪНКО И ДЕБЕЛО. ШЛЯКОСВА СЕ НА ЛЯВО И НА ДЯСНО МЕШЕЙКИ БУКВИ С ЦИФРИ.И.П.Енчев / enchev_ip***abv.bg
28
0
 
9
 
! Отговори
сдфсфс преди 11 години
Какъв тогава е смисъла от членството ни в ЕС?
27
0
 
8
 
! Отговори
И.П.Енчев преди 11 години
РАЗПРОДАДОХМЕ ЦЯЛАТА СИ ИКОНОМИКА НА ЧУЖДЕНЦИ А СЕГА ПРОСИМЕ ПАРИЧНИ ПОТДАЯНИЯ ОТ ТЯХ. "Да повярваш на банкер, че ти отпуска заем, за да ти помогне, е все едно да повярваш на зимата, че очаква с радост пролетта.""СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ ТОВА, КОЕТО ИСТОРИЦИТЕ НЕ ВИ КАЗВАТ"От Никола М. Николов ЗАЩОТО СМЕ ДОПУСНАЛИ НАД 25 ЧУЖДИ-БАНКИ ДА ДОИЗГЛОЗГВAТ-ИПОТЕЧНО И ЗЕМЯТА НИ, ДЕМЕК-ОНИМИЧЕСКИ И ПСЕВДО-ИНВЕСТИЦИОННО, А НЯМАМЕ НИТО ЕДНА НАЦИОНАЛНА-НАРОДНА НАША БАНКА!enchev_ip***abv.bg
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1.Значи Катар ни плаща предварително да им гледаме животни и след това да им ги пратим таме в пустинята, дето само игуани има, това май значи авансиране, неразбирам въобще какво се печели. Как може да се унижим, че араби да спасяват Българското стопанство?!?!?!? Ми как няма като унищижоха сектора тотално, предприятия, машини, земи всичко се заеба!2. Дянков се чудя как CEO не са го направили след органна трансплантация която направи, отнемайки от България толкова много парични тъкани и ресурси??
25
0
 
3
 
! Отговори
do 18 преди 11 години
Pyrwo na snimkata se wijdat w preden plan w lqwo dwe ednakwi owce. A oswen ako si wnimawal po biologiq w u4ili6te 6te znae6 4e izkustwenata selekciq uwrejda genite i to4no toz sbir6tain ima naj-hubawite geni. To4no kato mastiite po ulicite. A porodistite, selektirani ku4eta imat geneti4ni problemi, mopsa s dihatelnite pyti6ta, golemiq dog sys stomaha, kojto e deformiran i pri ti4ane se udrq w rebrata mu, ...
24
3
 
17
 
! Отговори
Дянков преди 11 години
Лъжите на Министъра Миро найденов известен още като Мършата край нямат.В стремежа си да отклони вниманието от многобройните си далавери и кражби, които извършва заедно с верните си приятели още от Ирландската афера с месото, той измисля безброй пи ар акции за стандарти, а сега и ново двайсе-катарси рай за нашето животновъдство