Нова система бори корупцията в Митниците

С новата платформа данъчните приходи скачат с до 1 млрд. лв.
Обновена: 28 май 2012 14:50 | 28 май 2012 10:51,
31
Нова система бори корупцията в Митниците
Танов е категоричен, че делото срещу него е поръчка. Снимка: архив Булфото

С въвеждането на новата информационна система за отчитане на акцизите в митниците се очаква данъчните приходи да бъдат повишени от 700 млн. лв. до 1 милиард лева в рамките на една година, заяви директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов пред БНТ.

Той представи мерките за повишаване на данъчната събираемост и намаляването на корупционните практики в системата.

Още по темата

С изграждането на информационната система всички данни за акцизите и митата на внесените стоки ще се следят дистанционно, ще се правят и автоматични засечки с фирмените счетоводства, поясни още Танов.

Платформата ще свърза Агенция “Митници“ и НАП и трябва да влезе в употреба поетапно.

Въпреки че изграждането на системата все още е на етап тръжна процедура за избор на изпълнител, в агенцията се подготвят за съответното преструктуриране, което предвижда пренасочване на митнически служители към други отдели.

С новата система ще снижим до минимум човешкия фактор при обработка на данните от митническите декларации, което допълнително ще намали корупционния елемент, поясни още шефът на митниците.

Въпреки мерките, предприети от ръководството за ограничаване на корупцията в системата, Танов призна, че половината от уволнените заради корупция митничари отново се връщат.

Причината е, че митническите органи нямат правомощията да разследват, затова и в голяма част от случаите не може да се докаже престъпна дейност, извършена от уволнените служители.

Танов не можа да посочи колко митничари са напуснали агенцията за последните три години, но обясни, че само през миналата година дисциплинарно са били уволнени 47 митничари.

Като постижение Танов отчете новата система, която се прилага при назначенията, изключваща политическите протекции, прилагани досега.

"Все още има служители, чието усещане е, че старата система да събират определени средства съществува. Затова и при кандидатстването на новите кадри прилагаме контролни тестове. Тези тестове ще важат и за старите служители, за да проверим дали са податливи на корупционни практики“, поясни още Танов.

В следващите три дни подобни тестове ще бъдат проведени за всички служители на митницата в Свиленград, поясни още Ваньо Танов.

Той допълни, че в Агенция “Митници“ за около три години са назначени 467 нови служители. По думите на Танов това са предимно млади хора, които са живели и учили в чужбина и са живели в съвсем друга среда.

Според митничар №1 тези нови служители могат да внесат промяна в агенцията. Танов каза още, че новите служители са минали обучения като тези на европейските им колеги. “Минаха през всички възможни препятствия и успяха да се класират“, допълни той.

За делото за изнасяне на класифицирана информация, което се води срещу него, Танов повтори тезата си, че става дума за поръчка на “Лукойл“ срещу него.

Той дори заяви, че представители на компанията са си признали това в частен разговор, но който са присъствали още около 10 души.

В средата на май Софийски градски съд даде ход на делото срещу Танов. То беше образувано по сигнал на депутатите от "Коалиция за България" Петър Курумбашев и Антон Кутев.

Твърди се, че в интервю Танов е съобщил колко е държавният резерв от гориво, който се пази в "Лукойл".

Още на първото заседание по делото митничар №1 заяви, че това е поръчка, която цели отстраняването му от поста.

Днес Танов заяви, че не се притеснява за службата си и за делото, защото не е изнесъл класифицирана информация.

Още икономически новини от България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Vseki koito nqkoga e rabotil s Mitnicite znae che Tanov e bezkraino korumpiran.
26
0
 
1
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 11 години
Дани,прав си на 100%,нали ако в митниците се въведе ред,червените гадове ще си лижат долуподписания!
25
3
 
3
 
! Отговори
Дани преди 11 години
Поне нещо се работи. Браво на Танов.
24
2
 
4
 
! Отговори
мечо пух преди 11 години
Каквито и системи да си слагат по митниците, а разговорите от рода на "Мишо Бирата" продължават никакви приходи няма да видим.
23
3
 
8
 
! Отговори
митничар преди 11 години
Голяма мъка е налегнала в "Позитано" 20. Няма и няма куфарче за нас. Ако това продължи още един мандат на ГЕРБ ще измреме от глад. Моля ви др. митничари дайте нещо от т.н. Весело село, че тук при нас става все по тъжно.
22
3
 
9
 
! Отговори
звънни ми на ЕГН-то преди 11 години
Г-н Танов бори корупцията с далавери и обратното:))))
21
3
 
12
 
! Отговори
граничен... преди 11 години
Г-н Танооов, няма нужда да ги подлагате на тестове старите митничарски лъвове. Вижте им палатите, лимузините, джиповете ...Не са ви нужни скъпоструващи системи, за да установите това, което СЕ ВИЖДА С ПРОСТО ОКО! Гушкат яко и преди, и сега! Където текло, пак си тече!!!
20
1
 
0
 
! Отговори
absurd преди 11 години
jalti zabki nervi labavi
19
4
 
3
 
! Отговори
Шенгенска граница преди 11 години
Братя галеви и Маргини канят м-р Таньо за писър(да ни води резултата за играта на билот),че за друго не стават.Минахме си границата много лесно.
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какво очакваш от човек който звани на ЕГН.хахахахах....
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като го гледам тоя на снимката, се сещам за едни телефонни разговори,за тиквата, за бирата и за фразата "...обещал съм му да не го закачаме..."Ей, да не се обърка някой?Бойко Борисов няма нищо общо, записите на разговора са манипулирани, ха-ха-ха, само дето гласът е неговият
16
5
 
5
 
! Отговори
дмт преди 11 години
"скачат" само с 1 млрд.???? хахаха.... все сакрални числа: 1 млрд.... 800 дни.... БГ 2020... я да се скривате
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Алоууууу, а здрасти, виж оправи там моя човек на работа че рита футбол с мен
14
3
 
1
 
! Отговори
У-у-у преди 11 години
A.C.A.B.
13
7
 
9
 
! Отговори
таксата преди 11 години
Някой спомня ли си, колко беше таксата, за да те назначат за митничар? 200 000 или 300 000?
12
2
 
8
 
! Отговори
ХАХА Танов преди 11 години
Заглавието съвместно със снимката буди смях на глас ХАХАХАХАХАХАХА....особенно ако звъниш на ЕГН по телефона или оправяш някой за някой Терминал за работа ХАХАХАХАХАХА
11
2
 
14
 
! Отговори
коко преди 11 години
и новата система няма да се пребори с корупцията,защото митничар и политик са синоним на корупция.
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вий с простите катаджии не можете да се справите,дето за 20лв пускат пиян щофьор да си кара спокойно,а ще ни говорите за справяне с корупцията.Къде са ви фактите,къде са ви доказателствата.Няма справяне с корупцията, а мачкане на герберските врагове и на редовите граждани.,най потърпевши от безогледната корупция и престъпност.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Митниците и корупцията никой не може да ги спре!!!
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да дойде танов да види на Гюйшево как срещу 1 лв. на стек минават хиляди кутии цигари. Как митничарите се прибират с по 200-300 лв. надница.